De Nederlandse Volksunie (NVU) doet in de Zuid-Limburgse plaatsen Kerkrade en Landgraaf mee. In beide plaatsen heeft de partij kennelijk weinig kader, want van de drie kandidaten komt er maar één uit de regio.
In Kerkrade wordt de lijst aangevoerd door de Duitse Christian Malcoci. Malcoci is al jaren een radicale nazi-activist in Duitsland met goede contacten in Nederland. Hij was onder andere betrokken bij de (inmiddels verboden) FAP en het comité dat in 1989 de honderdste geboortedag van Hitler wilde vieren. Sinds 1999 zijn de banden van Malcoci met de NVU steeds hechter geworden. In 2000 gaf hij al te kennen de NVU-lijst in Kerkrade te willen trekken en in mei 2001 werd hij officieel secretaris van de NVU. Mocht Malcoci verkozen worden, dan zal hij zich moeten vestigen in Kerkrade om zijn zetel daadwerkelijk in te nemen. Nu hij vorig jaar in Nederland gearresteerd is geweest, is hij officieel ongewenst vreemdeling en zal deze vestiging problematisch kunnen worden.
Sven Leijenaar staat in zowel Kerkrade als in Landgraaf op de lijst. Volgens Malcoci is hij sinds een jaar lid van de partij en heeft hij zich flink ingezet voor de verkiezingscampagne. Leijenaar is de enige kandidaat uit de regio. Kandidaat in Kerkrade en lijsttrekker in Landgraaf is de Oosterbeeker Stefan Wijkamp. Wijkamp kreeg in maart 2001 landelijke bekendheid door, als Adolf Hitler verkleed, deel te nemen aan een NVU-demonstratie in Kerkrade.
Wijkamp was oorspronkelijk betrokken bij de CD van Janmaat, maar werd in 1998 lid van de NVU. Hij combineert daar twee opmerkelijke hobby’s: een klaarblijkelijke Hitler-verering met een voorliefde voor vuurwapens (Wijkamp werkte onder andere in een wapenhandel). Wijkamp heeft zich, mede door zijn financiële inspanningen, inmiddels opgewerkt tot plaatsvervangend woordvoerder van de partij. Dat kwam onlangs nog goed van pas, toen Kusters vijf maanden celstraf uit moest zitten. Ook bij de demonstratie in Rotterdam van de NVU was Wijkamp weer het middelpunt van de belangstelling, door zijn Hitler-uitdossing.
Ondersteuners
In Landgraaf werd het handtekeningzetten gecoördineerd door de Heerlenaar Ger Haan (1969). Haan is onlangs vrijgelaten uit de Duitse gevangenis. In 1997 en 1998 was hij actief in de NVU en in de nazi-subcultuur van het Limburgs/Duitse grensgebied. Hij speelde in de nazi-band Kiecker’s Fünfte Kolonne und die Holländer en had een relatie met de Duitse drumster van deze band. Toen deze relatie op de klippen liep, raakte Ger door het dolle heen. Na een aantal kleinere incidenten schoot hij vijf keer op zijn vriendin. Duitsland vroeg om zijn uitlevering en veroordeelde hem uiteindelijk tot viereneenhalf jaar cel. Haan zette zelf vanzelfsprekend ook zijn handtekening voor de NVU-lijst.
Een aantal ondersteuners hebben een extreemrechts verleden. André Debeij en Tinie Hirsch waren rond 1994 actief CP’86-lid, maar verlieten de partij in 1995. Jozef Gorissen raakt in februari 1996 in de problemen in gezelschap van Constant Kusters en Eite Homan. Deze drie bezochten een verboden demonstratie in Rotterdam en rolden een spandoek uit waarop ‘Eigen Volk Eerst’, een Keltisch kruis en een adelaar met hakenkruis te zien waren. De politie wilde de drie arresteren, wat tot een korte vechtpartij leidde. Gorissen sloeg daarbij een agent met een stok en werd daarvoor later veroordeeld tot vijftig uur dienstverlening.
Terug naar overzicht