Home » Nederland » Rheden

Rheden

Filter

Kroniek

10 resultaten
*

Een strafzaak in Arnhem tegen drie mannen uit Rheden en Arnhem die begin september 2014 een steen en een brandbom door een raam gooien van een huis in Velp waar Oost-Europese arbeiders wonen. Twee bewoners uit Slowakije lopen vreselijke brandwonden op en een van hen ligt lang in kritieke toestand in het ziekenhuis. De rechtbank veroordeelt de man die de brandstichting heeft uitgelokt tot veertien jaar gevangenisstraf. Hij had last van mensen die om zijn huis heen liepen en dacht dat die in het betreffende pand woonden. De man die een steen heeft gegooid moet twaalf jaar de cel in. Hij toonde berouw en is verminderd toerekeningsvatbaar. De man die de brandbom gooide krijgt veertien jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Hij is al eens eerder veroordeeld nadat hij iemand gedood had. Ze moeten de slachtoffers ook een flinke schadevergoeding betalen van 625 duizend euro in totaal.

*

NVU-leider Constant Kusters is deze dinsdagavond inspreker op een voorlichtingsbijeenkomst in het gemeentehuis van Rheden over de komst van een mogelijk tweede AZC. Hij is hier samen met enkele partijgenoten zoals Rob van Welie. Van Welie is ook inspreker en hij zegt over de islam: “Stop deze middeleeuwse woestijnideologie die haaks staat op onze verworvenheden en vrijheden”.

Los van de NVU is ex-PVV-Statenlid Olof Wullink als inwoner van deze gemeente inspreker tegen de AZC-plannen.

*

In Rheden legt een delegatie van de NVU een krans bij het graf van de zwarte naziweduwe Florrie Rost van Tonningen-Heubel. Partijleider Constant Kusters houdt een toespraak. Er zijn ook een paar leden van de Autonome Nationalisten Vlaanderen aanwezig zoals Christian Berteryan. Hierna houdt het gezelschap een gezamenlijke maaltijd en de dag wordt afgesloten met een nieuwjaarsreceptie van de NVU. Hier wordt besloten dat de partij binnenkort een demonstratie gaat organiseren tegen het moslim-extremisme.

*

In de afgelopen nacht wordt er een brandbom gegooid naar een woning in het Gelderse Velp waarin dertig Oost-Europese werknemers verblijven. Twee bewoners die liggen te slapen raken ernstig gewond als het projectiel in hun bed beland. In de buurt was onvrede over aanhoudende geluidsoverlast vanuit het pand. In het 2015 komen de daders uit Velp en Rheden voor de rechter.

*

Onder leiding van haar voorzitter Constant Kusters legt de NVU kransen bij het graf van naziweduwe Rost van Tonningen in Rheden en het graf van Waffen-SS’er Jan Petit, die actief was bij de NVU. Kusters houdt een toespraak.

*

Op de verjaardag van Adolf Hitler leggen leden van de NVU een bloemstuk op het graf van de zwarte weduwe Rost van Tonningen in Rheden.