Amstelveen
- 1 demonstraties
- 26 kroniek
Resultaten
Demonstraties
Kroniek
Er is een hockeywedstrijd, maar in de berichtgeving wordt niet gezegd waar die gehouden wordt. Het gaat om een wedstrijd tussen teams uit Rotterdam en Amstelveen. Hier maakt een Rotterdamse speler een bepaald gebaar. Een Joodse organisatie ziet het als een Hitlergroet en doet aangifte. De speler zegt zelf echter dat het om het gebaar microfoondrop gaat. Na een gesprek trekt de Joodse organisatie de aangifte weer in. De speler zegt dat hij niet de bedoeling had een Hitlergroet te brengen.
Op internet wordt op deze datum een filmpje geplaatst waarin een lid van Pegida posters plakt bij een winkelcentrum in Amstelveen op een onbekende datum. Hierbij wordt hij luid en duidelijk de huid vol gescholden door een vrouw met een hoofddoek. Pegida zet er commentaar bij: “Plak je een paar posters op een zuil waar het mag, moet je je door een theedoek laten uitschelden voor kankermoeders?“.
Deze donderdag zou een buschauffeur in Amstelveen een gezin uit de bus hebben gezet vanwege hun huidskleur. Dit zou bij het busstation in Amstelveen plaats hebben gevonden bij de bus richting Uithoorn. Er wordt een klacht tegen de chauffeur ingediend. Na onderzoek stelt het vervoerbedrijf dat er geen sprake van racisme geweest is. Een jonge vrouw had op internet geschreven dat de chauffeur tegen een getint gezin gezegd had dat ze de bus uit moesten om plaats te maken voor Nederlanders. De chauffeur verklaart echter dat hij ze de bus niet uitgezet heeft, maar hen op een andere bus gewezen heeft, waarmee ze dichter bij hun bestemming konden komen. De passagiers hadden twee matrassen, een tas en een rolkoffer bij zich. De chauffeur had gezegd dat er nu meer weer ruimte in de bus was. Het is onduidelijk welke versie van het verhaal klopt.
Een 28-jarige man uit Nieuw-Vennep krijgt een werkstraf van de politierechter in Amsterdam vanwege het tekenen van hakenkruisen en racistische teksten in de liften van een aantal verzorgingshuizen in Amstelveen in april 2015. In de verzorgingshuizen wonen ook joodse mensen en de man bezorgde er medicatie. Hij schreef teksten als “White Power, jood en SS”. Bij een verhoor heeft hij verklaard een hekel aan bruine mensen te hebben. Hij wordt veroordeeld voor “zich in het openbaar bij afbeelding opzettelijk beledigend uitlaten over joden wegens hun ras en-of godsdienst en buitenlanders wegens hun ras, meermalen gepleegd“. In mei 2017 volgt er een hoger beroep.
Iemand ziet in Amstelveen een auto tegen een geparkeerde auto aan rijden. Omdat de bestuurder doorrijdt, maakt de melder foto’s van de bestuurder. Die stapt uit, waarop de melder vraagt: “Waarom laat je geen briefje achter?“. De bestuurder wordt dan agressief en scheldt: “Vuile Rotjood“. De melder vermijdt een gevecht door weg te gaan.
Een man woont in Amstelveen en sinds 2014 is de relatie met zijn buurvrouw verstoord geraakt. Ze maakt sindsdien regelmatig antisemitische opmerkingen. Zo zegt ze: “Vieze mensen, ik hou niet van jullie soort jidden. Joden horen hier niet“. Als ze elkaar tegenkomen op straat zegt ze luid en duidelijk, zogenaamd tegen haar hond: “Ik moet die Joden niet“. Als ze vanaf haar balkon naar melder schreeuwt: “Een goeie Jood is een dooie Jood” is de maat vol en wordt er aangifte gedaan. Ook wordt er melding bij de woningbouwvereniging gedaan. Er wordt traag op de meldingen gereageerd, maar uiteindelijk wordt er toch werk van gemaakt.
Op deze datum stuurt de burgemeester van Amstelveen een brief naar de gemeenteraad waarin ze schrijft dat ze “eind vorige week” een anonieme dreigbrief heeft ontvangen met een doodsbedreiging. De brief is gerelateerd aan de komst van vluchtelingen naar Amstelveen. De inhoud was dermate verontrustend dat ze direct aangifte heeft gedaan bij de politie.
Een krant bericht over een jonge fiscalist van Marokkaans-Nederlandse afkomst, die bij de politie aangifte gedaan heeft tegen een topman van het belastingadviesbureau in Amstelveen waar hij werkt. De aangifte gaat om bedreigingen en discriminatie. Hij kreeg aanvankelijk lof voor het binnenhalen van grote klanten. De topman was hierna woedend omdat hij het oneens was met de complimenten die de jonge fiscalist kreeg. De leidinggevende die hem in het zonnetje had gezet werd ontslagen. De jonge fiscalist wordt vanwege zijn afkomst meermalen vernederd en uiteindelijk is hij arbeidsongeschikt verklaard na de bedreigingen. Het bureau zou het in de doofpot hebben willen stoppen.
De burgemeester van Amstelveen spreekt op een informatieavond met bezorgde joodse organisaties over de noodopvang van vluchtelingen in de joodse wijk van Amstelveen. Men is bang voor incidenten met vluchtelingen uit Syrië en Irak. Dat zou ook slecht uitpakken voor de reputatie van de vluchtelingen zelf. De volgende dag stelt de partij Voor Nederland in het parlement Kamervragen over deze opvang in Amstelveen. De partij stelt dat er virulent antisemitisme in Syrië en Irak bestaat en dat de komst van tienduizenden immigranten uit voornamelijk islamitische samenlevingen de kans vergroot op een groei van antisemitisme. Voor Nederland wil dat de regering dit gevaar tegengaat en dat de regering een maximaal aantal asielzoekers noemt dat Nederland kan absorberen.
Op 14 en 15 augustus brengt een controversiële Israëlisch-Amerikaanse rabbijn een tweedaags bezoek aan Amstelveen. Hij woont op vrijdagavond en zaterdagavond maaltijden bij en zaterdagochtend de sjoeldienst. De man wordt als “haatrabbijn” gelabeld en vanuit joodse hoek komt er protest tegen zijn bezoek. De rabbijn heeft zich in het verleden tegen homo’s uitgelaten en hij zegt opmerkelijke dingen over vrouwen die vergast zijn in de Holocaust. Ook doet hij radicale uitspraken over mensen die kanker krijgen omdat ze niet religieus leven. Hij is in Amstelveen uitgenodigd door bekende leden van de joodse gemeenschap in Amsterdam. Er zouden tweehonderd mensen op het weekend afgekomen zijn.
In Amstelveen worden in een tramhalte hakenkruisen aangetroffen die daar zijn aangebracht.
Een krant schrijft over een re-integratieproject in het Amsterdamse Bos (Amstelveen). Er worden vier werkmeesters van de Sociale Dienst van Amsterdam verdacht van jarenlange machtmisbruik, discriminatie en intimidatie jegens de Amsterdamse bijstandsgerechtigden op wie zij toezicht hielden. Het project is in maart beëindigd en twee werkmeesters zijn inmiddels geschorst.
Een 26-jarige man uit Nieuw-Vennep wordt op heterdaad betrapt en aangehouden wegens het aanbrengen van een hakenkruis in een lift in een verzorgingstehuis in Amstelveen. Hij heeft een viltstift bij zich. De afgelopen veertien dagen tekende iemand in meerdere liften in Amstelveen hakenkruisen, bijvoorbeeld op 7 april. De arrestant bekent dat hij op een zestal locaties in liften hakenkruisen heeft geplaatst. Hij kladde ook afkortingen zoals SS, WP, WPWW en het woord “Jood”. In een verhoor zegt hij dat de afkorting WPWW van de Ku Klux Klan komt.
In de lift en de centrale hal van een verzorgingshuis in Amstelveen zijn grote hakenkruisen getekend. Er wonen meerdere Joodse ouderen in het pand. Een bewoner van het verzorgingshuis zegt dat hij eerder hakenkruisen heeft zien verschijnen in de buurt van het tehuis. Vorige week zag hij ook al hakenkruisen in de lift. Op 9 april wordt een bezorger van medicijnen als verdachte opgepakt. Hij komt uit Nieuw-Vennep. Hij kladde naast hakenkruisen ook afkortingen als SS, WP, WPWW en het woord Jood in de liften.
Er wordt een sticker tegen islamterreur van Identitair Verzet aangetroffen in Amstelveen.
Vanaf deze datum berichten kranten en nieuwswebsites over stickers die in Amstelveen op winkels en een restaurant geplakt zijn. Het zou om anti-Ajax stickers gaan met een antisemitische invalshoek. De stickers worden omschreven als ‘verboden voor neuzen’-stickers met een tekening van een grote neus in een verbodsbord. Een website beschrijft ze als “anti-Joden stickers”. Ze worden verkocht op een website van Feyenoord-hooligans. Er is echter ook een sticker van de NVU bij aangetroffen, dus mogelijk heeft de actie toch een extreemrechtse achtergrond.
Het College voor de Rechten van de mens ziet geen bewijs voor discriminatie van een Pakistaanse man die eind februari 2013 op Schiphol extra werd gecontroleerd op zijn reis van Kiev naar Canada. Hij voelt zich gediscrimineerd door een beveiligingsbedrijf uit Badhoevedorp en een luchtvaartbedrijf uit Amstelveen. Er was twijfel of hij wel op de foto op zijn paspoort leek, omdat hij flink was afgevallen.
Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een Pakistaans-Nederlandse studente uit Amsterdam tegen een Israëlische luchtvaartmaatschappij met een vestiging in Amstelveen. De studente heeft een getinte huidskleur en ze werd in januari 2011 veel zwaarder gecontroleerd op Schiphol, dan haar blanke medereizigers. Het College stelt dat de luchtvaartmaatschappij jegens de student verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van ras. Er wordt geen onderscheid geconstateerd op grond van nationaliteit, politieke overtuiging of godsdienst.
Op Schiphol wordt een transitreiziger die van Kiev naar Toronto reist extra gecontroleerd. De man is oorspronkelijk van Pakistaanse afkomst. Hij voelt zich gediscrimineerd en doet hierover zijn beklag bij het College voor de Rechten van de Mens. De klacht is gericht op luchtvaartbedrijven uit Amstelveen en Badhoevedorp.
De PVV stelt Kamervragen over een voetbalscheidsrechter uit Amstelveen die op zijn kop kreeg van de KNVB vanwege zijn deels racistische teksten over “het Marokkanenprobleem”. De PVV vindt dat de minister de KNVB op het matje moet roepen om het “monddood maken van deze dappere scheidsrechter die het Marokkanenprobleem wel durft te benoemen”.
In Amstelveen is ’s nachts ingebroken en brand gesticht in een woning boven een synagoge. De brand is veroorzaakt doordat de daders een kaars hebben aangestoken en bovenop een gebedenboek hebben geplaatst. Verschillende Joodse documenten, waaronder een trouwakte en een geboortecertificaat, zijn verscheurd. Op één van de muren is met azijn de tekst: “Ik was hier” geklad. Het huis is in een puinhoop achtergelaten. Er zijn geen waardevolle spullen meegenomen.
In een zwembad in Amstelveen heeft een groep zwemmers last van een groep kinderen. Ze raken in conflict met hun moeder en een zwemmer zegt: “Ik ga je kapot maken, ik ken die Joodse streken wel want ik ken heel veel Joodse mensen.” Er wordt hierna geduwd en geschopt en het zwembad gaat de botsing onderzoeken.
Een Joodse man, die een keppel draagt, fietst door een parkje in Amstelveen. Hij wordt antisemitisch uitgescholden en de schelder roept dat ze zijn volledige familie hadden moeten uitroeien in de Tweede Wereldoorlog.
Een Joodse man met een keppel op, parkeert zijn auto enkele minuten in Amstelveen om een snelle boodschap te doen in een supermarkt. Als hij terugkomt bij zijn auto treft hij een antisemitisch briefje aan onder zijn ruitenwisser. Er is ook een Davidster opgetekend met een “J”.
De extreemrechtse actiegroep Taalverdediging vaardigt Jan Heitmeier uit Amstelveen af naar een bijeenkomst van Voorpost-Haaglanden in de regio Den Haag. Hij houdt een toespraak over Zuid-Afrika en Taalverdediging.
De Commissie Gelijke Behandeling doet vandaag uitspraak in een zaak tegen een Amerikaans bedrijf met een vestiging in Amstelveen. Men wees in juni 2011 een Cubaanse sollicitant de deur vanwege zijn nationaliteit. Vanwege een handelsboycot mogen Amerikaanse bedrijven geen Cubanen in dienst nemen. Maar volgens de Nederlandse wet is er hierdoor sprake van verboden onderscheid op basis van nationaliteit.