In maart van dit jaar zag een nieuw extreemrechts initiatief het licht, het comité “Nee tegen Turkije”. In het tempo waarmee de laatste tijd nieuwe extreemrechtse splinters worden opgericht is dat niet echt verbazingwekkend. Toch verdient deze club iets meer aandacht, vooral door de onverwacht samenwerkende groepen.
Het comité “Nee Tegen Turkije” richt zich tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Daar zijn volgens het comité heeft drie redenen voor: “Ten eerste heeft Turkije zowel historisch als cultureel geen banden met de andere West-Europese landen. Ten tweede moet in onze ogen bij een beslissing als deze de Nederlandse bevolking worden geraadpleegd. Tot slot zijn wij niet te spreken over de schending van de mensenrechten, en de rol van het leger in Turkije.”
Het initiatief tot oprichting van het comité ligt in Vlaanderen, bij de actiegroep Voorpost. In Nederland krijgt het comité een eigen afdeling. De deelnemende organisaties in Nederland zijn de Nationale Beweging, Jong Rechts en de Stichting ter bevordering van de Vrijheid van Meningsuiting (SVVM). De samenwerking tussen Jong Rechts en de SVVM is voor de hand liggend, ze hebben eenzelfde achtergrond. Jong Rechts is de jongerenorganisatie van Nieuw Rechts en loopt strak aan de leiband van partijleider Michiel Smit. De SVVM draait om de Groninger Jan Landman (1954), die ook actief is voor Nieuw Rechts. Landman is daarnaast al geruime tijd een actieve Internet-extremist. Onder het pseudoniem “Graver” is hij op een aantal extreemrechtse fora actief en daarnaast is hij de beheerder van de Internetsites Vrijspraak en de Graverdammer. Landman begon ooit als actief lid voor de LPF, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een rechts-extremist. Zo postte hij recent, nadat drie Marokkanen waren neergeschoten door een Skinhead, een bericht op Internet waarin hij zijn hulde uitsprak voor de schutter. Verder waarschuwde hij dat er teruggeschoten wordt als de regering de “kakkerlakken” niet uit Nederland verwijderd.
Dat Jong Rechts en Jan Landman samenwerken met Vlaamse rechts-extremisten is ook niets nieuws. Partijleider van Nieuw Rechts Michiel Smit gaat prat op zijn bezoekjes aan het Vlaams Blok en was vorig jaar van plan om een demonstratie te bezoeken van de zeer radicaalrechtse Vlaamse Jongeren Mechelen (de demonstratie werd afgelast) en ronduit nazistische Waalse actiegroep Nation. Ook Jan Landman sprak zich positief uit over het Vlaams Blok. Een samenwerking met Voorpost gaat weliswaar een stapje verder dan het Vlaams Blok, maar ligt in de lijn der verwachtingen.
Nationale Beweging
De verrassing in dit samenwerkingsverband is de derde organisatie, de Nationale Beweging (NB). De NB is een uitvinding van Tim Mudde en Michel Hubert. Deze twee activisten, met een lange staat van dienst, zijn aanmerkelijk radicaler dan Michiel Smit en consorten. Michel Hubert en Tim Mudde hebben hun voornaamste roots liggen in de verboden CP’86. Daarna waren ze enige tijd actief voor Voorpost Nederland, om uiteindelijk te beslissen dat er in Nederland een extreemrechtse organisatie vanuit de basis nodig is. Michel Hubert trachtte deze op poten te zetten in de regio Eindhoven en Mudde probeerde hetzelfde in de regio Leiden. Deze pogingen leverde tot op heden geen verrassende resultaten op. Hubert wist enige successen te boeken door een kazerneterrein te kraken, waar gedurende ruim twee jaar extreemrechtse concerten en bijeenkomsten georganiseerd konden worden. Mudde probeerde in Leiden en omgeving een netwerk op te zetten, maar dat is nooit verder gekomen dan een aangedikte vriendenkring. Meer succes heeft Mudde overigens met zijn band Brigade M, die onder nazi-Skinheads een redelijke cultstatus heeft.
50.000 helden
Wat er zo opmerkelijk aan de samenwerking is, is dat Nieuw Rechts de laatste tijd probeert zich minder radicaal voor te doen om zo een breder publiek aan te trekken. Door nu juist de Nationale Beweging uit te kiezen om een samenwerkingsverband mee aan te gaan, is een dergelijke matiging al snel een wassen neus. De belangrijkste activisten van de NB hebben een zeer radicale geschiedenis, die ze ook letterlijk bij zich dragen in de vorm van allerlei tatoeages van politieke symbolen. Maar het is niet alleen geschiedenis, ook de ideeën van de NB, Mudde en Hubert van vandaag zijn zelfs voor Nieuw Rechtsers controversieel.
Zo is Mudde nog steeds kopstuk van de band Brigade M, een band die niet alleen in naam (de M stond oorspronkelijk voor Mussert), maar ook in teksten ver over de schreef gaat. Zo worden onder andere de Nederlandse Oostfrontstrijders bezongen in het nummer 50.000 helden. Dat de samenwerking geen vergissing is, is op te maken uit het feit dat Nieuw Rechts-voorman Michiel Smit de Kazerne, de thuishaven van de Nationale Beweging, een keer bezocht tijdens een informatiedag waar onder andere de ideeën van de NB uit de doeken werden gedaan. Hij heeft daar precies kunnen zien waar de NB voor staat. Verder is uit de site van de NB en uit de teksten van Muddes Brigade M precies op te maken waar deze mensen voor staan: een blank Europa, eerherstel voor de Oostfrontstrijders van de Waffen-SS en anarchie en activisme in plaats van partijpolitiek.
In Vlaanderen wordt het woord voor het comité gevoerd door Alain Quataert, een Vlaams Blokker die al eerder woordvoerder was van de actiegroep “Nationalisten tegen Globalisering”. In Nederland is de woordvoerder de 17-jarige Jan Jitze Visser van Jong Rechts. We zijn benieuwd wat die met vragen over zijn politieke soulbrothers gaat doen.