Home » FC Utrecht

FC Utrecht

voetbalclub uit Utrecht

Filter

In de media

1 resultaten

Kroniek

13 resultaten
*

Tijdens een uitduel tegen Sparta in Rotterdam heeft een deel van de meegereisde voetbalfans van FC Utrecht zich misdragen. Ze zingen hatelijke liedjes zoals “de Joden gaan eraan” in de aanloop naar de wedstrijd van volgende week tegen Ajax. De spreekkoren zijn voor televisiekijkers en mensen in het stadion duidelijk te horen. Toch zegt de scheidsrechter dat hij het niet heeft meegekregen. Andere teksten die gezongen worden zijn: “Wie niet springt die is een Jood. Joden gaan eraan, olé olé“. De supporters van FC Utrecht vinden de ophef overdreven en zeggen dat dit lied overal gezongen wordt, zelfs door Ajax-supporters. Ze maken een compilatie van supporters van FC Twente, PEC Zwolle, PSV, NEC, FC Groningen en Feyenoord die precies dezelfde liedjes zingen.

*

De rechtbank in Utrecht veroordeelt een groep mensen die op 9 oktober 2015 een opvanglocatie voor vluchtelingen in Woerden aanviel tot boetes en werkstraffen. De gemixte groep van mensen met achtergronden bij voetbalsupporters van FC Utrecht en de actiegroep Ons Montfoort Vluchtelingenvrij viel de noodopvang toen aan met vuurwerk en nitraatbommen. Drie van de achttien verdachten worden vrijgesproken. De acht mannen met de hoogste werkstraffen komen allemaal uit Montfoort. In acht zaken wordt er door de verdachte of het Openbaar Ministerie hoger beroep ingesteld.

*

In Utrecht organiseren twee vrouwen een protest tegen de komst van een AZC bij een gemeentelijke commissievergadering. De Utrechtse afdeling van Identitair Verzet plaats een oproep op internet. De demonstranten dragen witte shirts met protestteksten en op spandoeken staan leuzen als “AZC Wij bewoners zeggen nee” en “Mohammed not welcome“. Het protest start rustig, maar de gemoederen lopen uiteindelijk toch hoog op. De politie heeft moeite de groep in toom te houden en de sfeer is grimmig. Er zijn circa dertig demonstranten, er wordt zwaar vuurwerk afgestoken en journalisten worden belaagd. Vooral een verslaggever van Nederlands-Libanese afkomst moet het ontgelden. De politie moet hem beschermen tegen agressieve tegenstanders van vluchtelingen, van wie hij niet mag filmen. Een groep demonstranten valt omstanders aan die zich tegen hen uitspreken. Er worden antisemitische leuzen geroepen tegen een wethouder. Er is een groepje rechtsextremisten aanwezig uit Pegida-kringen en er zijn ook enkele fanatieke voetbalsupporters van FC Utrecht.

*

In de avond verschijnt er een groep hooligans van FC Utrecht voor een links cultureel centrum in Utrecht. De groep van ongeveer twintig mensen roept leuzen tegen vluchtelingen en tegen antifascisten. Ze noemen ze “landverraders” en plakken stickers met teksten tegen vluchtelingen op de ramen. Na een kwartiertje vertrekken ze weer.

*

De gemeente Utrecht organiseert een informatieavond over vluchtelingenopvang. Er staan circa honderd mensen buiten, waaronder voetbalsupporters van FC Utrecht. Deze groep roept leuzen zoals “Geen AZC” en “Geen jihad in mijn straat” en hangt spandoeken op met teksten als “Vol is vol”. Hier is een rechtsextremist uit Utrecht bij aanwezig.

*

Bij de voor vandaag geplande voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax mag de harde kern van Utrecht niet op de Bunnik Side in het stadion in Utrecht plaats nemen. Dit is een straf voor de antisemitische spreekkoren tijdens een vorige wedstrijd tussen beide ploegen op 5 april 2015. Hierop besluit FC Utrecht de supporters van de harde kern plaatsen aan te bieden die verspreid door het stadion liggen. Voor de burgemeester van Utrecht is dit vervolgens het sein alle Ajaxfans uit het stadion te weren, in verband met het risico op botsingen. Ajax en haar fans zijn hierop boos, omdat ze vinden dat de daders van de spreekkoren zo worden beloond. Ajaxfans spannen een kort geding aan tegen FC Utrecht, maar dat hebben ze op 11 december verloren. Er mogen van de rechter geen Ajaxfans naar Utrecht afreizen. Bij deze afweging keek de rechter vooral naar de openbare orde.

*

In Utrecht voetballen FC Utrecht en FC Twente tegen elkaar. Een deel van de harde kern fans van Utrecht reageert op een Ghanese speler. Als die geblesseerd op de grond ligt zingen ze “Ik heb geen bananen vandaag”. De directie van FC Utrecht is boos over de racistische spreekkoren en hierna krijgen drie supporters een stadionverbod wegens het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen en discriminatie. Er wordt onderzocht of er nog meer stadionverboden volgen.

*

Een demonstratie van Pegida in Utrecht met enkele honderden deelnemers van ook allerlei andere organisaties. Het thema is: “tegen asiel, islam en onvrede van het volk”. Er zijn vertegenwoordigers van de NVU, Identitair Verzet en hooligans van FC Utrecht aanwezig. Voorpost en Rechts Actueel hebben de oproep gedaan hier heen te komen. Er zijn enkele confrontaties met tegendemonstranten en een paar deelnemers brengt de Hitlergroet. Pegida-voorvrouw Raffie Chohan houdt een toespraak met discriminerende uitingen, waar ze later voor vervolgd wordt.

*

In de nacht van 8 op 9 oktober wordt rondom Woerden een spandoek opgehangen aan een viaduct boven een snelweg met de tekst: “Sluit de grenzen, eigen volk eerst. Rutte oprotten. U.H.F.”. In deze regio staat U.H.F. voor “Utrecht Hooligans Forever”, de harde kern van voetbalclub FC Utrecht. De officiële supportersvereniging van FC Utrecht distantieert zich van de actie en een woordvoerder zegt: “Dit gaat veel te ver. Ik vind het een kwalijke zaak. Dit heeft niets met voetbal te maken”.

*

Tijdens de voetbalwedstrijd Utrecht-Ajax in Utrecht scanderen Utrecht-fans antisemitische leuzen als “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” en “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder bij de SS, samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best”. Dit gaat minutenlang door. FC Utrecht krijgt later een boete van tienduizend euro en moet bij de volgende wedstrijd tegen Ajax de Bunnikside-tribune leeg laten. Uit het Ajax-vak kwamen spreekkoren over kanker en homoseksuelen.

*

Er komt een melding binnen van enkele aangeplakte antisemitische stickers in Utrecht. Er staat “Keep the streets jew free” op en een figuurtje dat in elkaar geslagen wordt. Mogelijk komt het uit hoek van voetbalsupporters van FC Utrecht en is het tegen Ajax gericht. Zeker één sticker is over een antifascistische sticker geplakt.

*

Voordat de supporters van FC Utrecht naar een voetbalwedstrijd tegen FC Groningen gaan hebben ze een feest in het supportershome in Utrecht. Hier zingt een volkszanger zijn liedjes. De supporters verdraaien zijn teksten en maken er antisemitische liedjes van, gericht tegen aartsrivaal Ajax.

*

Bij een voetbalwedstrijd in Utrecht tussen Ajax en FC Utrecht wordt er vuurwerk op het veld gegooid door de Utrechtse supporters. Er worden discriminerende spreekkoren aangeheven met slogans over joden die aan het gas moeten en Hamas. Ook wordt er gesist. De scheidsrechter legt de wedstrijd een kwartier stil vanwege de projectielen, maar negeert de slogans. Vanuit de andere Utrechtsupporters komen afkeurende reacties op de uitingen.