Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2018 » Nieuw Goes, PVV en Zuid-Afrika

Nieuw Goes, PVV en Zuid-Afrika

Op haar site stelt de vorig jaar opgerichte partij Nieuw Goes zichzelf, namens de potentiële kiezers, de vraag: “Is Nieuw Goes links of rechts?”. Het eigen antwoord van het partijtje is dat het programma een mix bevat van rechtse en linkse standpunten. Ze willen zichzelf niet “via het hokjesdenken van links of rechts” indelen en roept de burgers op hun ideeën zonder ideologische bril te bekijken.

Dit is een vierde deel van een reeks korte artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Toch lopen er bij Nieuw Goes enkele personen rond die bij extreemrechtse initiatieven betrokken zijn. Het meest opvallend zijn daarbij lijsttrekker Vincent Mareels (1993) en kandidaat Steven Mareels (1996). Beide jonge mannen stonden in 2015 namelijk kandidaat voor de PVV in Zeeland. Er werden vier PVV’ers verkozen, maar beide Mareels vielen buiten de boot. Steven Mareels heeft nog wel een plekje gevonden in de ondersteuning van de Statenfractie van de PVV. Hij is burgercommissielid en zit in de Statencommissie Economie van Zeeland.

Blanke Zuid-Afrikanen

Martin Bosma PVV en Jan Menger Nieuw Goes, mei 2015 Den Haag
Martin Bosma en Jan Menger, mei 2015 Den Haag

Nieuw Goes-kandidaat Jan Menger (1996) heeft een meer indirecte link met de PVV. In mei 2015 verspreidt hij zelf een foto waarop hij met Martin Bosma van de PVV staat tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Bosma presenteert daar zijn boek over Zuid-Afrika en Geert Wilders is de spreker op de bijeenkomst. Jan Menger is erbij en laat zich met Bosma en het boek vereeuwigen. In het boek veegt Martin Bosma de vloer aan met de progressieve anti-apartheidsactivisten die tegen het racistische systeem geprotesteerd hebben. Ze zouden er een genocide door het ANC mee gesteund hebben. Jan Menger heeft veel interesse in Zuid-Afrika en in de blanken die daar nu ook nog wonen. Hij heeft er in 2014 zelfs een organisatie voor opgericht dat “AfrikanerHart” heet. Daarmee wil hij opkomen voor de Afrikaner en Nederlandse cultuur en Orania steunen. Met “Afrikaner cultuur” wordt dan niet de “Afrikaanse cultuur” bedoeld, maar juist de cultuur van de blanke Zuid-Afrikanen, de Afrikaners. Een deel van hen heeft zich in het dorp Orania teruggetrokken om een zo blank mogelijk leven te blijven leven. Dat is een initiatief dat Jan Menger graag wil steunen en hij bezoekt ze daar dan ook. Op dit moment is hij secretaris bij de Orania Beweging Europa. Vanuit Nederland, België en Duitsland wil deze organisatie in oprichting een steuncampagne voor Orania opzetten. Johan Deckmyn (1967), de voorzitter van de gemeenteraadsfractie van het Vlaams Belang in Gent, is een van de krachten hierachter.

Ben van der Kooi (links) en Jan Menger (blauwe jas) bij Hollands VolksBelang, maart 2016 Den Haag
Ben van der Kooi (links) en Jan Menger (blauwe jas) bij Hollands VolksBelang, maart 2016 Den Haag

Op 20 maart 2016 organiseert Jan Menger met de extreemrechtse groep Hollands VolksBelang een manifestatie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het gaat om een “Gezamenlijke actie van Nederlandse Nationalisten /Patriotten /Activisten en in Nederland woonachtige blanke Zuid Afrikaners”. Men wil zo aandacht vragen voor de positie van de blanken in Zuid-Afrika. Vlaggen van de NVU of PVV zijn niet toegestaan, omdat het politieke partijen zijn. Maar de Nederlandse vlag, de oude Transvaalse vlag van Zuid-Afrika, de Prinsenvlag en de vlag van het fascistische Zwart Front, dat hen ondersteunt, mogen wel. Namens zijn AfrikanerHart is Jan Menger hier een van de woordvoerders. De opkomst is minimaal, er zijn vijf tot tien deelnemers. Daarin valt de notoire rechtsextremist Ben van der Kooi extra op. Doorgaans verschijnt hij op demonstraties van de NVU, Voorpost of Pegida. Op deze dag gaat hij met Jan Menger op de foto.

Andere kandidaten Nieuw Goes

Op de sociale mediapagina’s van enkele andere Nieuw Goes kandidaten worden de activiteiten van Jan Menger weerspiegeld. Kandidaat Martijn Vermeulen (1994) liket Mengers AfrikanerHart en kandidate Ingrid Lyssens (1958) vindt Orania leuk. Op het vlak van Nederlandse politiek hebben beiden ook het Forum voor Democratie of hun jongerenorganisatie JongerenFVD geliket. Steven Mareels laat op zijn sociale mediapagina overigens weten positieve dingen in Pegida te zien.

In het partijprogramma van Nieuw Goes staan inderdaad zowel linkse als rechtse standpunten. Vooral staan er ook heel veel ideeën en oplossingen in voor lokale problemen en situaties. Enkele rechtse punten die we eruit kunnen lichten zijn bijvoorbeeld: Geen voorrang statushouders bij huurwoningen, geen grootschalige asielopvang, tegen positieve discriminatie, kunstsubsidies afschaffen en het behouden van de Zeeuwse en Nederlandse cultuur. Toch ademt het programma over de hele linie geen extreemrechts beeld uit. Er staan ook veel progressieve en lokale standpunten in. Maar zoals beschreven is er bij de helft van de tien kandidaten een link te vinden naar extreemrechtse initiatieven. Dat noopt tot een kritische beschouwing van deze partij.

Aanvulling 22 maart 2018
Nieuw Goes van nul naar drie zetels