Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2017 » Zwevend naar de Tweede Kamerverkiezingen

Zwevend naar de Tweede Kamerverkiezingen

  • Een zoektocht van een rechtse kiezer

Stel, je bent rechts, heel erg rechts. Wat moet je dan met je zwevende stem bij deze Tweede Kamerverkiezing? Je kunt natuurlijk weer op Geert Wilders en zijn PVV gaan stemmen. Maar eigenlijk ben je een beetje teleurgesteld in Geert. Hij belooft al meer dan tien jaar gouden bergen, maar gewoon op de straat is daar weinig van te merken. Drie jaar geleden riep je nog mee om “minder, minder, Marokkanen” en zei Geert dat hij het zou regelen. Langzaam begint het tot je door te dringen dat het ook gewoon weer op een loze belofte uitgedraaid is. Geert blijkt toch een gewone politicus. Nee, voor dit jaar ben je op zoek naar iets anders. De PVV heeft haar tijd wel gehad en je zoekt een lekker rechts alternatief. Wat is er op de markt dit jaar?

Hero Brinkman op PVV manifestatie Amsterdam, januari 2010

Wellicht kan dirty Hero Brinkman je bekoren? Als een echte bad cop ligt hij regelmatig in de clinch met de politieleiding en hij maakte de dagen van allerlei punkers in Amsterdam zuur. Net als in de film kreeg hij flink op zijn kop omdat hij een studente wilde laten opdraaien voor een misdaad die ze niet gepleegd had. Dat klinkt op zich leuk, alleen komt de naam “Ondernemerspartij” enigszins stoffig en saai op je over. Ze denken bovendien dat ze er wel komen met een jaarlijkse controle van de begrotingen van moskeeën en het aan banden leggen van het vrije reizen binnen Europa. Dan moet je straks je paspoort laten zien als je een PEGIDA-demonstratie in Duitsland gaat bezoeken. Met dit soort bureaucratie zal Nederland niet veranderen. De rest van het team van de Ondernemerspartij heeft ook geen referenties waar je enthousiast van wordt.

Voor Nederland

Dan maar even verder zoeken naar meer geestverwanten die teleurgesteld afgehaakt zijn bij de PVV. Misschien is Voor Nederland (VNL) wel wat. Daar zit een heel nest teleurgestelde PVV’ers. Bovendien zeggen ze dat ze op allerlei belangrijke terreinen veel rechtser zullen zijn dan de PVV. Lagere belastingen, zwaardere straffen, minder immigratie. Dat soort zaken. Het is wel even wennen aan de GeenStijl-matroos Jan Roos als kopstuk van een politieke partij. En Jan Roos doet bovendien zijn best om de frontlinie van de partij te reinigen van PVV-afhakers. Het voelt een beetje vijandig. Wat is er mis met PVV-afhakers in een partij die door PVV-afhakers is opgericht? Maar er schijnt licht aan de horizon. Want was Jan Roos niet die GeenStijl reporter die met een groot kapmes Marokkaanse hangjongeren in Amsterdam West verjoeg toen ze boos op hem waren? Dat geeft hoop.

Jan Roos (rechts) met Constant Kusters (midden) in NPO studio, januari 2014 (screenshot website NVU)
Jan Roos (rechts) met Constant Kusters (midden) in NPO studio, januari 2014 (screenshot website NVU)

En haalde Jan Roos niet Constant Kusters van de enige serieuze neonazipartij die Nederland rijk is, in de uitzending van de Echte Jannen om hem wat extra aandacht te geven? Yep, dat is hem. En Jan Roos heeft de elite in Brussel en Den Haag flink laten schrikken met zijn Oekraïnereferendum waarmee we hen hebben laten weten dat we geen trek in hun Europese dealtjes hebben. Mooi toch even een invasie van Oekraïense gastarbeiders afgewend, of ging het daar niet om? Bovendien heeft Voor Nederland de goedlachse Leefbaar Rotterdam-blondine Tanya Hoogwerf gestrikt. Je bent nog niet vergeten hoe Tanya voor je belangen opkwam toen ze in 2015 de antidiscriminatieclub Radar aanpakte vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de kruistochten tegen Zwarte Piet, Geert Wilders en PEGIDA. Die subsidie moest stoppen. Voor Nederland zet je op je lijstje.

PVV afhakers

Je mist de tijden van ijzeren Rita Verdonk die je zo Trots op Nederland maakte. Waarom doet zij eigenlijk niet mee dit jaar? Speurend op de lijsten kom je ineens een groepje Trots-weesjes tegen bij een partij die “Lokaal in de Kamer” heet. Zowaar staat het voormalige Amsterdamse Trots-raadslid Ans van der Velde op deze lijst. Net als jij is zij een PVV-afhaker en dat schept een band. Ans was in 2014 teleurgesteld in een lage plek op een kandidatenlijst van de PVV en stapte op. Alleen op plekje 21 van deze totaal onbekende partij maakt ze toch ook niet veel kans. Wat is daar de logica van? Je leest het verkiezingsprogramma eens door. Dat is toch helemaal niet zo rechts, ze zijn zelfs tegen discriminatie. Okay nee, die optie schrijf je af.

Verder zoekende over de lijsten kom je hier en daar nog wel een rechtse kandidaat tegen. Nathan Bouscher van de Libertarische Partij zat ook bij de PVV. Maar dat libertarische vrijheidsgedoe komt toch wat elitair op je over. Van die doorgeschoten VVD-ballen die er hun levenswerk van maken om de belastingen te ontwijken. Werner Hessing van de lijst StemNL komt je ook bekend voor. Waar ken je hem ook al weer van? Het Nederlands Verbond ofzo? Je moet het nog eens nazoeken.

GeenPeil

He, misschien is GeenPeil wel een leuke optie. Je moet altijd zo lachen om alle racistische reaguurders op GeenStijl en lijsttrekker Jan Dijkgraaf was jarenlang het eerste wat je las als je de Metro te pakken kreeg. In zijn columns nam hij telkens weer al die linkse mafkezen op de korrel en kon hij heerlijk grappig al zijn rechtse provocaties kwijt. Maar wat willen ze dan doen? Moet je zelf aan het werk als stemachterban? Hoe moet dat dan in een debat in de Tweede Kamer? Gaat roeptoeter Jan Dijkgraaf dan zijn mond houden en ons eerst vragen wat hij moet zeggen? Op zich een grappig idee, maar je ziet nog niet helemaal voor je hoe dat er in de praktijk uitziet. En wat als zijn partij gekaapt wordt door allerlei linksgekkies die massaal lid worden? Mmm, daar zit een risico in.

Forum voor Democratie

Bij de stemwijzer komt het Forum voor Democratie er als de beste optie uitrollen. Wat is dat nu weer? Oh, ze willen meer inspraak voor de burgers en een asielbeleid naar Australisch model. Je ziet een aantal lekker stevig rechtse standpunten in hun verkiezingsprogramma. Meer geld naar Defensie en bij drie ernstige geweldsmisdrijven volgt een levenslange gevangenisstraf. En NVU-leider Constant Kusters is ook al een fan van ze. In het NVU journaal zegt hij op ze te stemmen.

Baudet spreekt op IJzerwake, 2014
Baudet spreekt op IJzerwake, 2014

Wie zijn de mensen achter deze partij dan? Kijk daar zie je Sander Boon uit Amsterdam op de lijst staan. Die ken je nog van lang geleden toen je eens bij de extreemrechtse Nationalistische Studenten Vereniging in Antwerpen was. Dat was in 2005. Hij heeft je daar toen uitgelegd wat het verschil tussen Libertarisme en Conservatisme is. Dat was heel leerzaam en de rechts-militante NSV-studenten waren ook blij met zo’n goede spreker. Ook bij het Forum voor Democratie tref je weer PVV-afhakers aan, dus je voelt je meteen thuis. Paul Frentrop en Theo Hiddema hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze op de PVV stemmen. Van Yernaz Ramautarsing schrik je even. Een buitenlander op de lijst? Maar als je hoort dat hij de voorzitter is van de Ayn Rand Campus Club Nederland ben je gerust gesteld. Ayn Rand is immers ook jouw kapitalistische heldin en heeft je de deugd van het egoïsme bijgebracht. Daarnaast richtte Yernaz een meldpunt tegen linkse indoctrinatie op de universiteit op. Een goede gozer dus.

Deelnemers aan IJzerwake, augustus 2006

Belangrijk binnen het Forum zijn Paul Cliteur en lijsttrekker Thierry Baudet. En in 2016 schreven ze een leuk rapport voor de PVV over de echte democratie. Bovendien heeft Cliteur een moedige poging gedaan om Geert Wilders vrijgesproken te krijgen in zijn minder-Marokkanen strafzaak. Maar echt te spreken ben je over Thierry Baudet zelf. Was je in 2012 al een beetje verbaasd dat hij als Nederlander zomaar spreker was op een bijeenkomst van het Vlaams Belang in België. In 2014 deed hij er nog een schepje bovenop door de jaarlijkse hoogmis van heel extreemrechts Vlaanderen toe te spreken. De heilige IJzerwake met duizenden Vlaams Belangers en Voorposters. Toen hij vorig jaar ook in het pro-Donald Trump-kamp in Cleveland opdook was je eigenlijk al gevallen voor deze conservatieve nationalist.

Je hebt je keus gemaakt. Het zweven is voorbij.