Home » Muziek » Nederlandse Hammerskin treedt op in Finland

Nederlandse Hammerskin treedt op in Finland

Deze tekst is onderdeel van onderzoeksresultaten kwartaal 1 ’23


Bewapend met gitaar en een breed repertoire aan allerlei covers van extreemrechtse bands speelt Flatlander op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari twee concerten in Finland. Flatlander is het alter ego van Harm-Jan Smit uit Finsterwolde die zijn proefperiode als ‘Prospect of the Nation’ goed heeft doorstaan en sinds enkele jaren een erkend Hammerskin-lid is. Beide concerten vallen onder de Hammerskin-structuur.

Harm-Jan Smit op het Day of Honour-fest in Budapest (2020)
Harm-Jan Smit op het ‘Day of Honour’ festival in Budapest (2020)

Op de flyer van vrijdag prijkt een foto van een leeg podium met drumstel. Achter het drumstel hangt  een vlag met twee gekruiste hamers met en tandrad aan de muur. Tussen de vlammen op de tweede flyer, maar niet makkelijk zichtbaar, doemen ook twee gekruiste hamers op. Beide zijn symbolen van de neonazistische Hammerskin-cultuur.

Sinds enkele jaren opereert in Nederland weer een groepje Hammerskins, met als uitvalsbasis Winschoten. Enkele neonazi’s is in inmiddels de status van ‘Prospect of the Nation’ontgroeid en kunnen tegenwoordig gerekend worden als ‘full member’ van de Hammerskin. Een van die Hammerskins is de voormalige gitarist van de extreemrechtse Hardcore-band Blindfolded, Hendrik Harm Johan Smit, alias H.J., alias Flatlander. Peter Adriaan van der Wal, beter bekend onder zijn pseudoniem Adri Pestus, is de ex-zanger van Blindfolded en ook ‘full member’. Momenteel zingt hij in de Black Metal-band Cirith Gorgor. Daarnaast is Ronnie Jan Peterson een volwaardig Hammerskin-lid en samen met Flatlander treedt hij zo af en toe op. In 2019 spelen ze beide op een bijeenkomst van de extreemrechtse organisatie Voorpost in Hengelo. Zowel Smit als Peterson hebben een verleden in de neonazistische organisatie Blood & Honour.

Flatlander afficheert zich graag als ‘patriottische zanger’, maar achter dit masker gaat een neonazi schuil. In augustus 2022 zou Flatlander optreden op het ‘Frontnacht’ festival in België, aan de vooravond van de IJzerwake. Door protesten werd het concert uiteindelijk verboden. “Publicly named and shamed” volgens een zinsnede uit de live-stream van Flatlander. “Patriotism is not a crime” aldus de stream van Harm-Jan Smit. Doel van de stream was om publiek zelf een oordeel te laten vellen over enkele liedjes die hij speelt.Uiteraard zorgde Flatlander ervoor dat hij niet in diskrediet gebracht kon worden, zo speelde hij niet het nummer ‘German British Friendship’, dat alleen in selecte gezelschappen ten gehore wordt gebracht. In het lied wordt Rudolf Hess bewierookt. Daarnaast heeft Flatlander het laatste couplet aangepast geheel in lijn met zijn Arische Weltanschauung. “We are the same race, we have the same faith, we have the same Aryan roots..”.

Album 'Joutomaa' van neonazi-band Pagan Skull, inclusief samenwerking met Flatlander bij nummer '‘Waiting for the fall’
Album ‘Joutomaa’ van neonazi-band Pagan Skull, inclusief samenwerking met Flatlander voor ‘‘Waiting for the fall’

In 2021 brengt de Finse neonazi-band Pagan Skull een cd uit met als titel ‘Joutomaa’. Een zwarte zon en een hakenkruis ‘sieren’ de voorkant. Flatlander neemt als zanger deel aan het nummer ‘Waiting for the fall’ , het laatste nummer op deze cd. Zijn Nederlandse versie heet ‘Wachten tot het valt’. Een van deze tracks zal hij gespeeld hebben. Welke andere songs Flatlander op de twee Hammerskin-concerten heeft gespeeld laat zich raden. Het publiek wil vast meer covers horen van Skrewdriver, Bound for Glory, Fortress, RAHOWA (Racial Holy War) en andere extreemrechtse klassiekers uit de skinhead-scene. Het zullen in ieder geval songs zijn die passen bij de cultuur van de Hammerskins.

Anderen over dit onderwerp: