Home » Paul Cliteur

Paul Cliteur

Filter

Artikelen

2 resultaten

Erkenbrand, alt-right in Nederland

In het voorjaar van 2016 richten enkele jongemannen een extreemrechts studiegenootschap op. Ze dopen het Erkenbrand. Na bijna twee jaar van groei en ontwikkeling, heeft de organisatie flink aan betekenis gewonnen. Er is sprake van een behoorlijk grote en brede aanhang en er lopen diverse lijntjes naar het Forum voor Democratie. En dat is opvallend,… Lees verder

Zwevend naar de Tweede Kamerverkiezingen

Een zoektocht van een rechtse kiezer Stel, je bent rechts, heel erg rechts. Wat moet je dan met je zwevende stem bij deze Tweede Kamerverkiezing? Je kunt natuurlijk weer op Geert Wilders en zijn PVV gaan stemmen. Maar eigenlijk ben je een beetje teleurgesteld in Geert. Hij belooft al meer dan tien jaar gouden bergen,… Lees verder

In de media

48 resultaten

Een keurige uitgeverij?

Vorige week waarschuwde de NCTV voor de radicalisering van extreemrechts en viruswaanzinnigen. Daarbij werd in het bijzonder gewezen op de rol van de ‘ultraconservatieve’ uitgeverij de Blauwe Tijger. Wat is de Blauwe Tijger voor club?

De fraude-bankier van Forum

Al bijna een jaar is Olaf Ephraim penningmeester van het Forum voor Democratie. Hij is de financiële man die – na Henk Otten – het morele kompas van de partij van Thierry Baudet moet kalibreren. Maar wie is Ephraim? Follow the Money werpt licht op het duistere verleden van een ex-bankier die zijn vermogen dankt aan CumEx-handel: frauduleuze transacties in aandelen met en zonder dividend.

Omroep Ongehoord Nederland start met eigen programma’s online

Ongehoord Nederland start binnenkort, nog voor toetreding tot het publieke bestel, met het online uitzenden van eigen programma’s. De nieuwe omroep moet tot grote ergernis van oprichter Arnold Karskens, nog zeker een jaar wachten voor ze mogelijk landelijk bij de NPO op de buis kunnen. ‘Nederland kan niet wachten, dus wij zijn vast begonnen’, luidt de slogan op een zojuist gelanceerde nieuwe website.

Senator Rookmaker uit Hattem over haar breuk met Baudet: ‘Hij zit er alleen voor zichzelf’

Ze was politiek actief voor D66 en bekleedde als risicomanager topfuncties bij ProRail, Achmea en Nationale Nederlanden. Voor Forum voor Democratie zou Dorien Rookmaker de Eerste Kamer ingaan, maar als de vers gekozen senatoren dinsdag terugkeren van het zomerreces, vindt de Hattemse (55) zichzelf terug in de Kamerbankjes van de afgesplitste Groep Otten.

God is rechts

Christelijk conservatisme. Forum voor Democratie (FVD) heeft onder Baudet een „boreale en religieuze kant” gekregen, stelt mede-oprichter Henk Otten, vorige week uit de partij gezet. Vast staat dat FVD aantrekkelijke kanten heeft voor christelijk rechts, dat zich óók zorgen maakt over de teloorgang van christelijke waarden. Komt het tot een alliantie tussen FVD en SGP?

Van partijbaron tot paria

Om de ruzie in de partijtop van Forum voor Democratie te bezweren, is medeoprichter Henk Otten volledig op een zijspoor gezet. Hij mag, na nederige excuses, blijven, maar wordt geen fractieleider in de Eerste Kamer.

White nationalism is sweeping one of Europe’s most progressive countries

As voters in the Netherlands gear up for local elections, to be held across the country on March 21, the old adage that all politics are local is being turned on its head. For the Dutch, the opposite is equally true: Local politics are national. Since all cities and towns vote on the same day, prominent national politicians intrude, elevating mundane local elections that used to center on debates about bicycle paths and garbage collection into a national spectacle.

De ‘Love Boat’ van Baudet

Terwijl elders in Amsterdam mensen de straat op gingen om te demonstreren tegen racisme en ook specifiek tegen Forum voor Democratie, besloot Thierry Baudet het water op te gaan in een rondvaartboot. Met de rest van de partijtop wilde hij zondag een ludieke tegenactie houden, inclusief zwaaien naar de demonstranten op de kant. Het werd vooral een middag feest vieren op de ‘FvD Love Boat’.

De moeizame band van de Dierenrechtenbeweging met extreem-rechts

Op 18 maart zal er in Amsterdam een demonstratie plaatsvinden tegen de opkomst van extreem-rechtse partijen tijdens de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Eind januari verstuurde het Forum voor Democratie een tweet, waarin ze linkse partijen verweten het debat uit de weg te gaan en een extreem-links monsterverbond te sluiten met onder andere antifascisten (Antifa).1 Na een publiek debat van enkele dagen besloten verschillende partijen zich terug te trekken uit het initiatief.
Het was echter de Partij voor de Dieren die dat besluit als eerste nam. De Amsterdamse lijsttrekker Johnas van Lammeren tweette dat de PvdD tegen racisme is, maar niet zal demonstreren tegen legitieme democratische partijen.2

Baudet weigert gesprek met kritische FvD-leden, blijkt uit gelekte mail: ‘Er komt geen gesprek over jullie ‘ideeën”

De storm binnen Forum voor Democratie wil maar niet gaan liggen. Een gepland overleg tussen de partijtop en drie belangrijke critici binnen FvD is donderdagavond op het laatst moment afgeblazen door Thierry Baudet. De partijleider heeft de dissidenten inmiddels laten weten niets meer te zien in een verzoening, zo blijkt uit een interne mail die in handen is van de Volkskrant.

Paul Cliteur naar wetenschappelijk instituut FVD

Paul Cliteur wordt per 1 maart de nieuwe voorzitter van het wetenschappelijk bureau (Renaissance Instituut) van Forum voor Democratie. Hij gaat zich onder meer richten op het initiëren van wetenschappelijke onderzoeken en het uitbouwen van het (internationale) netwerk van de partij, staat op de website van FVD.

Zo open als Forum is over hun standpunten, zo gesloten is Baudet over flirts met extreemrechts

Publiekelijk verwerpt Thierry Baudet racistische en antisemitische denkbeelden. Zijn Forum voor Democratie staat voor ‘een open, tolerant en democratisch Nederland’. Tegelijkertijd flirt hij met extreemrechtse bewegingen en denkers die de superioriteit van het ‘blanke ras’ propageren. Waarom doet hij dat? Wat hebben die bewegingen en denkers hem te bieden?

Waarom vergelijkingen met de jaren dertig wel degelijk zin hebben

Afgelopen dinsdag publiceerde de Leidse historicus Geerten Waling een column op deze site waarin hij mij bekritiseerde naar aanleiding van een tweet waarin ik schreef dat de plannen van Geert Wilders en Flip Dewinter om de Brusselse wijk Molenbeek te bezoeken mij ‘ergens deden denken’ (ja, ik drukte me voorzichtig uit) aan de mars die de leider van de British Union of Fascists, Oswald Mosley hield op 4 oktober 1936 door East End Londen. Een (arme) wijk waar zich destijds veel joodse migranten uit Oost-Europa hadden gevestigd.

Een complottheorie voor paranoïde rechts

Cultuur-bolsjewisme als voorbereiding van den Heilstaat!’, kopt het weekblad van de NSB op 8 mei 1935. In alarmistische bewoordingen berichten de Nederlandse nationaal-socialisten dat de communisten aan de poorten staan. Of eigenlijk zijn ze stiekem al binnengeslopen: de democratische landen zijn namelijk ‘doordrenkt’ van het bolsjewisme door de ‘rode kunst’. De socialistische vijand zou zich niet alleen militair voorbereiden op de strijd, maar ook geïnfiltreerd zijn in de culturele sector. Die vervuilen ze met entartete Kunst: ontaarde kunst, gemaakt en gepropageerd door een kleine elite. Alles wat niet voldoet aan het Arische schoonheidsideaal wordt onmiddellijk gebrandmerkt als een product van de bolsjewieken: Bauhaus is Baubolschewismus,Schönbergs atonale muziek is Musikbolschewismus en in de theaterwereld wordt in 1927 de term Kulturbolschewismus gemunt.

Kroniek

7 resultaten
*

In een debatcentrum in Amsterdam organiseert Paul Cliteur van Forum voor Democratie een debat in samenwerking met een stichting. Het thema is “moslimextremisme” en ze gebruiken het boek “Waarom haten ze ons eigenlijk” van uitgeverij De Blauwe Tijger als kapstok. De moderator is Geerten Waling en mensen als Frits Bolkestein en Wim van Rooy zijn deelnemers. Wim van Rooy pleit voor het discrimineren van moslims. Vanuit het publiek stelt de voormalige PVV-medewerkster Bernadette de Wit voor om het aantal islamieten te decimeren tot 1 a 2% moslims per land.

*

Een zittingsdag in het proces tegen Geert Wilders vanwege het ‘minder Marokkanen” bij een rechtbank op Schiphol in Badhoevedorp. Ze dienen een wrakingsverzoek in tegen een rechter omdat die bevooroordeeld zou zijn. Paul Cliteur treedt vandaag aan als getuige voor de verdediging. Op de publieke tribune zitten enkele aanhangers van de PVV.

*

Een stilstaande Pegida demonstratie in Utrecht met ongeveer honderd deelnemers. Door beperkingen van de burgemeester vanwege de openbare orde, mag de actiegroep niet door de stad demonstreren. Dit protest tegen de islam en asielzoekers is door Edwin Wagensveld georganiseerd, in samenwerking met Femke den Hoed van Identitair Verzet. De politie pakt enkele tientallen mensen op, zowel voor- als tegendemonstranten. Ook neemt de politie protestborden in beslag met anti-islamteksten wat tot enkele schermutselingen leidt. Op deze inbeslagname reageren mensen als Paul Cliteur en Geert Wilders later met afkeuring. Een van de arrestanten is Ben van der Kooi. Er zijn ook mensen van Voorpost aanwezig en neonazi’s zoals Barry Kluft.

*

Bij zijn uitgeverij in Amsterdam presenteert de conservatieve nationalist Thierry Baudet zijn nieuwe boek, een literaire roman. Hij heeft een rechts gezelschap uitgenodigd om hier bij de te zijn. Geert Wilders laat verstek gaan, maar Sam van Rooy van het Vlaams Belang is er wel bij. Baudet en Van Rooy werkten in 2012 samen voor een ander boekproject. Ook Paul Cliteur is aanwezig.

Publicaties

2 resultaten

The conservative embrace of progressive values

On the intellectual origins of the swing to the right in Dutch politics
Jaar:
2018
Taal:Aantal blz:
338
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De observatie dat zich rond de eeuwwisseling een belangrijke breuk heeft voorgedaan in de Nederlandse politieke cultuur wordt inmiddels tot de dooddoeners van het publieke debat gerekend. Een land dat een imago koesterde als baken van tolerantie en progressivisme ontwikkelde zich in kort tijdsbestek tot de Europese voorhoede van de politieke wederopleving van nationalisme en anti-immigratiesentiment.

De bliksemsnelle opkomst en dramatische moord van Pim Fortuyn in 2002 leidde tot een verbluffende verkiezingsoverwinning van zijn partij, de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Uit het niets werd het de tweede partij van het land, met zeventien procent van de stemmen, in wat algemeen bekend is komen te staan als de Fortuyn-revolte. Sindsdien zijn identiteit, immigratie en law and order de dominante thema’s van het publieke debat. Het vormde de aanvang van de Nederlandse culture wars, een strijdterrein waarin conservatieve voorstanders van een strenger immigratie- en integratiebeleid de degens kruisten met prudente progressieven.
De vraag die centraal staat in dit boek is hoe deze verschuiving begrepen kan
worden in ideologische zin.

Bijzonderheden: Achterin boek een Nederlandstalige toelichting