Home » Organisaties » Nationalistische Volks Beweging » Nationalistische Volks Beweging – NVB

Nationalistische Volks Beweging – NVB

Op 25 maart 2006 hebben dissidenten uit de Nationale Alliantie (NA) een nieuwe extreemrechtse partij opgericht. Het initiatief is Nationalistische Volks Beweging gedoopt. De Deense cartoonaffaire stond aan de wieg van deze scheuring. De kring Holland van de NA wilde op internet de confrontatie wel aangaan door antimoslim-cartoons te plaatsen, terwijl het hoofdbestuur veel terughoudender was. Of dit de enige reden voor de rigoureuze stap van afsplitsing is lijkt onwaarschijnlijk, maar is verder onbekend.

De nieuwe partij wil een “Volksnationalistische koers” varen waarbij men achter het “Eigen Volk eerst principe” staat. De speerpunten waarmee men zich op de site presenteert lichten al een tipje van de sluier op en laten een klassieke extreemrechtse partij zien. Naast een aantal zachte punten wil de NVB de doodstraf en grenscontrole herinvoeren. Men wil Turkije buiten de EU houden, en niet westerse allochtonen zoveel mogelijk uit het land weren. Een opvallende kant aan de partij zijn het logo en het motto waarvoor men gekozen heeft. Het logo lijkt sterk op dat van de NSB en ook het motto “Voor Volk en Vaderland” komt oorspronkelijk van deze partij.

De bedenker van de partijnaam en logo is Ton Steemers (1964) uit Schagen. Net zoals de meeste andere NVB’ers loopt hij al vele jaren rond bij uiterst rechts. Een groot deel was actief bij de verboden partij CP’86 waarvan Steemers in het hoofdbestuur zat. Ex-CP’86 voorzitter Wim Beaux (1930) uit Amsterdam bekleedt deze functie nu ook weer bij de NVB. De secretaris is Gerard de Wit (1952) uit Delft. De Wit was de penningmeester van de NA. De afsplitsing raakt dus ook de top van de Nationale Alliantie. De penningen van de NVB worden echter beheerd door Peter van Egmond (1950) uit Velsen-Noord. Het enige NVB bestuurslid waarvan wij geen CP’86 verleden kennen is Gerhard Neid uit West-Friesland.

Voorzitter Wim Beaux, met rechts NA-voorzitter Jan Teijn

Verboden voortzettingen?
Met de personele bezetting en de presentatie lijkt de NVB te leunen op de twee verboden partijen NSB en CP’86. Men heeft het logo en motto van de NSB gekopieerd, en vier van de vijf initiatiefnemers kennen een verleden in de CP’86. Maar ook de partij Nationale Alliantie waaruit de NVB nu afkomstig is, botst regelmatig met het wetboek van strafrecht. NA-activist Ben van der Kooi zit 30 maanden celstraf uit vanwege het in brand steken van een moskee. De NA blijft hem desondanks volop steunen. Onder meer door het bedreigen van Fortuynisten die een belastende verklaring aflegden.
Tegen een aantal grove antisemitische berichten op het forum van de NA is vorig jaar ook aangifte gedaan en eerder al werd een jonge skinhead veroordeeld nadat hij beledigende NA propaganda voor zijn raam had gehangen. NA-secretaris Virginia Kapic ontsnapte onlangs aan een veroordeling wegens verboden wapenbezit en geweld.
Door de radicale positionering zal de Nationalistische Volks Beweging slechts een bestaan in de marges van het politieke landschap gegund zijn.