Home » Nederland » Veenendaal

Veenendaal

Filter

Demonstraties

1 resultaten

Kroniek

7 resultaten
*

Op een internetpagina van Rood Wit Blauw Gemaskerd wordt een foto geplaatst van negen gemaskerde mensen met Nederlandse vlaggen. De uitleg erbij is: “Ook in Veenendaal doen activisten mee aan het #GemaskerdeProtest! Wie volgt er?“.

*

De organisatie van een dansfeest met vluchtelingen in Veenendaal besluit het evenement van 17 maart af te lasten na bedreigingen aan haar adres. Ze zijn geraakt door de haat die spreekt uit de bedreigingen en gaan een nieuwe datum zoeken. Het gaat om verwensingen en bedreigingen op sociale media. De medewerkers van de organiserende stichting zijn ook persoonlijk bedreigd. Het dansfeest voor 250 vluchtelingen wordt veel later in het geheim gehouden in Voorthuizen.

*

De krant maakt melding van het verspreiden van een DVD met wit poeder bij een groot aantal mensen in Veenendaal, voornamelijk bij mensen van allochtone afkomst. Het poeder blijkt ongevaarlijk te zijn, maar zorgt wel voor onrust. Op de DVD staat een filmpje en op de buitenkant is ‘de wonderen van de Koran‘ geschreven.

*

De rechtbank in Utrecht oordeelt dat een landelijke bank de rechtsextremist Patrick de Bruin uit Veenendaal mag weigeren als tussenpersoon bij de verkoop van financiële producten zoals hypotheken. Ze weigeren hem vanwege zijn extreemrechtse activiteiten bij clubs als Voorpost en de NVU. In 2011 had De Bruin hier nog een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling (nu College voor de Rechten van de Mens) over gewonnen, maar de rechter is het hier niet mee eens en stelt dat de bank hem mag weigeren omdat hun reputatie geschaad kan worden.

*

Patrick de Bruin is een prominente rechtsextremist uit Veenendaal. Hij krijgt van de politierechter in Arnhem een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor een illegale hennepkwekerij in 2011. Patrick de Bruin is in deze tijd actief bij de NVU en Voorpost en beide organisaties ageren regelmatig tegen drugsgebruik. Hij financierde diverse extreemrechtse activiteiten zoals concerten. Het is onduidelijk of hij dit met het geld uit de drugshandel deed.

*

Een twintigjarige man uit Veenendaal beledigde in december 2010 in zijn woonplaats een ambtenaar met de kreet: “Ik ga op PVV stemmen, vuile buitenlander. Jij moet het land uit”. Toch wordt hij vandaag vrijgesproken door de rechter in Utrecht.

*

De Commissie Gelijke Behandeling doet uitspraak in twee vergelijkbare zaken die door de Veenendaalse rechtsextremist Patrick de Bruin aangespannen zijn tegen twee FNV-bonden. Ze weigeren hem een lidmaatschap omdat zijn politieke activisme bij de NVU en Voorpost onverenigbaar is met het FNV-lidmaatschap. Wegens verschillen in de details tussen beide zaken zijn de uitspraken tegengesteld. In de ene zaak heeft FNV Zelfstandigen verboden onderscheid gemaakt op politieke gronden. In de andere zaak is hier geen sprake van en mocht FNV Bondgenoten hem royeren. Daarbij wordt gesteld dat het lid niet in strijd mag handelen met de uitgangspunten van de FNV.