Home » Organisaties » Frie Verbrugge

Frie Verbrugge

Frie (Friedrich Eduard Matthee) Verbrugge (1945) uit Hoeven is vanaf 1976 actief bij Voorpost en richt in 1978 Voorpost- Nederland op. Hij is een tijd voorzitter van deze afdeling, maar vertrekt volgens de Kamer van Koophandel in maart 1982 als bestuurslid. In de praktijk is hij echter tot 1996 voorzitter van de Nederlandse tak en nog altijd een trouw bezoeker van de bijeenkomsten in België en Nederland. Bij het twintigjarig jubileum van Voorpost in 1996 wordt Verbrugge gehuldigd wegens zijn constante betrokkenheid bij de club.

Frie Verbrugge op IJzerwake
Frie Verbrugge op IJzerwake

Daarnaast is Verbrugge secretaris geweest van de “Groot-Nederlandse Anti-Marxistische Liga” of “Sint Maartensfonds”, een Belgische organisatie van ex-Waffen-SS’ers. Verbrugge had in die tijd ook contact met de oud-SS’er Stan de Beukelaar. Ze zaten samen in het bestuur van Voorpost en het Sint Maartensfonds en waren beiden betrokken bij de ‘Vienna-group’ van de World Anti Communist League (WACL). Dit is een extreemrechtse organisatie met contacten over de hele wereld. Als De Beukelaar in juli 1980 zijn “eerste nationalistische boekhandel” in Bergen op Zoom door de NSB-weduwe Rost van Tonningen laat openen, is Verbrugge hierbij aanwezig. In deze boekhandel werden diverse extreemrechtse en anti-semitische werkjes verkocht en De Beukelaar loopt hiervoor dan ook tegen een veroordeling op. Verbrugge had nog meer interesse in het bruine gedachtegoed; in 1985 staat hij op de verzendlijst van het Consortium de Levensboom van Rost van Tonningen en ontvangt hij haar blad Manuscripten.

In de jaren tachtig en negentig is Verbrugge regelmatig aanwezig bij de IJzerbedevaart in Diksmuide, een Vlaams- nationalistische bijeenkomst met een grote aantrekkingskracht op extreem-rechtse groeperingen.

  • In 1990 zit hij als voorzitter van Voorpost Nederland een vergadering van Voorpost, CD en CP’86 voor om naar meer samenwerking te streven.
  • In 1991 staat hij op een ondersteuningslijst van de ‘Nederlands-Kroatische werkgemeenschap’. Dit initiatief van Douwe van der Bos is gericht op het werven van vrijwilligers die in Kroatië tegen de communistische Serviërs gaan vechten. Enkelen van hen komen bij de fascistische HOS-milities terecht.
  • In 1995 staat Verbrugge op de verzendlijst van de CP’86 met de vermelding van de toevoeging ‘Voorpost’.

Door de jaren heen is er bij Voorpost sprake van een “Toon Vrijman”. Hij is momenteel de secretaris van Voorpost-Nederland en zou vanaf begin jaren tachtig actief zijn. “Vrijman” is regelmatig spreker op Voorpost-bijeenkomsten. In april 1999 spreekt hij namens Voorpost nog op een bijeenkomst van het “Volkskomitee vir die Herdenking van die Tweede Vrijheidsoorlog”. Dit is een extreem-rechtse organisatie uit Zuid-Afrika die in Nederland steun van Voorpost en de Nieuwe Nationale Partij krijgt. Gezien het gebruik van dezelfde postbus als Verbrugge, de overeenkomstige carrière binnen extreem-rechts en de cryptische overeenkomst in naam tussen Frie en Vrijman, gaat het hier zeer waarschijnlijk om een pseudoniem.