Home » Nederland » Oranje

Oranje

Filter

Kroniek

5 resultaten
*

De partij Voor Nederland stelt in het parlement verschillende Kamervragen. Zo vinden de Kamerleden dat er teveel asielzoekers in het dorp Oranje in Drenthe opgevangen gaan worden. Ze stellen dat er zorgen zijn onder de Nederlandse bevolking over de massale komst van asielzoekers naar ons land en willen de grenzen daarom sluiten voor nieuwe asielzoekers. Voor Nederland wil alleen opvang in de regio organiseren. Verder pleit de partij voor een ontmoedigingsbeleid en het schrappen van voorrangsregelingen. Ze plaatsen ook kanttekeningen bij de aanstelling van een migratiegezant, vanwege diens achtergrond bij GroenLinks en Novib. Ze noemen dit een “onzalig besluit” omdat deze organisaties de grote toestroom van asielzoekers niet in willen dammen. Als laatste beklaagt Voor Nederland zich over de afwezigheid van Minister-president Rutte, “terwijl zich in Nederland een compleet asieldrama voltrekt”. Ze willen een maximum aantal van asielzoekers horen dat Nederland volgens Rutte aan kan.

*

In de avond komen 300 asielzoekers aan bij een opvangplek in Oranje. Staatssecretaris Dijkhoff komt persoonlijk zijn besluit toelichten om toch 700 extra asielzoekers in Oranje op te vangen, boven de 700 die er al verblijven. Als hij weer vertrekt belagen enkele boze inwoners van Oranje zijn auto. Ze blokkeren de weg en een zijspiegel van de auto sneuvelt. Een vrouw wordt door een agent in burger weggesleept. Ze komt hierbij ten val en raakt gewond.

*

Na de vechtpartijen op 20 november in AZC’s in Overloon en Budel-Dorplein wil de PVV Kamervragen stellen. De partij wil dat gewelddadige of criminele asielzoekers meteen het land uitgestuurd worden. Het wangedrag in de AZC’s moet harder aangepakt worden, de PVV wil de daders van het verblijfsrecht uitsluiten. De partij kaart ook vestiging van asielzoekers in het dorp Oranje aan. De PVV suggereert dat er een belangenverstrengeling is omdat zowel staatssecretaris Teeven als de eigenaar van het vakantiepark, dat nu als AZC fungeert in Oranje, lid van de VVD zijn.

*

In Beilen heeft de gemeente Midden-Drenthe een extra raadsvergadering georganiseerd over de opvang van asielzoekers in het dorp Oranje. Een raadslid van Gemeentebelangen zegt dat de inwoners van Midden-Drenthe beschermd moeten worden tegen ziektes die asielzoekers kunnen meenemen, zoals ebola, polio en schurft. Een links raadslid reageert hierop met een beschuldiging van racisme, maar biedt al snel weer excuses hiervoor aan. De plaatsvervangend burgemeester belooft dat er geen 1400 asielzoekers in Oranje komen, maar dat duizend asielzoekers het maximum is.

*

De kranten schrijven rond deze datum over het dorp Oranje in Drenthe. Er is daar overlast van een groep asielzoekers. Een deel van hen, voornamelijk afkomstig uit Eritrea, wordt weggehaald uit het dorp en naar andere centra overgeplaatst. Dorpelingen storen zich aan de mannen, die in groepen rondlopen en winkels bezoeken. Ze maken troep en roepen kinderen na. Er is ook een petitie van een actiegroep in Oranje rondgegaan die door het hele dorp ondertekend is. Men wil dat er niet meer dan 250 asielzoekers in het vakantiepark opgevangen worden.