Home » Muziek » Viking Jeugd Nederland herrezen?

Viking Jeugd Nederland herrezen?

In Oegstgeest werden september 1999 stickers van de Viking Jeugd verspreid. Een lokale postbode trof ze aan op brievenbussen en bushokjes. Telkens werden ze na verwijdering opnieuw geplakt, aldus de postbode. De politie neemt de zaak serieus. “Dit is een georganiseerd iets, geen kwajongensstreek. Iemand heeft de moeite genomen om deze boodschap te drukken. Wie of wat er achter zit, is ons nog onduidelijk”, aldus een woordvoerder van de politie Oegstgeest.

Wat nu? is de Viking Jeugd Nederland herrezen? Het laatste wat er van de club vernomen werd was de deelname aan nazi-bijeenkomsten in Duitsland in 1992. En toen was het eigenlijk alleen voormalig leider Kees van Rijn die nog actief was. Op de adressenlijst uit 1995 van de CP’86 prijkt zijn postbus in Geleen nog voor de ‘Vikingjeugd’. Aangenomen werd dat Van Rijn zich op deze manier wilde anonimiseren of moeite had om afscheid te nemen van het verleden, allebei niet ongebruikelijk in deze kringen. De stickers die in Oegstgeest opdoken vertonen echter een grote overeenkomst met de Viking Jeugd-stickers die begin jaren negentig, met toen nog de postbus van Van Rijn erop, verspreid werden.

Viking Jeugd-sticker
Viking Jeugd-sticker
Viking Jeugd-sticker
Viking Jeugd-sticker

Holocaust

In een interview met een metalblad verklaren leden van de nationaal-socialistische band Holocaust (uit Nederland) dat ze onlangs een ontmoeting hadden met een 75-jarige ex-SS’er die bij de Hitler Jugend gezeten heeft. Nu is Kees van Rijn een 75-jarige ex-SS’er die bij de Hitler Jugend gezeten heeft. Ook had hij in 1996 contact met de fascistische muziekscene en liet zich interviewen door het Amerikaanse fascistische muziekblad Resistance.

Hij riep de jeugd met ‘good intentions’ op om hem te bezoeken, zodat hij ze met raad en daad kan bijstaan. Wat die raad en daad dan precies inhouden blijkt uit de rest van het interview: “You should honor, admire and respect the great men of the past, like Adolf Hitler”, aldus Van Rijn, “But remember that we can’t solve our problems by making an imitation of them. (….) Shouting “Heil Hitler”, flying swastika banners, and drinking lots of beer is not the answer. (….) Act like real National Socialist did…. and you will be worthy of both the swastika and the history of National Socialism.”

Kees van Rijn
Kees van Rijn

Kennelijk hebben de leden van Holocaust de uitnodiging aangenomen en zijn zij bij Kees van Rijn op bezoek geweest. Wellicht ligt hier ook de oorsprong van het opduiken van de Viking Jeugd-stickers in Oegstgeest. Holocaust heeft namelijk contact met neonazi Jasper Velzel van Berzerker Records uit Oegstgeest. Dit platenlabel zal de komende CD van Holocaust gaan uitgeven. De naam van de band is inmiddels omgedoopt tot Wotan’s Order. De naam van de Germaanse God Wotan (Wodan) is hier dan ook een afkorting die staat voor ‘Will of the Aryan Nation’.

Vlaanderen

Een geheel andere link naar de Viking Jeugd wordt gelegd via de heer M.J. Mosterd uit Hoogvliet bij Rotterdam. Hij is sinds een jaartje “Kontakt Adres Nederland” voor de Viking Jeugd Vlaanderen, en schrijft artikelen in hun blad “Stormers”. Mosterd (1968) is afkomstig uit de CP’86. Nu is de Viking Jeugd Vlaanderen een bijzonder stoffig clubje dat in België niet bepaald serieus genomen wordt en ook niet veel aanhang heeft. Een afdeling in Nederland zal dan ook uit slechts enkele fanatiekelingen bestaan.