Home » Organisaties » Vlaams Blokker Johan de Mol spreekt in Hilversum

Vlaams Blokker Johan de Mol spreekt in Hilversum

Zaterdag 27 maart was de jaarlijkse contactdag van Voorpost-Nederland in Hilversum. Onder de aanwezigen waren diverse bestuursleden van de NNP en ook Chiel Koning die bij de komende Europese verkiezingen de CD lijst trekt. Op deze bijeenkomst sprak de Vlaams Blok-lijsttrekker in Brussel, Johan de Mol over het thema ‘Veiligheid’. Deze onderwerpskeuze is gezien het dubieuze verleden van De Mol op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

Johan de Mol (1957) was jarenlang hoofdcommissaris van Schaarbeek, een voorstadje van Brussel, waar hij de criminaliteit met harde hand bestreed. In 1996 kwam De Mol echter in opspraak nadat bekend werd dat hij in 1979 en 1980 lid was geweest van de extreem-rechtse terreurgroep Front de la Jeunesse. Bovendien was hij betrokken bij een extreem-rechtse vleugel van de anti-terreureenheid van de Rijkswacht. Hij was binnen deze eenheid verantwoordelijk voor het gebied waarin het hoofdkantoor van het Front de la Jeunesse lag. In 1980 verlaat De Mol de Rijkswacht om bij de Belgische politie te gaan werken. Hij blijft zijn extreem-rechtse interesse echter behouden en abonneert zich op het ‘Nouvel Europe Magazine’ dat voortkomt uit het Front de la Jeunesse. In 1982 werd hij bovendien verdacht van een wapendiefstal, maar werd geen huiszoeking bij hem verricht. De gestolen wapens werden later door de Bende van Nijvel gebruikt.

De Mol ontkende na deze onthullingen ooit lid geweest te zijn van het Front de la Jeunesse. Toen zijn lidmaatschapkaart echter opdook was er geen houden meer aan. Hij werd op non-actief gesteld als politiechef en zijn korps wilde hem niet meer terughebben. Uiteindelijk houdt De Mol de eer aan zichzelf en neemt begin 1998 ontslag. Intussen is het Vlaams Blok een campagne gestart voor eerherstel van De Mol. Deze solidariteitsactie beloont De Mol uiteindelijk met een Vlaams Blok-lidmaatschap. Bovendien wordt hij Blok-lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Brusselse Raad in 1999.

Johan de Mol

De Mols bijdrage aan de Voorpost-avond was volgens Voorpost een schot in de roos. Zijn anekdotes over de Belgische veiligheidsdiensten noemt Voorpost ‘hilarisch’. Met deze gast compromiteert Voorpost-Nederland zich meer dan gebruikelijk. Het betreft hier geen doorsnee rechts-extremist, maar iemand met een zeer bezwaard verleden waarin hij lid is geweest van een fascistische organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor aanslagen, brandstichtingen en moorden. Van je vrienden…..