Home » Organisaties » Autonome Nationale Socialisten » Jeugd Storm Nederland vecht zichzelf de keet uit

Jeugd Storm Nederland vecht zichzelf de keet uit

Eind oktober organiseerde de nazistische jongerenorganisatie Jeugd Storm Nederland (JSN, de opvolger van Soetermeer Skinhead Front) een feest in Rijswijk. De entree was €10,- die aan een pot voor politieke gevangen zou worden geschonken.

Dat is geen groot nieuws. En de kans dat dit feest een spraakmakend karakter zou kunnen krijgen is bij JSN zo goed als uitgesloten, omdat de eisen aan deelnemers bijzonder hoog zijn:

JSN verwacht van al zijn leden dat zij zich opstellen als volwaardig Nationaal Socialisten! Dit betekent dat je dus niet dronken aankomt op bijeenkomsten en demonstraties! Het is dan ook ten strengste verboden om voor en/of tijdens een demonstratie alcohol te benuttigen. Op een bijeenkomst zal de toegang ook geweigerd worden als men dronken aankomt.

Het serieuze karakter van de organisatie, de hoge eisen, gecombineerd met een interessante deelnemer, oudgediende Stewart Mordaunt: niets leek een geslaagde bijeenkomst in de weg te staan. Enkele dagen na het feest meldde JSN dan ook op de website:

Op 21 Oktober is er ergens in Nederland een J.S. feest gegeven. Wij willen dan ook alle kameraden bedanken, die mee hebben gewerkt om het feest tot een succes te maken.

Maar de aanwezigen bij het feestje zagen toch iets heel anders gebeuren, het feest liep helemaal uit de hand.De bijeenkomst vond plaats in de Scoutburght Rijswijck in het Wilhelminapark met zo’n dertig aanhangers. Onder hen bevond zich de oudgediende Stewart Mordaunt, voormalig gemeenteraadslid van de CP’86. Sommige bezoekers hadden zich speciaal uitgedost met SS-tekens en hakenkruisen op de kleding. Een aanwezige vrouw liep zelfs rond met een hakenkruisband om haar arm. In tegenstelling tot de opmerkingen op de website bleek het gebruik van alcohol snel ernstige proporties aan te nemen. Het zelf meegebrachte bier en andere drank werden in een rap tempo naar binnen gewerkt. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste aanwezigen dronken rondbanjerden en een persoon ging al vroeg op de avond over haar nek.
En al snel ontstonden ook – niet verbazingwekkend – de eerste ruzies. Buiten was er commotie om een aanwezige vrouw. Meerdere nazis bemoeiden zich ermee, schreeuwden, scholden en duwden tegen elkaar en er werd met de deur geslagen. De chaos was al snel compleet. Een JSN-vrouw uit Den Haag lag op de grond te spartelen en te schreeuwen als een bezetene. Een aantal mensen ging vervolgens bovenop haar zitten, om haar in bedwang te houden. Vervolgens werd ze stevig omarmd, omdat ze helemaal door het lint ging. Om vervolgens weer afwisselend op de grond te belanden en omhelsd te worden.

Alwin Walhter

Andere aanwezigen kregen ondertussen fikse ruzie met elkaar, scholden elkaar uit voor “kankerhoer” en “kankerjood” en er waren wat kleine schermutselingen waarbij een stoel door de lucht vloog en mensen al rollebollend over de grond gingen. JSN-kopstuk Alwin Walther liep woedend naar buiten en begon hard tegen het gebouw aan te schoppen. Het was ondertussen wel duidelijk dat de avond iets anders verliep dan gepland was.

Iets na middernacht kwam er een ambulance bij het scoutinggebouw aan. De aanwezige nazi’s maakten echter zo’n agressieve indruk, dat de ambulancebroeders snel besloten te vertrekken. Enige tijd later kwam de politie poolshoogte nemen, gevolgd door dezelfde ambulance. Het geruzie en gescheld ging ondertussen gewoon door. De eerder genoemde dolgedraaide vrouw holde het park in, achterna gezeten door bekenden die haar probeerden te kalmeren.

Minder prettig was dat de nazis niet alleen elkaar te lijf gingen. Tegen middernacht vertrok een groep van ongeveer acht JSN’ers. Zij liepen richting het station in Rijswijk. Onderweg kwamen zij een aantal passerende fietsers tegen, scholden hen uit en holden er achteraan met duidelijk gewelddadige intenties. Gelukkig wisten de fietsers te ontkomen, waarna de dronken nazis hun tocht voort zetten. Gezien eerdere ervaringen zouden deze “helden” na een arrestatie door JSN ook tot “politieke gevangenen” zijn gebombardeerd en had de net bij elkaar gezopen pot voor politieke gevangen mooi van pas kunnen komen.

Dit alles ging door tot het feest om een uur of twee werd beëindigd.