Home » Politieke partijen » Nieuwe Nationale Partij / Volksnationalisten Nederland » Gemeenteraadsverkiezingen 2002 in Amsterdam

Gemeenteraadsverkiezingen 2002 in Amsterdam

De Amsterdamse lijst van de NNP geeft een beter beeld van de partij, dan de partij waarschijnlijk lief is. Het gaat om een waslijst van overtuigde anti-semieten, geweldplegers en mensen met criminele antecedenten.

De lijst wordt aangevoerd door Hendrik Sybrandy, die ook lijsttrekker is in Leeuwarden. (Zie bij Leeuwarden voor meer informatie over hem).
De nummer twee, Wim Beaux, is al jaren actief in het extreem-rechtse circuit. Hij was twee maal gemeenteraadslid voor de CP’86 (in Almere en Amsterdam) en lid van de Provinciale Staten in Flevoland namens de Centrumpartij. Ook is hij zowel in de jaren 80, als in de jaren 90 voorzitter van de (inmiddels verboden) CP’86 geweest. In november 1996 scheurt de CP’86 en wordt Beaux door de groep die de partij overneemt, uit het bestuur en uit de partij gezet.
Daarna raakt Beaux betrokken bij het opzetten van de VNN en de NNP. Ondanks dat hij al 71 is, blijft hij erg actief. Hij weet de kring Amsterdam weer van de grond te krijgen en voldoende kandidaten en ondersteuners te vinden om deel te nemen aan deze verkiezingen.
Beaux heeft een lange geschiedenis van spraakmakende incidenten. Hij is diverse malen gearresteerd wegens het verspreiden van racistische propaganda. Een opmerkelijke arrestatie vond in 1991 plaats.

NNP'ers Wim Beaux en Ruud Misset

Beaux werd aan de Duitse grens gearresteerd met ruim 70.000 CP’86-folders met strafbare inhoud. Tegelijkertijd vond de politie 189 boekjes waarin de Holocaust werd ontkend. Beaux heeft altijd volgehouden dat de boekjes per ongeluk in zijn auto waren beland. Wanneer een jaar later de drukplaten van het boekje bij voorzitter Wim Wijngaarden van de CP’86 worden gevonden, komt de bewering van Beaux in een iets ander daglicht te staan.

Overige kandidaten

Jan Frederiks
Herke van der Meulen

Jan Frederiks en Herke van der Meulen zijn sinds kort actief lid van de NNP. Frederiks organiseerde recent een kring-vergadering voor de NNP in Amsterdam, die onder andere door Van der Meulen werd bezocht. Op deze vergadering wilde de partij haar deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen organiseren. Deze vergadering werd voorkomen door een blokkade van anti-fascisten en de partij moest alle zeilen bijzetten om toch nog mee te kunnen doen. Van der Meulen is ook kandidaat voor de NNP in Leeuwarden.

Ook kandidaat Paul Daame was onlangs aanwezig op een kringvergadering van de NNP. Hij  ondersteunde in 1998 de voorloper van de NNP bij de raadsverkiezingen.
Andreas Smits wordt midden jaren 90 een actief lid van de CP’86 in Amsterdam. Hij is vanaf  dat moment, samen met Wim Beaux, bij bijna elke partij-bijeenkomst en actie te vinden. In 1996 leidt dit tot een handgemeen, wanneer Beaux aan het woord is tijdens een televisie-uitzending. Beaux wordt fel van repliek gediend door een andere aanwezige, waarop deze man wordt aangevallen door twee CP’86-leden, waaronder Smits. Een andere kandidaat, Vera Verwer, is een bekende van Smits en heeft in het verleden ook regelmatig haar handtekening gezet voor diverse extreem-rechtse partijen.
Karin Boysen en Peter van Egmond waren in de jaren 90 kernfiguren van de CD-kring IJmond. Deze zeer actieve kring was een van de steunpilaren van Janmaats partij. Zij zijn momenteel ook actief in de NNP. Van Egmond was tijdens zijn activiteiten voor de CD ook lid van de CP’86. In 1996 analyseert hij op de Yzerbedevaart het gebrek aan succes voor de extreem-rechtse partijen: ‘dat komt door al die joden in de media. De joden gebruiken de media om het hele Nederlandse volk dom te houden en kapot te maken, zodat zij aan de touwtjes kunnen blijven trekken.’

Ten zuiden van de IJmond ligt Haarlem, waar kandidate Natasja Tijssen vandaan komt. Zij zette haar handtekening voor de CD-lijst in 1998. Tijssen is de vrouw van Albert Kuijten, een actieve skinhead en ex-lid van de CP’86 uit Haarlem en momenteel ook actief in de NNP.
Op de laatste plaats van de kandidatenlijst staat nog een opvallend figuur, Ruud Misset uit Lelystad. Misset is al bijna twintig jaar actief binnen extreemrechts. Hij begon bij de Centrumpartij, maar verleende in 1985 ook al hand- en spandiensten aan de NVU van Glimmerveen en stond op de verzendlijst van de weduwe Rost van Tonningen. Die  ambivalente houding (kiezen voor “netjes” extreemrechts, maar ondertussen ook bij nazistische organisaties rondhangen) is typerend voor Misset. Begin jaren 90 is hij actief lid van de CP’86. Na de scheuring van deze partij stapt hij via de VNN over naar de NNP en blijft actief. Typisch is dat hij in 1998 in twee steden kandidaat voor de VNN is, maar bij de parlementsverkiezingen Janmaats CD ondersteunt. Vandaag de dag is Misset nog steeds een actief NNP-lid. Maar zijn ware aard laat hij zien op diverse internet-discussiefora. Hierop laat hij zich met regelmaat anti-Semitisch en gewelddadig uit. Voor wat betreft de rest van zijn hobby’s laat Misset op internet ook weinig te raden over: hij is gek op gokken, softdrugs en harde porno.

Ondersteuners

De NNP heeft in Amsterdam niet al te kieskeurig kunnen zijn bij het verzamelen van ondersteunende handtekeningen. Er staan diverse namen op de lijst die de NNP duidelijk in de hoek zetten als radicaal-fascistische partij. Zo hebben een aantal ondersteuners een CP’86-achtergrond, terwijl de NNP koste wat kost probeert te voorkomen gezien te worden als opvolger van deze verboden partij. Een paar ondersteuners verdienen bovendien een wat uitgebreidere beschouwing.

Marinus Clabou is iemand die de partij normaal gesproken liever buiten de schijnwerpers zou houden. Hij was vanaf 1979 actief bij de Nederlandse Volksunie en werd om de haverklap gearresteerd en berecht. In 1981 werd hij bijvoorbeeld veroordeeld voor het bezit van molotovcocktails en slagwapens bij een NVU-demonstratie. Behalve gewelddadig, was Clabou ook anti-Semitisch en liet zich veelvuldig beledigend over Joden uit. In 1981 schreef hij bijvoorbeeld een pamflet waarin hij de Jodenvervolging ontkende en eindigde dit pamflet met “Heil Hitler”. Hij voegt een postertje bij met de tekst: “Kommunismus werkzeug der Juden”. Toen hij zich in 1984 moest verantwoorden voor een aantal schrijfsel begroette hij de rechtbank met de Hitlergroet en riep “Leve het Nederlandse volk. Leve het nationaal-socialisme”.
Na een heftige periode verdween hij medio jaren 80 van het toneel, om een decennium later actief te worden bij de CD en CP’86. In 1993 was hij aanwezig bij een CD-vergadering en in 1994 en 1995 was hij lid van de CP’86. Nu geeft deze 71-jarige veteraan zijn steun dus aan de NNP.
Een andere beruchte anti-semiet is Joseph Adolf Heitmann (geboren in 1943). Jos Heitmann stuurde in de jaren 80 beledigende brieven aan een Joodse vrouw, waarin hij bovendien een scheermesje had geplakt. Verder stuurde hij aan politie-agenten, die een Joodse school bewaakten, antisemitische pamfletten. De teksten werden door de rechter gekenschetst als “grote vuilspuiterij, brieven vol antisemitische teksten met verwijzingen naar concentratiekampen en seksuele opmerkingen waarin ook Anne Frank wordt genoemd.”
Onlangs dook Heitmann weer op als deelnemer van het internet-forum Polinco, waar zich een verzameling racisten, rechts-extremisten en anti-semieten bezig houdt met het posten van “politiek incorrecte” boodschappen. Dat Heitmann zijn verwarde boodschap nog steeds kwijt wil, blijkt uit zijn vele anti-Semitische bijdragen. Een voorbeeld:

“De kist staat open…
Het Jodelijk stapt in…
De deksel wordt gesloten…
Het Jodelijk ligt te liggen en wil weg…
Bonzen en slaan – geen gehoor.
Gillen en krijsen – evenmin reactie.
Dan houdt het Jodelijk zich stil,
zo het hoort.
“Dan maar naar de vernietiging!”, mompelt het Jodelijk.
Beter laat dan nooit!
Beter laat dan nooit!!
B e t e r l a a t d a n n o o i t !!!”
Terug naar overzicht