Home » Nederland » Lelystad

Lelystad

Filter

Kroniek

16 resultaten
*

Een interpellatiedebat in de Provinciale Staten van Flevoland in Lelystad, waar een verzoek van de PVV wordt besproken. De PVV wil dat de Commissaris van de Koning zijn excuses aanbiedt over zijn nieuwjaarstoespraak. Hier had hij begin januari in gezegd dat Flevoland open staat voor de opvang van vluchtelingen en had hij opgeroepen niemand uit te sluiten en niemand te veroordelen vanwege de eigen angst. De PVV trekt een lijn door naar het ‘misdadige gedrag van moslims tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht‘ in Europese steden. Ze vinden het voornemen van de Commissaris om iedereen toe te laten “levensgevaarlijk”. De PVV ziet de islam als een ideologie, niet als religie.

*

Een strafzaak in Lelystad tegen twee broers uit ‘t Harde en Warnsveld wegens het mishandelen van een homoseksuele man op een homo-ontmoetingsplek bij Hilversum in november 2002. Het slachtoffer kwam kort na de mishandeling om het leven, na een hartaanval. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat dit het gevolg is van stress door de mishandeling. Er waren nog drie andere verdachten, maar tegen hen is onvoldoende bewijs. De broers krijgen beiden een jaar gevangenisstraf.

*

Het nieuws komt naar buiten dat de Provinciale Statenfractie van de PVV in Flevoland vindt dat een regionale zender haar subsidie misbruikt om de ideologie van de islam te promoten. De partij heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over een serie die de omroep deze week over de islam uitzendt. De PVV stelt dat er een eenzijdig beeld over de islam geschetst wordt, waarbij geen aandacht is voor “de totalitaire kant die haaks staat op onze westerse samenleving en kernwaarden”.  De uitzending heeft te maken met het begin van de Ramadan.

*

De directeur van een basisschool uit Lelystad doet aangifte van antisemitisme vanwege een mail van een man uit Amsterdam. Die roept op de Holocaust en de Jodenvervolging te ontkennen en hij linkt naar websites met meer antisemitische uitspraken. De mail zou bij veertien scholen in Flevoland binnen zijn gekomen, waaronder scholen op Urk, maar ook bij scholen en organisaties buiten Flevoland.

*

De rechtbank van Lelystad spreekt een discotheek uit Almere vrij van het discrimineren van een Surinaamse man in maart 2011. Die man werd toen de toegang geweigerd en kreeg te horen dat er maar een bepaald percentage allochtonen toegelaten wordt. De rechtbank ziet onvoldoende bewijs. Het kan ook een weigering op andere gronden geweest zijn zoals het punt dat hij geen vaste klant was. Volgens verklaringen kan iedereen geweigerd worden, niet alleen allochtonen. In 2015 volgt er nog een hoger beroep in deze zaak.

*

De rechter spreekt een vrouw uit Lelystad vrij van discriminatie. Ze zou nare dingen over Marokkanen hebben groepen vanaf haar balkon, volgens haar Marokkaanse buurman. Tijdens een ruzie over een auto, eind april 2014, zou de vrouw de discriminerende uitspraken hebben gedaan. Er zijn echter twee getuigen die dit beamen, maar ook andere getuigen die dit tegenspreken. Daardoor was er volgens de rechter te weinig bewijs.

*

Een krant maakt melding van een buschauffeur uit Lelystad die recent tot twee keer toe een vrouw met boerka geweigerd heeft als passagier. Daarbij zegt hij dat hij de baas is in zijn bus. Er wordt een aangifte van discriminatie overwogen.

*

De politie arresteert in Lelystad drie mannen die eind vorige week in Lelystad een homofiele man hadden bedreigd en beroofd. Ze wilden hem ook afpersen. Ze waren met de man in contact gekomen via een homodatingsite.

*

In Lelystad maakt een vrouw ruzie met haar Marokkaanse buurman om een parkeerplaats. De buurman stelt dat ze hierbij roept: “kut Marokkaan (of kut Marokkanen), jullie horen hier niet, jullie moeten het land uit, jullie zijn gastarbeiders”. In september 2014 moet de vrouw voorkomen vanwege discriminerende belediging. Er zijn zowel getuigen die bevestigen dat de vrouw de uitspraken deed, als getuigen die ontkennen dat de uitspraken gedaan zijn.

*

De PVV doet mee aan een debat van Omroep Flevoland in Lelystad.

*

De PVV doet mee aan een verkiezingsdebat van Omroep Flevoland in Lelystad.

*

Zwart Front post een foto op Facebook van haar afdeling Flevoland. Die heeft vannacht een spandoek opgehangen in Lelystad met de tekst: “Onze Cultuur Onze Feestdag Onze Keuze!” Het is bedoelt als protest “tegen de Zeurpieten die slechts enkele generaties in Nederland wonen en ons eeuwenoude feest proberen te verzieken”. Ze zijn tegen Witte Pieten en Pieten met een andere haarstijl, zonder oorringen. Ze willen Zwarte Piet behouden.

*

Deze avond hebben activisten van Zwart Front Flevoland de volgende tekst opgehangen aan een hek: “Lelystad sta op tegen de Plutocratie”. De tekst blijft er zeker nog een week hangen.

*

Aan het einde van de ochtend worden foto’s op de Facebookpagina van Zwart Front gezet. Het zijn foto’s van een nachtelijke plakactie in Lelystad door Zwart Front Flevoland. Het gaat om posters tegen het Kabinet Rutte-Samsom.

*

Een strafzaak voor de rechtbank in Lelystad tegen een minderjarige man die in november 2012 een van de drie overvallers was die in Almere iemand thuis beroofden van geld en juwelen. Hierbij had de minderjarige man enkele malen “vuile kankerjood” geroepen. Hij krijgt vijf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor de overval. De discriminerende belediging wordt niet bestraft.

*

Volgens een nieuwsbericht op een lokale nieuwssite heeft de politierechter in Lelystad een 35-jarige man uit Urk veroordeeld tot een boete van 250 euro. De man plaatste in februari 2012 een tekst op een internetforum waarmee hij de Marokkaanse gemeenschap discrimineerde.