Home » Nederland » Uden

Uden

Filter

Kroniek

8 resultaten
*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een Marokkaanse man die in januari 2016 afgewezen werd bij een sollicitatie bij in Uden. Het bedrijf twijfelde of hij wel legaal bij hen kon werken met zijn verblijfsvergunning en stelde een onderzoek in. De man heeft een afhankelijke verblijfsvergunning waarop staat “verblijf bij echtgenote“, maar ook “arbeid vrij toegestaan“. Toch liepen er onderzoeken van de inspectie tegen het bedrijf vanwege eerdere gevallen met deze verblijfsvergunningen. Hierom stelt het College dat er wel sprake was van indirect onderscheid op grond van nationaliteit, maar dat dit gerechtvaardigd was. De aantekening “arbeid vrij toegestaan” geeft het bedrijf kennelijk onvoldoende garantie dat dit ook zo gehanteerd wordt.

*

Een man schiet in Uden met een zware luchtbuks op enkele allochtone jongens die op een sportveldje aan het voetballen zijn. Hij raakt een van de jongens in zijn been. Tijdens de strafzaak in de lente van 2018 stelt de Officier van Justitie dat de man uit racistische motieven zou hebben gehandeld. Er wordt ook een verboden mes en munitie bij de man gevonden.

*

In Uden heeft de gemeente een debat georganiseerd over de komst van een asielzoekerscentrum. Het Noord-Brabantse PVV-Statenlid Joyce Kardol noemt het debat een grote farce. Door de opzet van de bijeenkomst zou het tot ‘nep-inspraak‘ leiden. Volgens Kardol en haar collega Alexander van Hattem zijn de inwoners te laat geïnformeerd. De PVV ziet niks in het opvangen van asielzoekers en zou het liefst de grenzen sluiten.

*

In Uden duwt een twintigjarige man een plaatsgenoot tegen een hek en geeft hem een kopstoot. De man reageert hiermee op een racistische opmerking en een bedreiging. Zijn plaatsgenoot zou met een kogel gedreigd hebben.

*

Een Marokkaanse man, met een bepaald soort verblijfsvergunning, solliciteert bij een bedrijf in Uden. Het bedrijf wijst hem af omdat er onzekerheid bestaat of hij wel met die specifieke verblijfsvergunning bij hen kan werken. De man dient een discriminatieklacht in.

*

Eind september worden langs een weg tussen Eindhoven en Uden affiches van Zwart Front met de tekst “Nederland Ontwaakt!” aangeplakt op een bunker. Tussen de posters hangt een grote banner met de tekst “Eigen Volk Eerst”.

*

Zwart Front plaatst een foto op Facebook van een spandoek en een Zwart Front poster die aan een warenhuis in Uden zijn opgehangen. Het gaat om een protest tegen het afschaffen van Zwarte Piet.

*

Dit weekend worden op twee plaatsen in Noord-Brabant, in Uden en Budel, herdenkingen van operatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog aangepast of afgelast. Het plan om in Duitse legerkleding met dito symbolen te acteren, leverde protesten op van buiten de gemeente. De politie adviseerde negatief op de plannen, ook uit vrees voor de komst van rechts-extremisten.