Home » Politieke partijen » Partij Voor de Vrijheid » Extreemrechtse activist wordt PVV senator

Rechtsextreme Aktivist ist PVV senator

Op 9 juni 2015 in Den Haag die neuen Senatoren im Senat installiert. Unter ihnen war ein aufstrebender junger PVV'er von Noord-Brabant, Alexander van Hattem (1983) von Steensel. Für die breite Öffentlichkeit ist es ein ungewohntes Bild, aber Van Hattem ist seit gelaufen 2002 rund auf der politischen Bühne. Er begann seine Karriere als Mitglied des Young Fortuynisten, die umstrittene Aktivist Jugendabteilung des LPF. Vanaf 2006 Er ist 4 Jahre Fraktion Mitarbeiter des LPF in Eindhoven Stadtrat. Jetzt prüft er Rechnungen für die Verfassung.

Alexander van Hattem (mit Gläsern und Lonsdalejas) ein Flyer-Kampagne der Neuen Rechten in Tilburg, 2003
Alexander van Hattem (mit Gläsern und Lonsdalejas) ein Flyer-Kampagne der Neuen Rechten in Tilburg, 2003

De Jonge Fortuynisten (JF) habe Sensation mehrmals geboren ihre Kontakte mit Rechtsextremen zum Beispiel der Neuen Rechte und die New National Party (NNP),eine Partei, die als Nachfolger der verbotenen faschistischen Partei CP'86 gesehen wurde. Wir schrieben hier vor über. An einigen Momenten der Zusammenarbeit zwischen der extremen Rechten und JF Clubs war Alexander van Hattem selbst verfügbar. das war natürlich so in dem Strafverfahren gegen Fortuyn Mörder und die jährliche Gedenkfahrt in Rotterdam. Aber während Sie noch auf die Dynamik jener Zeit tragen könnte weniger Platz gelassen für Ihre Unterstützer Screening.

Rechtsextremistische Demonstrationen

In april 2003 die Situation ist viel weniger kompliziert, wenn die rechtsextreme Partei Neue Rechte eine Broschüre Aktion in Tilburg organisiert. Ein Juwelier hat einen Dieb und Parteichef Michiel Smit, die Straße mit einer Reihe von Führungskräften seit geschossen Unterstützung zeigen. Alexander van Hattem ist an dieser Aktion beteiligt und hat in Lonsdale-Jacke für den Anlass gekleidet, eine beliebte Marke unter den Skinheads.

Später im 2003, op 9 december, JF organisiert in Deutschland eine Klage in Den Haag gegen die Gnade eines RAF-Mitglied. Nach einem Aufruf zum Handeln von Alexander van Hattem gehen sie in der deutschen Botschaft nach oben. In de dagen voorafgaand aan deze actie was de oproep al rond gegaan over extreemrechtse webfora, sowie Holland Hardcore. Hierdoor was er een groep activisten van de NNP gemobiliseerd die zelfs nog iets groter was dan het zevental Jonge Fortuynisten dat op was komen dagen. De toenmalige NNJ-voorman Paul Peters (die op dat moment al is veroordeeld wegens het vernielen van een joodse begraafplaats) is een van de bekendste namen in het gezelschap. Een andere omstreden deelnemer is Rens Kaaijk. Hij is in 2002 na een NVU demonstratie gearresteerd wegens het bedreigen en mishandelen van passerende allochtonen.

Gebruikers van internetforum Holland Hardcore evalueren actie JF
Gebruikers van internetforum Holland Hardcore evalueren actie JF

De oproepen om deel te nemen aan de JF actie op extreemrechtse webfora zijn geen probleem voor Van Hattem. Net als de aanwezigheid van extreemrechtse geweldplegers op zijn actie. Van Hattem stuurt ze niet weg, noch neemt hij op andere wijze afstand van hem. Wel blijken deze deelnemers invloed te hebben op de route van de demonstratie.

Als het NRC vervolgens een foto publiceert van een skinhead op deze actie voelt de JF zich onheus bejegend. Van Hattem stuurt een boze brief en de JF start een klachtenprocedure tegen de krant. Wonderwel winnen ze deze ook nog, terwijl het feitelijk een gecombineerde JF/NNP actie was.

In augustus 2004 doet zich een onduidelijke situatie voor in Eindhoven. De radicale extreemrechtse partij Nationale Alliantie (NA) demonstreert tegen asielzoekers. Door antifascisten wordt een tegengeluid aangekondigd en de spanningen lopen op. Om een botsing tussen te groepen te voorkomen situeert de gemeente de acties op verschillende locaties. Dan duikt Alexander van Hattem ineens op en maakt hij provocatief foto’s van de antifascistische demonstranten. Hij heeft bij diverse gelegenheden al duidelijk gemaakt een grondige afkeer van antifascisten te hebben, dus het waren geen gezelligheidskiekjes die hij maakte. De NA-demonstratie was mede georganiseerd door Van Hattems vroegere JF-kameraad Mart Moors met wie hij in diskrediet was geraakt door diens koerswijziging naar radicaal rechts.

PVV carrière

In 2006 wordt Van Hattem fractiemedewerker van de LPF in de Eindhovense gemeenteraad. Zijn buitenparlementaire activiteiten zijn vanaf dit moment minder op acties en meer op bijeenkomsten gericht. Hierbij trekt hij de aandacht van de PVV. Van Hattems openlijke omgang met extreemrechtse activisten is voor deze partij geen bezwaar hem kandidaat te stellen. In 2011 wordt hij verkozen tot Statenlid voor de PVV in Noord-Brabant, waar hij voorzitter wordt. Ook op de PVV lijsten voor de Tweede en Eerste Kamer staat hij kandidaat.

Alexander van Hattem op Fortuyn herdenking in Rotterdam, 2010
Alexander van Hattem op Fortuyn herdenking in Rotterdam, 2010

Op 29 maart 2014 vindt in Den Haag het gewraakte verkiezingsfeestje van de PVV plaats. Hier vraagt Geert Wilders zijn gehoor of ze meer of minder Marokkanen willen. Uit volle borst scandeert Alexander van Hattem hier het “minder, weniger, minder” mee. Later zegt hij achter Wilders te blijven staan en bevestigt hij dat hij echt minder Marokkanen in Nederland wil, en dat dit ook voor Brabant geldt.

Een belangrijke taak van de Eerste Kamer is het toetsen van wetsvoorstellen aan de grondwet. De PVV is voorstander van het afschaffen van de Eerste Kamer. Grondrechten worden door de PVV dan ook slechts selectief positief gewaardeerd. En ze worden afgewezen en aangevallen wanneer deze de positie van religieuze minderheden beschermen. Uit hun voorstellen blijkt dat vrijheid van onderwijs, godsdienstvrijheid en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht bij deze partij niet in veilige handen zijn. De Eerste Kamer zetel voor de extreemrechtse activist Alexander van Hattem is voor wat dat betreft de kers op de PVV taart.