Home » Nederland » Ede

Ede

Filter

Demonstraties

3 resultaten
20 feb 2016
Door:
Demonstranten Tegen Gemeente
Plaats:
Ede
Deelnemers:
Tussen 80 en 100 personen
Extra:
Demonstratie van DTG, ondersteund door Pegida, op het Stadhuisplein in Ede. Er worden verschillende toespraken gehouden. De voorman van Pegida wordt gearresteerd, wegens het dragen van een varkensmuts.
Organisaties:
26 mrt 2011
Door:
Nederlandse Volks-Unie
Plaats:
Ede
Deelnemers:
Tussen 75 en 80 personen
Extra:
NVU demonstreert in Ede tegen multiculturele samenleving en immigratie. Een deelnemer brengt de Hitlergroet. Er zijn delegaties van Duitse neonazi's, van RVF uit Engeland en Ulfhednar aanwezig.

Kroniek

38 resultaten
*

In Arnhem staat een man uit Ede voor de rechter wegens het bedreigen, mishandelen en discriminerend beledigen van twee Turks-Nederlandse mensen in april 2016. Hij zei toen onder meer: “Kankerturk ik maak jou dood” en “vuile Turk, vieze Turk, ga maar terug naar je eigen land. Ik woon hier langer dan jullie hier in deze wijk. Dit is mijn wijk. Vieze Turken, vuile Turken, rot op, donder op, Kankerturken“. Hij krijgt een boete voor de bedreiging, maar wordt vrijgesproken van groepsbelediging.

*

Erkenbrand organiseert een wandeltocht op de Veluwe rond Ede. Ze bezoeken “enkele Germaanse overblijfselen, waaronder een gereconstrueerde Germaanse boerderij”.

*

Een man bedreigt en beledigt in Ede een vrouw en vernielt een raam van haar woning. Hij zegt: “Kankerhoer, kanker zwarte, ik pak jullie, kom naar buiten kankerhoer, je ziet je kleinkinderen nooit meer. Die kankerzwarte moet naar beneden komen, ik maak je kapot. Ik kom morgen weer terug en dan begint alles weer opnieuw. Kom naar buiten, ik maak je kapot, laat die zwarte naar buiten komen“. De strafzaak tegen de man volgt in juli 2017.

*

Een man uit Ede verschijnt in Arnhem voor de rechtbank wegens belaging en bedreiging in 2015 en groepsbelediging en bedreiging op 1 januari 2016 in zijn woonplaats. Die groepsbelediging is gericht op mensen van Marokkaanse afkomst. De rechter acht hem hier echter niet schuldig aan, alleen de bedreiging en belaging word bewezen verklaard. Hij krijgt een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in een zaak van een Moluks-Nederlandse vrouw die in augustus 2016 in Ede een gesprek had met haar woningbouwvereniging over de sloop van haar woning en haar herhuisvesting in een “Molukse wijk” in Lunteren. De vrouw voelt zich gediscrimineerd omdat een projectleider laatdunkend over Molukkers gesproken zou hebben en vragen stelde over het een Molukse organisatie. Daarnaast gaf de vrouw aan geen verhuisvergoeding te krijgen en zou haar klacht onzorgvuldig behandeld zijn. Het College ziet echter geen bewijs voor discriminatie.

*

Een krant maakt melding van het bekladden van auto’s in Ede met hakenkruisen en Davidsterren. Volgens een lokale politicus is het al de tweede keer deze week dat deze symbolen verschijnen.

*

In Ede heeft een Moluks-Nederlandse vrouw een gesprek met haar woningbouwvereniging over de sloop van haar woning en haar herhuisvesting in een Molukse wijk in Lunteren. Er is een projectleider bij het gesprek aanwezig die vragen stelt over het Moluks Platform. Volgens de vrouw laat hij zich laatdunkend uit over Molukkers. De vrouw vraagt om een verhuisvergoeding, maar die krijgt niemand. De vrouw dient een discriminatieklacht in.

*

Voor Nederland dient in de Tweede Kamer een motie in over “Marokkaanse straatterreur in Almere, Gouda, Ede en Amsterdam“. De partij doelt op “het stichten van autobranden en het terroriseren van het openbaar vervoer“. Voor Nederland wil dat de nationale politie hier veel steviger tegen optreedt en men verzoekt de regering om de bestrijding van overlast door Marokkaans-Nederlandse jongeren een landelijke topprioriteit te geven.

*

In Ede rijdt een man op een snorfiets met alcohol op. Hij beledigt toezichthouders met de woorden: “kankerjuten, kankerjoden” en moet zich begin 2018 voor de rechter verantwoorden.

*

Machiel de Graaf van de PVV stelt in het vragenuurtje in de Tweede Kamer vragen over de burgemeester van Weert die weigert om een deel van een Syrisch gezin weg te sturen. De Graaf noemt hem een “weigerburgemeester“, die weigert de wet uit te voeren. De Graaf is vooral boos over de vergelijkingen die de burgemeester maakt door woorden als “onderduiken” te gebruiken en door “ik stuur vlak voor 4 mei geen mensen op de trein naar Duitsland” te zeggen. Daarnaast neemt De Graaf het op voor mensen die onwelvallige berichten over asielzoekers op internet plaatsen. Ook haalt hij de actie van Identitair Verzet op 13 mei in Ede aan: “Als je in Ede probeert je eigen wijk te beveiligen tegen islamitische stenengooiers, dan krijg je een boete, terwijl het islamitische tuig vrij spel heeft“. Machiel de Graaf wil dat de Staatssecretaris de burgemeester van Weert aan de wet houdt en hem anders laat vertrekken. De Graaf haalt ook nog uit naar het “opengrenzenbeleid” van de Nederlandse overheid “die asieleisers toelaat”. Hij wil de grenzen sluiten.

*

In Ede loopt Identitair Verzet samen met een gelegenheidsinitiatief dat “Ede Veilig” heet, een burgerwachtpatrouille om Ede tegen beveiligen tegen “straatterreur” van Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Een groepje mensen van DSDA sluit zich hier bij aan. Er wordt door ze gesteld dat ze uiteindelijk met een groep van “17 identitairen en mensen van Ede Veilig” de wijk zijn ingegaan. De groep plakt posters van Identitair Verzet aan met de tekst “Voelt U zich nog veilig? Nee? Kom in verzet!!!“. Ook stoppen ze flyers in brievenbussen. De politie stuurt ze weg.

*

In het Parlement stelt de partij Voor Nederland Kamervragen over het inroepen van de hulp van de Marokkaanse consul bij ongeregeldheden in Ede. De partij ziet het als een ondermijning van het gezag van de Nederlandse autoriteiten en wil een “zeer stevig” optreden om de rust en orde te herstellen. Uit een later antwoord blijkt dat de hulp van de consul helemaal niet is ingeroepen. De consul heeft zelf een gesprek aangevraagd met de burgemeester en ondersteunt slechts de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in Ede bij het afwijzen van het wangedrag van de jongeren.

*

In Arnhem dient een strafzaak tegen een 36-jarige man uit Monnickendam wegens bedreigingen die zijn geuit in verband met de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Lunteren (gemeente Ede), eind februari. De man heeft op internet dreigende taal geuit tegen de eigenaar en de manager van de camping, waar het AZC mogelijk komt. Hij krijgt een boete.

*

Kamervragen door de partij Voor Nederland over “Marokkaanse onlusten in Ede“. De partij vraagt waarom Marokkaanse jongeren zo extreem zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Voor Nederland denkt dat ze “baat zouden hebben bij een aantal maanden militaire tucht om zo de broodnodige manieren alsnog mee te krijgen.

*

Edwin Wagensveld en Hugo Kuijper voeren in Ede met een Pegida-spandoek actie tegen de islam. Een moskee organiseert een algemene demonstratie tegen jonge relschoppers in de wijk waarin de burgemeester en ook veel Marokkaanse Nederlanders meelopen. Pegida haakt hier op in door hun eigen invalshoek op de problematiek naar voren te brengen. Dit hele weekend is ook de actiegroep Identitair Verzet actief in Ede. Ze hangen spandoeken op boven viaducten en verspreiden posters in het centrum. Met flyers proberen ze mensen te werven voor patrouilles vanaf vrijdag 13 mei. Op een spandoek staat “Minder criminele Marokkanen graag“.

*

Een man uit Ede of Lunteren laat zich op internet opruiend uit op een website die “Geen asielzoekers in Ede” heet. Hij schrijft: “Vanavond de fik er in? Vanavond knokploeg inzetten, wat een K..volk project X. Vanavond met een paar duizend Nederlanders ff dat ras uitroeien. Ik ga mee. Weten die Kutmarokkaantjes waar cees van de knaap zn auto staat? Misschien handig om zn adres te vermelden. Laat ze lekker zijn auto ff in de fik zetten. Misschien dat zn ogen een open gaan“. Cees van der Knaap is de burgemeester van Ede.

*

Verschillende Tweede Kamerleden reageren vandaag uiterst kritisch op het inroepen van de hulp van de Marokkaanse consul door de gemeente Ede. Die kampt met boze en rellende Marokkaans-Nederlandse jeugd. Naast een aantal linkse Kamerleden met kritiek, ventileren de VVD en PVV hun grieven. Machiel de Graaf van de PVV zegt: “De burgemeester van Ede laat zijn wijk al regeren door criminele islamitische bendes. Dit is buigen voor islamitische terreur“.

*

Een 47-jarige man uit Lunteren moet voor de rechter verschijnen wegens een telefonisch dreigement tegen een ambtenaar en de burgemeester van Ede. Hij was eind februari 2016 boos over de komst van een AZC naar Lunteren, dat onder de gemeente Ede valt. De man heeft ook de campingeigenaar, waar het AZC mogelijk gaat komen, bedreigd. De man was eind maart 2016 betrokken bij een demonstratie tegen het AZC. De rechter ziet onvoldoende bewijs voor het bedreigen van de campingeigenaar en de burgemeester, omdat het niet zeker is of ze de bedreigingen ook gehoord hebben. De ambtenaar heeft de bedreiging wel zeker gehoord en daarvoor krijgt de Luntenaar een voorwaardelijke boete. Hij dreigde die vrouw thuis op te komen zoeken en zei “er gaan koppen rollen“.

*

De bekende rechtsextremist Martin de Regt plaatst een foto van zichzelf op internet waarop hij met een groepje mannen te zien is op een parkeerplaats. Hij zet er ook de logo’s bij van het Nederlands Verbond en DSDA. De Regt schrijft erbij: “Vanavond was het weer een gezellige anti-AZC avond in het mooie Gelderse Ede. De aanwezigen waren allen positief en enthousiast in hun strijd tegen de komst van een of meer AZC-centra in deze Gelderse gemeente (….) Daarom zal de harde kern op korte termijn opnieuw een demonstratie afkondigen. Tegen de AZC’s en islamitisering van onze germaanse en christelijke leefgemeenschap.

*

In Ede maakt een man zich schuldig aan groepsbelediging, bedreiging en mishandeling van twee mensen. Hij schreeuwt: “Vuile Turk, vieze Turk, ga maar terug naar je eigen land. Ik woon hier langer dan jullie hier in deze wijk. Dit is mijn wijk. Vieze Turken, vuile Turken, rot op, donder op, ga lekker terug naar je eigen land. Kankerturken”. De bedreiging bestaat uit het maken van een snijdende beweging met zijn vingers langs zijn keel. Hij geeft een van de slachtoffers een klap en dreigt nogmaals met “Die kankerturk moet oprotten naar zijn eigen land. Ik maak hem af. Kankerturk ik maak jou dood“. De Edenaar moet in maart 2017 voor de rechter verschijnen.

*

In Lunteren is er door lokale activisten tegen een AZC een protest georganiseerd. De partij NVU en de actiegroep Pegida doen aan de demonstratie mee met enkele tientallen rechtsextremisten. Er zijn ongeveer honderdvijftig deelnemers en enkele spandoeken. Pegida moet echter niet veel van de nationaalsocialistische NVU hebben. Voorman Constant Kusters leidt de NVU-delegatie. Namens Pegida zijn de gangmakers Edwin Wagensveld, Hugo Kuijper en Astrid Bello er. Pegida geeft het protest een anti-islamgeluid mee. Een 45-jarige man uit Ede bedreigt de burgemeester tijdens dit protest: “We gaan naar Ede, Van der Knaap moeten ze afmaken“. En hem wacht hierom strafvervolging.

*

In Ede wordt er een pro-vluchtelingen evenement georganiseerd met meer dan honderd deelnemers. Hier duikt de lokale neonazi Arie Huisman op met een kameraad en ze tonen een postertje met de tekst ‘Refugees not Welcome’.

*

Een krant schrijft over Ede, waar het gemeentebestuur de afgelopen tijd meerdere malen bedreigd is, vanwege de zoektocht naar een locatie voor een nieuw AZC. De burgemeester ziet dat het klimaat in Ede rond de vluchtelingenopvang steeds verder verhardt. Hij wijst op reacties op sociale media, spandoeken en de varkens die de 21e opgehangen werden.

*

Bij een recreatiecentrum in Lunteren worden in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 februari twee dode varkens gevonden. De kadavers hangen aan een hek. Het centrum is een van de locaties waar de gemeente Ede mogelijk asielzoekers wil vestigen. Varkens worden vaker gebruikt als symbool door groepen die tegen moslims en vluchtelingen zijn.

*

Een demonstratie van DTG in Ede, georganiseerd door hun lokale activist Arie Huisman met het thema: “Tegen het asielbeleid“. Op de sociale mediapagina van DTG staan geweldsoproepen rondom deze demonstratie. Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt hier gearresteerd wegens het dragen van een varkensmuts en zit een uurtje vast. De schattingen van het aantal demonstranten lopen uiteen van vijftig tot honderd deelnemers, maar ze komen grotendeels van buiten Ede zelf. Er zijn vertegenwoordigers van de DSDA, NVU, De Nationalist en het Frysk Heidens Front. Na afloop hebben DTG en Pegida een gezamenlijk etentje in Ede.

*

Deze vrijdagochtend wordt ontdekt dat er op een begraafplaats in Ede een particulier graf en een monument zijn beklad met een hakenkruis.

*

Dit weekend worden op station Ede-Wageningen in Ede stickers aangetroffen van de Brass Knuckle Brotherhood die daar zijn aangeplakt. Er staat een tekst op: “Eigen Volk Eerst, Stop Islamisering, Europa voor Europeanen“.

*

De gemeente Ede last een bijeenkomst over de komst van een AZC af vanwege berichten dat een groep Edenaren de bijeenkomst wil verstoren. Op de bijeenkomst had de gemeente over zes potentiële locaties willen praten. De bijeenkomst wordt verplaatst.

*

In Ede maakt een man zich schuldig aan de delicten: “bedreiging met misdrijf” en “groepsbelediging” richting mensen van Marokkaanse afkomst. In 2015 heeft hij twee mensen belaagd en dat komt op deze datum tot een climax. Er volgt een strafzaak in februari 2017.

*

Op de Eerste Kerstdag wil een zwembad in Ede gratis zwemmen aanbieden aan leden van de voedselbank en aan vluchtelingen. Het wordt afgelast na een dreigende ingezonden brief in een lokale krant op 23 december en verschillende dreigtelefoontjes. In de brief schrijft een vrouw dat de burgemeester “niet verbaasd moet zijn als ongeregeldheden, zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden, ook in uw gemeente gaan plaatsvinden”. Het uitje is uiteindelijk alsnog gehouden op een ander moment.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een lesbische vrouw die les gaf op een school in Ede. Ze werkte er met een tijdelijk contract dat niet verlengd werd. Er is sprake geweest van een gesprek met een teamleider die afwijzend leek te reageren op haar verhaal over vruchtbaarheidskliniek en haar kinderwens. Hij zegt zelf later dat hij dit een privézaak vond waar hij zich niet in wilde mengen. De vrouw had zich ook negatief uitgelaten over het niveau van de leerlingen. Het College stelt dat er geen sprake van discriminatie is.

*

Een informatieavond van de gemeente Ede over de komst van een asielzoekerscentrum in Otterlo. In Otterlo zijn de emoties hoog opgelopen sinds de gemeente Ede vorige week bekendmaakte dat een leegstaand vakantiepark de komende vijf jaar een AZC voor 600 vluchtelingen wordt. De 2400 inwoners van Otterlo voelen zich overvallen en vinden het AZC te groot. Uit een peiling zou blijken dat 1446 dorpsbewoners tegen zijn en maar 20 voor. De burgemeester is de afgelopen dagen op protestborden bedreigd en uitgescholden. Ook zongen demonstranten beledigende teksten. Hierom zijn er strenge regels voor vanavond ingesteld: schelden, dreigen, discrimineren en het scanderen van aanstootgevende teksten is verboden. De informatieavond wordt niet in Otterlo, maar in Ede gehouden. De burgemeester zegt deze avond dat hij minder dan 600 asielzoekers wil. Er waren circa 1100 mensen aanwezig, vooral de tegenstanders.

*

Een rechter in Arnhem geeft een man die in juni 2015 luid “kutzigeuners” en “die kankerzigeuners” riep in Ede een kleine taakstraf. Dit is een veroordeling wegens groepsbelediging, maar ook de gewone belediging van agenten is onderdeel van deze straf.

*

In Ede roept een man luid in het openbaar “kutzigeuners” en “die kankerzigeuners”. Ook beledigt hij de politie met het scheldwoord “kankerwouten”. Hij moet later voor de rechter verschijnen.

*

De afgelopen periode heeft de Stichting Civitas Christiana uit de Heilig Land-Stichting 200.000 handtekeningen verzameld om het gebruik van Zwarte Piet ongewijzigd te houden. Initiatiefnemer Hugo Bos uit Ede wil die handtekeningen vandaag aanbieden aan de burgemeester van Amsterdam. Ze willen dat hij het veranderingsproces rondom Zwarte Piet stop zet en terugdraait.

*

Een fietsbrug over een snelweg in Ede is beklad met een hakenkruis en de racistische tekst “allochtonen vrij Nederland”.

*

Deze avond rond 23:15 uur ontdekt de conducteur van een trein die net uit Ede-Wageningen vertrokken is graffiti van hakenkruisen in een coupé. Alle reizigers wordt op station Utrecht verzocht de trein te verlaten. Ze halen de trein uit de dienstregeling.

*

In Ede roepen twee mannen discriminerende beledigingen naar twee allochtone vrouwen en ze schelden hen uit. Ze roepen “kutmoslims, kutmarokkanen, pinguïns”, maar uitten ook hun lof voor Geert Wilders. Dit doen ze vanuit een rijdende auto met een megafoon. De mannen uit Renkum en Ede worden gearresteerd. Ze blijken een softdrugsapparaatje bij zich te hebben waar een hakenkruis op getekend is.