Thierry
Je begon zo goed, met een frisse club op het oog zo nette mensen. Niet dat verkrampte, verongelijkte, anti-intellectuele dat de PVV kenmerkt, maar goedgeklede, goedgebekte en veelal jonge, positief ingestelde patriotten.
Je begon zo goed, met een frisse club op het oog zo nette mensen. Niet dat verkrampte, verongelijkte, anti-intellectuele dat de PVV kenmerkt, maar goedgeklede, goedgebekte en veelal jonge, positief ingestelde patriotten.
De jodenhaat neemt wereldwijd toe. Hij komt uit meerdere ideologische hoeken en broeit online in WhatsApp-groepen en besloten kanalen. De woede die Arnon Grunberg ontketende met zijn 4 mei-lezing is slechts het topje van een gigantische ijsberg.
Opinie Bart Schut. De nieuwste poging de ‘zwijgende rechtse meerderheid’ aan het woord te brengen heet Ongehoord Nederland (ON).
Ongehoord Nederland zegt voor dappere journalistiek te staan. Het zou stoer zijn als ze dan ook eerlijk over zichzelf zijn, zegt politiek redacteur David van der Wilde.
Haye van der Heyden, een van de oprichters van Ongehoord Nederland, vindt dat de nieuwe omroep ook Holocaust-ontkenners aan het woord moet laten.
Alt-light en alt-right vormen een Nederlandse zuil waarin het verzet broeit en waar extreme ideeën worden witgewassen. Ze hebben in ieder geval Twitter al veroverd en beïnvloeden van daaruit het publieke debat.
Het nieuwe antisemitisme is in opkomst, maar komt het nu van radicale moslims, links of rechts? Het onderwerp raakt steeds meer gepolitiseerd en dat vertroebelt het probleem: joden voelen zich in Europa bedreigd en dat zou voor iedereen onacceptabel moeten zijn.
Géza Hegedüs was precies één dag lijsttrekker in Rotterdam, toen de PVV hem weer bij het vuil zette. Zijn denkbeelden waren zelfs voor de partij van Wilders te radicaal. Maar volgens Hegedüs is dat een misverstand.
De PVV heeft tegenvallend gepresteerd in de gemeenteraadsverkiezingen. De partij van Geert Wilders haalde veel minder stemmen binnen dan bij de parlementsverkiezingen vorig jaar. Dat komt vooral doordat de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen concurrentie ondervindt van lokale partijen.
De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is niet voor iedereen even vlekkeloos verlopen. In het hele land stapten raadsleden en kandidaten op nadat ze in opspraak raakten om de meest uiteenlopende redenen. We zetten de meest spraakmakende op een rij:
De ex-lijsttrekker van de PVV in Rotterdam, de 54-jarige Géza Hegedüs, blijft de partij steunen ondanks dat hij aan de kant is gezet na racistische en anti-semitische uitspraken. Hij stemt echter niet op de huidige PVV-lijsttrekker Maurice Meeuwissen, laat hij weten. Ook vindt hij het ‘erg stil’ rond de campagne van de PVV.
Iets na tweeën maakt Geert Wilders zaterdagmiddag zijn opwachting op het stationsplein in Rotterdam. “Mag ik iedereen welkom heten? Ik zie dat jullie met veel mensen uit alle delen van Nederland zijn gekomen.”
Met een IT’er en ex-militair hoopt Geert Wilders de blamage van zijn vorige lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam te doen vergeten. De 48-jarige Maurice Meeuwissen wordt gepromoveerd van de vierde naar de eerste plek op de PVV-lijst en neemt daarmee het stokje over van Géza Hegedüs.
De Rotterdamse lijsttrekker van de Rotterdamse PVV Géza Hegedüs heeft in 2014 zijn respect betuigd aan holocaustontkenner David Irving.
De PVV heeft de nieuwe lijsttrekker in Rotterdam een dag na zijn presentatie alweer teruggetrokken. Er was ‘nieuwe, nog onbekende’ informatie opgedoken over Géza Hegedüs, aldus Geert Wilders in een tweet. De PVV-leider legt niet uit wat deze informatie behelst, behalve dat die ‘onaanvaardbaar’ is ‘en niet past bij een PVV-politicus’.
The PVV’s candidate to lead the PVV local election campaign has been dropped by the party after just one day, following ‘unacceptable new information’. Géza Hegedüs, described as a former soldier with a Hungarian background, has been unveiled by far-right watchdog Kafka as having ‘extreme right-wing ideas’ and close connections to Dutch far-right group Erkenbrand.
De omstreden negationist David Irving heeft zijn toespraak in Antwerpen dan toch niet mogen houden. Gisteravond had hij een zaaltje geboekt in een hotel in Berchem. Er daagden amper vijf sympathisanten op voor de man. Maar ook een twintigtal tegenbetogers. Het was de directie van het hotel die uiteindelijk Irving de deur wees.
De omstreden antisemitische schrijver David Irving is niet welkom in het Mercure-hotel in Den Haag. Het hotel heeft in overleg met de gemeente zijn reservering geannuleerd.
Het Mercure Hotel aan het Spui in Den Haag heeft zijn gast, de Britse Holocaustontkenner David Irving, woensdagochtend per mail de deur gewezen. Hij wilde in zijn suite morgen mensen, die zich hadden aangemeld via zijn site, ‘bijpraten’ over het onderwerp Hitler, Himmler, and the Homosexuals.
De omstreden historicus en veroordeeld ontkenner van de holocaust David Irving is niet welkom in Den Haag komende donderdag.
Een geplande lezing van Holocaustontkenner David Irving uit Engeland die hij in Den Haag zou willen houden wordt geannuleerd. De joodse gemeenschap is tegen de lezing over “Hitler, Himmler and the Homosexuals” in actie gekomen. Op internet reageert de extreemrechtse journalist Joost Niemöller boos over het weren van “de beste historicus over de Tweede Wereldoorlog“. Op het internetforum meadhall wordt vooraf aangekondigd dat men hier heen wil komen. Om het gemis te compenseren neemt de website ThePostOnline een interview met Irving af en komt PowNed hierbij filmen. Het interview wordt afgenomen door Annabel Nanninga en Willem Jan Hilderink. Irving kan hierin uiting geven aan zijn standpunten.
De beruchte Holocaustontkenner David Irving uit Engeland wil in Antwerpen spreken over “Hitler, Himmler and the Homosexuals“. Maar de lezing wordt afgeblazen na protest van antifascistische en joodse organisaties. Er komt een vijftal Nederlanders opdagen om deel te nemen, maar die druipen dus boos af. Op het internetforum meadhall wordt vooraf aangekondigd dat men hier heen wil komen.
De Autonome Nationalisten Vlaanderen organiseren in Antwerpen een vormingsavond met als thema ‘De historische waarheid‘. Hier is Constant Kusters van de NVU een van de sprekers, een andere is zijn ideologische kameraad Christian Berteryan. Aanvankelijk stond ook Holocaustontkenner David Irving als spreker aangekondigd, wat het thema in een nog verdachter daglicht plaatst. Er is een handjevol mensen bij aanwezig. Ze luisteren naar een betoog van Kusters over “de ellende die is aangedaan door de geallieerden of wel de Russen en de Anglo-Amerikaanse bezetters tegen de Duitse bevolking en militairen aan het einde van de 2e wereldoorlog“, en dan met name “een enorm aantal verkrachtingen“. Want in de schoolboekjes wordt alleen geschreven over “het leed dat de joden is aangedaan” en dat zint Kusters maar niets. Om zijn betoog extra autoriteit mee te geven haalt hij “Een kameraad en partijgenoot van de NVU die in de oorlog als Waffen-SS’er diende” als bron aan.
Hoe intolerant zijn de autochtone Nederlanders jegens allochtonen? Al bijna
25 jaar peilt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de publieke opinie over
allochtonen en publiceert daar geregeld over. Eind jaren tachtig, begin jaren
negentig zien we een lichte verharding van het opinieklimaat, maar volgens het
SCP zijn er over het algemeen weinig veranderingen. Ongeveer 80% van de
bevolking vindt dat autochtonen en allochtonen gelijke behandeling moeten
hebben bij verdelingsvraagstukken, zoals bij huisvesting en werkgelegenheid.
Ongeveer 13% van de autochtone bevolking staat afwijzend tegenover
allochtonen. Ongeveer 50% van de autochtone bevolking is tegen immigratie
gekant.
Wat dit laatste betreft vond het NIPO in 1998 een andere uitkomst:1 niet de
helft, maar driekwart van de autochtone Nederlanders is tegen verdere
immigratie gekant. Er is – volgens het NIPO – een groeiend draagvlak voor
immigratiebeperking terwijl tegelijkertijd het vertrouwen in integratie en
aanpassing van allochtonen afneemt. Het NIPO vond deze trend aan de hand
van opiniepeilingen in de jaren 1993, 1995 en 1998.
Eind 1999 bleek uit ander NIPO-onderzoek dat eenderde van de Nederlanders
gekant is tegen het verlenen van asiel aan politieke of economische
vluchtelingen.2 Tweederde van de Nederlanders ondersteunde wel het beleid
van de overheid om politieke vluchtelingen die in hun eigen land vrezen voor
hun leven asiel te geven. Ongeveer de helft van de ondervraagden vond dat
asielzoekers overlast geven. Verder dacht zo’n veertig procent dat asielzoekers
gemiddeld crimineler zijn dan Nederlanders.
Lees verder in de monitor
Dit is de tweede rapportage van het project Monitor racisme en extreem-rechts, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het monitor-project heeft twee centrale doelstellingen:
1. monitor racisme en extreem-rechts: het waarnemen van deze verschijnselen in Nederland, alsmede van de overheidsrespons op deze verschijnselen; periodieke rapportage, op twee manieren:
(a) ‘generale rapportage’: een algemene rapportage aan de hand van een vast stramien;
(b) een ‘verdiepingsslag’: rapportage waarin een speciaal onderwerp wordt belicht.
2. De periodiciteit van het project houdt in dat in het ene jaar een generale rapportage verschijnt en in het andere een ‘verdiepingsslag’. De eerste rapportage van 1997 was een generale, waarin het gaat om een breed beeld van de verschijnselen racisme en extreem-rechts in Nederland, alsmede van overheidsreacties daarop. Ook die van het komende jaar (1999) zal een generale rapportage zijn. Deze voorliggende tweede rapportage is gewijd aan een ‘speciaal’ onderwerp: de relatie tussen enerzijds de media en anderzijds racisme en extreemrechts.
Lees verder in de monitor