Home » Organisaties » Lonsdalejongeren » Holland Hardcore

Holland Hardcore

Hoe een website voor gabbers toegang biedt tot extreemrechtse politiek.

Wat op straat verboden is, mag ook niet op het internet. Toch bestaan er verschillende websites waarop openlijk wordt gediscrimineerd, opgeroepen wordt tot geweld en wordt gehandeld in racistische en fascistische waar.

Screen shot Holland Hardcore forum

Een treffend voorbeeld van een dergelijke website is Holland Hardcore. Deze site richt zich op extreemrechtse gabbers. De gabbersubcultuur is momenteel de grootste autochtone subcultuur in Nederland. Hierbinnen is vanouds ruimte voor extreemrechtse ideeën en uitingen. Hierin is een spilfunctie voor Holland Hardcore weggelegd.  Op dit internetforum worden racistische brandstichtingen toegejuicht en aangeprezen. De veelal jonge bezoekers worden daarnaast doorverwezen naar verschillende extreemrechtse organisaties. Deze organisaties plaatsen op hun beurt weer wervende oproepen voor bijeenkomsten, acties en demonstraties. Op deze wijze wordt via een populaire website voor jonge gabbers, welke gemiddeld zo’n drieduizend hits per dag scoort, de afstand naar extreemrechtse politiek verkleind. Holland Hardcore stimuleert door middel van informatie en discussie het ontwikkelen van extreemrechtse denkbeelden. En zet mensen aan het extreemrechtse denken om te zetten in handelen. Wie is er verantwoordelijk voor Holland Hardcore? Dé spilfiguur achter deze populaire website is Stefan Heijnen (1982).

Stefan Heijnen (links) op een Pim Fortuyn herdenking in Rotterdam op 6 mei 2005

Stefan Heijnen is een extreemrechtse gabber uit Zevenhuizen en heeft in de zomer van 2003 de website Holland Hardcore opgezet. Op het forum is hij als moderator actief onder de naam ‘nnper82′. (#1)  Een andere moderator, die onder de naam ‘Nationalist’ opereert is Roy Willemsen (1982) uit Heerde. Samen bevorderen zij het extremistische karakter van de site.

Roy Willemsen (vooraan) met Ben van der Kooi (zonnebril) op een Pim Fortuyn herdenking in Rotterdam op 6 mei 2005

Op andere Nederlandstalige extreemrechtse fora worden de meest extreme bijdrages vaak verwijderd door de moderators. Op Holland Hardcore is daar geen sprake van. In tegendeel. Daar gooien de moderators olie op het vuur. Stefan Heijnen plaatst nieuwsberichten vaak op een zodanige wijze op de site dat bezoekers zeer gemakkelijk uitlatingen kunnen doen die aanzetten tot racistisch geweld. Hier neemt Heijnen zelf ook actief deel aan. Enkele voorbeelden. In een discussie over de moord op de linkse activist Louis Sévèke noemt hij diens voormalige collega een volksverrader. Hij schrijft “De volgende kogel voor hem? Lijkt me wel mooi, eerst lokaal al t linkse gespuis opruimen, en dan langzaam nationaal groenlinks, pvda en sp uitschakelen“. Daarnaast plaatst Heijnen stelselmatig nieuwsberichten over aanvallen op moskeeën. De daarop volgende discussies ontaarden vervolgens doorgaans in het toejuichen van brandstichting, racistisch geweld of etnische zuivering. Zo schrijft Heijnen instemmend over een in juni 2005 in de fik gestoken Surinaamse moskee in Rotterdam en juicht hij het afbranden van een moskee in Helden in november 2004 toe. Toen een brandaanslag op een moskee in Venray, gepland door een aantal gabbers uit Horst, door de politie werd verijdeld sprak Heijnen hen via het forum moed in. “Helaas, maar laat je niet afschrikken mensen!” De veroordeling van twee jongens uit Lelystad tot voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen wegens een mislukte brandaanslag op een islamitische school wekt Heijnens verbazing.

Straffen voor aanslag op islamitische school? Wat dacht je van: Beloning voor het verdedigen van je vaderland!

Extreme wereld
In het forumprofiel van Heijnen staat zijn politieke levensmotto in een notendop vermeldt: “In een extreme wereld moet je extreem zijn om te overleven“. Daarbij erkent hij een extremist te zijn, maar zoekt de oorzaak hiervoor buiten zichzelf. Omdat Heijnen de samenleving als extreem ervaart is het voor hem gerechtvaardigd net zo extreem te zijn. En hierin gaat hij ver. Naar aanleiding van de brandstichting in de islamitische basisschool ‘Bedir’ en de moskee in Uden in november 2004 legt hij de verantwoordelijk bij de slachtoffers zelf. Heijnen: “Terroristen verheerlijken? Hoppakee hier heb je een terroristische aanslag op je schooltje“. Zulke uitspraken kunnen als relatief onschuldig en pure internet opschepperij worden beschouwd. Het enorme aantal aanslagen op moskeeën en islamitische basisscholen, en het aantal racistische geweldplegingen dat de afgelopen jaren sterk is toegenomen dwingt ons echter (de impact van) dergelijke uitspraken op dit forum niet te bagatelliseren. Juist vanwege het grote aandeel van gabbers bij dergelijke incidenten. In Roelofarendsveen en Stadskanaal werd geprobeerd woonhuizen van Irakese families in brand te steken. In beide gevallen waren de daders extreemrechtse gabbers. In Muiderberg schoot een extreemrechtse gabber drie Marokkaanse jongeren neer en bij anti-islamitische aanslagen en acties in de periode na de moord op Theo van Gogh waren regelmatig gabbers betrokken. Je zou denken dat tussen al deze gewelddadige gabbers wel enkele forumleden van Holland Hardcore moéten zitten. En dat klopt.
Een voorbeeld. Op 15 juni 2003 laten Sanne van de Wiel en Maikel Kreuger de stoere praat uit de virtuele wereld achter zich. Samen met enkele kameraden steken ze een islamitische basisschool in Eindhoven in brand. Al snel arresteert de politie vijf verdachten. Van de Wiel en Kreuger stellen in de rechtbank met hun actie een daad te hebben willen stellen tegen buitenlanders.

Stefan Heijnen (links) en Maikel Kreuger

Uiteraard word ook deze actie met gejuich ontvangen op Holland Hardcore. Het is overigens niet de laatste keer dat deze school door een aanslag werd getroffen. Exact een jaar later, op 15 juni 2004 word de school opnieuw in brand gestoken. En op 8 november 2004, kort na de moord op Theo van Gogh, vernietigt een explosief de pui en voordeur van dit gebouw, alsmede vele ruiten in de directe omgeving. De daders van deze aanslagen zijn nooit gepakt.

Holland Hardcore in actie
Holland Hardcore-leden zijn dus niet alleen politiek actief op internet. De forumgebruikers ontmoeten elkaar ook ‘in real life’. Om elkaar eens in het echt te zien, ideeën uit te wisselen, bier te drinken en uit te gaan. Zulke bijeenkomsten gaan gepaard met politiek gemotiveerd geweld en intimidatie. Zo word op een Holland Hardcore-bijeenkomst in november 2003 in Eindhoven een dakloze aangevallen. Enkele mensen worden gearresteerd. In januari 2004 vind een Holland Hardcore-meeting plaats in Haarlem. Deze avond ontstaat op station Haarlem een vechtpartij. De groep van ongeveer vijfentwintig Holland Hardcore-aanhangers valt twee allochtone jongens lastig. Na een vechtpartij, waarvan een NS medewerker beweert dat er een mes bij is gebruikt, zijn de twee jongens gewond geraakt. Op het moment dat enkele vrienden versterking komen brengen vertrekken de Holland Hardcore-aanhangers. Verder roepen verschillende Holland Hardcore-leden, waaronder Stefan Heijnen, in 2003 elkaar op te gaan rellen op een kermis in Weert, waar vervolgens daadwerkelijk ongeregeldheden plaatsvinden.

Screen shot holland hardcore actie’s en demonstratie overzicht

Organise!
Stefan Heijnen ondersteunt via zijn website verschillende extreemrechtse organisaties en partijen. Op Holland Hardcore plaatst hij prominente verwijzingen naar de sites van de Nationale Alliantie (NA), de Vereniging voor Nederlandse Nationalisten, Nieuw Rechts en Voorpost. Ook een link naar een site die pleit voor de vrijlating van Ben van der Kooi, een activist die is gedetineerd wegens verdenking van brandstichting bij een moskee, neemt een prominente plek in op de site. Van der Kooi was totdat hij werd opgepakt een actief forumgebruiker van Holland Hardcore.

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 is de NA naarstig op zoek naar mensen die een ondersteuningsverklaring voor de partij willen ondertekenen. Heijnen helpt de partij een handje door op het forum mensen op te roepen te tekenen voor de NA. Heijnens loyaliteit richting de NA is verklaarbaar. Zij delen namelijk hetzelfde racistische wereldbeeld. En Heijnen was betrokken bij de voorloper van deze partij, de NNP. Op 11 september 2003 liep hij mee in een anti-terreur demonstratie van de NNP, Nieuw Rechts en de Jonge Fortuynisten. Op 25 oktober 2003 nam hij deel aan de anti-pedofilie demonstratie van de NNP en Nieuw Rechts, welke door toedoen van een AFA actie op het laatste moment werd verboden. In september 2003 was Heijnen samen met een groep NNP-ers aanwezig op een gabberfeest in Leusden. In augustus 2004 probeerde Heijnen het nog een keer met een demonstatie van de Nationale Alliantie in Eindhoven en  was hij aanwezig op een Pim Fortuyn herdenking op 6 mei 2005 in Rotterdam. Op al deze bijeenkomsten probeert Heijnen telkens een groep mensen van Holland Hardcore mee te nemen. En dat maakt hem tot een sleutelfiguur. Heijnen staat als georganiseerde rechts-extremist middenin de gabbersubcultuur. Voor verschillende partijen en organisaties vist hij in de grootste vijver die er voor hen is; de extreemrechtse gabberscene.

Panzerfaust
Maar hier houden Heijnens activiteiten niet op. Hij verleent ook diensten aan Fenris postorder. Dit postorderbedrijf beschikt over een uitgebreide website waarop allerlei nationalistische en fascistische producten te koop aangeboden worden. Deze website wordt gehost op dezelfde server als Holland Hardcore.
In het najaar van 2005 zaten de twee belangrijkste mensen van Fenris postorder, Tim Mudde en Jasper Velzel, in Tsjechië vast wegens het bezit van nazistische propaganda. In deze periode werd namens Fenris een aantal berichten verstuurd vanaf dezelfde server als die van Holland Hardcore (#2). Maar ook via zijn eigen site biedt Heijnen producten aan. Een “nationaal socialistische hardcore” cd van ‘DJ Panzerfaust’ is via de girorekening van Heijnen te bestellen. Op deze cd staan nummers met titels als ‘Schutzstaffel’ en ‘White Revolution’. In het nummer ‘Aryan techno’ zijn delen van een toespraak van Adolf Hitler gemixt. Diens portret staat wel vier keer afgebeeld op de cover. Op de cd-hoes staat een hakenkruis en een nationaal-socialistische zwarte zon afgebeeld. In het nummer ‘The Eternal Jew’ worden joden “a race of parasites” genoemd die de holocaust zelf hebben bedacht. Op de track ‘Holocaust industry’ leert DJ Panzerfaust ons dat zij dat doen “because they make such a big profit of it.” Strafrecht
“Deze uitingen zijn op zichzelf al aan te merken als beledigend op grond van godsdienst en ras en zetten aan tot haat tegen een groep mensen op grond van ras dan wel godsdienst. Daarom is het verkopen van deze cd een strafbare activiteit”, volgens het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). MDI-directeur Marco Hughes: “In het Wetboek van Strafrecht staat dat iemand die discriminerende uitingen openbaar maakt, verspreidt of in voorraad heeft gestraft kan worden. Ook op het forum vinden strafwaardige activiteiten plaats. Er worden met grote regelmaat discriminerende, beledigende en haatzaaiende uitingen geplaatst. Het overgrote deel van deze uitingen richt zich tegen moslims, Marokkanen en joden. Het beheer van een forum is verantwoordelijk, en heeft de technische mogelijkheid voor het ‘schoon houden’ van een forum.” Hughes vervolgt: “Juist in deze tijd van maatschappelijke onrust op het gebied van onder meer integratie, terrorisme en vrijheid van meningsuiting, is het van belang te laten zien dat de Nederlandse wetgeving ook op internet geldt. Holland Hardcore is een populaire website en kent ruim 6000 geregistreerde gebruikers. De administrator achter de site waant zich veilig door de site op buitenlandse servers te laten draaien en het domein onder valse gegevens te registreren. Juist daarom is vervolging belangrijk. Er zal een grote voorbeeldwerking van uitgaan.”

(#1) Deze naam verwijst zowel naar zijn geboortejaar als naar de Nieuwe Nationale Partij (NNP), een extreemrechtse partij die als opvolger van de CP’86 kan worden beschouwd, maar inmiddels niet meer actief is.

(#2) De server waar Holland Hardcore en Fenris op draaien is van “Eigen volk eerst nationalistische webhosting”. Dit domein is van Rob Copier, één van de andere grondleggers van Holland Hardcore.

Stefan Heijnen (links) en Rob Copier