De wereld van Dion
Onderzoek | Tweede Kamerlid Dion Graus, sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de PVV, is in maart opnieuw verkiesbaar – hij is nummer dertien van zijn partij. Maar bij de Rijksrecherche ligt een belastend dossier.
Onderzoek | Tweede Kamerlid Dion Graus, sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de PVV, is in maart opnieuw verkiesbaar – hij is nummer dertien van zijn partij. Maar bij de Rijksrecherche ligt een belastend dossier.
Forum voor Democratie had na alle verkiezingen een ingewikkelde puzzel te leggen. Het grote aantal zetels had de partij overvallen. Daardoor ontstond een fiks aantal dubbelmandaten en waren er allerlei statenleden en senatoren die nooit met de mogelijkheid rekening hadden gehouden daadwerkelijk volksvertegenwoordiger te worden.
Vandaag wordt de politieke partij van een aantal afgesplitste PVV’ers – Voor Nederland (VNL) – opgeheven. Maar of dat ook het einde van VNL betekent is niet zeker: een partijlid klaagt het VNL-bestuur aan voor onbehoorlijk bestuur. Een begrijpelijke stap?
Politici met een flinke dosis ervaring bij lokale partijen moeten lijsttrekker Jan Roos ondersteunen bij VoorNederland. De partij publiceerde deze maandag de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Joram van Klaveren en Louis Bontes, de twee ex-PVV’ers die de partij oprichtten en nu in de Tweede Kamer zitten, staan op nummer 2 en 3 op de lijst.
Deze week zocht ThePostOnline contact met een kandidaat van Voor Nederland (VNL), de nieuwe rechtse partij geleid door Jan Roos. TPO wilde de kandidaat interviewen voor de rubriek Koffie met de kandidaat. Dat telefoongesprek leverde een onverwacht inkijkje op in de besluitvorming rond de kandidatenlijst. Deze kandidaat stak tot afgelopen zaterdag veel tijd in VNL: ze zette haar netwerk in, wierf fondsen en probeerde vrijwilligers te enthousiasmeren. Ook VNL was er blij mee. De kandidaat kreeg de toezegging dat ze op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer zou komen. VNL-Kamerlid Joram van Klaveren liet haar weten: “Dat komt wel goed.”
Tweede Kamerlid Dion Graus van de PVV kan zich bepaald niet vinden in de kritiek van oud-partijgenoot Michael Heemels aan het adres van partijleider Geert Wilders.
Laurence Stassen zegt dat het verhaal van Michael Heemels in De Volkskrant aan alle kanten rammelt en niet klopt.
Het eerste congres van de partij Voor Nederland (VNL) in Den Haag was een groot sliep uit naar de PVV van Geert Wilders: kijk wij hebben een echte partij.
Ruim tweehonderd leden waren naar Kijkduin gekomen en juichten bij de presentatie van een wetenschappelijk bureau (Adam Smith Instituut), een VNL-jongerenorganisatie en de aankondiging van een aanstaand optreden van ‘de laatste echt rechtse VVD’er, namelijk Frits Bolkestein’.
Louis Bontes keert terug bij de partij VoorNederland (VNL). Het Tweede Kamerlid was het vorig jaar niet eens met de aanstelling van Bram Moszkowicz als lijsttrekker en keerde VNL de rug toe. Twee weken geleden werd Moszkowicz uit de partij gezet, waarmee de weg vrijkwam voor de terugkeer van Bontes.
Aan zijn politieke carrière kwam vorige week een voortijdig einde. Wat ging er mis? Bij Harry vertelt Bram Moszkowicz exclusief zijn verhaal.
VoorNederland zet Bram Moszkowicz aan de kant als lijsttrekker. De drie VNL-bestuurders zeggen op de site van hun partij dat ze andere verwachtingen hebben van de invulling van het lijsttrekkerschap dan nu door Moszkowicz gebeurt.
VoorNederland zet Bram Moszkowicz aan de kant als lijsttrekker. De drie VNL-bestuurders zeggen op de site van hun partij dat ze andere verwachtingen hebben van de invulling van het lijsttrekkerschap dan nu door Moszkowicz gebeurt.
De politieke loopbaan van Bram Moszkowicz (55) is in de knop gebroken. In april werd hij gelanceerd als de voorman van VoorNederland (VNL), een partij van PVV-afvalligen. Woensdagochtend heeft deze partij hem aan de kant gezet.
Uniek gesprek: Joram van Klaveren (36), Laurence Stassen (44) en Johan Driessen (34) van de partij VoorNederland (VNL) spreken in Elsevier uit waarom ze teleurgesteld zijn in hun beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz.
Bram Moszkowicz is mislukt als politiek leider van de partij VoorNederland (VNL). Het bestuur is helemaal klaar met hem. Partijvoorzitter Laurence Stassen, bestuurslid Johan Driessen en Tweede Kamerlid Joram van Klaveren zouden de voormalige strafadvocaat deze week te verstaan geven dat ze niet met hem verder willen. Eerder gaven ze Elsevier openheid van zaken over wat er misging. Daardoor is er voor niemand een weg terug.
Bram Moszkowicz wil met de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL) bij de volgende verkiezingen ‘5 of 6 zetels halen’. De oud-strafpleiter, nu VNL-lijsttrekker: ‘Uit onderzoek blijkt dat er een potentieel is van 10. Dus een dergelijke uitslag zou ik geweldig vinden.’
Laurence Stassen wordt de nieuwe voorzitter van de politieke partij VNL. Ze volgt Tweede Kamerlid Bontes op als partijvoorzitter, die zijn functie neerlegde na de keuze van oud-advocaat Bram Moszkowicz als lijsttrekker.
Weer een goede bekende van PVV-leider Geert Wilders zoekt zijn heil bij de nieuwe partij van Bram Moszkowicz. Emeritus hoogleraar David Pinto zal achter de voormalige steradvocaat op de lijst komen van Voor Nederland (VNL). VNL gaat Pinto volgende week presenteren bij de eerste ledenvergadering van de partij.
Wie wil het niet: meer vrijheid, meer welvaart en meer veiligheid. Het is het motto van ‘Voor Nederland’, de partij waar steeds meer ontevreden PVV-vertegenwoordigers hun toevlucht toe nemen. VNL kortweg. Een behoorlijk rechtse partij, maar dan wel een waar het woord islam niet in de grondbeginselen voorkomt. Wel: ‘kansloze immigratie doet ons land geen goed’, en: ‘veiligheid dient dé kerntaak van de overheid te zijn’.
Een partijcongres van Voor Nederland in Rotterdam waar tien kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen zichzelf presenteren. Er zijn circa tweehonderd mensen aanwezig waaronder Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam. De sprekers zijn Laurence Stassen en Jan Roos.
De tweede Algemene Ledenvergadering van Voor Nederland met circa 175 leden. De sprekers zijn Laurence Stassen, Johan Driessen en Joram van Klaveren.
In Den Haag presenteert Voor Nederland haar nieuwe lijsttrekker Bram Moszkowicz aan de pers. Hij houdt een korte toespraak. Hierbij zijn voorzitter Laurence Stassen en Tweede Kamerlid Joram van Klaveren aanwezig. Het andere Kamerlid, Louis Bontes, laat verstek gaan omdat hij tegen de komst van Bram Moszkowicz is.
Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen is Geert Wilders aanwezig op een PVV bijeenkomst in Den Haag. Hij vraagt aan de zaal of ze meer of minder Marokkanen willen. Ze zijn geïnstrueerd om “Minder, minder, minder” te roepen, en dat doen ze dan ook. Hierop zegt Wilders: “Dat gaan we regelen”. Hierna wordt er massaal aangifte tegen Wilders gedaan, wat leidt tot een strafzaak tegen de PVV-leider. De volgende dagen stappen de Tweede Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren uit protest uit de fractie. Ook een aantal Staten- en Gemeenteraadsleden keert de PVV de rug toe. In het Europarlement neemt Laurence Stassen afstand van de partij.
Op initiatief van het Vlaams Belang dient een groepje Europarlementariërs een resolutie in tegen het eenmalig belasten van spaargeldtegoeden. De resolutie wordt gezamenlijk ingediend door het Vlaams Belang, Marine le Pen van FN, de FPÖ en Laurence Stassen van de PVV. De samenwerking tussen de PVV en andere Europese extreemrechtse partijen begint steeds meer concrete vormen te krijgen.
Nadat de voorzitter van het Europese Parlement gisteren het verschijnen van een anti-moslimfilm veroordeeld heeft, waarbij hij ook het geweld vanuit moslims afkeurde, komen vandaag de reacties. Geert Wilders en PVV-Europarlementariër Laurence Stassen zijn furieus en willen dat de voorzitter opstapt.
Op 22 juli 2011 richtte een Noorse islamofobe rechtsextremist1 een bloedbad aan onder jonge sociaaldemocraten op het eiland Utoya bij Oslo. Er vielen tientallen doden en gewonden. Ook plaatste hij bommen bij Noorse regeringsgebouwen waarbij eveneens doden vielen. De dader handelde uit ideologische motieven: hij wilde een einde maken aan de islamisering van Noorwegen en degenen die hij daarvoor verantwoordelijk hield treffen. Zijn aanslag was politiek van karakter. Hij richtte zich niet alleen tegen een jonge multiculturele generatie en het toekomstige partijkader onder hen, maar evenzeer tegen de instellingen van de Noorse democratie, tegen de basiswaarden van diversiteit en openheid.2 Voor zover bekend verrichtte de schutter zijn daden als eenling. Wel maakt hij in zijn motieven en standpunten deel uit van een breder, vooral virtueel netwerk dat zich richt tegen islam/moslims. Dit blijkt onder meer uit het door hem opgestelde en breed verspreide manifest met zijn vele verwijzingen. Het gaat hier om een islamofobe ideologie die wereldwijd door veel mensen en bewegingen wordt gedeeld en verspreid, vooral via de nieuwe media. Een belangrijk deel van deze (virtuele) beweging wijst niet alleen naar de islam/moslims bij de constructie van een vijandbeeld, maar houdt daarnaast de sociaaldemocratie verantwoordelijk voor de vermeende islamisering van Europa. Deze ideologie komt in verschillende varianten voor. Er zijn extremistische versies, extreme versies en gematigde varianten.