Home » Nederland » Heerlen

Heerlen

Filter

Kroniek

12 resultaten
*

De gemeente Heerlen maakt de rolluiken van een woning schoon. Daarop staan al twee maanden een hakenkruis en enkele scheldwoorden. Buurtbewoners hebben zich er al meerdere malen over geklaagd, maar de gemeente kon de eigenaar niet bereiken. De burgemeester heeft nu ingegrepen en de bekladding laten schoonmaken.

*

Een man uit Heerlen plaatst haatzaaiende berichten op een sociaal mediaplatform uit Rusland. Zijn berichten zijn onder meer gericht tegen “buitenlandse mensen“. Hij wordt aangeklaagd en moet in maart 2020 voor de rechter verschijnen wegens groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. De man plaatste hakenkruisen, SS-tekens en teksten als “dood aan alle joden, negers en moslims“.

*

Een man uit Heerlen krijgt een kleine taakstraf van een rechter in Maastricht wegens groepsbelediging in Heerlen in november 2015. Hij plaatste toen een foto op internet met de tekst “Plaats vrijmaken voor vluchtelingen? Auschwitz staat momenteel leeg!“.

*

In Heerlen pleegt een 15-jarige Tamil-Nederlandse scholier zelfmoord na pesterijen. Hij zat op een school in Heerlen en zou zijn afgeperst door medescholieren. Toen hij geld weigerde te geven werd hij gediscrimineerd vanwege zijn donkere huidskleur. De jongen was ook biseksueel en hij was slachtoffer van cyberpesten. Hij kreeg haatberichten waarin hij dood gewenst werd. De jongen werd op de school wel eens uitgescholden voor homo of gay, wanneer hij het haar invlocht van een vriendin. De jongen heeft ook gezegd dat hij transgender was.

*

De gemeente Heerlen vertelt een werkneemster, die op tijdelijke basis bij hen werkt, dat haar contract na 1 november niet zal worden verlengd. De vrouw is een moslima van Marokkaanse afkomst met een hoofddoekje. Er is onvoldoende werk vanwege een bezuinigingsnoodzaak. Hiernaast is er onvoldoende vertrouwen dat de vrouw mee kan bewegen met de cultuuromslag die de gemeente maakt. Er wordt vandaag tegen de vrouw gezegd dat de “denk- en werkwijze van de vrouw niet overeenkomt met die van de gemeente“. De vrouw vat dit op als een verwijzing naar haar hoofddoek en migratieachtergrond. Een leidinggevende zou ook “Jullie Marokkanen” gezegd hebben en een autochtone collega niet onderzocht hebben. De vrouw dient een discriminatieklacht in.

*

Er is een muziekfestival in een café in Heerlen waar aanvankelijk ook de band Blindfolded uit de regio Winschoten op zou treden. De kroegeigenaar zegt hen echter af, nadat hij informatie binnen heeft gekregen over het extreemrechtse karakter van de band. Blindfolded is hier vervolgens dan weer heel boos over.

*

Een man uit Heerlen laat zich op internet beledigend uit over vluchtelingen. Hij plaatst een foto met de tekst “plaats vrijmaken voor vluchtelingen? Auschwitz staat momenteel leeg!” Hij wordt aangeklaagd voor het beledigen van een groep mensen wegens hun ras.

*

Als reactie op de aanslagen in Parijs plaatst een medewerker van een bedrijf uit Heerlen een tekst op internet. Hij schrijft: “Bij de volgende extra inkomsten komt er toch een wapen. Ak 47 ofzo. Eerst beste roetmop aan de deur krijgt kogel”. Er komt protest tegen zijn uitspraken. Ene Ali R. spreekt zijn afkeuring uit. Hierop reageert de man: “Ali R. ontsnapt uit Gaia Zoo. Rot op naar je eigen land mafkees” en “trouwens, ik werk zwarte aap voor idioten die de handjes ophouden zoals jij. Ga naar je eigen land, samen met de rest van de apen”. De gemeente Heerlen vraagt het bedrijf om actie te ondernemen tegen de man. Die biedt later zijn excuses aan.

*

Het College voor de Rechten van de Mens velt een oordeel over een klacht van een homoseksuele man tegen twee pensioenfondsen uit Heerlen en Amsterdam. Hij stelt dat hij recht heeft op een partnerpensioen van zijn overleden ex-vriend. Het College bepaalt dat de pensioenfondsen geen onderscheid maken door het pensioen niet toe te kennen. De mannen hadden geen relatie in de periode dat de overleden ex-vriend nog werkte. Daarom heeft de partner geen recht op een partnerpensioen.

*

In Heerlen valt de politie de woning binnen van een dertigjarige ex-militair wegens geluidsoverlast. De man zou aan angststoornissen leiden vanwege zijn tijd in Afghanistan. Hij verzet zich met een mes en zou “sieg heil” geroepen hebben tijdens de inval. De politie heeft aanwijzingen dat hij nazistische ideeën heeft. Hij wordt hierna verdacht van poging tot moord.

*

In Heerlen wordt ’s avonds een oprichtingsbijeenkomst gehouden van een nieuwe extreemrechtse organisatie die zich “Noordse Metapolitieke Beweging” noemt. Er komt een aantal Vlaamse rechtsextremisten op af en op internet tonen neonazi’s uit Noord-Brabant interesse.