Home » Organisaties » Lonsdalejongeren » Islamitische Basisschool Eindhoven derde keer slachtoffer aanslag

Islamitische Basisschool Eindhoven derde keer slachtoffer aanslag

In de nacht van 7 op 8 november is een bomaanslag gepleegd op de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven. Ook op andere plaatsen in het land vonden gewelddadige acties plaats tegen islamitische doelen in de dagen na de moord op Theo van Gogh.

De basisschool in Eindhoven is een geval apart. Niet alleen vanwege de heftigheid (het ging om een professionele bom, waardoor in de hele omgeving ruiten sneuvelden en die in grote delen van Eindhoven te horen was) of het gekozen doel (een basisschool), maar vooral omdat dit de derde keer in anderhalf jaar is dat de school slachtoffer is van een aanslag (noot*).

De islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven na aanslag 7 op 8 november 2004

Op 15 juni 2003 gingen vijf Eindhovense jongeren met molotovcocktails op pad om een moskee in brand te steken. Toen ze bij de moskee aankwamen bleken er echter mensen in het gebouw aanwezig te zijn en weken ze uit naar de islamitische basisschool. Uit latere verklaringen bleken ze de molotovcocktails niet bij de moskee gegooid te hebben vanwege het risico dat getuigen uit de moskee hen zouden zien en niet, zoals je zou verwachten, omdat ze mogelijk slachtoffers zouden maken. Na een ruit van de school te hebben ingegooid, werden de molotovcocktails naar binnen gegooid. Wonder boven wonder doofde het ontstane vuur vanzelf en bleef de schade beperkt. Aan de hand van getuigenverklaringen kon de Eindhovense politie later vijf verdachten arresteren, waarvan er een niet had deelgenomen aan de actie. Het bleek om vier extreemrechtse Gabbers te gaan die ondermeer actief waren op het internetforum “Holland Hardcore”, een verzamelplaats voor rechts-extremistische Gabbers. Op deze website werd de aanslag ook toegejuicht en de daders werden helden genoemd.

Bij de politie en later bij de rechtbank verklaarden de vier met hun actie een daad te hebben willen stellen tegen buitenlanders. Verder verklaarden ze in de periode van hun voorarrest heel anders tegen buitenlanders aan te zijn gaan kijken en veroordeelden ze hun actie achteraf unaniem. Dat dit voor in ieder geval een deel van de daders leugens om bestwil waren, bleek toen ze weer waren vrijgelaten; minstens twee van hen werden weer actief op het forum van “Holland Hardcore”. Verder is een van de veroordeelden, Maikel Kreuger, nog steeds actief binnen extreemrechtse Gabber-kringen. Op zijn proces verklaarde hij geen contact meer te willen hebben met zijn mededaders en zijn racistische ideeën voorgoed achter zich te hebben gelaten. Verder verklaarde hij zijn handelen onder andere door zijn drugsproblemen. Hij beloofde de rechter beterschap. Bij een recente demonstratie van de fascistische Nationale Alliantie in Eindhoven bij een asielzoekerscentrum liep Kreuger echter mee. Ook is hij betrokken bij het nazistische clubje “Verenigd Nederlands Arisch Broederschap (VNAB)”.

Maikel Kreuger in Verenigd Nederlands Arisch Broederschap-shirt

Exact een jaar na deze brandstichting, op 15 juni 2004, werd de basisschool opnieuw in brand gestoken. Aan de achterkant van de school werd een raam vernield en werden brandende papieren op de vensterbank gelegd. Dit leverde vooral veel roetschade op. De gekozen datum en locatie kunnen geen toeval zijn, maar daders van deze aanslag worden niet gepakt.

En afgelopen maandagnacht was het dus weer raak. Naar het zich laat aanzien werd een professionele bom geplaatst bij de voordeur. De school zelf liep grote schade op en in de omgeving sneuvelden tientallen ruiten.

Reacties
Diverse extreemrechtse organisaties en personen reageren overigens instemmend op de bomaanslag. Op het officiële forum van de partij Nieuw Rechts is bijvoorbeeld te lezen “De jarenlange terreur die de moslims in Nederland plegen, veroorzaakt dit soort acties. De moslims hebben dit zelf over zich afgeroepen.” En “Om een probleem op te lossen wil het wel eens helpen het eerst te laten escaleren. Misschien is een beetje olie op het vuur wel een goeie zaak.” Op het nazistische Stormfront-forum is te lezen “Leuk bommetje, ik vraag me af wat het was en hoe je er een maakt. Want ik weet ook nog wel wat Moskeetjes.”

Maar ook binnen kringen van Fortuyn-aanhangers kan de actie op sympathie rekenen. Johan Wiersma, voormalig parlementskandidaat voor de LPF schrijft “De terroristen-hoeders, zo we Islamieten kunnen noemen, krijgen een koekje van eigen deeg. Wie wind zaait zal storm oogsten, Gij zult niet doden slechts angstaanjagen! Goed zo Volhouden, het Nederlandse volk hoeft niet over zich heen te laten lopen. Deze akties moeten massaal en overal plaatsvinden dat werkt veel beter dan de re- migratie projecten van Min. Verdonk. Alle Islamieten Europa uit te beginnen in Nederland!

Johan Wiersma

Op andere populaire internetfora, waar Fortuyn-aanhangers actief zijn,  zijn de reacties op de aanslag ook overwegend positief van aard.

(Noot*)  En de vierde keer in het totaal. Op 20 april 1989 werd er ook al een molotovcocktail naar binnen gegooid. Waarbij moet worden opgemerkt dat deze datum geen toeval is. De 20e april is de geboortedag van Hitler en een traditionele actie- en feestdag van neo-nazi’s.