Als onderdeel van de dodenherdenking voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wordt er in het dorp Vorden in de gemeente Bronckhorst ook langs een graf van Duitse soldaten gelopen. Een wethouder van de gemeente is hierbij aanwezig. Een joodse organisatie maakt zich boos over het herdenken van de daders. In de maanden hiervoor wordt er op extreemrechtse internetfora over deze herdenking geschreven. Op het internetforum Stormfront stelt iemand dat Duitse soldaten herdacht moeten worden. Op een ander forum schrijven deelnemers dat ze aan de herdenking mee willen doen. Op de fora verschijnen antisemitische reacties en ook de gemeente kreeg een bericht met zulk een inhoud. Er zwerft nog een onduidelijk bericht rond van Duitse antifascisten waarin beweert wordt dat Vorden vandaag aan een extreemrechtse bomaanslag door radicale neonazi’s ontsnapt zou zijn, mocht de herdenking onverhoopt niet door gegaan zijn. Het is onduidelijk of dit een echt verhaal is, of een poging om de controverse op scherp te zetten.
Vorden
- 4 kroniek
Resultaten
Kroniek
Op het internetforum Stormfront plaatst het ANS een bericht waarin ze schrijven dat hun woordvoerder vandaag is gearresteerd bij het verspreiden van folders. Hij zou zich dan schuldig hebben gemaakt aan opruien, verstoring van de openbare orde en minachting voor de wet. Er zou ook een huiszoeking zijn geweest waarbij veel actiemateriaal in beslag is genomen. Als reactie hierop zijn in de middag op een onbekende locatie door enkele mensen van het ANS zo’n 1500 flyers verspreid over de herdenking van Duitse soldaten in Vorden.
Het Gerechtshof in Arnhem bepaalt dat de burgemeester van Bronckhorst tijdens de dodenherdenking van 4 mei 2012 in Vorden langs de graven van Duitse soldaten had mogen lopen. Dit was hem vorig jaar door de rechter verboden na een kort geding van een joodse belangenorganisatie. Het Gerechtshof stelt dat de gemeenteraad de burgemeester wel had kunnen terugfluiten, maar dat dit niet aan de rechter is.
In Vorden heeft het plaatselijke Comité 4 Mei de mogelijkheid in het programma van de dodenherdenking opgenomen om ook langs de graven van Duitse soldaten te lopen. Dit onderdeel veroorzaakt commotie, er zouden zelfs neonazi’s willen komen. Een joodse organisatie spant direct een kort geding aan. De rechter verbiedt de burgemeester zelf om langs de Duitse graven te lopen. B&H Nederland zegt dat er geen sprake is van de komst van neonazi’s.