Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2018 » Forza! Velsen, Castricum en Nissewaard

Forza! Velsen, Castricum en Nissewaard

De Fortuynistische partij Forza! Nederland wordt in 2004 officieel opgericht in Hoofddorp. Het partijtje is in 2003 ontstaan als afsplitsing van de LPF. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kan er in Velsen, Castricum en Nissewaard op deze partij worden gestemd.

Dit is een vijfde deel van een reeks korte artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

In de verschillende verkiezingsprogramma’s die in 2018 gepresenteerd worden bij de gemeenteraadsverkiezingen staan standpunten die het rechtse karakter van de partij illustreren. Zo wil Forza! geen islamitisch onderwijs en geen moskeeën in de gemeentes waar ze meedoen. Met wat algemene vooroordelen onderbouwt men vervolgens dit standpunt, waarmee een hele bevolkingsgroep haar democratische rechten worden ontzegt. De partij wil flink snijden in allerlei subsidies, met name die voor “linkse hobby’s”, zoals bijvoorbeeld een cultureel podium in Castricum. Forza! wil geen subsidies meer verstrekken aan organisaties “die zich langs etnische of religieuze lijn hebben georganiseerd”. Die maatregel zal vooral migrantenorganisaties treffen. Ook integratie bevorderende activiteiten moeten volgens Forza! geen subsidie meer krijgen. Aan het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers moet de gemeente sowieso niet beginnen. De partij richt haar pijlen verder op arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Omdat die criminele activiteiten zouden ontwikkelen wil Forza! dit met kracht bestrijden. De partij ziet liever Nederlandse werklozen in de banen waarvoor de Oost-Europeanen hier heen komen. Tot slot moet de Nederlandse vlag geplaatst worden in de raadszaal.

Hennie Planting op PVV demonstratie Rotterdam, januari 2018 Forza!
Forza!-kandidaat Hennie Planting op PVV demonstratie Rotterdam, januari 2018

Medeoprichter Paul Meijer (1967) is sinds het begin van de partij altijd de voorzitter geweest en vanaf 2010 is hij gemeenteraadslid in de Haarlemmermeer. Hij zoekt al langere tijd aansluiting bij een landelijke partij. Zijn pogingen met de Partij voor Nederland en Trots op Nederland mislukten. Paul Meijer is de laatste jaren gesignaleerd op een bijeenkomst van Forum voor Democratie en in april 2017 is hij spreker op een Pegida demonstratie in Groningen.

Vanwege een herindeling zijn er nu geen verkiezingen in de Haarlemmermeer. De partij doet wel in Velsen, Castricum en Nissewaard aan de verkiezingen mee.

Bij diverse kandidaten en alle drie de lijsttrekkers is er op allerlei manieren sympathie te zien voor partijen als de PVV of Forum voor Democratie. De lijsttrekker in Castricum heet zelf toepasselijk Ralph Castricum. Hij kreeg het vorig jaar met Paul Meijer aan de stok toen hij de Forza! afdeling om wilde vormen tot een lokale PVV-afdeling. Maar er schijnt een principeafspraak tussen de partijen te gelden: “Waar een Forza-afdeling is, komt geen PVV-afdeling en omgekeerd”. Ralph Castricum kreeg een tik op zijn vingers, maar mag nu toch de lijsttrekker zijn. Hij was in februari 2017 aanwezig op een achterbanavond van de PVV in Volendam.

Jan Baars van Forza! over DTG en Pegida
Forza!-kandidaat Jan Baars over DTG en Pegida, maart 2016

Ook Forza!-kandidaat Hennie Planting (1952) uit IJmuiden bezoekt dit soort achterbanavonden van de PVV. Planting loopt op de PVV demonstratie in januari 2018 in Rotterdam prominent voorop met een spandoek. Een blik op het sociale mediaprofiel van Hennie Planting zet het beeld verder op scherp. Hij is er digitaal bevriend met allerlei rechtsextremisten zoals Voorpostveteraan Luc Vermeulen en Hugo Kuijper. Hennie Planting liket de actiegroep Pegida, de PVV en het Forum voor Democratie. Verder kan partijleidster Marine le Pen van het Front National op zijn sympathie rekenen.

De Castricummer kandidaat Jan Baars (1958) heeft ook sympathieën voor Pegida. Dat gaat verder dan het “vind ik leuk” aanklikken op internet. Baars bezoekt de laatste jaren allerlei demonstraties van Pegida en DTG.

v
Jan Baars (links) op Schiphol met Pegida, maart 2016

In maart 2016 is hij met Pegida bij de rechtbank op Schiphol aanwezig om Geert Wilders te steunen. Jan Baars geeft bij de evenementen op zijn pagina aan dat hij ook naar een bijeenkomst van het Forum voor Democratie zou willen.

Lijsttrekster Mia Sliwinski (1964) uit Spijkenisse trekt de kar van Forza! in de gemeente Nissewaard. De wapenstilstand tussen Forza! en de PVV geldt kennelijk niet in deze gemeente, want ook de PVV doet hier mee. Sliwinski is er in ieder geval sinds 2010 gemeenteraadslid. Eerst zat ze er voor Trots op Nederland in de raad en vanaf 2015 namens haar eigen lokale partij. Rond 11 september 2015 ontstaat er ophef over een cynische tweet van haar hand over een groot ongeluk in Mekka waarbij zestig doden vallen.

Forza! lijsttrekster Mia SliwinskiMet de tekst “Karma is a bitch #9/11” suggereert ze dat de slachtoffers het ongeluk zelf veroorzaakt hebben door hun slechte Karma in relatie tot de aanval op 9/11. Een deel van haar achterban keert haar de rug toe en ze raakt haar baan als docent kwijt. Sliwinski maakt hierna een doorstart richting Forza! en wordt nu beloond met het lijsttrekkerschap. Ook op haar sociale mediaprofiel is meer te vinden over haar politieke oriëntaties. De PVV, Pegida, Thierry Baudet, Leefbaar Rotterdam, ze komen allemaal langs in het rijtje van haar likes.

Hipsterkapper en Forza!-kandidaat R.R. uit Spijkenisse liket de neonazipartij NVU op zijn profiel. Daar plaatst hij ook foto’s van zichzelf. Hij blijkt prominent een tatoeage aan de voorkant van zijn hals te hebben van een groot IJzeren Kruis. Dat is de medaille die Duitse militairen tot en met de Tweede Wereldoorlog kregen als onderscheidingsteken. Na de oorlog bleek het symbool door de nazi’s dusdanig in diskrediet gebracht, dat het Duitse leger het afschafte.

R.R. is digitaal bevriend met Marcel Spanjersberg (1966), overigens zoals wel meer kandidaten uit Nissewaard. Dat komt wellicht doordat Spanjersberg in 2016 steunraadslid van Forza! in Nissewaard was. Marcel Spanjersberg was jaren tachtig en negentig prominent actief bij partijen als de Centrumdemocraten (CD) en het radicalere CP’86. Hij was CD-deelraadslid in Rotterdam en stapte over naar de neonazi’s van CP’86. Spanjersberg kwam in het nieuws door racistische epistels en de deelraad deed zelfs aangifte tegen hem. Hij is lange tijd uit beeld, totdat hij in 2014 bij Trots op Nederland in Nissewaard opduikt als kandidaat.

In 2015 wordt hij lid van de steunfractie van Mia Sliwinski en gaat met haar overstap mee naar Forza!. Als steunfractielid heeft hij ook contacten gehad met Pegida. Hij bedankt de actiegroep in 2016 voor hun bijdrage aan een commissievergadering in Spijkenisse. Bij de verkiezingen in 2018 is geen spoor meer van Spanjersberg te vinden bij Forza! Maar op zijn sociale mediaprofiel is zijn liefde voor deze partij nog altijd volop aanwezig.

Forza!-kandidaat Wouter Plijter steunt Hells Angels
Forza!-kandidaat Wouter Plijter steunt Hells Angels

In het licht van de avonturen van de PVV in Pekela is het wellicht nog interessant om Wouter Plijter uit Velsen-Noord te noemen. Hij staat kandidaat voor Forza! in de gemeente Velsen. Net als wel meer Forza! kandidaten liket hij Geert Wilders en de PVV, maar ook een internetpagina als “Eigen Volk Eerst”. De analogie met Pekela vormt zijn like voor de outlaw-motorclub Satudarah en het posten van een plaatje van de Hells Angels-winkel “Big Red Machine” waarop de tekst staat: “This person supports 81”. Het getal 81 staat in dit geval dan voor de achtste en eerste letter van het alfabet, de H en de A. Wouter Plijter steunt de Hells Angels dus. Althans, zo laat het gemeenteraadslid in de dop zelf digitaal weten.

Aanvulling 22 maart 2018
Forza! Velsen van twee naar drie zetels
Forza! Castricum van nul naar een zetel
Forza! Nissewaard behaalt geen zetel