Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2018 » Vlaardingen Nederlands & Vrij

Vlaardingen Nederlands & Vrij

“Eigen Volk Eerst”! “Vlaardingen Nederlands & Vrij”, “Stop Islamisering”. De bevolking van Vlaardingen wordt in de campagnetijd ineens opgeschrikt door schreeuwende rood-wit-blauwe borden met deze teksten van een nieuwe extreemrechtse partij. Bij een andere partij, ONS Vlaardingen zien we wat oude bekenden onder meer van de neonazipartij CP’86.

Dit is een zesde deel van een reeks korte artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Verkiezingsbord Daniel Gerritsen VlaardingenVerkiezingsbord Daniel Gerritsen

Er doet kennelijk een nieuwe extreemrechtse partij mee aan de verkiezingen. Nu heeft Daniel Gerritsen (1967) wel steun gekregen van enkele tientallen handtekeningzetters bij deze verkiezingen, van een echte partij die “Vlaardingen Nederlands & Vrij” had moeten heten, is vooralsnog geen sprake. Maar rechts-extremistisch is zijn initiatief, waarmee hij als eenmanslijst aan de verkiezingen mee doet, wel. Op zijn website staat zelfs de slogan “Vrij, Sociaal, Nationaal”. De woorden “Sociaal” en “Nationaal” klinken zo los wellicht nog onschuldig, maar in deze context wordt er gedoeld op het nationaalsocialisme, het nazisme dus. “Vrij, Sociaal, Nationaal” is dan ook een veelgehoorde leus op neonazidemonstraties. Daniel Gerritsen presenteert een verkiezingsprogramma waarin hij zich fel tegen de islam uitspreekt. Hij wil niet alleen alle moskeeën en islamitische scholen sluiten, maar ook maar direct alle moslims preventief opsluiten die hij “radicaal” acht.

Daniel Gerritsen (met bord) op PVV dmonstratie Rotterdam, januari 2018
Daniel Gerritsen (met bord) op PVV demonstratie Rotterdam, januari 2018

Alsof hij zelf niet radicaal is. In 2003 woonde hij nog in Rotterdam en hij is dan een paar jaar actief bij de partij Nieuw Rechts. Meer recent duikt hij op Pegida-demonstraties op en legt hij op internet lijntjes richting zo ongeveer elke club in het extreemrechtse veld die je maar kunt bedenken. Van het Hollands VolksBelang tot aan de PVV, van Voorpost en Dutch Defence League tot aan Erkenbrand en Identitair Verzet. Ook gaat hij gezellig op de foto met Geert Wilders.

ONS Vlaardingen

Ook de partij ONS Vlaardingen wil geen islamitische scholen in de haringstad. Het is een van de weinige opmerkelijke punten in hun verkiezingsprogramma. Het lijkt een gewone rechtse partij te zijn zonder extreme randjes. Op de kandidatenlijst van het partijtje duikt dan ook een drietal voormalige kandidaten van Trots op Nederland (ToN) op, waaronder de voormalige voorzitter van de gemeenteraadsfractie van ToN in Vlaardingen.
Op de tweede plek is Ron Boers (1958) geplaatst. Ook hij komt oorspronkelijk uit Rotterdam en was daar actief bij Leefbaar Rotterdam, onder meer als woordvoerder van Marco Pastors en als campagneleider. In 2006 stond hij kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen voor Pastors’ partij EénNL. Die partij haalt echter geen zetels en sterft een stille dood. In 2014 wordt Ron Boers gemeenteraadslid voor ONS Vlaardingen. Hij komt in augustus vorig jaar in het nieuws vanwege zijn gedrag op sociale media. Hij doet op een Facebook-groep Veilig Vlaardingen mee aan discussies over de veiligheid in de stad. Zijn uitingen over moslimjongeren en hoofddoekjes roepen bij de beheerder van de site zo’n weerstand op dat deze aangifte tegen Boers doet. De beheerder vindt dat Boers moet ‘stoppen met het zaaien van haat’. Ron Boers zet de kritiek weg als “demoniseren” en stelt dat hij geen racist is.

Ron Boers ONS Vlaardingen en Thierry Baudet Forum voor DemocratieOp de laatste dag van september 2017 heeft Leefbaar Rotterdam een bijeenkomst georganiseerd om haar huwelijk met het Forum voor Democratie aan te kondigen. Ron Boers is present en gaat met Thierry Baudet op de foto. Hij biedt het kersverse echtpaar zijn diensten als communicatieadviseur aan. De lijntjes met Leefbaar Rotterdam worden in medio maart jongstleden nogmaals onderschreven door een lezing over Pim Fortuyn door Leefbaar Rotterdam coryfee  Ronald Sorensen bij ONS Vlaardingen.

Nog twee kandidaten van ONS Vlaardingen vallen op. Marcel Fool was in de jaren negentig lid van de neonazipartij CP’86 en staat nu op de zeventiende plek van ONS Vlaardingen. Ook Kimberley Hendriks (1993) staat met haar dertiende plek ver weg van een raadszetel. Ze heeft zich de laatste jaren laten kennen als een ongepolijste PVV-activiste. Hendriks was betrokken bij enkele demonstraties, die ze met haar geestverwanten zelf aan de PVV koppelden. Het tijdschrift Nieuwe Revu portretteert haar in 2014 als Geert Wilders-fan.

Aanvulling 22 maart 2018
De naamloze lijst Vlaardingen Nederlands en Vrij van Daniel Gerritsen geen zetel.
Ons Vlaardingen van drie naar zes zetels.