Home » Politieke partijen » Nieuw Rechts » Rechtse coalitievorming?

Rechtse coalitievorming?

Op 11 september jongstleden voltrekt zich een bizar schouwspel bij het standbeeld van Pim Fortuyn in Rotterdam. Daar verzamelt zich een groepje mensen voor een demonstratieve optocht om de 11 september aanslagen in Amerika te herdenken. Het organiserende comité wil vooral de Nederlandse slachtoffers herdenken en spreekt haar zorg uit over moslimsorganisaties in Nederland die het terrorisme zouden steunen.

Het Comité Herdenk 11 september is een samenwerkingsverband tussen enkele rechtse tot extreem-rechtse organisaties. De penningmeester van het comité is Rene Schmitt van de Jonge Fortuynisten, de LPF-jongeren die ook als organisatie haar naam aan de herdenking verbindt. Ook het groepje ‘Vrienden van Pim Fortuyn’ doet mee aan de herdenking. Zij kregen vooral bekendheid door hun aanwezigheid bij alle processen tegen Volkert van der G.. Een derde deelnemende organisatie is de Stichting tot Bevordering van de Vrijheid van Meningsuiting. Dit is een clubje heren dat zich vooral richt op het uiten van zeer rechtse meningen op internetfora. En het prille Nieuw Rechts van Michiel Smit is van de partij. De meest opmerkelijke deelnemer is echter de Nieuwe Nationale Partij (NNP). Een extreem- rechtse partij die als opvolger van de verboden fascistische partij CP’86 gezien wordt. Dat Fortuynisten nu zo openlijk een samenwerkingscoalitie met radicaal rechts aangaan is opmerkelijk. Vooral omdat partijleider Mat Herben zich hier eerder tegen uitgesproken heeft. De LPF-top is duidelijk de regie over de partij en haar achterban kwijt en rechtse krachten voelen zich vrij om te doen wat ze willen.

De praktijk
De uiteindelijke herdenking wordt echter nog vreemder dan vermoed werd. Onder toeziend oog van het beeld van Pim Fortuyn verzamelt een bont gezelschap van enkele tientallen Fortuynisten en rechts-extremisten zich in de vroege avond van 11 september in Rotterdam.
Het van Leefbaar Rotterdam afgesplitste partijtje Nieuw Rechts was vertegenwoordigd door René van Gool, Antonia Viljac en natuurlijk Michiel Smit.

Antonia Viljac en Michiel Smit aan het spandoek
René van Gool

René van Gool was tot voor kort een rechtse skinhead die zijn homohaat niet onder stoelen of banken stak (zie noot). Kennelijk maakt hij voor Michiel Smit een uitzondering. Van Gool komt uit Kaatsheuvel en bezocht met Nieuw Rechts onlangs het Vlaams Blok. Ook Antonia Viljac ging mee op dit tripje. Zij speelde in april 2002 een rol bij een van de eerste LPF-ruzies die de pers haalde. Met een vriendin werd ze seksueel lastig gevallen op het partijkantoor. Nieuw Rechts voorman Michiel Smit legt de laatste maanden contacten met allerlei extreem-rechtse geestverwanten, van het Vlaams Blok via de fascistische Zweedse Sverigedemokraterna tot de jongeren van het Italiaanse Lega Nord. Ook met de NNP heeft hij contacten, terwijl Smit ook nog altijd LPF-lid is. Met NNP- voorzitter Florens van der Kooi richtte Smit onlangs nog een actiecomité op tegen een pedofielenbelangenclub.
Namens de Vrienden van Pim Fortuyn loopt onder andere Rinus van den Heerik mee. Hij was actief in het vaak ongezouten tegengeluid bij de processen tegen Volkert van der G.. Ook is Van den Heerik de penningmeester van de Stichting Beeld van Pim en hij was op de Belgische televisie al eens te zien in gezelschap van Vlaams Blok boegbeeld Filip de Winter. Rinus van den Heerik is een LPF-straatactivist van het type ‘niet lullen maar doen’. Hij heeft al belooft Volkert te lynchen als hij vrij gaat komen.

Rinus van den Heerik (rechts) in april 2003 op een demonstratie in Den Haag

NNP’ers
Dan is er een flinke delegatie NNP-leden aanwezig. Van de NNP-jongeren bijvoorbeeld de bestuursleden Virginia Kapic en Alex Neid. NNP-voorzitter Florens van der Kooi is ook present en oudgedienden als Marcel Hoogstra, Peter van Egmond, Gerard de Wit en Jan Frederiks lopen mee. Een greep uit enkele spraakmakende activiteiten van dit groepje: Kapic zat bij de NVU en noemt zichzelf nationaal-socialist. Het Vlaams Blok is naar haar smaak niet anti-semitisch genoeg, want Kapic steekt haar jodenhaat niet onder stoelen of banken. Zelfs met haar emailadres dat begint met “adversus judaeos” (tegen joden) verwijst ze hier naar. Alex Neid was voor zijn NNP-periode actief bij de Viking Jeugd en is nu voorzitter van de NNJ (Nieuwe Nationale Jongeren). Marcel Hoogstra was jarenlang actief bij de CP’86 en namens hen raadslid in Spijkenisse. Hij was actief bij de Ku Klux Klan en beveiligde extreem-rechtse bijeenkomsten tegen verstoringen. Peter van Egmond komt oorspronkelijk uit de CD en viel eens op toen hij een anti-semitische uitspraak deed op de IJzerbedevaart in Vlaanderen. Een journalist van de Groene Amsterdammer noteerde toen zijn zienswijze op de reden waarom extreem-rechts het niet zo goed doet in Nederland: “Dat komt door al die joden in de media. Ga maar na: Sonja Barends, Mart Smeets, Loretta Schrijvers, Barend en Van Dorp, Ralph Inbar. Allemaal joden! En dan noem ik er maar een paar op. De joden gebruiken de media om het hele Nederlandse volk dom te houden en kapot te maken, zodat zij aan de touwtjes kunnen blijven trekken.”. Van Egmond is nu bestuurslid van de afdeling Noord-Holland van de NNP.

Peter van Egmond

Een internetactivist van de NNP verwoorde het anti-semitisme binnen de partij een paar jaar geleden als volgt: “Dit neemt niet weg dat er binnen de partij best een aantal mensen zijn die laten we zeggen kritisch tegenover Joden staan. Het gaat dan vooral om de mensen die wat meer aan de ‘rechterkant’ staan binnen de partij. Zij zijn echter een minderheid en beseffen zich goed dat het aankaarten van in hun ogen Joodse kwesties de partij meer kwaad dan goed doen.”

Een andere deelnemer aan de 11 september herdenking is Ben van der Kooi. Hij is de laatste jaren een sleutelfiguur tussen de Fortuyn-stroming en extreem-rechts. Hij behoort tot het groepje Vrienden van Pim Fortuyn en was hierdoor zeer actief bij alle Volkert-processen. Hij verscheen soms in een t-shirt van het Vlaams Blok bij de rechtbank, maar dat vond niemand een groot probleem. Daarnaast was Ben van der Kooi actief bij de NNP waar zijn broer voorzitter van is.

Rens Kaaijk

Ook Rens Kaaijk uit Zoetermeer, een boomlange twintiger die bij zowel Stormfront Nederland als de NVU betrokken is geweest, loopt met de NNP’ers mee. Begin 2002 valt een groepje NVU’ers waar hij deel van uit maakt, in Leiden een allochtoon aan. De strafzaak hierover tegen Rens Kaaijk wordt echter geseponeerd. Op de 11 september herdenking is hij lid van de ordedienst. Als laatste aanwezige rond het beeld van Fortuyn kunnen we Marcel Riethoff nog noemen, een radicale skinhead die vooral in de periode 1995-1997 zeer actief was bij de CP’86.

JDL
Als klap op de vuurpijl wordt de verzamelplaats voor de 11 september herdenking beveiligd door een groepje stoere mannen van de Joodse Defensie Liga (JDL). Michiel Smit ziet in deze radicale Joodse organisatie een geestverwant tegen de moslims. Kennelijk heeft Nieuw Rechts hun hulp ingeroepen om zich tegen politieke tegenstanders te beveiligen. Dit resulteerde in de absurde situatie dat Philip Awuy met zijn Nederlandse afdeling van de JDL in camouflagebroeken een groepje rechts-extremisten staat te beveiligen. Met onder hen diverse fascisten die zich in het verleden anti-semitisch uit hebben gelaten. Tel dat op bij een coalitie tussen Fortuynisten en het NNP-kader en deze herdenking scoort hoog in één van de meest bizarre demonstraties van de afgelopen jaren.

Later verklaart NNP-secretaris Paul Peters op een internetforum nog dat zijn partij niet zo blij was met komst van de JDL: “De herdenking werd georganiseerd door een groepje burgers uit Rotterdam. Die nodigde de NNP uit. Is de NNP dan verantwoordelijk als er een groepje joden opkomt dagen?” Peters was in april 2001 mede-verantwoordelijk voor het vernielen van een joodse begraafplaats in Oosterhout met leuzen als ‘Jude Raus‘. Hij kreeg hiervoor een maand celstraf. Desondanks handhaaft de partij hem als landelijk secretaris. Kennelijk vormt dit alles voor de Jonge Fortuynisten, de groep ‘Vrienden van Pim Fortuyn’ en een aantal individuele Fortuynisten geen beletsel om politieke acties met de NNP te voeren. Ook worden ze niet teruggefloten door het LPF-bestuur.

Noot:
Eind 2000 was er korte tijd een website in de lucht onder de naam “Skinheads Against Gay Skins (SHAGS)”. Deze site was gericht tegen homoseksuele skinheads en de webmaster verwoordt zijn intenties als volgt: “wees slim en kill all gay(skins)OI!OI!OI!!!”. Ook René van Gool laat berichten achter in het gastenboek. Hij verzet zich vooral tegen het kopiëren van de skinheadlook door homo’s. Ook schept hij op dat hij een gayskin in elkaar geslagen heeft:

Datum 2001-01-25 232111
blokske ( ikke@vgool.myweb.nl / http//www.vgool.myweb.nl) schreef:
This year I was on a festival named pukkelpop in Belgium. I was there with a beautiful girl and a “gay” skin came up. He said oh what nice you like Squalor (dutch oi! band) and I told him he discusted me (because of his “gay” skin shirt). The whole evening he was annoying me and my (for that evening) girlfriend. So later on I went for a piss and saw him outside. I kicked his face. Who is the real skin here Mike, me or him. YOu want a discussion you have one. Cheerzzzzzzzz