Home » Muziek » Aktie van Anti-Fascistische Aktie tegen Brigade M

Aktie van Anti-Fascistische Aktie tegen Brigade M

Persbericht AFA 22 december 2002

Geen oefenruimte voor fascisten!

Vandaag hebben wij, zo’n 30 activisten van Anti-Fascistische Aktie (AFA) Nederland, voorkomen dat de fascistische band Brigade M gebruik kon maken van de oefenruimten van het Muziekhuis aan de Middelstegracht in Leiden. Op het moment dat de leden van Brigade M het Muziekhuis wilden betreden, blokkeerden wij de toegangsdeur van het Muziekhuis. We droegen borden bij ons met leuzen als “Geen oefenruimte voor fascisten” en “Oefensessie Brigade M afgelast”. De leden van Brigade M dropen daarop af.

Brigade M

De fascistische band Brigade M maakt al ruim een jaar regelmatig gebruik van de oefenruimten in het Muziekhuis. Dankzij de oefensessies kan Brigade M optredens regelen en cd’s uitbrengen waarmee de band haar racistische boodschap kan verspreiden. Het Muziekhuis krijgt subsidie van de gemeente Leiden. Begin oktober werd de Leidse gemeenteraad op de hoogte gesteld van het feit dat Brigade M gebruik maakt van de faciliteiten van het Muziekhuis. Alle raadsfracties, behalve die van de VVD en D’66, vroegen daarop aan de verantwoordelijke wethouder A. Pechtold om te bewerkstelligen dat de band uit het Muziekhuis geweerd zou worden. In een brief schreven ze dat “gesubsidieerde instellingen niet mogen worden gebruikt voor het verspreiden van racistisch gedachtegoed”. Wethouder Pechtold daarentegen vond dat we niet “direct in een politieke kramp moeten schieten”, maar na enige druk deed hij de halfslachtige belofte om de huisregels van het Muziekhuis aan te passen in de hoop dat Brigade M “een knieval” maakt en zelf opstapt.

Op dit moment, bijna drie maanden later, hebben we nog steeds niets vernomen van wethouder Pechtold. Zonder dat de band een strobreed in de weg wordt gelegd, oefent Brigade M er nog steeds op los. Zo wordt de wens van de meerderheid van de gemeenteraad om Brigade M te weren uit het Muziekhuis, in de wind geslagen. Daarom hebben wij het heft in eigen handen genomen en hebben we vandaag een oefensessie van Brigade M onmogelijk gemaakt. Zolang de wethouder en het Muziekhuis geen daadkracht tonen, zullen wij blijven protesteren.

Brigade M

Brigade M (voorheen Brigade Mussert, genoemd naar de oprichter van de NSB) is geformeerd rond Tim Mudde uit Sassenheim. Mudde was bestuurslid van de verboden extreem-rechtse partij CP’86. Hij was later betrokken bij de extreem-rechtse organisatie Voorpost. Momenteel is hij een van de gangmakers achter de fascistische Nationale Beweging. Drummer van de band is Jasper Velzel, ook wel bekend van het extreem-rechtse platenlabel Berzerker Records uit Oegstgeest. Velzel werd op 27 mei 2002 veroordeeld door de rechter en kreeg 120 uur dienstverlening en 3 maanden voorwaardelijk cel voor het in bezit hebben en verspreiden van muziek met racistische, nazistische en negationistische teksten. De zanger van de band is Dave Blom. Die geniet vooral bekendheid als een van de veroordeelde bekladderaars van een joodse begraafplaats in Den Haag in november 1999. Leden en sympathisanten van Brigade M zijn veelvuldig betrokken bij extreem-rechtse sticker- en kladacties in de Leidse regio. De nummers van Brigade M hebben titels als “Schande voor ons ras”, “Trouw aan rood, wit en blauw”, “Eigen volk eerst” en “Voor volk en vaderland”. In het nummer “50.000 helden” brengt de band een ode aan de Nederlandse leden van de Waffen-SS die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het Oost-front vochten. Die zouden volgens de band eerherstel moeten krijgen. In een ander nummer zingt de zanger dat “het Turkse tuig in Nederland niets anders doet dan stelen” en dat “voorstanders van multicultuur eindigen tegen de muur”. In oktober 2002 bracht de band nog de EP “Boykot McDood” uit, met daarop een cover van de onlangs veroordeelde Duitse band Landser. Binnen extreem-rechtse kringen wordt deze band als een van de meest radicale nazi-bands omschreven.

Brigade M treedt veelvuldig op, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Zo trad de band op 13 april 2002 op tijdens een Vlaams “Blood and Honour”-festival. Ondanks waarschuwingen van het Vlaams centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding trad de politie niet op. Op 31 augustus trad Brigade M op tijdens een festival van de Duitse neonazi-partij NPD in Ramstein. Tim Mudde hield hier ook een toespraak. Op 30 november trad de band op in Gdansk in Polen. De aanwezige neo-nazi’s maakten massaal de Hitler-groet. Tijdens dit concert trad ook de Poolse band Honor op.
Bandleden van Honor zijn betrokken bij de oprichting van de Poolse actiegroep het Arische Overlevings Front. Door de veelvuldige optredens in andere landen draagt Brigade M bij aan de versterking van structuren van neo-nazi’s in Europa. Bovendien gebruikt Brigade M de opbrengsten van de concerten en de verkoop van hun cd’s voor politieke acties en voor onderzoek naar de zogenaamde vijanden van het volk. Hiertoe behoren volgens de band anti-racisten en linkse politici.

Brigade M heeft diverse malen opgetreden met de Engelse band The Legion of St. George. De naam van de band verwijst naar de Engelse vrijwillige militaire eenheid die in de Tweede Wereldoorlog meevocht aan de kant van de nazi’s. De band zegt dat zij anno 2002 als taak heeft om Engeland te zuiveren van “vreemde invloeden”. Men wil de “blanke manier van leven” verdedigen. De band spreekt zich daarom ook uit tegen “race-mixing” en tegen zogenaamde zwarte muziek zoals rap.

De vrijheid van meningsuiting mag niet misbruikt worden voor de verspreiding van racistische en haatzaaiende teksten zoals Brigade M doet. Geen oefenruimte voor Brigade M! Nooit meer fascisme!

Einde persbericht

Anti-Fascistische Aktie (AFA) Nederland www.afanederland.org

Leidsch Dagblad – 23 december 2002 Marijn Kramp

Anti-fascisten bestormen oefenruimte van extreem-rechtse band

LEIDEN – Plots is het rennen. Zo’n dertig man springen uit een busje dat op de Middelstegracht staat geparkeerd. Ze sprinten de Ir. Driessenstraat over naar de ingang van het Muziekhuis. Snel ontrollen ze een spandoek met de kreet ‘strijd mee tegen fascisme’. Borden worden in de lucht gestoken waarop staat: ‘oefensessie voor Brigade M afgelast’. Dat lijkt bij deze gelukt. De leden van de extreem-rechtse band maken zich rap uit de voeten als ze de demonstranten op de oefenruimte af zien stormen.

Sinds ruim een jaar oefent Brigade M, voorheen Brigade Mussert, in het Muziekhuis dat aan de overkant van de ingang van de parkeergarage van Albert Heijn staat. In oktober van dit jaar ontstond hierover commotie in de politiek. GroenLinks, CDA, PvdA, SP, Leefbaar Leiden, LWG/De Groenen en ChristenUnie vonden dat wethouder Pechtold ervoor moest zorgen dat deze band niet langer in de gesubsidieerde oefenruimte kon spelen. Pechtold beloofde in actie te komen, maar dat gaat de Anti-Fascistische Aktie (AFA) niet snel genoeg.

Het is al weer bijna drie maanden geleden dat hij dit beloofde, stelt J. van Beek. ,,En wij hebben niet de indruk dat er iets gebeurt op dit vlak, vandaar dit protest.” Met trommels, toeters en ratels maken ze op zondagavond een hoop herrie aan de Middelstegracht. Een paar buren van het Muziekhuis moedigen de demonstranten aan. We wisten helemaal niet dat dit soort lui naast ons oefenen, vertelt een buurvrouw. ,,Wat een schande zeg, en de wethouder doet niets? Goed dat jullie dit in de gaten houden. Zet ‘m op.”

Wat oudere bewoners komen eveneens uit hun kersthuisjes. Een beetje schuchter lopen ze richting de groep. Een vrouw treedt hen tegemoet en legt het doel van de actie uit. Ook zij reageren geschrokken. ,,Bij ons in de straat? Dat zou je toch niet denken hè? Ze zijn toch niet agressief, mevrouw?” De vrouw stelt hen gerust. De agressie van Brigade M richt zich niet op de oudere bewoners van de Middelstegracht.

Terwijl zo’n dertig demonstranten herrie maken voor de deur van het Muziekhuis, houden wat andere leden van AFA de omgeving in de gaten. Misschien komen de bandleden nog terug. Toen de demonstranten aan kwamen sprinten, rende een bandlid dat voor de oefenruimte zat te wachten snel weg en het busje dat net wilde inparkeren trok snel op. De ‘verkenners’ van AFA zien het busje vervolgens op de Kaasmarkt staan. Misschien, zo wordt geopperd, proberen ze extreem-rechtse sympathisanten op te trommelen. De groep blijft daarom nog een tijd staan. Even fixeren de ogen als een busje aan de overkant van de Ir. Driessenstraat stopt. Twee passagiers stappen uit, inspecteren de omgeving en kijken een beetje verdacht om zich heen. Na deze korte verkenning gaat de achterdeur toch open. Het blijken afvaltoeristen die de containers vol komen gooien. Een kleine twee uur na de bestorming breekt de ploeg op. Het busje van Brigade M is al enige tijd niet meer gesignaleerd.