Home » Politieke partijen » Partij Voor de Vrijheid » Verkiezingen gemeenteraad 2010 – PVV

Verkiezingen gemeenteraad 2010 – PVV

Het lijkt in Nederland langzaamaan geaccepteerd te worden dat de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders gewoon een extreemrechtse partij is. Er is geen antisemitisme bij de partij te bespeuren. En men heeft de partijstructuur dusdanig ingericht dat het voor traditionele rechtsextremisten niet mogelijk is lid of kandidaat te worden. Toch blijft er voldoende over voor deze kwalificatie. De zondebokkerij richting de islam die als religie de schuld krijgt van wangedrag van allochtonen die toevallig ook moslim zijn is een belangrijk onderdeel van de partijretoriek. De vertegenwoordigers van de partij laten zich verder kennen met radicaal en kwetsend taalgebruik. De PVV koppelt de onveiligheidsgevoelens in Nederland onverbloemd aan de komst van de komst van een te hoog aantal vreemdelingen. De partij pleit dan ook voor een immigratiestop voor niet-westerse allochtonen en het stopzetten van gewone medische hulp voor illegalen. Ook wil de PVV het stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen van buitenlanders die in Nederland wonen afnemen. Deze extreemrechtse standpunten hebben aantrekkingskracht op de traditionele extreemrechtse beweging in Nederland.

Wilders op bezoek in Scheveningen
Wilders op bezoek in Scheveningen

Er zijn enkele contacten aan te tonen tussen de PVV kandidaten en traditioneel extreemrechts.

Tweede Kamerlid Richard de Mos (1976) is de zevende PVV-kandidaat in zijn woonplaats Den Haag. In 2006 was hij korte tijd actief op het extreemrechtse internetforum Polinco, om daar reclame te maken voor de PVV.

Richard de Mos praat 20 januari 2010 met de PVV achterban in Amsterdam
Richard de Mos praat 20 januari 2010 met de PVV achterban in Amsterdam

Arnoud van Doorn (1966) uit Den Haag stond in 2006 kandidaat voor de Partij voor Nederland (PvN) van Hilbrand Nawijn bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hij komt uit de LPF en staat op de zesde plek van de PVV-lijst in Den Haag. Hilbrand Nawijn riep in 2005 verontwaardiging op in Fortuynistische kringen nadat hij Vlaams Belang voorman Filip de Winter in het huis van Fortuyn ontving voor een samenwerkingsproject. Nawijn deed in 2005 meer projecten met het Vlaams Belang en de Belgen zouden ook zijn verkiezingscampagne in 2006 van de Partij voor Nederland gefinancierd hebben. De PvN-penningmeester Willem van der Velden ontkent dit echter. Het maakte voor Arnoud van Doorn allemaal niets uit en hij staat in 2006 gewoon kandidaat voor deze Partij voor Nederland. Hierna is hij enige tijd betrokken bij de gemeenteraadsfractie van Willem van der Velden in Den Haag. Het voormalige LPF raadslid Van der Velden heeft een carrière langs de rafelranden van de rechtse politiek. Met als dieptepunt een samenwerking met het voormalige kopstuk van de Centrumpartij, Rien Boiten.

De Haagse lijsttrekker Sietse Fritsma (1972) uit Den Haag dient in november 2007 een motie in als Tweede Kamerlid van de PVV. Hij wil een immigratiestop voor moslims. De motie wordt vervolgens geweigerd vanwege het discriminerende karakter ervan. Dat gebeurt niet vaak in de Tweede Kamer. Verder duidt hij Marokkanen aan als “kolonisten” waartegen het leger ingezet moet worden.

Er zijn drie partijen die zich sterk op de PVV richten

In verschillende steden doen lijsten mee van mensen die zich bij de PVV aan willen sluiten of daar op de een of andere manier bij betrokken zijn geweest.

In Bunschoten wil lijsttrekker Peter Koops (1966) van de Spakenburgse Vrijheids Partij zich later bij de PVV aan gaan sluiten.

Rinus Beusenberg (1955) uit Cruquius had in de gemeente Haarlemmermeer met de lokale rechtse partij Forza! Nederland het geluid van de PVV willen laten horen. Hij vond echter geen ingang bij de al bestaande partij Forza! Nu doet hij met Sociaal Rechts Haarlemmermeer mee.

In Den Helder doet de afgewezen PVV-kandidaat Paul Jansen (1954) uit Julianadorp mee met de Stadspartij Den Helder. Samen met enkele afgewezen TON’ers. Wout Jansen (1952) is de lijsttrekker van de Inwoners Partij Lelystad. Hij roept de PVV-stemmer op om op zijn partij te stemmen. In 2006 steunde hijzelf de PVV bij hun verkiezingsdeelname in de kieskring Flevoland.

In Westerveld staat Roeli Pit-Bosma (1951) uit Vledder kandidaat voor Gemeentebelangen. Zij steunde de PVV in 2006 met een handtekening die verkiezingsdeelname mogelijk maakte. Daarvoor kwam zij uit de LPF en was ze bij Forza! Nederland actief. Ze zegt een Wildersfan van het allereerste moment te zijn. In 2009 was zij nog vrijwilliger bij de PVV in haar regio.

Daan Sloos (1941) staat in Leiden op de eerste plek van Leefbaar Leiden. In 2006 ondersteunde hij de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen door een ondersteuningsverklaring te tekenen die deelname mogelijk maakte. Daarna zocht hij aansluiting bij Trots op Nederland, maar dat mislukte. Hij keerde weer terug bij de PVV en had in 2009 een gesprek over een mogelijk Kamerlidmaatschap. Sloos viel de afgelopen jaren op met rechtse uitspraken. Zo wilde hij dat Mohamed Rabbae als kandidaat-wethouder eerst een Leidse inburgeringcursus ging volgen en fatsoenlijk Nederlands leerde spreken. Sloos vond ook dat Leiden teveel asielzoekers opving en gaf hen de schuld van het vernielen van kransen op 4 mei.

In Delft heeft Martin Stoelinga (1943) een partij opgericht met een groepje mensen dat uit Leefbaar Delft komt. De nieuwe partij heet Onafhankelijk Delft. Hij richtte al in 2007 een vereniging op met de naam Partij voor de Vrijheid, afdeling Delft. Als Geert Wilders met Rita Verdonk samen zou gaan werken wilde hij onder die naam aan de verkiezingen mee gaan doen. Vandaar nu dus kennelijk een nieuwe partij. Martin Stoelinga heeft de afgelopen jaren als gemeenteraadslid voor de nodige onrust gezorgd in Delft. Hij deed uitspraken tegen asielzoekers en de islam. Zijn opponenten beschuldigden hem ervan extreemrechts te zijn. Hierna kwam het niet meer goed tussen Stoelinga en het college van B&W. Uiteindelijk werd Stoelinga veroordeeld wegens onterechte corruptiebeschuldigingen en het schenden van het ambtsgeheim. Hij laat het er vooralsnog niet bij zitten en eist in 2009 tonnen schadevergoeding van de gemeente Delft.
Op de vijfde plek van de kandidatenlijst van Onafhankelijk Delft staat Dick Koning (1931). Hij was in 2006 kandidaat voor de LPF in Delft en was betrokken bij de website van de PVV-Delft van Martin Stoelinga.

Taco Fortgens (1949) heeft in Alkmaar de PartijVoorBurgers opgericht en is de lijsttrekker. Hij was in 2002 actief bij Leefbaar Nederland en had toen een website waarop hij moslims uitschold voor geitenneukers. Hij plaatste er artikeltjes die tegen de multiculturele samenleving gekeerd waren. Ook organiseerde hij een samenkomen met Pim Fortuyn. Als de rechtbank in januari 2009 besluit Geert Wilders te vervolgen voor discriminatie is Taco Fortgens kwaad. Hij stuurt een scheldmail naar een antiracisme-organisatie die op de vervolging had aangedrongen. 

In Arnhem staat Arno Brouwer (1951) kandidaat voor Pro Arnhem. In 2006 maakte hij de verkiezingsdeelname voor de PVV mogelijk in zijn kieskring door een ondersteunende verklaring in te dienen. Hij was toen lid van de LPF en Leefbaar Rotterdam. In de jaren negentig is Arno Brouwer bekend met een anti-drugscomité en dito partijtje.

Sorensen op het protest van de PVV tegen het proces tegen Geert Wilders
Sorensen op het protest van de PVV tegen het proces tegen Geert Wilders

En dan is er natuurlijk nog Leefbaar Rotterdam. En delegatie van toonaangevende figuren binnen Leefbaar Rotterdam komt op 20 januari naar Amsterdam om daar met de PVV te demonstreren tegen de start van het discriminatieproces tegen Geert Wilders (zie foto). Lokaal wordt Leefbaar Rotterdam door haar politieke tegenstanders ook als PVV-partij benoemd. Het taalgebruik van de Rotterdammers zou de laatste jaren weer geradicaliseerd zijn na een periode van normalisering. Geert Wilders geeft de Rotterdammers het advies op lijsttrekker Marco Pastors (1965) van Leefbaar Rotterdam te stemmen. Ronald Sorensen (1947) staat op de tweede plek van Leefbaar Rotterdam. Hij gaf in 2009 al aan graag senator voor de PVV te willen worden. In januari doet hij met een delegatie van Leefbaar Rotterdam mee met het protest van de PVV tegen het proces tegen Geert Wilders.

Daar is ook Dries Mosch (1948) bij aanwezig. Hij is vanaf 2002 bij Leefbaar Rotterdam actief en bezoekt in januari 2005 een Vlaams Belang bijeenkomst in Antwerpen. Daar was toen een groepje Rotterdammers naar afgereisd. Dries Mosch heeft wel meer opmerkelijke connecties. Zo is hij de eigenaar van het clubhuis dat de Rotterdamse Hells Angels van hem huren en is hij ooit eens veroordeeld vanwege het neerschieten van een inbreker. In 2008 bezoekt Mosch een presentatie van Trots op Nederland in Amsterdam.