Home » Nederland » Overloon

Overloon

Filter

Kroniek

8 resultaten
*

In Overloon organiseert het Oorlogsmuseum Overloon dit hele weekend het militaire evenement Militracks. Er komen zeker 12.000 mensen op af. Er is met name aandacht voor Duitse legervoertuigen, omdat die van betere kwaliteit zijn dan de geallieerde voertuigen. De organisatie erkent dat dit evenement mensen aan kan trekken met foute ideeën, met sympathieën voor nazi-Duitsland. Aan de poort wordt er gescreend op mensen die hakenkruisen, adelaars of SS-tekens op hun kleding dragen. Ook Duitse legerhelmen mogen niet gedragen worden. Op de militariamarkt worden deze helmen wel verkocht, alsook een zwarte SS-vlag, memorabilia met swastika’s en reproducties van nazi-propagandaposters. Er wordt verklaard dat het niet politiek bedoeld wordt, maar dat het verhandeld zou worden vanuit verzamelaars oogpunt.

*

In Den Bosch moet een 29-jarige Bosniër voor de rechter verschijnen omdat hij op 21 januari 2016 twee mannen aanviel in het asielzoekerscentrum in Overloon. Hij gebruikte een afgebroken bezemsteel, een stoel en een mes bij zijn aanval en stak één van de slachtoffers meerdere keren met de bezemsteel in de buik. Hij zou bij de aanval geroepen hebben “I fucking hate black people” en ook dat hij hem zou vermoorden. Er wordt een mogelijk racistisch motief vermoedt. Hij krijgt dertig maanden gevangenisstraf. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte gaan in hoger beroep.

*

In Overloon wordt op 14 en 15 mei een groot militair evenement gehouden dat Militracks heet. Hier rijden ook voertuigen rond van de Duitse krijgsmacht uit de Tweede Wereldoorlog. Het evenement trekt duizenden bezoekers en stelt dat ze niet pro-nazi is. Het gaat vooral om de techniek van de voertuigen. Het evenement is niet onomstreden en trekt ook mensen die het wel om het verheerlijken van de nazi’s gaat. Op het extreemrechtse Laagland Forum op internet spreken enkele neonazi’s af om elkaar hier te treffen. Er zijn enkele mensen van de Brass Knuckle Brotherhood zoals Patrick Hendriks en Femme van der Kooi.

*

In een asielzoekerscentrum in Overloon valt een 29-jarige Bosniër twee mannen aan met een afgebroken bezemsteel, een stoel en een mes. Hij roept hierbij “I fucking hate black people“. Hij schreeuwt ook dat hij de slachtoffers zal vermoorden. Eén van de slachtoffers wordt meerdere keren met de bezemsteel in zijn buik gestoken.

*

Op 16 en 17 mei wordt het reguliere militaire evenement Militracks georganiseerd in Overloon. Hier is veel Duits oorlogsmateriaal te zien uit de Tweede Wereldoorlog. Dit evenement heeft ook dit jaar weer een aantrekkingskracht op rechtsextremisten. Zo gaan er verschillende leden van de NVU heen en ook deelnemers aan het extreemrechtse Laagland Forum schrijven op het internetforum dat ze hier aanwezig zijn.

*

Na de vechtpartijen op 20 november in AZC’s in Overloon en Budel-Dorplein wil de PVV Kamervragen stellen. De partij wil dat gewelddadige of criminele asielzoekers meteen het land uitgestuurd worden. Het wangedrag in de AZC’s moet harder aangepakt worden, de PVV wil de daders van het verblijfsrecht uitsluiten. De partij kaart ook vestiging van asielzoekers in het dorp Oranje aan. De PVV suggereert dat er een belangenverstrengeling is omdat zowel staatssecretaris Teeven als de eigenaar van het vakantiepark, dat nu als AZC fungeert in Oranje, lid van de VVD zijn.

*

Binnen een asielzoekerscentrum in Overloon is een gespannen situatie ontstaan tussen groepen asielzoekers van diverse nationaliteiten. Het is deze avond voor de tweede achtereenvolgende dag onrustig. In de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 november zijn er onderlinge vechtpartijen met stokken, ijzeren pijpen en messen. Acht mensen moeten naar het ziekenhuis en de politie moet ingrijpen. Etnische spanningen spelen een rol bij deze vechtpartij afgelopen nacht. Een groep aangeschoten Eritreeërs zou op Syrische asielzoekers hebben ingeslagen, na een klacht over geluidsoverlast. De officiële instanties ontkennen echter dat er etnische spanningen zijn, het zou om ‘intermenselijke spanningen’ gaan. De asielzoekers zeggen echter zelf dat de boze Eritreeërs insloegen op iedereen die niet zwart is.

*

Uitstapje naar het legermuseum in Overloon door de NVU en haar jongerenorganisatie GJN. Op deze datum wordt ook het reguliere evenement ‘Militracks’ in Overloon gehouden. Hierbij worden legervoertuigen tentoongesteld. In het Duitse neonaziblad Ein Fähnlein verschijnt een verslag met foto’s van Militracks, maar dat lijkt los te staan van de NVU.