Home » Nederland » Hengelo (Overijssel)

Hengelo (Overijssel)

Filter

Demonstraties

2 resultaten
18 jun 2017
Door:
Pegida, Fortress Europe
Plaats:
EnschedeHengelo (Overijssel)
Deelnemers:
Tussen 50 en 60 personen
Extra:
Demonstratie in Enschede, georganiseerd door Pegida Nederland en Fortress Europe. Duitse nazi/hooligan-band Kategorie C kondigt aan te zullen spelen. Pegida mobiliseert actief in Duitsland, onder andere onder HoGeSa-aanhang. Er worden sprekers aangekondigd van Britain First!, Pegida. De demonstratie wordt door de gemeente Enschede verboden, vanwege de verwachte ernstige verstoring van de openbare orde. De leiding en aanhang van Pegida negeert dit verbod. De leider van Pegida Nederland, Edwin Wagensveld, wordt gearresteerd. Pogingen van Pegida om in Enschede te demonstreren mislukken. Een groep Pegida-aanhangers demonstreert vervolgens in Hengelo. Daarna gingen deze demonstranten naar het arrestantencomplex in Borne waar ze vrijlating van Wagensveld eisten.
6 jan 2016
Door:
Demonstranten Tegen Gemeente
Plaats:
Hengelo (Overijssel)
Extra:
Er demonstreerde een groep van Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) tijdens een bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen in Hengelo
Organisaties:

Kroniek

30 resultaten
*

Zaterdagmiddag loopt een jeugdvoetbalwedstrijd in Enschede uit de hand. Een team uit Enschede heeft een team uit Hengelo op bezoek. Nadat er een elleboogstoot is gegeven tijdens het voetballen, wordt de sfeer grimmig. Het team uit Hengelo wordt tijdens de tweede helft voortdurend racistisch benaderd. Dat gebeurde met name door een vader van een van de spelers van Enschede. Die man richt zijn scheldpartijen vervolgens ook op een grensrechter, die ook van Hengelo is. Als de grensrechter de man na de wedstrijd aanspreekt krabt diens vrouw hem in het gezicht. Hierna escaleert de situatie en er is sprake van meerdere vechtende ouders en begeleiders.

*

Thierry Baudet geeft een lezing in een feestzaal bij een Syrisch Orthodoxe kerk in Hengelo. De Syrische christen Andreas Bakir is hierbij omdat hij veel raakvlakken ziet met Forum voor Democratie en hij mobiliseert zijn achterban voor de bijeenkomst. Theo Hiddema is er ook bij en Gert Reedijk gaat als spreker specifiek in om de standpunten van Forum over de zorg. Er zijn meer dan honderd deelnemers.

*

De militante actiegroep DTG protesteert in Hengelo luidruchtig bij een gemeentelijke inloopavond over de opvang voor 250 vluchtelingen. De DTG maakt in felle bewoordingen bezwaar tegen de komst van de vluchtelingen. Van inspreken komt het niet en de DTG-groep overstemt de aanwezige bewoners uit Hengelo.

*

In de ochtend wordt een brief bezorgd bij een regionale radio en televisie zender dat een kantoor Hengelo heeft. In de brief wordt de burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten met de dood bedreigd. De aanleiding hiervoor is de opvang van vluchtelingen in een sporthal van de gemeente. In de brief wordt gewaarschuwd voor een aanslag op het gemeentehuis. De dreigbrief is zogenaamd door ISIS ondertekend. Als er 200 vluchtelingen worden opgevangen “gaat hij dood”, volgens de brief. Ook het gezin van de burgemeester en het stadhuis moeten het dan ontgelden.

*

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van werknemer van een bioscoop in Hengelo. Zijn klacht wordt gegrond verklaard omdat hij in 2013 werd gediscrimineerd door zijn werkgever. Ook behandelden ze zijn discriminatieklacht onzorgvuldig. De man werd achter zijn rug om als “die zwarte” aangeduid. Hij werd gepest door de bedrijfsleiders en die gaven hem rotklusjes om hem eruit te werken. De bedrijfsleider zei dat “die zwarte geen ander werk moet doen” dan opruimen. De directie van de bioscoop is niet aanwezig bij de zaak.

*

Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich over een klacht over een docente Humanistische Vormingsonderwijs die eind september 2014 over de islam discussieerde in een les op een school in Hengelo. Islamitische kinderen voelden zich aangevallen en moesten zich voor hun geloof verdedigen. Ze voelden zich gediscrimineerd door de docente en de directeur gaf haar al een reprimande. Ook kreeg de docente een verbod om over de islam te praten met de kinderen. De directeur stelde toen dat de docent geen opzettelijke racistische bedoelingen had en hij ziet haar handelen niet als discriminatie op grond van godsdienst. Ook het College ziet geen bewijs voor discriminatie. De docent ontkent bepaalde negatieve opmerkingen over de islam en de ouders kunnen niet aantonen dat ze die gemaakt heeft. In deze zaak wordt ook een onderwijsstichting uit Utrecht vrijgesproken.

*

Een onderzoeksrechter in Groningen bepaalt dat een vijftigjarige man uit Barneveld nog zeker twee weken in voorarrest blijft. Hij wordt verdacht van het bekladden van het gerechtsgebouw in Almelo met een hakenkruis, het bekladden van de rechtbank van Zwolle, het Kabinet van de Koning in Den Haag op 10 mei en de gebouwen van de Belastingdienst in Almelo en een uitkeringsinstantie in Hengelo. Ook die heeft hij besmeurd met hakenkruisen, denkt het Openbaar Ministerie.

*

Een nieuwswebsite brengt het bericht naar buiten dat op de website van de PVV in Overijssel staat dat de Provinciale Statenfractie fel tegen de vestiging is, van een islamitische school in Hengelo. De afdeling keert zich tegen de ideologie van de islam. Een Statenlid uit Hengelo zegt dat islamitisch onderwijs niet zal bijdragen aan de integratie. De PVV hoopt dat de gemeenteraad van Hengelo volgende week een negatief advies zal geven.

*

In Hengelo is in de nacht van zondag 26 op maandag 27 april een in 2014 geplante Amaliaboom omgezaagd. Op een afvalbak hier vlak bij blijkt een geel hakenkruis te zijn gespoten. Het is onduidelijk of beide zaken een verband met elkaar hebben.

*

Een kleine pro-Zwarte Pietenactie in Den Haag die is georganiseerd door een man uit Hengelo (Overijssel). Er worden honderden handtekeningen verzameld voor een petitie. Er duikt een groepje jongeren uit Scheveningen bij op, die zeggen dat ze nationaalsocialistisch zijn en willen dat rassen gescheiden blijven. Tegen de journalist hangen ze een verhaal op over zionisten en kapitalisme.

*

Kamervragen door Voor Nederland over de “gewelddadige en antisemitische bedreigingen door een pro-ISIS scholier uit Hengelo, zie 25 september. De partij vraagt of deze islamitische leerling heeft aangegeven aanhanger van ISIS te zijn en heeft gedreigd Joden te onthoofden. Ook vraagt men of hij Joodse vrouwen heeft beledigd en wanneer er nu eens werk wordt gemaakt van de bestrijding van het groeiende antisemitisme onder islamitische scholieren. Voor Nederland wilt stevige antiterrorismewetgeving zoals de invoering van administratieve detentie.

*

Op een school in Hengelo wordt er tijdens een les Humanistische Vormingsonderwijs gediscussieerd over religie. Islamitische kinderen voelen zich in deze les aangevallen op hun geloof en moeten zich verdedigen. Later stelt de directeur dat de docent een bepaalde grens heeft overschreden en geeft hij haar een reprimande. Hij ziet het handelen van de docent niet als discriminatie op grond van godsdienst en hij ziet geen racistische opzet. Wel deed de docent uitspraken die door de kinderen en hun ouders als discriminerend zijn ervaren. De docente krijgt ook een verbod om met de kinderen over de islam te praten. De ouders dienen toch een discriminatieklacht in.

*

Een krant schrijft over een veertienjarige scholier uit Hengelo die een proces verbaal heeft gekregen vanwege verboden wapenbezit van een alarmpistool. Hij zou sympathie voor de islamitische terreurorganisatie ISIS hebben. Dat heeft hij zelf uitgesproken in een filmpje op internet. Daarin dreigt de puber met onthoofdingen van Joden en schoffeert hij op uiterst grove wijze Joodse vrouwen. Zijn school schorst hem hierom. De 29e worden er vragen gesteld in de Tweede Kamer.

*

Zwart Front meldt het aanplakken van hun stickers in Hengelo (Overijssel) op Facebook.

*

Zwart Front plaatst een foto op Facebook die afkomstig is uit Hengelo. Er staan aangeplakte stickers van Zwart Front op.

*

Deze zondag post Zwart Front Overijssel een bericht met foto’s op Facebook met de tekst erbij dat ze “afgelopen weekend actie in Hengelo en omliggende plaatsen gehouden” heeft. Op de foto’s zijn verkiezingsborden beplakt met kleine Zwart Front postertjes met de kreet “Anti-Nederlands”. Tien dagen later post Zwart Front een deel van de foto’s nogmaals en staat erbij dat ze actie in Delden heeft gevoerd.

*

Deze zondagochtend om vier uur ziet de politie een groepje jongens portiers lastig vallen in het uitgaansleven in Hengelo. Hierna wordt er vanuit de groep een racistische belediging naar de agenten gemaakt. De politie pakt een 16-jarige jongen uit Enschede op wegens de grove belediging. De andere jongens trachten de arrestatie met geweld te voorkomen. Een 18-jarige man uit Haaksbergen slaat een agente met zijn vuist in het gezicht. Ook hij verzet zich met geweld tegen zijn arrestatie.

*

Deze ochtend vroeg post Zwart Front Overijssel een tekst met foto op Facebook. Ze schrijven: “Vannacht hebben leden van Zwart Front Overijssel, een spandoek opgehangen bij RTV Oost in Hengelo. “Prem Bestaat Niet!!! – Zwart – Front”. Dit als antwoord op Prems bewering dat Sinterklaas niet bestaat. Zwart Front wil geen aanpassingen in de Nederlandse tradities rondom Zwarte Piet.

*

Een krant schrijft vandaag over een drankzuchtige vrouw uit Hengelo die haar lesbische buren op de korrel heeft genomen. Ze zou het stel weg willen pesten vanwege hun seksuele geaardheid, maar als de krant haar om commentaar vraagt ontkent ze dit.

*

In Hengelo wordt tijdens oud-en-nieuw de voordeur van een voorman van een bekende pedofielenvereniging opgeblazen met een zware vuurwerkbom. Hij denkt dat PVV-stemmers achter de aanslag zitten omdat hij al vaker dreigtelefoontjes kreeg van mensen die daarbij vertelden op deze extreemrechtse partij te stemmen. De man doet hierna een vergeefs appèl op Geert Wilders om diens achterban tot de orde te roepen.

*

Uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak van een NVU’er die in April 2011 werd overgeplaatst door een schoonmaakbedrijf uit Almelo. Hij werkte op een school in Hengelo en daar hebben de leerlingen ontdekt dat de man spreker was geweest op een NVU-demonstratie. Ze begonnen hem voor nazi uit te schelden. De NVU’er voelt zich gediscrimineerd door de overplaatsing. Vandaag stelt het College dat er sprake is van het maken van verboden onderscheid op grond van politieke overtuiging. De man werd overgeplaatst zonder andere goede reden. Hij wordt evengoed niet teruggeplaatst naar de school.

*

Vandaag staat in de krant dat er bij een zwembad in Hengelo pamfletten zijn aangeplakt met afwijzende teksten over Polen, Albanezen, Marokkanen, Turken, Afghanen, Nigerianen en Haïtianen. Ook haalt de schrijver uit naar de islam. Omdat de pamfletten juridisch gezien niet discriminerend zouden zijn, doet de gemeente alleen aangifte van illegaal aanplakken.

*

In Hengelo wordt vandaag een tiental aangeplakte stickers aangetroffen met een oproep om in juni 2012 deel te nemen aan een extreemrechtse “Tag der Deutsche Zukunft” demonstratie in Hamburg. Mogelijk hingen de stickers er dus al enige tijd.

*

In Hengelo worden drie NVU-stickers verwijderd die tegenover een moskee geplakt zijn. Het gaat om stickers met tekst “hand in hand terug naar eigen land”.

*

In dit weekend worden NVU-stickers aangetroffen bij het treinstation in Hengelo.

*

Er worden zes stickers van de NVU aangetroffen in Hengelo. Een sticker tegen de Amerikaanse agressiepolitiek zit op een lantaarnpaal nabij het joodse kerkhof. De andere stickers bevatten teksten tegen islamisering en voor de doodstraf voor moordende pedofielen.

*

In Hengelo worden vandaag een aantal aangeplakte NVU stickers aangetroffen. Later deze week duiken er nog meer van dit soort stickers op.

*

In Hengelo worden stickers van de NVU aangeplakt. Dit gebeurt regelmatig in Hengelo, eind januari is het weer raak.