Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2018 » Verkiezingen in Pekela, de PVV

Verkiezingen in Pekela, de PVV

In de Oost-Groningse gemeente Pekela heeft een PVV-kandidaat zich teruggetrokken nadat zijn band met een motorclub naar buiten kwam. Er is echter nog meer over hem te melden.

Dit is een derde deel van een reeks korte artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Half februari komt de Telegraaf met de onthulling dat de PVV-kandidaat Jan Wekema (1962) uit Oude-Pekela aspirant-lid is van de “outlaw motorclub” Black Sheep MC. Hij kondigt direct aan op te stappen als kandidaat. Volgens een onderzoek van de Gazet van het Noorden is het nieuws naar de Telegraaf gelekt door Michael Groeneveld (1988), die in Delfzijl de lijsttrekker is van een groep afgewezen PVV’ers die daar onder de naam “5 voor 12” aan de verkiezingen meedoet. Michael Groeneveld was zelf ook aspirant-lid van de Black Sheep en kent Jan Wekema via die weg. Omdat er in de groep mensen van “5 voor 12” rancune over de afwijzing door de PVV bestaat, wilde men de partij zwart maken.

Jan Wekema biedt PVV posters aan, 20 februari 2018
Jan Wekema biedt PVV posters aan, 20 februari 2018

Nu staat de Kieswet het niet toe dat een kandidaat zich nog terug kan trekken nadat de kandidatenlijsten definitief zijn vastgesteld. Zelfs het overlijden van een kandidaat maakt terugtrekking niet mogelijk. Dus Jan Wekema staat op 21 maart gewoon nog steeds kandidaat voor de PVV in Pekela. Een bericht op zijn sociale mediapagina, vijf dagen na zijn terugtrekking bij de PVV, zorgt voor verwarring. Jan Wekema schrijft dan “voor ieder in PEKELA die ook een poster van de PVV wil, stuur me even een PBtje dan gaat helemaal goed komen”. Ondanks zijn terugtrekking is hij dus wel gewoon actief in de campagne.

Dat een lid van een vermeend criminele motorclub op een PVV-kandidatenlijst kan komen is in Pekela extra opmerkelijk, want de lijsttrekker werkt bij de politie. Arthur van Dooren (1970) is deze lijsttrekker en werkt bij de politie in Assen. Een politieman en een aspirant-lid van een, volgens het politierapport Outlaw Bikers Nederland, “outlaw motorclub”, samen op een PVV-kandidatenlijst.

PVV kandidaat en neonazistisch Kameraadschap

Jan Wekema reageert op KNN
Jan Wekema reageert op KNN, 2015

Jan Wekema toont de laatste jaren op internet ook interesse in een andere omstreden groepering uit het noorden. Eind 2015 liket hij de neonazigroep Kameraadschap Noord Nederland (KNN) op zijn sociale mediaprofiel, dat toen ook al volstond met zijn interesses in de Hells Angels, motoren, motorclubs en de PVV. De Blood & Honour afdeling Noordland veranderde in 2015 haar naam in Kameraadschap Noord Nederland en ging zich meer op de Hammerskinheads oriënteren. In oktober 2015 brengt de KNN hulde aan alle mensen die aanwezig zijn geweest op een informatiemiddag die de kameradenclub dan organiseert. De KNN schrijft: “Mensen hebben laten zien dat hun mening niet achter het toetsenbord blijft, maar dat ze ook daadwerkelijk bereid zijn om een eenheid te vormen. Samen staan we sterk!”. Hier reageert Jan Wekema binnen een half uur op door een afbeelding te posten van een groep wilde motorrijders en de tekst “Dutch Crusaders fight for your right”. Het is onduidelijk of Wekema zelf op deze bijeenkomst aanwezig was. Hij reageert echter wel heel snel en positief op een bijeenkomst van een neonazigroep in zijn regio. Dit is een website waar een doorsneeburger niet snel op terecht zal komen, laat staan een stimulerende reactie zal plaatsen. Tot eind 2016 is Jan Wekema nog zo’n tien keer instemmend actief op de pagina van de KNN. Op de vraag of Wekema ook heeft deelgenomen aan een demonstratie van KNN wil hij niet reageren.

De Groningse PVV-voorman Ton van Kesteren (1954) zegt in de Telegraaf dat hij Jan Wekema al heel erg lang kent. Hij steekt zijn hand voor hem in het vuur. Na de onthullingen blijft hij bij de stelling dat Jan Wekema “een zeer goed gemeenteraadslid” zal zijn. Het is vooralsnog onduidelijk of Ton van Kesteren ook op de hoogte is van de KNN-connecties van Jan Wekema.

Oud-Strijders Legioen en Zweden Democraten

Een andere PVV-kandidaat in Pekela die een fan is van gemotoriseerde vervoersmiddelen is de bejaarde accountant Rein Kuiper (1939). Hij staat op plek vier van de PVV-lijst en hij was twintig jaar geleden penningmeester van de autopartij Nederland Mobiel. Rond de eeuwwisseling heeft hij ook betrokkenheid bij de uiterst rechtse pressiegroep Oud-Strijders Legioen (OSL). Hij controleert hun financiën en schrijft voor het tijdschrift StaVast. De opvolgende decennia toont hij zich een ware partijhopper bij partijen als de LPF, de Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn en wat onbekendere initiatieven. In 2011 is Rein Kuiper kandidaat bij de PVV voor de provincie Groningen. Al met al loopt hij dus best een lange tijd rond aan de rechterkant van het politieke spectrum in Nederland.

Tot slot kunnen we de jonge kandidaat Reinder Blaauw (1994) uit Groningen nog noemen. Hij komt oorspronkelijk uit Oude Pekela, maar studeert nu in de provinciehoofdstad. In de gemeente Pekela staat hij op de zesde plek van de PVV-kandidatenlijst. Het is vooral zijn sociale mediapagina die wat meer kijk geeft op zijn interessegebied. Hij liket er allerlei clubs waarvan vooral de Zweden Democraten (Sverigedemokraterna) en het Alternative für Deutschland (AfD) opmerkelijk zijn. De Zweedse partij heeft haar wortels in het Zweedse fascisme en was in de jaren tachtig onderdeel van de blanke racistische beweging in Zweden. Gaandeweg hebben zij hun ideologie en uitingen gematigd en daardoor electoraal meer succes gekregen. Ook het AfD is recentelijk succesvol geweest bij de verkiezingen. Maar ideologisch is bij de Duitse partij eigenlijk het omgekeerde gebeurd als bij de Zweden. Van een eurosceptische conservatieve partij is het AfD steeds verder naar extreemrechts opgeschoven. De partij heeft in dat proces standpunten tegen vluchtelingen en de islam als speerpunten aangenomen. Gematigde krachten verlaten de partij en radicale figuren worden gehandhaafd. Partijleider Geert Wilders had de afgelopen jaren ontmoetingen met partijleiders van beide partijen.

Aanvulling 22 maart 2018
PVV van nul naar twee zetels