Home » Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan

Filter

In de media

8 resultaten

Extreemrechts gebruikt migratiedrama voor eigen propaganda

Radicale groeperingen naar Lesbos om als ‘journalisten’ vluchtelingencrisis uit te buiten. Een netwerk van extreemrechtse groeperingen uit Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, België en Nederland trok begin maart naar het Griekse eiland Lesbos om de migratiecrisis en het daaruit ontstane geweld te gebruiken als decor voor hun propagandavideo’s. Dat blijkt uit een onderzoek van Pointer in samenwerking met Lighthouse Reports.

Kroniek

16 resultaten
*

Geert Wilders stelt met collega-parlementariërs van de PVV Kamervragen over het bericht: “Turkije haalt uit: Nederland is xenofoob en islamofoob“. De PVV stelt dat Turkije een islamitische dictatuur is dat meerdere genociden op haar naam heeft, wereldkampioen is in het opsluiten van journalisten en iedereen met een anti-Erdoganluchtje ontslaat of opsluit. Daarom mag Turkije ons land niet als xenofoob wegzetten, stelt de PVV. De partij vraagt of de Minister bereid is de ambassadeur van Turkije “terug te sturen naar zijn droomdictatuur” vanwege “deze schoffering”.

*

Zondagavond verzamelen Turkse Nederlanders zich op een plein in Amsterdam om te demonstreren tegen de Nederlandse regering, die gisteren een Turkse minister Nederland uitgezet heeft. Hier worden dertien mensen gearresteerd, waaronder “Erdogan-aanhangers” en mensen die het gebaar van de Grijze Wolven maken. Een man wordt opgepakt wegens het schreeuwen van nazistische leuzen en het brengen van de Hitlergroet. Er is een klein groepje mensen die de Hitlergroet brengt en “nazi’s” naar de politie roept.

*

Een Turkse minister komt heimelijk per auto naar Rotterdam om campagne te voeren voor het referendum voor president Erdogan. Dit is vooraf al verboden door de Nederlandse regering en leidt tot een diplomatieke rel. De politie houdt de minister tegen en zet haar als ongewenst vreemdeling het land uit. Er ontstaan rellen waarbij honderden Turkse Nederlanders de politie bekogelen met bakstenen en glas. De politie arresteert zeventien betogers en zeven mensen raken gewond. Er zijn mannen die de Grijze Wolvengroet maken en een Turkse journalist ziet ook invloed van Milli Görüs en de Grijze Wolven. De demonstranten roepen dingen als: “Kankerjoden” en “Kanker-Wilders!“. Vanaf de omliggende flats wordt water, glas en een zware plantenpot richting de relschoppers gegooid. Fausto Lanser van Erkenbrand is hier als omstander bij aanwezig en geeft negatief commentaar op de Turkse relschoppers aan een Russisch mediakanaal.

*

Een protestactie van de PVV bij de ambassade van Turkije in Den Haag met ongeveer twintig mensen. Het protest is gericht tegen de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken die zaterdag 11 maart wil spreken in Hoogvliet om Turken in Nederland over te halen voor Erdogans referendum te stemmen. Op het spandoek staat “Blijf weg! Dit is ons land“. Van de PVV zijn hier kopstukken bij als Geert Wilders, Barry Madlener, Sietse Fritsma, Martin Bosma en Machiel de Graaf. Er is ook een groepje van Pegida op de been met José Kuipers en Edwin Wagensveld, maar ze worden geweerd van de plek waar de PVV staat. Ze hebben vlaggen bij zich.

*

Voor Nederland stelt Kamervragen over een geplande campagnebijeenkomst op 11 maart in Rotterdam. Het gaat om de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, als onderdeel van de campagne voor een referendum. Voor Nederland spreekt van een ‘Turkse inmengingscampagne in Nederland‘. Ook Geert Wilders van de PVV is tegen de komst van de minister.

*

Machiel de Graaf van de PVV dient in de Tweede Kamer een motie in waarin hij constateert dat een Turks-Nederlandse islamitische stichting “de hand en de lange arm van Erdogan in Nederland is”. Hij schrijft dat ze een ontwrichtende werking heeft op de Nederlandse samenleving en op de openbare orde. Hij verzoekt de regering de stichting en alle daaraan gelieerde stichtingen en moskeeën te ontmantelen.

*

Louis Bontes van de partij Voor Nederland trekt in de Tweede Kamer de loyaliteit van een Turks-Nederlandse parlementariër van Denk in twijfel: “U staat er hier voor te pleiten om het Nederlandse leger zowat af te schaffen. Moet Erdogan hetzelfde doen? Waar ligt uw loyaliteit, dat vraag ik mij af“. De Denk-parlementariër voelt zich beledigd en zegt: “Wie ben jij om mij de loyaliteitsvraag te stellen? Wie ben jij?“. Bontes reageert: “Wie ben jij dan wel joh?” en “Als ik zoveel van mij land zou houden, zou ik er gaan wonen. Ga lekker naar Turkije!“. De Kamervoorzitter tracht tevergeefs in te grijpen.

*

Bij een debat over de miljoenennota valt Geert Wilders van de PVV de SP aan op hun voorstel om vluchtelingenkinderen uit een kamp in Calais te halen. Volgens Wilders is het afgelopen met Nederland ‘als we ons land niet terugveroveren‘. Hij noemt de islam de bron van alle onvrede en vindt dat mensen met een dubbel paspoort ‘samen met hun familie‘ het land uit moeten als zij de wet overtreden. Ook wil hij geen Turken meer toelaten tot Nederland: “Dicht die grenzen. Geen Turk er meer in“, zegt hij. Over Turks-Nederlandse demonstranten zegt Wilders: “Het zijn geen Nederlanders” en hij omschrijft ze als de vijfde colonne “Vanaf vandaag vechten we terug“. Verder zeg Wilders tegen een parlementariër van Denk: “Nederland is niet uw land. U verdedigt Erdogan. Het zou u sieren als u uw Nederlandse paspoort zou inleveren en in het parlement bij Erdogan zou gaan“. De PVV-leider wil moskeeën sluiten en de koran verbieden.

*

Op deze datum, of in de periode die loopt van 20 juli tot 4 november 2016, stuurt een man uit Sittard beledigende e-mails naar de Turkse ambassade in Den Haag. Hij moet in augustus 2018 wegens belediging voor de rechter verschijnen. Hij schrijft dingen als: “Erdogan, you fucking goat fucker, burn in hell“. Hij stuurde foto van Erdogan en Hitler met een hakenkruis tussen hen en de tekst “There’s No Difference” en een fotomontage met Ergodans hoofd op een lichaam in nazi-uniform. Hij noemt Erdogan een dictator en schrijft “Fuck Erdogan”, idioot, “this pig, this dictator, this second nazi you call president“.

*

Een krant schrijft vandaag over een Turks-Nederlandse journalist die afgelopen maandag 12 september is gearresteerd in Zaandam. Hij heeft hier op de Turkse televisie over bericht. Hij zegt dat een treitervlogger en zijn vrienden opgepakt zijn omdat ze van Turkije en de Turkse president Erdogan houden. Dit wordt ook zo uitgezonden op de Nederlandse televisie. Hierna krijgt de journalist via sociale media, naar eigen zeggen, ruim 250 bedreigingen binnen. Hij wil daar morgen aangifte van gaan doen.

*

De PVV stelt Kamervragen over de komst van een Turks ziekenhuis naar Amsterdam. “Deelt u de mening dat het islamitische Turkije al teveel invloed heeft in Nederland, en dat we Turkse invloed op de Nederlandse gezondheidszorg kunnen missen als kiespijn?“, vraagt de PVV. De partij vervolgt: “Gaat u controleren hoeveel besnijdenissen er plaats zullen vinden onder het mom van ‘medisch noodzakelijk’?“. De PVV typeert de instelling als “Erdogankliniek” en ze vragen of de minister de komst van het ziekenhuis tegen wil houden.

*

In de avond is er een debat in de Tweede Kamer over de mislukte staatsgreep in Turkije. Een Turks-Nederlands Denk-Kamerlid ligt onder vuur omdat hij president Recep Erdogan weigert te bekritiseren. Allerlei politici zeggen hier iets over. Geert Wilders van de PVV vindt dat Kamerleden geen dubbel paspoort kunnen hebben en hij zegt: “Ga weg hier, word lekker lid van het parlement in Turkije“. Wilders zegt ook dat Erdogan gevaarlijk is en dat de Turkse invloed in Nederland heeft geleid tot ‘schurkenturken‘, die in Rotterdam samenkomen ‘in een zee van Turkse vlaggen‘ en in Zaandammensen van hun fiets trekken‘. Ook VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra ziet de Zaanse vloggers van Turkse afkomst als voorbeeld van mislukte integratie. Die jongens dienen hard te worden aangepakt, stelt hij, “Deze gasten moet je opjagen met alle middelen die je hebt“.

*

Kamervragen van Voor Nederland over doodsbedreigingen aan het adres van Nederturken door Erdogan-aanhangers. Ze vragen wat de minister vindt van de “bizarre pro-Erdogan-demonstraties” in Europa en in Rotterdam. Ze willen de inmenging van Erdogan in Nederland stoppen en de veiligheid van zijn critici beschermen. Ze willen de Turkse financiering middels Diyanet van moskeeën in Nederland beëindigen. De partij ziet de demonstratie in Rotterdam als een bewijs van mislukte integratie en een gevaar voor openbare orde en veiligheid.

*

De PVV dient een motie in de Eerste Kamer in. De senatoren stellen dat een meerderheid van de Nederlandse Turken aanhanger zijn van Erdogan en zijn islamiseringspolitiek en dat Marokkaanse Nederlanders de autoriteit van de Marokkaanse consul zwaarder zouden laten wegen dan de autoriteit van de Nederlandse overheid. Ze vinden dat werknemers bij defensie en veiligheidsdiensten enkel het Nederlandse belang moeten dienen, zonder gehinderd te worden door gezagshebbers uit het land van oorsprong. Daarom verzoekt de PVV de regering om als voorwaarde te stellen aan werknemers bij defensie en veiligheidsdiensten, dat zij maar één nationaliteit, te weten de Nederlandse nationaliteit, mogen bezitten.

*

De PVV stelt Kamervragen over het stemgedrag van in Nederland wonende Turken bij de laatste Turkse parlementsverkiezingen. De partij stelt dat ruim 64 procent van de Turken op de islamitische AK-partij van president Erdogan gestemd hebben. Ze constateren dat Erdogan radicale islamitische uitspraken doet. De PVV maakt zich zorgen over de integratie van Turken in Nederland.

*

De extreemrechtse Populistische Omroep Nederland (PopNed) ondersteunt de oproep van de joodse CIDI-jongeren om vandaag in Den Haag te demonstreren tegen de warme ontvangst door de regering van de “Turkse islamofascist Erdogan”. De joodse jongeren demonstreren ook tegen de kritiek op Israël door president Erdogan.