Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2018 » Verkiezingen gemeenteraad Flevoland, overzicht van (extreem)rechts

Verkiezingen gemeenteraad Flevoland, overzicht van (extreem)rechts

In Flevoland neemt de PVV in Almere, Lelystad en Urk deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Almere krijgt de PVV concurrentie van een Fortuynistiche partij met omstreden kandidaten. En in Lelystad vinden we bij twee lokale partijen kandidaten met een verleden bij de Centrumpartij en CP’86.

Dit is een tweede deel van een reeks korte artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Alweer acht jaar zit de PVV in de gemeenteraad van Almere. En de fractie opteert in maart voor haar derde periode. De partij tracht het succes nu over te brengen naar twee andere gemeentes in Flevoland. Op Urk doet de jonge Hendrik Wakker (1997) er met een eenmanslijst van de PVV mee.

PVV Lelystad

Ashwin van Stormbroek
Ashwin van Stormbroek

In Lelystad heeft een zevental PVV’ers elkaar gevonden en voert Ashwin van Stormbroek (1993) de lijst aan. Hij is geen nieuwkomer, want ook acht jaar geleden dook hij al in PVV-verband op. Toen dissident Hero Brinkman in 2010 een jongerenbijeenkomst organiseerde om een PVV-jeugdsectie op te richten gaf Van Stormbroek acte de présence. Op sociale media trekt hij deze lijn door. Hij toont interesse in een bijeenkomst van de DPK-jongeren. Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) is de partij van Hero Brinkman na zijn breuk met de PVV. Ook de grote PVV-demonstratie in september 2013 heeft de interesse van Ashwin van Stormbroek. Een opvallend evenement dat hij ook aangeklikt heeft is een ‘volksoploop’ tegen een pedofiel in Leiden, waar Identitair Verzet eind februari 2014 tegen demonstreert. De activiste Helene Veer (een pseudoniem) van Identitair Verzet maakt hiervoor een evenement aan op internet en Ashwin van Stormbroek geeft aan dat hij gaat komen.

PVV Almere

PVV kandidaat Jansen liket De Jacht Op Volkert Van der Graaf
PVV kandidaat Jansen liket De Jacht Op Volkert Van der Graaf

Ook bij enkele PVV-kandidaten in Almere is boeiende informatie te vinden op de sociale media profielen. Nota bene lijsttrekker Toon van Dijk (1968) geeft als eerste een kijkje in de keuken. Hij is bevriend met de Vlaams Belang politici Anke Vandermeersch en Sam van Rooy en liket hun partij. Hij vindt Raffie Chohan van de radicale actiegroep Dutch Defence League ook leuk. Toon van Dijk heeft nog meer extreemrechtse personen in zijn vriendenlijst. Er zijn verschillende activisten van Pegida en Voorpost te vinden, maar ook politicus Thierry Baudet van het met zijn eigen partij concurrerende Forum voor Democratie.

Schröder (midden) op PVV demonstratie Rotterdam, januari 2018
Schröder (midden) op PVV demonstratie Rotterdam, januari 2018

Hij is niet de enige Almeerse PVV’er die ons zo’n blik achter de schermen gunt. Annette Raijer (1968), Chris Jansen (1966) en Carl Schröder (1971) zijn op sociale media ook bevriend met allerlei extreemrechtse activisten uit de hoek van Pegida, Voorpost of andere clubjes. Chris Jansen liket daarbij dan ook nog een groep als “De Jacht Op Volkert Van der Graaf”, waar moordoproepen staan aan het adres van de man die Pim Fortuyn heeft doodgeschoten, onder meer van bekende rechtsextremisten. Zo schrijft Ben van der Kooi er: “Met rust laten doen we pas als ‘ie onder de grond ligt.”

Respect Almere

Maar daarmee zijn we er nog niet in de twee grootste steden van Flevoland. Naast de PVV bestaan er meer partijen met opvallende kandidaten. De Fortuynistische partij Respect Nederland doet als Respect Almere mee. Hier heeft het omstreden PVV-raadslid René Eekhuis (1954) onderdak gevonden en is zelfs de lijsttrekker. Hij kwam de laatste tijd in het nieuws vanwege de mishandeling van zijn vrouw en onregelmatigheden met fractiegelden van de PVV. Hij was hierom in de herfst van 2015 al uit de PVV Almere gezet. In 2016 valt het op dat hij op internet lid was van pagina’s van de militante actiegroep DTG en haar afsplitsing Nederlands Verbond. Rene Eekhuis laat ook op sociale media een radicaal profiel zien. Hij liket Identitair Verzet en is virtueel bevriend met extreemrechtse activisten zoals Hugo Kuijper en de Vlaamse Voorpostveteraan Luc Vermeulen. Bij Respect Almere krijgt hij gezelschap van oudgediende Pim van Kesteren (1960). Die profileert zich ook al bijna twintig jaar aan de extreemrechtse kant van het politieke landschap. Zo was hij secretaris van het extreemrechtse splinterpartijtje Nederlandse Christen Democraten (NCD) en in 2006 hun lijsttrekker in Almere. Hij was betrokken bij een remigratie-website en maakte de verkiezingsdeelname van de prille PVV in 2006 mogelijk door een ondersteunende handtekening in te dienen.

Lelystad, ex-Centrumpartij kandidaat

Dreesman ondersteunt Centrumpartij, 1985. (weglakking door Kafka), Boiten kandidaat 2
Dreesman ondersteunt Centrumpartij, 1985 (weglakking door Kafka) Boiten kandidaat 2

In Lelystad betreedt de nieuwe partij Forum voor de Ouderen het politieke toneel. De partij is mede opgericht door oud-wethouder Wout Jansen (1952) van de Inwonerspartij. Ook hij was in 2006 bij de verkiezingsdeelname van de PVV betrokken en riep in 2010 het PVV-electoraat op om op zijn partij te stemmen. Ook Forum-lijsttrekker Koen Dreesman (1960) en zijn vrouw Eleonora Jansen steunden de PVV in 2006 met een handtekening. Mevrouw Jansen is de vijfde kandidaat voor Forum voor de Ouderen. Nog interessanter zijn de politieke activiteiten van Koen Dreesman in de jaren tachtig. Toen verkeerde hij in kringen van de extreemrechtse Centrumpartij (CP) en steunde hij hen driemaal bij verschillende verkiezingen. In een interview met een lokale krant zegt hij dat hij ook bestuurslid bij de PvdA geweest is, maar uit die partij gestapt is vanwege een verschil aan inzichten. Het verkiezingsprogramma van het Forum voor de Ouderen is dusdanig summier en algemeen, dat er niet uit af te leiden is waar de partij in het politieke speelveld staat.

Dan rest ons nog de partij Lelystads Belang te noemen, waar de helft van de acht kandidaten een achtergrond heeft bij de partij Trots op Nederland. Deze partij richt zich onder meer tegen ‘islamisering’ en is tegen de vestiging van nieuwe moskeeën en islamitische scholen. Hier staat ook Jurrien Boiten (1956) op plek drie kandidaat. Hij heeft een veel prominenter verleden binnen de Centrumpartij in de jaren tachtig dan Koen Dreesman. Zo was Boiten in 1986 kandidaat voor de CP bij de Tweede Kamerverkiezingen en lijsttrekker in Den Haag. Nadien heeft hij ook allerlei politieke omzwervingen gemaakt bij partijen als CP’86, Leefbaar Nederland, de LPF en de Partij voor Nederland van Hilbrand Nawijn.

Aanvulling 22 maart 2018
PVV Almere van negen naar zes zetels
Respect Almere van nul naar een zetel
PVV Lelystad van nul naar drie zetels
Lelystads Belang van nul naar een zetel
Forum voor de Ouderen van nul naar een zetel
PVV Urk van nul naar een zetel