Home » White Power

White Power

Filter

In de media

2 resultaten

Brüder schweigen – Das geheime Netzwerk der Hammerskins

Die Hammerskins sind eine der ältesten und beständigsten Neonazi-Organisationen in Deutschland. Das seit über 30 Jahren bestehende Netzwerk versteht sich als eine „Bruderschaft“ und „Elite“ der Neonazi-Szene. Ihre straffe Organisation ist Teil einer international eingeschworenen Gemeinschaft, die sich «Hammerskin Nation» (HSN) nennt und von Europa in die USA bis nach Neuseeland reicht. Ihr Wirkungsbereich ist umfassend, ihre Mitglieder sind treibende Kräfte innerhalb der militanten Neonazi-Szene.

Kroniek

20 resultaten
*

Een man uit Velp krijgt een korte taakstraf van het Gerechtshof in Arnhem wegens groepsbelediging. Hij was hier in augustus 2015 nog voor vrijgesproken. Het gaat om een strafzaak in hoger beroep wegens het opzettelijk beledigen van Joden en buitenlanders in juni 2015 in Arnhem. De man bracht toen de Hitlergroet en riep “White Power” tegen een groepje mensen met een donkere huidskleur.

*

In het Friese Burgum bedreigt en beledigt een man uit Drachten een ambtenaar, die een Zuid-Koreaanse achtergrond heeft. Hij zegt: “Ik maak je hartstikke dood” en “White Power“. Er volgt een strafzaak in augustus 2017.

*

De neonazi Michael Lemmers uit Hoorn komt in Alkmaar voor de rechter wegens het dreigen met een aanslag tegen een asielzoeker. Hij was in september 2016 gearresteerd en was kwaad over het verkrachten van zijn nichtje in Kampen. Hij poseerde met een echt lijkend airsoft geweer van een vriend uit Kampen op een foto en plaatste teksten online zoals “Blood & Honour“, “Waffen SS 88“, “kom in actie voor die parasieten, die onze vrouwen verkrachten“, “white power” en hij plaatste er hakenkruisen bij. De rechter geeft hem kleine voorwaardelijke werkstraf.

*

Zeker zes auto’s in Dordrecht zijn in de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 november beklad met hakenkruisen en teksten als ‘White Power‘. Ook worden bij vijftien auto’s de banden lek gestoken.

*

Een 28-jarige man uit Nieuw-Vennep krijgt een werkstraf van de politierechter in Amsterdam vanwege het tekenen van hakenkruisen en racistische teksten in de liften van een aantal verzorgingshuizen in Amstelveen in april 2015. In de verzorgingshuizen wonen ook joodse mensen en de man bezorgde er medicatie. Hij schreef teksten als “White Power, jood en SS”. Bij een verhoor heeft hij verklaard een hekel aan bruine mensen te hebben. Hij wordt veroordeeld voor “zich in het openbaar bij afbeelding opzettelijk beledigend uitlaten over joden wegens hun ras en-of godsdienst en buitenlanders wegens hun ras, meermalen gepleegd“. In mei 2017 volgt er een hoger beroep.

*

Er worden White Power tekens (dus Keltische kruizen) geklad op een aantal kelderdeuren in Zoetermeer.

*

Een Rockfestival maakt bekend dat ze voor hun muziekfestival op 4 en 5 juni in Nijmegen een Amerikaanse band afgezegd heeft. De aanleiding hiervoor is dat de zanger van de band onlangs op een festival in de USA de Hitlergroet bracht en “White Power” riep.

*

Een raadslid uit Hendrik-Ido-Ambacht maakt op internet melding van een leus die op een gymzaal in zijn gemeente is geklad. Er staat: “Eigen volk eerst, Laat hun maar sterven”. Het raadslid keurt de leus af. In de gymzaal worden 25 vluchtelingen opgevangen. De daders hebben er ook een Keltisch kruis bij gezet, wat in deze context als een White Power teken wordt gezien.

*

Diverse panden in Tholen zijn deze zondagavond beklad met leuzen en hakenkruisen. De bekladdingen hebben mogelijk te maken met het besluit van de gemeente om zo nodig vluchtelingen op te vangen. Eerder werd een informatiebord bij het gemeentehuis beklad met een hakenkruis. De leuzen zijn: “Geen vluchtelingen” en “White Power”.

*

In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 september bekladden onbekenden een muur van een gebouw in Zuidlaren met hakenkruisen en de kreten “White Power” en “Geen AZC!”. Het gaat om een protest tegen de komst van asielzoekers. De gemeente Tynaarlo wees deze maand weliswaar tijdelijke opvang af, maar is met het COA in overleg over een regulier AZC.

*

Een man uit Velp moet zich voor de rechtbank van Arnhem verantwoorden voor zijn gedrag op straat in Arnhem, half juni 2015. Er liepen mensen met een donkere huidskleur langs hem en hij bracht vervolgens de Hitlergroet en riep “White Power“. Hij wordt aangeklaagd voor het opzettelijk beledigen van buitenlanders, vreemdelingen, mensen met een donkere huidskleur en mensen van Joodse afkomst. De rechter spreekt hem echter vrij omdat de Hitlergroet juridisch gezien geen uiting van discriminatie zou zijn. Er volgt nog een hoger beroep in deze zaak.

*

In een café in Schiedam treden twee bands op met een extreemrechtse achtergrond. De skinheadband The Firm komt uit Rotterdam en heeft Mike van Schaik als zanger. In de hardcoreband Blindfolded uit de regio Winschoten spelen de extreemrechtse activisten Marcel Flink en Harm-Jan Smit. Vanuit het publiek wordt meermalen de Hitlergroet gebracht en de bezoekers dragen extreemrechtse shirts. Zo draagt Johnboy Willemse een shirt van zijn nazikroeg De Nationalist. Sommige mensen hebben tatoeages van hakenkruisen, White Power en Combat 18. The Firm heeft een tekst tegen moskeeën. De zaal krijgt hierna op haar kop van gemeente omdat er neonazistische muziek te horen was, de Hitlergroet gebracht werd en sleutelfiguren uit de extreemrechtse politiek aanwezig waren.

*

In Gouda wordt de neonazi Owen Koenekoop met een vriend opgepakt wegens het aanplakken van racistische stickers. Ze plakken stickers met een pro-Mussolini tekst en stickers met een White Power logo erop. Koenekoop heeft dit logo ook op zijn kleding.

*

In Arnhem roept een man uit Velp “White Power” als er mensen langslopen met een donkere huidskleur. Hij brengt ook meermalen de Hitlergroet. Hiermee maakt hij zich volgens justitie schuldig aan opzettelijke belediging en later volgt een strafzaak tegen hem.

*

Zaterdagavond wordt in Tilburg een auto compleet vernield door een onbekende man. Hij gooit met een stoeptegel de ruiten eruit, bekrast de lak met een hakenkruis en twee keer met de kreet ‘white power’. Vlak in de buurt wordt rond middernacht een meisje zwaar verwond door een man die stoeptegel op haar hoofd gooit. Het is onduidelijk of dit dezelfde dader is.

*

Een 26-jarige man uit Nieuw-Vennep wordt op heterdaad betrapt en aangehouden wegens het aanbrengen van een hakenkruis in een lift in een verzorgingstehuis in Amstelveen. Hij heeft een viltstift bij zich. De afgelopen veertien dagen tekende iemand in meerdere liften in Amstelveen hakenkruisen, bijvoorbeeld op 7 april. De arrestant bekent dat hij op een zestal locaties in liften hakenkruisen heeft geplaatst. Hij kladde ook afkortingen zoals SS, WP, WPWW en het woord “Jood”. In een verhoor zegt hij dat de afkorting WPWW van de Ku Klux Klan komt.

*

In de lift en de centrale hal van een verzorgingshuis in Amstelveen zijn grote hakenkruisen getekend. Er wonen meerdere Joodse ouderen in het pand. Een bewoner van het verzorgingshuis zegt dat hij eerder hakenkruisen heeft zien verschijnen in de buurt van het tehuis. Vorige week zag hij ook al hakenkruisen in de lift. Op 9 april wordt een bezorger van medicijnen als verdachte opgepakt. Hij komt uit Nieuw-Vennep. Hij kladde naast hakenkruisen ook afkortingen als SS, WP, WPWW en het woord Jood in de liften.

*

Er komt een melding binnen dat er in het centrum van Utrecht een gigantisch Keltisch Kruis en met de letters W.P. is gespoten.

*

Vandaag meldt de PvdA op twitter dat er ergens in Nederland ruiten zijn ingegooid bij een kantoor van een lokale PvdA-afdeling. Het pand is verder beklad met de tekst “White Power”.

Publicaties

1 resultaten

AFS Monitor Racisme en Extreem-rechts

Derde rapportage
ISBN:
90-74062-02-4
Jaar:
2000
Taal:Aantal blz:
150
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Hoe intolerant zijn de autochtone Nederlanders jegens allochtonen? Al bijna
25 jaar peilt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de publieke opinie over
allochtonen en publiceert daar geregeld over. Eind jaren tachtig, begin jaren
negentig zien we een lichte verharding van het opinieklimaat, maar volgens het
SCP zijn er over het algemeen weinig veranderingen. Ongeveer 80% van de
bevolking vindt dat autochtonen en allochtonen gelijke behandeling moeten
hebben bij verdelingsvraagstukken, zoals bij huisvesting en werkgelegenheid.
Ongeveer 13% van de autochtone bevolking staat afwijzend tegenover
allochtonen. Ongeveer 50% van de autochtone bevolking is tegen immigratie
gekant.
Wat dit laatste betreft vond het NIPO in 1998 een andere uitkomst:1 niet de
helft, maar driekwart van de autochtone Nederlanders is tegen verdere
immigratie gekant. Er is – volgens het NIPO – een groeiend draagvlak voor
immigratiebeperking terwijl tegelijkertijd het vertrouwen in integratie en
aanpassing van allochtonen afneemt. Het NIPO vond deze trend aan de hand
van opiniepeilingen in de jaren 1993, 1995 en 1998.
Eind 1999 bleek uit ander NIPO-onderzoek dat eenderde van de Nederlanders
gekant is tegen het verlenen van asiel aan politieke of economische
vluchtelingen.2 Tweederde van de Nederlanders ondersteunde wel het beleid
van de overheid om politieke vluchtelingen die in hun eigen land vrezen voor
hun leven asiel te geven. Ongeveer de helft van de ondervraagden vond dat
asielzoekers overlast geven. Verder dacht zo’n veertig procent dat asielzoekers
gemiddeld crimineler zijn dan Nederlanders.

Lees verder in de monitor