Home » Verkiezingen » Verkiezingen 2014 » Provincie Limburg: Verkiezingen 2014

Provincie Limburg: Verkiezingen 2014

Landgraaf
De Partij van de Arbeid schrok wel even toen de tip binnenkwam dat ze een rechts-extremist gekandideerd had. De lijsten in Landgraaf waren echter al definitief geworden en van schrappen kon dus geen sprake meer zijn. Als Koos Julicher (1955) echt van politieke kleur veranderd is, had hij beter open kaart kunnen spelen over zijn activiteiten in de jaren ’80 en ’90. Hij was toen betrokken bij partijen als de Centrumpartij, CD en de NVU. In de jaren ’80 had hij contact met het Consortium de Levensboom van wijlen NSB-weduwe Florrie Rost van Tonningen. Julicher was lang betalend lid-abonnee van Voorpost. Eind 1995 krijgt hij moeite met hun contacten met de radicale partij CP’86 en de Duitse neonazi’s van de Junge Nationaldemokraten (NPD-jongeren). Vooral het antisemitisme in die kringen zit hem dwars en Julicher zegt zijn lidmaatschap op. Rond die tijd oriënteert hij zich ook op orthodox-katholieke organisaties.

Koos Julicher in de jaren ’80 en ’90 betrokken bij een reeks extreemrechtse organisaties
Koos Julicher in de jaren ’80 en ’90 betrokken bij een reeks extreemrechtse organisaties

Sittard
Bij de reguliere Stadspartij in Sittard-Geleen staat Douwe Beulen (1992) uit Grevenbicht op de twaalfde plaats. In 2010 kwam hij al met zijn politieke aspiraties in het nieuws toen hij de jongerenorganisatie van de PVV mee wilde helpen oprichten. Het was een van de punten waarover Hero Brinkman struikelde, Wilders had geen trek in een jongerenorganisatie. Beulen zet zich dan flink in voor de PVV. Hij bezoekt een jongerenbijeenkomst in Den Haag en verspreid posters en flyers. In 2011 ondersteunt hij de PVV bij de verkiezingen in Limburg. Bij de Stadspartij heeft ook een aantal mensen van Trots op Nederland onderdak gevonden.

Tuigvrij Beesel en Roermond

Kandidaat Verantwoorde Lokale Politiek verspreidt samen met Zwart Front leider Ritchie Kolvers flyers van 'Nederland Tuigvrij' tijdens PVV manifestatie 21 september 2013, Den Haag
Kandidaat Verantwoorde Lokale Politiek verspreidt samen met Zwart Front leider Ritchie Kolvers flyers van ‘Nederland Tuigvrij’ tijdens PVV manifestatie 21 september 2013, Den Haag

Ook in de gemeente Beesel, vlak onder Venlo, participeren jongeren in de politiek. Een jongeman (1995) uit Reuver is er de elfde kandidaat bij de reguliere partij Verantwoorde Lokale Politiek. Hij heeft een internetbedrijfje voor Webdesign en Multimedia met Leroy Theuniszen (1995) uit Swalmen. Deze Leroy Theuniszen is de lijsttrekker van de PVV-afsplitsing Artikel 50 in Roermond. Vanuit dit contact gaat de kandidaat voor Verantwoorde Lokale Politiek eind 2013 mee op een tripje van Artikel 50 naar het Europees Parlement. Daar bekleedt de afvallige PVV’er en partijleider van Artikel 50, Daniël van der Stoep, nog de functie van Europarlementariër.
Verder werken ze samen in het project ‘Nederland Tuigvrij’. Hun Facebook-pagina pagina heeft inmiddels twaalfduizend fans verzameld en is populair onder rechts-extremisten. Om hen te bereiken deelt Nederland Tuigvrij in september 2013 folders uit op de grote PVV-demonstratie in Den Haag. Leroy Theuniszen is een tijd aanhanger van de PVV geweest en viel er dus niet uit de toon. Nederland Tuigvrij wil een zwaardere strafmaat in Nederland. Op de facebookpagina zijn diverse racistische kreten te lezen over allochtone verdachten. Die worden niet door de beheerders verwijderd.
Maar het kan nog radicaler. In augustus vorig jaar organiseert de expliciet fascistische organisatie Zwart Front een kleine protestactie in Den Haag. Er komt maar een handjevol radicalen op af. Het illustere Tuigvrij-duo is er onder dekking van zwarte zonnebrillen bij aanwezig. Sowieso hadden ze via internet al contact met de mensen van Zwart Front. Leroy Theuniszen is inmiddels de grote belofte van Artikel 50. Hij wordt omstandig als jongste kandidaat gepromoot en sprak op 1 februari het partijcongres toe. Theuniszen hekelt in zijn toespraak de tolerantie en passiviteit van Nederlanders jegens de opmars van de islam.

Kandidaat Verantwoorde Lokale Politiek op Zwart Front manifestatie 17 augustus 2013, Den Haag
Kandidaat Verantwoorde Lokale Politiek op Zwart Front manifestatie 17 augustus 2013, Den Haag
Artikel 50 lijsttrekker Leroy Theuniszen op Zwart Front manifestatie 17 augustus 2013, Den Haag
Artikel 50 lijsttrekker Leroy Theuniszen op Zwart Front manifestatie 17 augustus 2013, Den Haag

Roermond
In hetzelfde Roermond waar Artikel 50 meedoet, staat ook Cor Bosman (1960) verkiesbaar met zijn nieuwe Partij voor Leefbaarheid en Democratie (PvLD). Bosman werd in 2011 Statenlid voor de PVV in Limburg maar moest na een jaar het veld ruimen vanwege zijn infame uitspraak over een Turkse PvdA’er. Die was volgens Bosman “een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken”. Het had intern moeten blijven. Bosman is hierna gewoon Statenlid in Limburg gebleven. Zijn echtgenote Carina Bosman-Jacobs (1962) was in 2011 ook kandidate voor de PVV in Limburg en nu hetzelfde voor Bosmans PvLD in Roermond. Het partijtje ventileert in het partijprogramma wat stevige punten over het stoppen met het gedoogbeleid voor softdrugs en het ophangen van meer camera’s voor de veiligheid. Het komt verder niet heel extreem over. Bosman verklaart dat hij van de PVV verschilt omdat hij meerdere geloofsovertuigingen in Nederland wil accepteren. Ook is hij op economische gebied voor Europese samenwerking.

Maastricht
In de hoofdstad van Limburg doen enkele partijtjes mee waarover zich allerlei mensen verspreid hebben die bij Trots op Nederland, de LPF of lokale rechtse partijtjes actief waren. De Partij Veilig Maastricht wil geen nieuwe moskeeën en ook geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer opvangen. Er moet wel meer blauw op straat komen en nog meer camerabewaking om dat te filmen.
De voormalige PVV’er Kitty Nuyts (1960) is de lijsttrekster van de Liberale Partij Maastricht. Deze partij focust zich wat op het bestrijden van de drugsoverlast maar lijkt verder niet op de PVV-standpunten geënt. Nuyts werd in 2011 van de PVV-lijst gegooid omdat ze voortijdig met de pers had gesproken. Dat ging tegen de partijlijn in.

Terug naar overzicht

Of klik hieronder voor een ander artikel van ons verkiezingsonderzoek.

 Groningen  Friesland  Drenthe  Overijssel  Gelderland
 Flevoland  Utrecht  Amsterdam Noord-Holland Zuid-Holland
 Zeeland Noord-Brabant  Limburg Nederlandse Volks-Unie Rotterdam