Home » Politieke partijen » Nederlandse Volks-Unie » Diverse neo-nazi’s veroordeeld

Diverse neo-nazi’s veroordeeld

Vandaag zijn Joop Glimmerveen en Stewart Mordaunt in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag wegens racistische toespraken die zij in november 1996 hebben gehouden.

Zij spraken op twee bijeenkomsten van de CP’86 en de NVU in Rotterdam en Schiedam. Glimmerveen bedreigde in zijn toespraken onder andere Tweede Kamerlid Tara Varma en de hoofdredacteur van de Haagse Courant. Mordaunt had gezegd dat de heersende politici vernietigd moesten worden, omdat ze het blanke ras hadden uitgeleverd aan de Joden en de buitenlanders.
Glimmerveen kreeg vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Mordaunt kreeg zes weken cel, twee meer dan de vier die hij van de Rotterdamse rechtbank had gekregen. Opmerkelijk was dat Glimmerveen vrijgesproken werd van het bedreigen van de hoofdredacteur van de Haagse Courant. Glimmerveen had hem na de machtsovername door extreem-rechts de doodstraf in het vooruitzicht gesteld.

Joop Glimmerveen
Stewart Mordaunt

Verder werden vandaag ook Constant Kusters en Jozef Ida Gorissen veroordeeld. Zij moesten zich in hoger beroep verantwoorden voor hun gewelddadige verzet in februari 1996 tegen een arrestatie in Rotterdam. De politie wilde hen arresteren omdat zij een spandoek vasthielden met de tekst ‘Eigen Volk Eerst’, een adelaar, een hakenkruis en een keltisch kruis, terwijl op die dag een demonstratieverbod gold in Rotterdam. De CP’86 en de CD wilden demonstreren tegen het zogenaamde ‘vlaggetjesverbod’, het dragen van Nederlandse vlaggetjes op je jas op enkele scholen.

Constant Kusters

Dat was door burgemeester Peper verboden, nadat de CP’86 zich bij een eerdere toegestane demonstratie niet aan de afspraken had gehouden.
Gorissen was oorspronkelijk tot 50 uur dienstverlening veroordeeld en kreeg nu 80 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Kusters kwam er beter vanaf. Hij kreeg oorspronkelijk 60 uur dienstverlening en werd vandaag veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.
Beide heren hadden overigens al eerder honderd gulden boete gekregen wegens het deelnemen aan een verboden demonstratie.