Home » Nederland » Zeist

Zeist

Filter

Demonstraties

1 resultaten
27 okt 2012
Door:
Voorpost
Plaats:
Zeist
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Bij een linkse demonstratie tegen vluchtelingendetentie demonstreert Voorpost met een kleine groep voor uitzetting van vluchtelingen. De politie voorkomt een confrontatie.
Organisaties:

Kroniek

14 resultaten
*

Nadat Feyenoord een voetbalwedstrijd verliest van Excelsior breken er rellen uit in Rotterdam. De politie pakt honderd mensen op wegens geweld en beledigingen. Een deel van deze arrestanten heeft zich schuldig gemaakt aan het roepen van kreten met “kankerjoden” of “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. Er volgen later tientallen strafzaken waarin zij zich moeten verantwoorden. Een Feyenoordfan doet hierna verslag van zijn reis naar huis in een trein vol met andere Feyenoordfans. Hij beschrijft dat er op het balkon een kleine twintig man luidkeels staat te zingen met teksten als “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbranden zij Joden, want Joden die brandden het best“. Daarnaast werd veelvuldig de naam Auschwitz geroepen en opnieuw “Hamas, Hamas, Joden aan het gas“. Deze groep stapt vrijwel geheel uit op station Driebergen-Zeist.

*

Een twaalfjarige jongen wordt mishandeld door een leeftijdsgenoot op een schoolplein in Zeist. De dader slaat de jongen meerdere malen en roept daarbij “Kankerjood”, “Free Palestina” en “Jij bent medeplichtig aan de moord op mijn moeder”. Er wordt aangifte gedaan en de dader krijgt later een straf via Bureau Halt.

*

De activist Hugo Kuijper plaatst een bericht online: “Pegida Nederland kwam vandaag in actie tegen de vele schooluitjes naar moskeeën“. “Pegida voerde actie in de gemeente Bunnik, omdat daar een project bestaat….“. Het zou om het bezoek van basisscholen aan een moskee in Zeist gaan. Pegida wil dat deze uitjes verboden worden omdat “de islam haaks staat op onze westerse normen en waarden”. Hugo Kuijper plaatst er een foto bij van een klein groepje onherkenbare mensen met een groot Pegida-spandoek en zelfgemaakte protestbordjes tegen de islam met teksten als “basisscholen wordt wakker“, “stop schooluitjes naar moskeeën” en “organiseer uitstapjes naar kerken“. Er zijn ook flyers uitgedeeld.

*

Twee mannen die voetbaltrainer willen worden sturen vandaag een dagvaarding naar de KNVB, dat haar kantoor in Zeist heeft. Ze stellen dat ze al jarenlang geweerd worden van de trainerscursus omdat ze een buitenlandse achtergrond hebben. De mannen zijn een Marokkaanse Nederlander en een Surinaamse Nederlander. De KNVB blokkeert ook hun deelname aan een vergelijkbare cursus in Ierland. Een onderzoeker stelt dat slechts 3,4% van de trainers in Nederland een migrantenachtergrond heeft.

*

Bij de ingang van een kantoorgebouw in Zeist staat een overzichtsbord van alle bedrijven die daar gehuisvest zijn. Het bordje van een Israëlisch bedrijf is, als enige, beklad met een hakenkruis.

*

Identitair Verzet plaatst een foto op internet van opgehangen spandoeken “bij oa. station Sassem in gemeente Teylingen. Kominverzet“. Waarmee dus het station van Sassenheim bedoeld wordt. De tekst op de twee lakens die aan een voetgangersbrug hangen is: “Voelt U zich nog veilig?” en “Hoe ver laat U het komen??“. De actiegroep plaatst ook een foto van een anonieme persoon die op NS-station Driebergen-Zeist staat met een zelfgemaakte poster met de tekst: “Voelt U zich nog veilig? Kominverzet”. Ze schrijven er bij: “Overal in regio Utrecht zelfgemaakte posters opgehangen bij stations voor de forenzen”. Ook op de internetpagina van Identitair Verzet Twente & de Achterhoek verschijnt rond deze tijd, op 25 maart, zo’n foto met een vergelijkbare gele zelfgemaakte poster met diezelfde tekst. Dit is op station Apeldoorn De Maten. Hier staat bij “niet alleen onze afdeling, maar ook andere afdelingen van Identitair Verzet zijn hiermee de straat op gegaan“.

*

Een oudere man uit Amsterdam krijgt van de rechtbank in zijn woonplaats een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee weken voorwaardelijk. Hij maakte zich in december 2013 en februari 2014 schuldig aan het sturen van een grote serie antisemitische e-mails waarin hij Holocaust ontkende. Soms gebruikte hij daarbij het internetforum Stormfront als bron. Het zijn mailtjes die voor Joden beledigend zijn en hij stuurde die naar het CIDI, Tweede Kamerleden en diverse scholen, waaronder een school in Zeist.

*

Halverwege de middag twittert Voorpost een foto van hun spandoek met de tekst “Hand in hand terug naar eigen land”. Ze schrijven erbij: “Spandoek boven snelweg bij asielnemerscentrum Kamp Zeist” met de hashtag #stopimmigratie. Voorpost voert actie tegen de komst van vluchtelingen in het net geopende azc bij Soesterberg. Het spandoek hangt aan een viaduct over de snelweg A28.

*

Een 54-jarige man uit Amsterdam verstuurt een groot aantal antisemitische e-mails. Hij doet dat op deze datum maar hij is hier al langer mee bezig, bijvoorbeeld op 6 december 2013. Hij stuurt de mails naar veel scholen, waaronder een school in Zeist. Hij beledigt joden in zijn mails en ontkent dat de Holocaust plaats heeft gevonden. In 2015 moet de man voor de rechter verschijnen.

*

Deze avond rond kwart over acht twittert Voorpost: “’Informatieavond’ over komst centrum voor asielnemers in Zeist-Soest. Nul info, wel intimidatie.” Voorpost is dus bij deze bijeenkomst in Soest aanwezig. Er is een intekenlijst waar vrijwilligers, die met de asielzoekers willen werken, zich in kunnen schrijven. Voorpost zegt hierover: “binnenkort komen we terug” en “de intekenlijst met vrijwilligers is gekopieerd. Die krijgen binnenkort een beleefd briefje van ons”.

*

In de nacht van zondag de 26e op maandag de 27e januari is er een explosie in een islamitische slagerij in een winkelcentrum in Zeist. Het is waarschijnlijk ontstaan door brandstichting door een onbekende man die op bewakingsbeelden te zien is. De voor- en achtergevel van de winkel worden door de brand en aansluitende knal weggeblazen. Er is voor miljoenen euro’s schade, ook aan omliggende winkels.

*

Deze ochtend wordt in Zeist een hakenkruis ontdekt dat met een bijtende vloeistof in een grasveld is gemaakt. Het bericht noemt het hakenkruis een runenteken, terwijl dat natuurlijk niet klopt. De indruk bestaat dat het hakenkruis er al een aantal dagen zat voordat het is ontdekt.

*

Voorpost voert actie in Zeist voor een “effectiever uitzettingsbeleid van illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers”. Ze provoceren hiermee een linkse solidariteitsactie bij een detentiecentrum die op dat moment al bezig is. Met een spandoek en Prinsenvlaggen zoeken ze de confrontatie. De politie weet een daadwerkelijk botsing op tijd te voorkomen. De voormannen Paul Peters en Florens van der Kooi zijn aanwezig bij deze actie.

*

Op de 17e en 18e verspreidt Voorpost in Zeist folders met teksten tegen de bouw van een moskee. Op de 18e doet de extreemrechtse actiegroep dit bij het gemeentehuis, waar dan een raadsvergadering gehouden wordt. Hierbij is voorman Paul Peters aanwezig.