Home » Politieke partijen » Lijst Pim Fortuyn / Leefbaar Nederland » Jonge Fortuynisten gearresteerd

Jonge Fortuynisten gearresteerd

Donderdagavond 4 maart kreeg de politie in Amsterdam een vreemde melding: er liepen drie mannen met bivakmutsen rond het huis van een persfotograaf. Deze fotograaf maakt regelmatig foto’s van linkse acties en fotografeerde onlangs een confrontatie in Amsterdam tussen extreem-rechtse activisten en antifascisten. De drie mannen belden bij hem aan en maakten foto’s van zijn huis en een persoon die de deur open maakte. De drie mannen werden door de politie in de buurt van het huis aangetroffen en gearresteerd. Het bleek te gaan om een groepje bekenden uit de (extreem-) rechtse politieke hoek: Clinton Aarts uit Baarn, samen met twee rechtsextremisten uit Hilversum en Koog aan de Zaan. Behalve bij de persfotograaf was het drietal ook op andere lokaties geweest om foto’s te maken, waaronder het gebouw van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).

Clinton Aarts

De actie van de drie heren was al opvallend te noemen, de samenstelling van de groep zo mogelijk nog meer. Het ging namelijk om de versgekozen Landelijk Coördinator van de Jonge Fortuynisten (Clinton Aarts), een ander prominent lid van de Jonge Fortuynisten en een bekende extreemrechtse activist.
Dat de twee Jonge Fortuynisten zich met dergelijke activiteiten bemoeien is enerzijds opvallend, maar anderzijds ook weer niet. Opvallend is het, omdat de Jonge Fortuynisten officieel druk doende zijn om zich te ontdoen van hun banden met extreemrechtse organisaties. Men laat geen gelegenheid voorbij gaan om zich te distantiëren van extreemrechtse organisaties of activiteiten. In de praktijk valt het echter op, dat keer op keer (prominente) leden van de LPF-jongeren opduiken bij extreemrechtse acties of er goede contacten mee onderhouden.
Ook opvallend is het dat Clinton Aarts zich met een bivakmuts op laat arresteren bij een dergelijke actie gezien zijn status binnen de Jonge Fortuynisten: vijf dagen voor zijn arrestatie werd hij tijdens de Algemene Leden Vergadering namelijk gekozen tot Landelijk Coördinator.

Er zit echter een andere kant aan het verhaal, waardoor het iets minder opmerkelijk is. De drie zijn al langere tijd bezig om politieke tegenstanders in kaart te brengen. Clinton Aarts bezocht in het verleden diverse linkse bijeenkomsten. Aanvankelijk leek hij vooral geïnteresseerd in het debat met politieke opponenten, maar inmiddels is hij meer geïnteresseerd in het onderzoek naar deelnemers. Recentelijk bezocht hij bijvoorbeeld een bijeenkomst over Baskenland en vroeg aanwezigen de oren van het hoofd. Verder was Aarts op een bijeenkomst van de jongerenorganisatie van GroenLinks. Zijn compagnon zette daar enkele aanwezigen op de foto.

Wat deze heren bij elkaar bracht en welk doel ze dachten te bereiken met hun foto-actie is niet direct duidelijk. Intimidatie van hun slachtoffers lijkt in ieder geval een belangrijke reden. Maar het is bekend dat zowel de fotograaf als het MDI voorkomen op een lijst met vijanden die worden bijgehouden door de extreemrechtse organisatie “Stichting Onderzoek Extreme Stromingen”. Een van de gearresteerde rechtsextremisten kondigde in het verleden al aan informatie aan deze groep door te willen geven. Toeval of niet?