Home » Politieke partijen » Nederlandse Volks-Unie » Ger Haan veroordeeld

Ger Haan veroordeeld

De Limburgse NVU-activist Ger Haan (1969) is op 1 juni veroordeeld tot 4½ jaar cel door de rechtbank in Aken. Haan was rond 1998 actief in de NVU en de Duitse JN (Junge Nationaldemokraten) en speelde in de band Kieckers Fünfte Kolonne (#1). In december 1998 schoot hij vijf keer op zijn ex-vriendin, een Keulse JN-leidster. In eerste instantie werd gemeld dat Haan geschoten had omdat hij zijn ex verdacht van activiteiten voor de Duitse inlichtingendienst. Bovendien zou zij de lokatie van een geheime NVU-demonstratie in juli van dat jaar hebben verraden. Tijdens het proces bleek echter dat het hier om een ernstig uit de hand gelopen echtelijke twist ging, waarbij met name de ruzie over een omgangsregeling met hun kind hoog was opgelopen.

Haan werd twee dagen na het lossen van de schoten in Nederland gearresteerd en vocht zijn uitlevering tot aan de Hoge Raad aan. Haan voerde tijdens deze processen aan dat hij bang was in Duitsland ook voor zijn extreem-rechtse activiteiten te worden vervolgd. De Duitse justitie verdacht hem onder meer van betrokkenheid bij de verboden NSDAP/AO en voortzetting van de verboden FAP. In september 1999 bepaalde de Hoge Raad dat hij uitgeleverd kon worden en verkaste hij naar Duitsland, waar hij de komende tijd nog even blijft.

Opmerkelijk is dat hij alleen voor poging tot doodslag werd vervolgd. In zijn strafdossier wordt namelijk ook gewag gemaakt van moord, aanslagen met springstof en smokkel van drugs.

(#1) – Kieckers Funfte Kolonne is een Nederlands-Duitse skinheadband, die onder andere op de cd “Welkom in Sassem” van Tim Mudde staat.