Home » Organisaties » Blood & Honour » ‘Weerwolf cel’ actief in Nederland

‘Weerwolf cel’ actief in Nederland

Op woensdag 17 juli zijn in drie landen verschillende woningen, kantoren en gevangeniscellen van neonazi’s door de politie doorzocht. Zij worden verdacht van het vormen van een terroristisch netwerk dat als doel heeft het politieke systeem van de Bondsrepubliek Duitsland met geweld aan te vallen. Een van de verdachten is een jonge Nederlandse activist uit De Lier.

Jeroen Boers op demonstratie Nederlandse Volks-Unie
Jeroen Boers op demonstratie Nederlandse Volks-Unie

Het terroristisch netwerk, dat volgens justitie in Duitsland een ‘Weerwolf cel’ is bestaat uit een aantal Zwitserse, Duitse en Nederlandse mannen. De Zwitserse en Duitse verdachten hebben allen een lange en vaak gewelddadige loopbaan binnen het neonazistische netwerk achter de rug. Zo zit de met nazi symbolen volgetatoeëerde Zwitser Sebastien Nussbaumer momenteel in de gevangenis wegens het neerschieten van een man. De Duitsers Heiko Wöhler and Denny Reitzenstein zijn sleutelfiguren in de structuur rondom de band Weisse Wölfe. Deze band geeft steun aan de nazistische en terroristische groep Combat 18 en roept op tot een heilige rassenoorlog. De groep wordt door nazi’s omschreven als zijnde een radicale en illegale nationaal-socialistische band uit Duitsland. Deze personen en hun denkbeelden hebben blijkbaar tot de verbeelding gesproken van Jeroen Boers (1993) uit De Lier, de Nederlandse verdachte van de ‘Weerwolf cel’.

Jeroen Boers als ‘WeisserWolf’
Jeroen Boers als ‘WeisserWolf’

Jeroen Boers is sinds 2009 actief in de extreemrechtse kringen. Op internet presenteerde hij zich onder de naam ‘WeisserWolf’ op militante wijze (met een geweer) als een lid van het Kameraadschap Westland. Boers is vaak aanwezig op demonstraties van verschillende nazistische splintergroeperingen zoals de Nederlandse Volks-Unie, Nationale Jeugd Nederland en het Netwerk Nationale Socialisten (NNS). Bij een demonstratie van de NNS, in juni 2011 wordt de route door politieke tegenstanders geblokkeerd. Boers is betrokken bij een opstootje dat hier ontstaat en wordt even later gearresteerd.

Jeroen Boers (kaal) op demonstratie NVU samen met Jeroen van den Berg. Van den Berg is lid van Ulfhednar, een organisatie waarvan leden volgende week voor de rechter moeten verschijnen vanwege illegaal vuurwapenbezit
Jeroen Boers (kaal) op demonstratie Nederlandse Volks-Unie samen met Jeroen van den Berg (met zonnebril), oktober 2010. Van den Berg is lid van Ulfhednar. Hij moet volgende week met enkele Ulfhednar-kameraden voor de rechter verschijnen vanwege illegaal vuurwapenbezit

De Nederlandse nazi-demonstraties zijn Boers kennelijk niet genoeg. In 2010 vormt hij samen met een aantal vrienden uit de Blood&Honour/Combat18 scene een zogenaamde ‘Free Fight Crew’ (FFC). In 2011 neemt Boers met de FFC en een aantal andere organisaties deel aan een ‘Skinhead Front Nederland’ gevechtstraining in een bos. Daarnaast is hij minimaal drie keer gesignaleerd op neonazistische demonstraties in Duitsland. In 2012 beweert hij een gerechtelijk bevel te hebben ontvangen DNA af te staan.

In een aantal jaar tijd is Boers steeds dieper in de neonazistische beweging terecht gekomen. Hij oriënteert zich hierbij op het gewelddadigste deel van deze beweging. Als gevolg van deze oriëntatie en zijn aanwezigheid op demonstraties in Duitsland wekt het geen verbazing dat Boers in verband gebracht kan worden met de andere verdachten uit de ‘Weerwolf cel’.

Jeroen Boers (links) op een training van het Skinhead Front Nederland, 2011
Jeroen Boers (links) op een training van het Skinhead Front Nederland, 2011

Of dit netwerk werkelijk een terroristisch oogmerk heeft, en welke rol Boers hierin heeft gespeeld moet nog blijken. Tijdens de huiszoeking (in de woning van zijn moeder) was Boers vanwege een vakantie niet aanwezig. De doorzoeking was voornamelijk gericht op het vergaren van (gecodeerde) databestanden. Boers zou volgens zijn moeder echter geen computer bezitten en bovendien niet meer actief zijn in de extreemrechtse beweging.
Of er ook andere Nederlanders betrokken kunnen zijn bij dit netwerk kan niet worden uitgesloten. De Nederlandse extreemrechtse beweging is momenteel klein van omvang, maar herbergt verschillende leden die het voeren van een gewapende strijd als legitiem middel beschouwen. Deze mensen houden zich op in hetzelfde deel van de extreemrechtse beweging als Jeroen Boers.

Jeroen Boers op nazidemonstratie in Hamm, Duitsland 2011
Jeroen Boers op nazidemonstratie in Hamm, Duitsland 2011

Anderen over dit onderwerp: