Alsof er nog niet voldoende verkiezingen zijn, moeten de inwoners van een aantal gemeentes eind november naar de stembus vanwege gemeentelijke herindelingsverkiezingen. In zowel Zwijndrecht als in Oss zijn er boeiende ontwikkelingen.
Leefbaar Zwijndrecht
In Zwijndrecht doet de NNP mee en diende een lijst in met elf kandidaten. De lijst zelf kent weinig verrassingen: een aantal oude bekenden en een aantal nieuwe NNP’ers. Wat echter des te opvallender is, is dat het NNP-kader ook de naam Leefbaar Zwijndrecht heeft geclaimd. Precies een week na de doorbraak van Leefbaar Rotterdam met Pim Fortuyn als lijsttrekker werd de vereniging officieel opgericht. De NNP’ers wilden enerzijds voorkomen dat er een andere groep kon deelnemen onder deze naam en daarmee de NNP te beconcurreren. Anderzijds was het plan om zelf meer stemmen te trekken door als “Leefbaar Zwijndrecht – NNP” mee te doen. Bij de oprichting werd al geen moeite gedaan om de achtergronden van deze Leefbaar-loot te verstoppen: twee van de drie bestuursleden komen uit de NNP.
Bert Heidekamp is al sinds de oprichting bij de NNP betrokken en is sinds twee jaar ook de landelijke penningmeester. Deze zelfde functie bekleedt hij in het begin ook bij Leefbaar Zwijndrecht. Hij is nu de lijsttrekker van de NNP in Zwijndrecht. Ook Janny Bom-Jurgens is sinds de oprichting bij de NNP actief. De eerste maanden is zij officieel de voorzitster van Leefbaar Zwijndrecht. De interesse voor de Leefbaar-stroming van Bom-Jurgens is overigens niet van vandaag of gisteren. Zij was eind 2001 al lid van Leefbaar Nederland (#1) en deed zelfs een gooi naar een positie op de kandidatenlijst voor de Tweede kamerverkiezingen. Ondanks jarenlang activisme voor achtereenvolgens Centrumpartij, CD, VNN en NNP gaf ze als haar politieke verleden op alleen lid van de VVD geweest te zijn. Geconfronteerd met haar activiteiten voor extreem-rechts ontkende ze alles, maar een plaats op de kandidatenlijst heeft ze niet gekregen.
In de zomervakantie lijkt er echter het een en ander mis te gaan. Volgens Bert Heidekamp is Janny Bom-Jurgens niet van zins om met het Leefbaar Zwijndrecht-plan door te gaan. Op dat moment wordt het bestuur nog wel aangevuld met twee andere NNP’ers, Lauran van Hal en Pascal Abbel en verlaten Heidekamp en Bom-Jurgens het bestuur. Uiteindelijk lukt het niet om op een lijn te komen en doet de partij alleen als NNP mee.
LPF Oss
Ook in Oss zijn herindelingsverkiezingen. In het bolwerk van de SP hoopt een lokale groep LPF’ers een kans te maken. In eerste instantie doet zich een vreemd incident voor. Er wordt een in juli een partij “LPF afdeling Oss/Fortuynlijk afdeling Oss” geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. De initiatiefnemer hiervan is Peter Haex uit het 60 kilometer verderop liggen de Weert. Wat Haex’ bedoelingen zijn is niet helemaal duidelijk. Tot dat moment was hij alleen bekend als actief lid van de CD.
Hij was tweemaal kandidaat voor de CD (in 1994 en in 1997) en regionaal bestuurslid. Daarnaast heeft Haex een spraakmakend verleden op een heel ander vlak. In 1984 was hij penningmeester van een jongerenorganisatie, maar raakte in opspraak wegens het te directe contact met de kinderen en het stelen van 5000 gulden. Tien jaar later wordt hij veroordeeld tot een werkstraf wegens het plegen van ontucht met minderjarige meisjes.
Dit verleden breekt hem op en hij wordt door de LPF op non-actief gezet en uit de afdeling Oss gezet. Opmerkelijk is dat de LPF verklaarde dat ze van te voren wel op de hoogte waren van zijn CD-verleden, maar niet van de ontuchtzaak. Verder beslist men dat hij wel partijlid mag blijven, maar verder geen functies kan vervullen. Zelf kondigt hij na het tumult aan dat hij aan de verkiezingen mee gaat doen met Lokaal 2002 Oss, maar er wordt echter geen kandidatenlijst ingeleverd. Verder zegt hij: “Bovendien zijn er meer, ook in het landelijk bestuur en op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, die vroeger lid waren van de CD, daar zelfs op de lijst voor de Tweede Kamer hebben gestaan. Hoe ze dat verder oplossen, is hun zorg. Alles wat ik hierover zeg, kan je zo controleren. Pak de lijsten van de CD maar en vergelijk die met het LPF, dan heb je zo een aantal namen te pakken. Op een vergadering in Rotterdam zag ik verschillende oude bekenden.”
De kring Oss ging echter door en doet nu dus mee aan de raadsverkiezingen. Daarvoor moest de partij 20 ondersteunende handtekeningen ophalen. Dat Haex een omstreden politiek verleden heeft mag zo zijn, daarin doet hij zeker onder voor een van de ondersteuners: Bart van Amelsfort. Van Amelsfort is ex-lid van de CP’86 en het Aktiefront Nationale Socialisten (ANS). In april 1993 moet een mede-ANS’er, Gerrit Gerritsma voor de rechtbank verschijnen wegens het neerschieten van een man. Het ANS voert een solidariteitsactie uit en Van Amelsfort doet mee. Een groep neo-nazi’s stormt het bordes van de rechtbank in Leeuwarden op. Ze zijn bewapend en dragen helmen, bivakmutsen en hakenkruisbanden. Daar worden ze allemaal gearresteerd. Van Amelsfort wordt voor deze actie veroordeeld tot 80 uur dienstverlening en 500 gulden boete.Erg onder de indruk van deze veroordeling is Van Amelsfort niet. Een half jaar later geeft hij namelijk een pistool in bewaring bij CP’86-voorman Constant Kusters. Dit levert hem echter een onverwacht probleem op, wanneer de politie enkele weken later een huiszoeking bij Kusters doet en twee vuurwapens met munitie vindt. Kusters verklaart tegenover de politie dat een van de twee pistolen van Van Amelsfort is.
Kennelijk is Van Amelsforts interesse voor de Nederlandse politiek nog niet uitgeblust.
noot:
(1) – Op 25 november was ze aanwezig op de algemene ledenvergadering van Leefbaar Nederland waar Pim Fortuyn tot lijsttrekker werd verkozen, precies zeven dagen eerder was ze nog aanwezig bij een NNP-vergadering in Amsterdam.