Home » Nederland » Lelystad

Lelystad

Filter

Kroniek

26 resultaten
*

Een man uit Lelystad staat daar voor de rechter wegens mishandeling door het geven van een kopstoot in augustus 2016. Daar zat toen ook een belediging bij met het scheldwoord “kankermarokkaan“. Hij krijgt een taakstraf.

*

Een persoon uit Almere moet in Lelystad voor de rechter verschijnen wegens een mishandeling in Almere, eind augustus 2016. Daarnaast is er ook sprake van het beledigen van een politieagent met: “kankerlijder en kankerjood“.

*

In Lelystad krijgt een man een deels voorwaardelijke taakstraf. In januari 2017 had hij iemand bedreigd door in Lelystad met een hakmes of bijl in diens richting te zwaaien. Hij richt vernielingen aan de auto van zijn opponent aan en uitte de beledigingen “kankerhoeren, kankerzwarten“. Hij wordt op alle punten schuldig bevonden.

*

Een inwoner uit Kortenhoef moet zich in Lelystad voor de rechtbank verantwoorden wegens schriftelijke belediging in Weesp en Utrecht in april 2016 door “Hitler, dan wordt Jan vergast want tis een jood en die moeten dood” te schrijven.

*

In Lelystad bedreigt een man iemand door met een hakmes of bijl in diens richting te zwaaien. Hij richt vernielingen aan de auto van zijn opponent aan en gooit de beledigingen “kankerhoeren, kankerzwarten” eruit. Een strafzaak volgt in maart 2017.

*

Een man beledigt in Lelystad iemand met de uitspraak: “Moet jij niet met de boot mee terug naar Spanje?“. Gezien het feit dat dit tot een strafzaak leidt (in maart 2018) is de kans groot dat het hier om een zaak met een racistische lading gaat en het een verwijzing is naar de Sinterklaas – Zwarte Piet controverse.

*

De rechtbank in Lelystad spreekt een man uit Noordwijk vrij in een strafzaak vanwege zijn dreigende taal op een besloten internetgroep die “Macht aan de PVV” heet. Op 5 april 2016 schreef hij daar over een islamitische stichting uit Almere: “Laten we ze doden, mooie gelegenheid en het rot vanzelf weg”. De rechter ziet geen bewijs voor een bedreiging, maar ook niet voor het aanzetten tot haat of discriminatie of voor opruiing. De internetgroep is weliswaar toegankelijk en groot genoeg om als openbaar gezien te worden, maar omdat de opzet bij de man voor opruiing zou ontbreken, hij zou slechts uit frustratie in een opwelling gereageerd hebben, ziet de rechter onvoldoende bewijs voor een veroordeling.

*

De rechtbank van Lelystad veroordeelt Paul Groeneveld uit Amsterdam tot vier weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk. Groeneveld stuurde in maart 2015 e-mails met een antisemitische inhoud naar scholen in Lelystad en Urk. Er stond een oproep in om de jodenvervolging en de Holocaust te ontkennen. Bij een eerdere zitting voor deze zaak op 22 juni 2016 maakte Groeneveld zich voor de rechtbank in Lelystad opnieuw schuldig aan groepsbelediging. Hij wordt voor het sturen van de e-mails vrijgesproken omdat het deel zou uitmaken van het maatschappelijk debat. Hij krijgt wel straf voor de uitlatingen op de zitting in juni toen hij de gaskamers ontkende en schamper over “die arme joodjes” sprak. Het hoger beroep dient in september 2017.

*

In Lelystad wordt iemand mishandeld en uitgescholden met het woord “kankermarokkaan“. Het slachtoffer krijgt een kopstoot. De verdachte moet in april 2017 voor de rechter verschijnen.

*

Paul Groeneveld uit Amsterdam moet in Lelystad voorkomen wegens het sturen van discriminerende e-mails naar een dertigtal scholen, waaronder scholen in Urk en Lelystad, in maart 2015. In de mails discrimineert hij joodse bevolkingsgroepen en verwijst hij naar filmpjes op internet waarin ondermeer de Holocaust ontkend wordt. Op de zitting laat hij duidelijk zijn mening horen. Om die reden laat de Officier van Justitie (OvJ) hem aan het einde van de zitting opnieuw aanhouden voor groepsbelediging. Groeneveld pleegt op de zitting dus een nieuw strafbaar feit door te stellen dat gaskamers nooit bestaan hebben. Ook spreekt hij schamper over “die arme joodjes”. Voor de e-mails eist de OvJ vandaag twee maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. De politierechter doet over twee weken uitspraak.

*

Een interpellatiedebat in de Provinciale Staten van Flevoland in Lelystad, waar een verzoek van de PVV wordt besproken. De PVV wil dat de Commissaris van de Koning zijn excuses aanbiedt over zijn nieuwjaarstoespraak. Hier had hij begin januari in gezegd dat Flevoland open staat voor de opvang van vluchtelingen en had hij opgeroepen niemand uit te sluiten en niemand te veroordelen vanwege de eigen angst. De PVV trekt een lijn door naar het ‘misdadige gedrag van moslims tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht‘ in Europese steden. Ze vinden het voornemen van de Commissaris om iedereen toe te laten “levensgevaarlijk”. De PVV ziet de islam als een ideologie, niet als religie.

*

Een strafzaak in Lelystad tegen twee broers uit ’t Harde en Warnsveld wegens het mishandelen van een homoseksuele man op een homo-ontmoetingsplek bij Hilversum in november 2002. Het slachtoffer kwam kort na de mishandeling om het leven, na een hartaanval. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat dit het gevolg is van stress door de mishandeling. Er waren nog drie andere verdachten, maar tegen hen is onvoldoende bewijs. De broers krijgen beiden een jaar gevangenisstraf.

*

Het nieuws komt naar buiten dat de Provinciale Statenfractie van de PVV in Flevoland vindt dat een regionale zender haar subsidie misbruikt om de ideologie van de islam te promoten. De partij heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over een serie die de omroep deze week over de islam uitzendt. De PVV stelt dat er een eenzijdig beeld over de islam geschetst wordt, waarbij geen aandacht is voor “de totalitaire kant die haaks staat op onze westerse samenleving en kernwaarden”.  De uitzending heeft te maken met het begin van de Ramadan.

*

De directeur van een basisschool uit Lelystad doet aangifte van antisemitisme vanwege een mail van Paul Groeneveld uit Amsterdam. Die roept op de Holocaust en de Jodenvervolging te ontkennen en hij linkt naar websites met meer antisemitische uitspraken. De mail zou bij veertien scholen in Flevoland binnen zijn gekomen, waaronder scholen op Urk, maar ook bij scholen en organisaties buiten Flevoland.

*

De rechtbank van Lelystad spreekt een discotheek uit Almere vrij van het discrimineren van een Surinaamse man in maart 2011. Die man werd toen de toegang geweigerd en kreeg te horen dat er maar een bepaald percentage allochtonen toegelaten wordt. De rechtbank ziet onvoldoende bewijs. Het kan ook een weigering op andere gronden geweest zijn zoals het punt dat hij geen vaste klant was. Volgens verklaringen kan iedereen geweigerd worden, niet alleen allochtonen. In 2015 volgt er nog een hoger beroep in deze zaak.

*

De rechter spreekt een vrouw uit Lelystad vrij van discriminatie. Ze zou nare dingen over Marokkanen hebben groepen vanaf haar balkon, volgens haar Marokkaanse buurman. Tijdens een ruzie over een auto, eind april 2014, zou de vrouw de discriminerende uitspraken hebben gedaan. Er zijn echter twee getuigen die dit beamen, maar ook andere getuigen die dit tegenspreken. Daardoor was er volgens de rechter te weinig bewijs.

*

Een krant maakt melding van een buschauffeur uit Lelystad die recent tot twee keer toe een vrouw met boerka geweigerd heeft als passagier. Daarbij zegt hij dat hij de baas is in zijn bus. Er wordt een aangifte van discriminatie overwogen.

*

De politie arresteert in Lelystad drie mannen die eind vorige week in Lelystad een homofiele man hadden bedreigd en beroofd. Ze wilden hem ook afpersen. Ze waren met de man in contact gekomen via een homodatingsite.

*

In Lelystad maakt een vrouw ruzie met haar Marokkaanse buurman om een parkeerplaats. De buurman stelt dat ze hierbij roept: “kut Marokkaan (of kut Marokkanen), jullie horen hier niet, jullie moeten het land uit, jullie zijn gastarbeiders”. In september 2014 moet de vrouw voorkomen vanwege discriminerende belediging. Er zijn zowel getuigen die bevestigen dat de vrouw de uitspraken deed, als getuigen die ontkennen dat de uitspraken gedaan zijn.

*

De PVV doet mee aan een debat van Omroep Flevoland in Lelystad.

*

De PVV doet mee aan een verkiezingsdebat van Omroep Flevoland in Lelystad.

*

Zwart Front post een foto op Facebook van haar afdeling Flevoland. Die heeft vannacht een spandoek opgehangen in Lelystad met de tekst: “Onze Cultuur Onze Feestdag Onze Keuze!” Het is bedoelt als protest “tegen de Zeurpieten die slechts enkele generaties in Nederland wonen en ons eeuwenoude feest proberen te verzieken”. Ze zijn tegen Witte Pieten en Pieten met een andere haarstijl, zonder oorringen. Ze willen Zwarte Piet behouden.

*

Deze avond hebben activisten van Zwart Front Flevoland de volgende tekst opgehangen aan een hek: “Lelystad sta op tegen de Plutocratie”. De tekst blijft er zeker nog een week hangen.

*

Aan het einde van de ochtend worden foto’s op de Facebookpagina van Zwart Front gezet. Het zijn foto’s van een nachtelijke plakactie in Lelystad door Zwart Front Flevoland. Het gaat om posters tegen het Kabinet Rutte-Samsom.

*

Een strafzaak voor de rechtbank in Lelystad tegen een minderjarige man die in november 2012 een van de drie overvallers was die in Almere iemand thuis beroofden van geld en juwelen. Hierbij had de minderjarige man enkele malen “vuile kankerjood” geroepen. Hij krijgt vijf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor de overval. De discriminerende belediging wordt niet bestraft.

*

Volgens een nieuwsbericht op een lokale nieuwssite heeft de politierechter in Lelystad een 35-jarige man uit Urk veroordeeld tot een boete van 250 euro. De man plaatste in februari 2012 een tekst op een internetforum waarmee hij de Marokkaanse gemeenschap discrimineerde.