Home » Nederland » Vlaardingen

Vlaardingen

Filter

Kroniek

11 resultaten
*

In de periode van 9 tot 18 januari beledigt een man uit Vlaardingen een politieagent op internet met de uitspraken: “Lang leve de politiestaat Nederland #bommenoppolitie #kankerjoden #acab“. Een strafzaak tegen de man volgt in juni 2017.

*

Een openbare school in Vlaardingen besluit dat een jonge leerling die de sikh-religie aanhangt, niet welkom is op school zolang hij de Kirpan draagt. Dat is een religieuze dolk die sikh-mannen behoren te dragen. De jongen draagt een botte miniversie van de Kirpan, maar is toch niet welkom op de school, uit veiligheidsafwegingen. Er wordt een discriminatieklacht tegen de school ingediend.

*

De kleine organisatie Hollands VolksBelang voert in Vlaardingen actie uit steun voor de “gebroeders en zusters” in Zuid-Afrika. Op een foto zijn vier mannen en een vrouw te zien en twee kinderen met vlaggen. Ze hebben een Nederlands vlag, een rebel-vlag van de zuidelijke staten uit de USA, een Nederlandse vlag met “red de boer” er op en een Prinsenvlag met hun naam erop. Zwart Front maakt melding van de actie op internet. De aanleiding voor de actie is de geboortedag van Nelson Mandela. Die wordt door Hollands Volksbelang als ’terrorist’ bestempeld.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak over het beleid van de gemeente Vlaardingen ten opzichte van woonwagenbewoning. Het blijkt dat de gemeente de afgelopen jaren een beleid voert wat er op gericht is woonwagenbewoning op den duur te laten verdwijnen. Ze voeren een uitstervingsbeleid waardoor de plekken waarvan de huur opgezegd word, niet overgenomen kunnen worden door kinderen van woonwagenbewoners. Hiermee discrimineert de gemeente woonwagenbewoners op grond van ras.

*

Een moskee in Vlaardingen wordt in de ochtend bestookt met een brandbom. Er is niemand in het gebouw aanwezig. Op camerabeelden is iemand te zien die een brandend voorwerp naar de vrouweningang gooit. Mogelijk was het een bus spuitverf, want overal zit rode verf. Op internet juicht de bekende rechtsextremist Ben van der Kooi deze aanslag toe.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak in twee zaken van Aziatische vrouwen die geen pakken babyvoeding mochten kopen in drogisterijen. Het gaat om een zaak van een Thaise vrouw die in juli 2013 geweigerd werd in Barendrecht en een Chinese vrouw mocht in mei 2013 geen babyvoeding kopen in Vlaardingen. De winkels zijn bang voor de doorverkoop van babyvoeding naar China. In beide gevallen bepaalt het College dat er sprake is van verboden onderscheid op grond van ras. Ook zijn de klachten over discriminatie onzorgvuldig behandeld door de drogisterijen.

*

Een zeventienjarige pabo-studente uit Schiedam krijgt tijdens een kennismakingsgesprek op een hogeschool in Rotterdam te horen dat ze geen stage mag lopen op een christelijke basisschool in Vlaardingen omdat ze weigert haar hoofddoek af te doen. Ze voelt zich buitengesloten en zegt dat die maatregel nergens staat. De directeur stelt dat leerkrachten en kinderen geen hoofddeksels mogen dragen in de klas.

*

Een drogist in Vlaardingen weigert een pak babymelkpoeder te verkopen aan een Chinese vrouw. De winkel wil niet aan Aziatische mensen verkopen wegens de uitvoer van babymelkpoeder naar China. Haar man rekent tien minuten later wel een pak af in dezelfde winkel, bij dezelfde kassa. Als hij vraagt waarom hij het wel mag kopen, wordt gezegd dat hij “geen Aziatisch hoofd” heeft. De vrouw voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in.

*

De rechtbank van Dordrecht geeft een 63-jarige buschauffeur uit Vlaardingen een voorwaardelijke werkstraf van twintig uur. Hij had in augustus 2012 ruzie gemaakt op de bus in Oud-Beijerland. Hierbij had hij een vrouw uit Dordrecht racistisch uitgescholden met kreten als “Je bent Afrikaans en je bent een aap”. Ook had hij haar bij de keel gegrepen. De rechter laat het discriminatoire aspect niet meewegen in het vonnis en bestraft de uitbarsting alleen als belediging en mishandeling. De Officier van Justitie gaat hier niet tegen in hoger beroep.

*

Een buschauffeur uit Vlaardingen maakt ruzie met een Afrikaanse vrouw op de bus in Oud-Beijerland. De vrouw uit Dordrecht weigert de bus te verlaten waarop de chauffeur kwaad wordt. Hij roept: “Je bent Afrikaans en je bent een aap” en grijpt haar bij de keel. In April 2013 moet de chauffeur voor de rechter verschijnen.

*

In de CIDI-monitor wordt op deze datum melding gemaakt van een Joodse leerling in Vlaardingen die sinds november 2011 wordt belaagd en gepest door een Palestijnse medeleerling. De pester heeft de jongen in het gezicht geslagen spreekt hem voortdurend aan met ‘Jood’, bijvoorbeeld: “Jood, kom hier”. Sinds die eerste klap wordt de jongen op school gepest en getreiterd door de Palestijnse medeleerling en diens broer. Hij durft nauwelijks nog naar school te gaan.