Home » Publicaties » BVD 1e kwartaaloverzicht 1978

BVD 1e kwartaaloverzicht 1978

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
41
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE, VERBODEN, MAAR NIET ONTBONDEN, GAAT DOOR

Op 8 maart j.I. deed de Amsterdamse Arrondissementsrechtbank uitspraak inzake een vordering van het Openbaar Ministerie tot ontbinding van de NVU. Daar de rechtbank van mening was dat het optreden van de NVU in strijd is met de openbare orde en goede zeden (vooral in verband met discriminatie) werd de NVU als “verboden vereniging” gekwalificeerd. De organisatie werd niet ontbonden daar het zakelijk beheer gevoerd wordt door de “Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks-Unie” waarvan de ontbinding niet was gevorderd en er aan de Nederlandse Volksunie op zich zelf niets te ontbinden valt.
In haar verweerschrift had de NVU aangevoerd dat zij niet feitelijk discrimineert, maar slechts dreigt te gaan discrimineren nadat zij op democratische wijze daartoe de macht van het volk heeft verkregen. Dit verweer mocht echter niet baten. De consequenties van het verbod zijn: strafvervolging van “deelnemers” (een ruimer begrip dan alleen “leden”) en uitsluiting van verkiezingen.

Eventuele hierop volgende verborgen activiteit achtte de rechtbank niet ernstig,
omdat een politieke groepering het juist van openbaarheid moet hebben. Het eventuele gebruik van dekmantels zal volgens de rechter spoedig genoeg aan de kaak
zijn gesteld. NVU-voorzitter GLIMMERVEEN had voor alle zekerheid al enige tijd voor de rechterlijke uitspraak een “Lijst GLIMMERVEEN” laten inschrijven voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij met deze lijst uitkomen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 26