Medio augustus 2005 wist minister van justitie Donner in antwoord op Kamervragen – te melden dat het openbaar ministerie een onderzoek is begonnen naar strafbare uitlatingen op het Nederlandstalige webforum van de site Stormfront.org. Het openbaar ministerie zelf dekt zich echter bij voorbaat in en meldt: Het is geen gemakkelijk onderzoek omdat deelnemers vaak gebruik maken van bijnamen. We zitten er nog midden in. Dergelijk onderzoek is niet een, twee, drie afgerond. Dat blijkt, Stormfront.org bestaat inmiddels ruim tien jaar, het Nederlandse webforum ruim vijf jaar.
Tien jaar geleden stond het internet nog niet eens in de kinderschoenen. Mensen die er al van gehoord hadden associeerden het met nerds en hackers. In Nederland was nog geen twee jaar daarvoor de eerste publiek toegankelijke internetleverancier opgericht (Xs4all). In de Verenigde Staten was de verspreiding van internet al iets verder doorgedrongen, maar ook daar was van een massale belangstelling nog geen sprake. Op 27 maart 1995 begon voormalig Klu Klux Klan-leider Don Black de website Stormfront. Hij was daarmee een van de eersten, die een extreemrechtse internetsite in de lucht bracht.
De eerste jaren was Stormfront een langzaam groeiende website met veel nazi-propaganda en hakenkruisplaatjes die je kon downloaden en bijna helemaal gericht op de Verenigde Staten. Het internationale karakter bestond uit kleine Duitstalige en een Spaanstalige afdelingen, waarop enkele teksten werden geplaatst. Daarnaast werd de site gebruikt voor internationale communicatie. In ieder geval vanaf 1997 was er namelijk een discussielijst via e-mail operationeel. Ook hiervan maakten vooral Amerikanen gebruik, maar ook een enkele Nederlander. Een opvallende gebruiker van het eerste uur was Evert Mouw. Mouw presenteerde zich daar als overtuigd nationaal-socialist en Hitleraanhanger. Mouw was IT-er in opleiding en woonde nog in zijn ouderlijk huis op de Veluwe. Recent dook hij korte tijd op bij de Nationale Alliantie.
Maar Mouw was een uitzondering. Dat veranderde rond de millenniumwisseling. Met de rest van Nederland kwamen ook steeds meer rechts-extremisten in het bezit van een computer met internetaansluiting, gingen websites bouwen en zochten digitaal contact. In 1998 begon Stormfront een webforum als nieuwe service voor geïnteresseerden. Dat sloot naadloos aan bij de behoefte van de Nederlandse gelijkgestemden, die ongeveer in 2000 een eigen subforum kregen met de naam Stormfront Nederland (later omgedoopt in Stormfront Nederland & Vlaanderen).
Het forum bleek in meerdere opzichten een succesformule. Ten eerste was het een stuk eenvoudiger geworden om praktische en politieke discussies te voeren. Ten tweede konden er plotseling met het grootste gemak politieke propaganda en actieoproepen onder een grote groep belangstellenden worden verspreid. Ten derde bleek het forum een goede manier om nieuwe aanhangers te werven. Ten vierde leek het een manier om strafbare uitingen toch wereldkundig te kunnen maken: de computers waarop Stormfront draait staan immers in de Verenigde Staten, waar de Nederlandse strafwet niet van toepassing is. Bovendien maakte de anonimiteit van de deelnemers het lastig om de echte identiteit te achterhalen, als er sprake was van wetsovertreding.
Dat leidde er toe dat alle extreemrechtse partijen en zeer veel prominente activisten zich aanmeldden op Stormfront om daar hun partijpropaganda neer te zetten en discussie aan te gaan met gelijkgezinden. Maar al snel kwamen ook de nadelen duidelijk in beeld. Nu de discussies op Stormfront openlijk gevoerd werden, konden ook niet-sympathiserende personen meelezen. En dat bleek vervelende consequenties te hebben. Aanvankelijk was men er van overtuigd dat het gebruik van een Amerikaans forum strafbaarheid voor de Nederlandse wet uitsloot. Dat bleek echter een mythe. Diverse personen werden naar aanleiding van extremistische berichten op Stormfront gearresteerd en veroordeeld. Wanneer de inhoud van berichten op internet op Nederland gericht is, geldt de Nederlandse wet wel degelijk, onafhankelijk van de plaats waar de berichten fysiek staan (#1). Een grotere doorn in het oog van veel Stormfront-posters werd het meelezen door politieke tegenstanders. Die bleken door het intensieve gebruik van het forum veel bruikbare informatie te kunnen verzamelen (#2). Bovendien bleken gebruikers van het forum door het hoge nazi-gehalte (#3) van het Stormfront-forum zich publicitair kwetsbaar te maken. Een goed voorbeeld daarvan was het extreemrechtse Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit. In de periode dat hij nog lid was van de Leefbaar Rotterdam-fractie postte hij onder het pseudoniem wooninrotterdam op het Stormfront-forum. Door de radicale inhoud van zijn eigen berichten, maar zeker ook door het karakter van Stormfront zorgde dat voor een relletje in de media en in de Leefbaar Rotterdam-fractie. Uiteindelijk kon Smit in de fractie blijven zitten, na flink door het stof te zijn gegaan, maar zijn Stormfront-avontuur achtervolgt hem tot op de dag van vandaag.
De derde moderator is Timo Dessé (alias Heidens Bloed) uit Utrecht. Timo is net meerderjarig, afkomstig uit de Black Metalscene en sinds 2003 actief op Stormfront. Verder heeft hij zich een paar keer laten zien bij acties van de Nationale Alliantie en (recent) bij Nieuw Rechts. Beide optredens zijn overigens opvallend, omdat hij op Stormfront aangaf de NA te vaag te vinden en NR te pro-Joods.
Lichtgewichten of niet, wanneer het Openbaar Ministerie inderdaad van plan is berichtenplaatsers op Stormfront aan te pakken heeft het met dit trio wel goede kandidaten in handen. Niet alleen hebben zij zelf de nodige strafwaardige berichten op hun naam staan, bovendien zijn zij – als moderatorenteam – volledig verantwoordelijk voor alle overige berichten die op het Nederlandse deel van Stormfront verschijnen.
(#1) Opmerkelijk genoeg gebeurde dit eigenlijk alleen in de Zaanstreek. Daar bleek een goede samenwerking tussen het Anti Discriminatie Bureau, de Politie en het Openbaar
ministerie voldoende om een aantal personen dat zeer radicale uitspraken deed op stormfront.org te veroordelen. Waarom dit in andere regios achterwege bleef is niet bekend.
(#2) De Nederlandse nazi-band Brigade M schreef hier zelfs een nummer over Internet Informanten met als refrein:
Internet Informanten
erger nog dan infiltranten
De AIVD leest vrolijk mee
en Kafka heeft weer wat te schrijven
Toetsenbord terroristen
slaapkamernationalisten
Maar owee, de beweging leest mee
En je lijk zal spoedig boven drijven
(#3) Het Stormfront-forum wordt, evenals de website, gedomineerd door nationaal-socialisten die kwistig rondstrooien met hakenkruisen, SS-runes, jodenhaat en holocaustontkenning.
(#4) Toen Jan Teijn per vergissing twee keer hetzelfde bericht postte met een ander alter ego werd hij betrapt door de Stormfront-moderators. Die konden zijn gestook maar matig waarderen en dreigden hem te verbannen. Daarop kwam Teijn met het een doorzichtige verklaring: Bomber (een kameraad die wel eens gebruik maak van mijn computer, omdat ie er zelf geen heeft) is vergeten uit te loggen, zodat die andere naam verscheen.