Home » Nederland » Sneek

Sneek

Filter

Kroniek

10 resultaten
*

Een krant schrijft over de afdeling Zuidwest-Friesland van de SP die half augustus in actie is gekomen tegen hakenkruisen in Sneek. Ze zeggen dat er in mei 2015 al klachten zijn binnengekomen over hakenkruisen op een bankje in Sneek. De gemeente zou niet in actie gekomen zijn. Uiteindelijk pakt de SP het probleem zelf op en schuren ze het bankje kaal en zetten ze het opnieuw in de beits.

*

Een initiatief op internet uit Sneek dat ongeveer twee jaar bestaat heet “Stop de homo haat, Stop het nu” en is gericht tegen geweld naar homo’s. Vandaag laat de beheerder weten ermee te stoppen vanwege bedreigingen in zijn privé-mailbox. Iemand anders neemt de webpagina over. Die meldt de 20e dat de dreiger is opgepakt. Het zou om een man met psychische problemen gaan. Die haalt uit naar homo’s, maar ook naar “teringmoslims”.

*

Een 64-jarige man uit Sneek krijgt een werkstraf van de rechtbank in Leeuwarden omdat hij een politieagent met een Sri Lankaanse achtergrond heeft uitgescholden voor ‘Tamil Tijger’. Hij had er ook bij gezegd dat de agent terug moest naar diens eigen land. Tegen de rechter zegt de Sneeker dat hij een hekel aan buitenlanders heeft. Hij had de agent ook mishandeld op het politiebureau.

*

In Leeuwarden geeft de strafrechter een boete aan een neonazi uit Sneek wegens het beledigen van de politie. De man moest eind december 2013 zijn rijbewijs ophalen van het politiebureau in Sneek en kwam in vol ornaat het bureau binnen stappen. Hij had een hakenkruis op zijn pet en droeg op zijn kleding een afbeelding van de afkorting “ACAB”, een Duitse adelaar en doodshoofd van een SS-afdeling. Hij wordt vrijgesproken van het beledigen van Joden en krijgt de straf alleen voor het beledigen van de politie met het ACAB (All Cops Are Bastards). Wel worden de in beslag genomen jas en de pet met de fascistische symbolen onttrokken aan het maatschappelijke verkeer. Dat komt neer op het vernietigen van deze kleding.

*

In Sneek komt een man naar het politiebureau om zijn rijbewijs op te halen. Hij draagt opzichtige kleding waarop de afkorting “ACAB” staat en hij heeft een hakenkruis op zijn pet. Hij heeft ook een Duitse adelaar en een Totenkopf van de gelijknamige SS-afdeling op zijn kleding. Hij krijgt een proces-verbaal omdat de politie hem verdenkt van het beledigen van de politie en het uitdragen van Jodenhaat.

*

Twee Russisch sprekende jonge vrouwen maken in de nacht van de vijfde op de zesde maart ruzie met twee jonge homo’s op station Sneek. De vrouwen roepen antihomo kreten en bespugen, krabben en slaan de jongens. Als de politie later een 18-jarige vrouw uit Heerenveen en een 19-jarige vrouw uit Leeuwarden arresteert, beweren dezen dat homoseksualiteit niets met de ruzie te maken had, maar dat ze zelf een opmerking kregen dat ze Nederlands moesten spreken.

*

Vandaag bericht de Leeuwarder Courant over een recente strafzaak in Leeuwarden tegen twee mensen uit Sneek die veroordeeld worden omdat ze op een niet genoemde datum een neonazi mishandeld hadden. Die neonazi had zich in Sneek lovend over Hitler uitgelaten, droeg hakenkruisen op zijn kleding en zou de Sneekers bedreigd hebben in een pizzeria. In verklaringen van getuigen worden die bedreigingen ontkend.

*

In Rotterdam werkt een islamitische vrouw met een hoofddoekje op vandaag op een demonstratiedag voor koffiemachines voor bedrijven uit Rotterdam en Sneek. Bij aanvang van haar werkzaamheden maakt een verkoopleider zijn bezwaar kenbaar tegen het dragen van een hoofddoek door de vrouw. Ze zet evengoed haar werkzaamheden voort met een hoofddoek, maar wordt daarna nooit meer ingehuurd. Ze dient een discriminatieklacht in.

*

Er komt een melding binnen dat er de laatste maanden veel nationaalsocialistische stickers worden aangeplakt in de omgeving van Sneek.