Home » Publicaties » Binnenlandse Veiligheidsdienst

Binnenlandse Veiligheidsdienst - BVD

Filter

Publicaties

59 resultaten

BVD jaarverslag 2001

Jaar:
2002
Taal:Aantal blz:
133
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.1 Extreem rechts

Extreem rechtse groepen dragen veelal een ondemocratisch gedachtegoed uit en zetten zich op xenofobe of zelfs racistische wijze af tegen de aanwezigheid van vreemdelingen in Nederland. De extreem rechtse politieke organisaties en bewegingen in Nederland zijn onderling sterk verdeeld en houden er soms zeer verschillende ideologieën op na.

Toch is grofweg een onderscheid aan te brengen tussen twee extreem rechtse richtingen. Ten eerste is er het zogeheten ‘burgerlijk extreem rechts’, waarvan de vertegenwoordigers ultra-nationalistische en xenofobe ideeën prediken. Van een andere orde zijn de radicalere ‘neonazistische’ groeperingen, die onversneden anti-democratische en racistische opvattingen huldigen.

De burgerlijk extreem rechtse partijen en organisaties hebben zich dit jaar niet weten te herstellen van de electorale klappen en de organisatorische malaise waarmee zij de voorgaande jaren te kampen hadden. Alhoewel niet officieel bevestigd, bestaat het Nederlands Blok (NB) sinds het verlies van de enige zetel in de Utrechtse gemeenteraad in 1998 niet meer. Ook heeft voormalig politiek leider Janmaat van de Centrumdemocraten (CD) enkele malen publiekelijk aangegeven dat hij weinig heil meer ziet in een terugkeer in de politiek. Aangezien de CD nauwelijks over kader beschikt, lijkt de CD definitief op zijn retour.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 25 tm 29

BVD jaarverslag 2000

Jaar:
2001
Taal:Aantal blz:
63
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.1 Extreem rechts

In Nederland kunnen twee extreem rechtse fenomenen worden onderscheiden. Ten eerste is er het zogenaamde ‘burgerlijk extreem rechts’, waarvan de vertegenwoordigers ultra-nationalistische en op zijn minst xenofobe ideeën prediken.

Van een andere orde zijn de radicalere ‘neonazistische’ groeperingen, die onversneden anti-democratische en racistische opvattingen huldigen. Tussen beide richtingen vindt overigens soms een zekere vorm van kruisbestuiving plaats.

Extreem rechtse groeperingen van de eerste categorie hebben in het afgelopen jaar geen kans gezien om op het politieke toneel terug te keren. Bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht verloor het Nederlands Blok zijn enige zetel, waardoor extreem rechts de laatste vertegenwoordiger in een gekozen orgaan verloor. De verschillende partijen zijn zich in het afgelopen jaar echter al wel gaan warmlopen
voor de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen van 2002 en trachten hun gedachtegoed meer te profileren. De Centrumdemocraten (CD) hebben daarbij vooral getracht op lokaal niveau invloed te vergaren. Hierbij speelden zij in op plaatselijk ongenoegen met het overheidsbeleid door tendentieuze brieven aan willekeurige burgers te sturen.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 12 tm 14

BVD jaarverslag 1999

Jaar:
2000
Taal:Aantal blz:
80
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.1 Extreem rechts

Extreem rechts heeft zich niet kunnen revancheren voor de grote verkiezingsnederlagen van 1998. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart deden de Centrum-Democraten (CD) mee in Zuid-Holland en Noord-Holland, terwijl in Utrecht het Nederlands Blok deelnam. Voor beide partijen was geen zetel weggelegd. De CD trachtte overigens, evenals een nieuwe extreem-rechtse splintergroepering, de Nieuwe Nationale Partij (NNP), garen te spinnen bij de gebeurtenissen in het Friese Kollum (de moord op een jonge inwoonster van Kollum en de nasleep ervan). Door te ageren tegen het Nederlandse asielbeleid wilden zowel CD als NNP hun gedachtegoed verbreiden, waarbij zij in Kollum trachtten in te spelen op het lokale verzet onder de bevolking tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum.

De Nederlandse Volksunie (NVU) trad meer internationaal naar buiten. Zij heeft in 1999 regelmatig deelgenomen aan demonstraties en manifestaties van geestverwanten in België en Duitsland. Duitse neo-nazi’s waren op hun beurt te gast bij een mars van de NVU in Valkenburg, waar de sterfdag van Rudolf Hess werd herdacht.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 19 en 20

BVD jaarverslag 1998

Jaar:
1999
Taal:Aantal blz:
88
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.1 Extreem rechts

Na het echec bij de verkiezingen voor de gemeenteraden en de Tweede Kamer heeft extreem rechts zich slechts sporadisch gemanifesteerd. Informeel overleg van bestuursleden van verschillende partijen, bedoeld om de krachten te bundelen en uiteindelijk te komen tot de vorming van een nieuwe partij, leidde door onderling wantrouwen niet tot overeenstemming. Er zijn geen aanwijzingen dat de Centrum Partij ‘86, na verboden te zijn verklaard en ontbonden, haar activiteiten in het geheim voortzet.

Neo-nazi’s in ons land zijn georganiseerd in het Aktiefront Nationale Socialisten, de FAP-arbeiderspartij en de Nederlandse Volksunie. Het gaat om kleine groepen zonder kader, die slechts in naam verschillen en feitelijk één geheel vormen. De drie leiders functioneren als driemanschap, dat frequent contact onderhoudt met geestverwanten in België en Duitsland. De gemiddeld zeer jeugdige achterban kent verloop en omvat per saldo nog steeds niet meer dan enkele tientallen personen, die overwegend inactief zijn. De verwachting is dat extreem rechtse groeperingen in Nederland voorlopig een randverschijnsel zullen zijn, gelet op de animositeit tussen de organisaties, hun bouwvallige structuren en de gebleken weerstand in de samenleving tegen het gedachtegoed.

Lees verder in het jaarverslag

 

Bijzonderheden: Extreem rechts Blz 19 en 20

BVD jaarverslag 1997

Jaar:
1998
Taal:Aantal blz:
66
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.1.1 Extreem rechts

Extreem rechtse organisaties hebben in 1997 minder vaak -via demonstraties of anderszins- de openbaarheid gezocht dan in 1996. Ook in dat jaar was al sprake van een afname van het aantal publieke acties vergeleken met 1995.

De Centrum Partij ’86 (CP’86), restant van de NVP/CP’86 die eind 1996 uiteen viel, is in 1997 onmiskenbaar in neo-nazistisch vaarwater geraakt. De belangrijkste bestuursleden van de partij namen enkele keren deel aan samenkomsten en demonstraties van neo-nazi’s in België en Denemarken. Zij werken samen met geestverwanten van de FAP-arbeiderspartij, de Nederlandse Volksunie en het Aktiefront Nationale Socialisten en onderhouden regelmatig contact met gelijkgezinden in België en Duitsland. CP’86 is gebrekkig georganiseerd en telt niet meer dan enkele tientallen leden, die voornamelijk woonachtig zijn in het Rijnmondgebied. Het totaal aantal georganiseerde neo-nazi’s in ons land in en buiten CP’86 wordt geschat op minder dan vijftig.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 16

BVD jaarverslag 1996

Jaar:
1997
Taal:Aantal blz:
65
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.1.1 Racisme en geweld legen allochtonen

In opdracht van de BVD verrichtten twee wetenschappelijke onderzoeksinstellingen onderzoek naar de oorzaken van racisme en anti-allochtoon geweld in Nederland.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie bestudeerde op basis van dossieranalyse de aard en omvang van dergelijk geweld in 1994 en deed onderzoek naar de motieven van daders.

Het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit van Utrecht verrichtte participerende observatie order jongeren om racistische tendensen binnen jeugdculturen te kunnen vaststellen. De resultaten van beide onderzoeken zijn in mei 1997 bekend gemaakt.

Parallel aan deze onderzoeken registreert de BVD geweldsincidenten gericht tegen leden van etnische minderheidsgroepen. Hoewel het beschikbare statistische materiaal onvolledig is, lijkt de constatering gerechtvaardigd dat het aantal incidenten, in vergelijking met 1995, niet of nauwelijks is toegenomen. Wellicht bestaat er verband met de teruggang van extreem-rechts, zoals deze blijkt uit verkiezingsresultaten en de afname van het ledental. Deze ontwikkeling is ook waarneembaar in Duitsland. Daar is een spectaculaire afname van het aantal incidenten geconstateerd.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 14 en 15

BVD jaarverslag 1995

Jaar:
1996
Taal:Aantal blz:
69
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2. 1.1 Racisme en anti-allochtoon geweld

Teneinde een beter inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaken van racisme en anti-allochtoon geweld in Nederland, is aan twee wetenschappelijke instellingen een onderzoeksopdracht gegeven. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie bestudeert op basis van dossieranalyse en gespreksrondes de motieven van daders van racistisch geweld.

Een onderzoek van het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit van Utrecht richt zich door middel van participerende observatie op de achtergronden van racistische agressie door jongeren. Beide onderzoeken zijn inmiddels van start gegaan en hebben een beleidsondersteunend karakter. Voor beide onderzoeken zijn begeleidingscommissies ingesteld, waarin de in Nederland aanwezige deskundigheid is vertegenwoordigd.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts Blz 14 en 15

BVD jaarverslag 1994

ISBN:
95053
Jaar:
1995
Taal:Aantal blz:
69
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.1.1 Extreem-rechts
Het gevaar van grondrechtsaantastingen in Nederland is hoofdzakelijk afkomstig uit extreem-rechtse hoek, met name in de vorm van verbaal en fysiek anti-allochtoon geweld. Ook de reactie hierop van extreemlinkse zijde geeft reden tot zorg.

De BVD heeft aandacht voor leden van extreem-rechtse politieke partijen van wie aantasting van onze democratische rechtsorde, met name van de vrije uitoefening van grondrechten van ingezetenen te duchten valt. Ook het -geringe- aantal leden van fascistische organisaties, waarvan het Aktiefront Nationale Socialisten (ANS) de belangrijkste exponent vormt, mag op belangstelling van de BVD rekenen.

Ma de opzienbarende zetelwinst van de Centrumdemocraten (CD) bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 1994 volgde een reeks publikaties over criminele activiteiten en racistische gewelddaden, die zouden zijn begaan door prominente partijleden. De fricties die zich mede als gevolg daarvan binnen de CD manifesteerden, leidden tot uittreding, schorsing en royement van dissidente, voornamelijk nieuw gekozen raadsleden. Het Nederlands Blok ontwikkelt zich in toenemende mate tot een aantrekkelijk alternatief voor vooral teleurgestelde en rancuneuze (ex)CD-raadsleden. Het Blok speelt daarbij een verre van passieve rol.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 10 tm 12

1994 BVD inzagedossier Jongeren Front Nederland (JFN)

Jaar:
1994
Taal:Aantal blz:
7
Soort Uitgave:
Beschrijving:

POLITIEREGIO LIMBURG-ZUID
REGIONALE Inlichtingendienst

Postbus 3 – 6200 AX – Maastricht :
Bezoekadress St. Hubertuslaan 40 – Maastricht
Telefoon 043 – 25 96 32 (direct) Telefax 043 – 218808

MELDINGSFORMULIER

Rapporteur
Datum : 28 maart 1994
Aan : D2 Team
Onderwerp Racistische pamfletten
Evaluatie
Nummer RIDLZ/94/023

Op maandag 21 maart 1994 werd bij rapporteur melding gedaan dat een manspersoon kopieën aan het draaien was van pamfletten waarop het Jongeren Front Nederland stond. De persoon zag er normaal uit en was zeker niet van het type Skinhead dan wel punker. Op de achterzijde van deze pamfletten stonden titels van
liedjes. Het was gelukt een kopie van dit pamflet te bemachtigen. Een kopie is bij dit rapport gevoegd.

Bij de politie Limburg Zuid, district Maastricht zijn die dag twee meldingen binnengekomen van personen, die een gedeelte van dit pamflet onder de ruitenwisser van hun auto hadden aangetroffen. (kopie is bijgevoegd) Op 22 maart werd melding gemaakt door een mevrouw die zo’n pamflet in haar brievenbus had aangetroffen.
Onderzoek in deze wordt voortgezet.

Gezien
Bureauchef RiD

BVD jaarverslag 1993

Uitgever:ISBN:
94065
Jaar:
1994
Taal:Aantal blz:
69
Soort Uitgave:
Beschrijving:

3.1.1 Extreem-rechts

Het aantal uitingen van afkeer jegens allochtonen lag eind 1992 lager dan in de eerste maanden van dat jaar. In 1993 was echter sprake van een stijging, met name in het vierde kwartaal. Daarbij dient te worden
aangetekend dat accurate cijfers niet voorhanden zijn. Ook kan niet altijd ondubbelzinnig onderscheid worden gemaakt tussen incidenten waarbij vreemdelingenhaat op de achtergrond meespeelt, en andersoortige waarbij allochtonen zijn betrokken.

Net als in 1992 waren deze incidenten in 1993 overwegend niet politiek geïnspireerd of georganiseerd, maar stoelden zij vooral op onsamenhangende, sterk individueel bepaalde motieven. Vaak ook handelden
daders onder invloed van soortgelijke gebeurtenissen elders in het land of in het buitenland en leken zij alleen uit op dubieuze publiciteit. Ook al zijn zulke motieven of bijvoorbeeld dronkenschap de drijfveren achter intimidatie-acties, het dreigend effect dat ervan uitgaat op de meestal nog niet volledig ingeburgerde vreemdeling is er niet minder om.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 20 en 21

BVD jaarverslag 1992

Uitgever:ISBN:
93103
Jaar:
1993
Taal:Aantal blz:
51
Soort Uitgave:
Beschrijving:

2.3.1 Extreem rechts

Het eerste kwartaal van 1992 gaf een reeks gewelddadigheden tegen allochtonen te zien, van mishandeling tot aanslagen met geïmproviseerde explosieven van geringe kracht, voorafgegaan door een waarschuwing. Hoogstwaarschijnlijk handelden de daders individueel of maakten zij deel uit van zeer kleine groepen in een gelegenheidssamenstelling. De BVD heeft geen aanwijzingen dat dit geweld politiek geïnspireerd of georganiseerd is geweest. In elk geval was daarvan geen sprake bij de inwoner van ‘s-Gravenhage, die bekende verscheidene bomaanslagen te hebben gepleegd. Het aantal gerapporteerde incidenten is sedert april 1992 sterk gedaald.

Hoewel Nederland per traditie kan bogen op een brede en diepgewortelde weerstand tegen extreem-rechtse organisaties en ideologieën, waren de intensiteit van gewelddadigheden tegen allochtonen in de omringende landen en het opkomend nationalisme aanleiding om de ontwikkelingen in Nederland nauwgezet te volgen. De samenwerking en informatie-uitwisseling met de CRI en met bestuurlijke, justi¬ fied en plaatselijke politieke autoriteiten was op dit vlak onveranderd intensief. Dit zal ook in 1993 het geval zijn.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 15

BVD jaarverslag 1991

ISBN:
2164171-47
Jaar:
1992
Taal:Aantal blz:
67
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Extreem rechts

Georganiseerd extreem-rechts beschikt in Nederland over een aanhang van naar schatting enkele honderden personen. Daarvan bezoeken er enige tientallen min of meer regelmatig vergaderingen en bijeenkomsten, of zijn anderszins politiek actief.

Een ruime meerderheid heeft politiek onderdak gevonden bij de Centrum Democraten (CD) of de Centrum Partij ’86 (CP’86). Een uiterst militante groepering van extreem-rechtse signatuur is de Nederlandse tak van het neo-nazistische Duitse Aktionsfront Nationaler Sozialisten / Nationaier Aktivisten (ANS). Kernen van de overigens niet erg grote, voornamelijk jeugdige aanhang bevinden zich vooral in het noorden van het land en in de omgeving van de steden Den Haag en Breda. Verder is een aantal kleinere verbanden actief, zoals het gezelschap rond NSB-weduwe F. Rost van Tonningen-Heubel, de lezerskring van het Informatieblad van de “Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks Unie”, de “Viking-jeugd”, leden van het geschiedkundig genootschap “De Wende” en de Nederlandse afdeling van de Northern League. Bij de meeste bestaat de aanhang uit voornamelijk oudere nationaal-socialisten. Hun streven is vooral gericht op behoud van het fascistisch gedachtengoed uit de jaren ’30 en ’40.

Lees verder in het jaarverslag

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 17 en 18

BVD 2e kwartaalbericht 1990

Jaar:
1990
Taal:Aantal blz:
32
Soort Uitgave:
Beschrijving:

IV. ANTIDEMOCRATISCHE STROMINGEN

RECHTS-EXTREMISME IN WEST-EUROPA

Extreem-rechts in West-Europa ontwikkelt zich sneller dan de wetenschap kan bijhouden. Een onderzoekscommissie van het Europees parlement concludeerde in 1986 nog dat van extreem rechts vooralsnog niets te duchten viel. Inmiddels worden door bijvoorbeeld de
Republikaner in de Bondsrepubliek en het Front National in Frankrijk resultaten geboekt die deze partijen definitief uit de politieke marge hebben gehaald; volgens politicologen zijn beide partijen goed voor zo’n 10 tot 12 procent van het electoraat. Ook in Nederland is bij de laatste verkiezingen voor Tweede Kamer en gemeenteraden een trend zichtbaar geworden die wijst op groeiende waardering voor extreem rechtse politieke opvattingen van bijvoorbeeld Centrum Democraten en Centrum Partij ’86. Janmaat kon met 0,9% van de stemmen terugkeren in de Kamer terwijl zijn partij in maart van dit jaar een nieuw hoogtepunt bereikte toen beslag kon worden gelegd op 11 gemeenteraadszetels, waarbij in sommige gevallen tot 6% van de stemmen werd gehaald.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 21 en 24

BVD 3e kwartaalbericht 1989

Jaar:
1989
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Succes voor de Centrum Democraten (CD) .

Met het behalen van een zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen op 6 September 1989, hebben de Centrum Democraten (CD) met lijstaanvoerder Drs. H.JANMAAT een mijlpaal bereikt in de gestadige opkomst van de partij.

De in juni 1989 gehouden Europese Verkiezingen hadden met ruim 31.000 op de CD uitgebrachte stemmen, reeds aangetoond dat JANMAAT de slag om de gunst van de extreem-rechtse kiezer definitief had gewonnen van de rivaliserende Centrum Partij ’86. De opmars van de CD zette zich sindsdien voort en resulteerde uiteindelijk in ruim 81.000 stemmen (0.9% van het totaal) tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Evenals voorheen boekten de CD ook nu weer het meeste electorale succes in de grote steden, waarbij in Rotterdam net 3,4% van het aantal uitgebrachte stemmen de hoogste score werd behaald.

In het licht van de niet aflatende negatieve publiciteit rond de CD en de tamelijk amateuristische verkiezingscampagne, die bovendien gekenmerkt werd door civielrechterlijke procedures aangespannen door opposanten, is het veroveren van een Tweede Kamerzetel door JANMAAT opmerkelijk.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 19 en 20

BVD 1e kwartaaloverzicht 1988

Jaar:
1988
Taal:Aantal blz:
30
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Jongeren Front Nederland (JFN)

FASSBINDER

Eind vorig jaar werden de gemoederen in Nederland in beroering gebracht door het publieke debat over het al dan niet opvoeren van FASSBINDER’s toneelstuk “Het vuil, de stad, de dood “. Met name in Joodse kringen leidde dit tot emotionele reacties. Men zag in het toneelstuk het zoveelste bewijs voor een opkomend antisemitisme.

De commotie rond deze affaire bereikte uiteindelijk zijn hoogtepunt in december 1987, toen bekend werd dat de toneelspeler Jules CROISET had verklaard in België ontvoerd te zijn door de “Nederlandse Fascistische Jongeren Organisatie”. Ofschoon bij zowel de Belgische als bij de Nederlandse instanties, betrokken bij het onderzoek naar de daders van CROISET’s ontvoering, onmiddellijk al de nodige twijfels rezen over de juistheid van CROISET’s verklaringen, kon pas na enige weken worden vastgesteld dat het hier een valse aangifte betrof.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 14 tm 18

BVD 3e kwartaaloverzicht 1986

Jaar:
1986
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

JEUGDSTORM SCHIEDAM

“Jeugdstorm Schiedam stelt zich verantwoordelijk voor de bomaanslag op de Parkweg, zo’n tien minuten geleden, bij de koffieshop”.Met deze woorden werd in de vroege ochtend van zondag 20 augustus jl. de aanslag op een Turkse koffieshop te Schiedam opgeëist.

Op aangeven van de plaatselijke politie verleende het Openbare Ministerie in deze zaak toestemming voor de aanhouding van en huiszoeking bij een ultra-rechtse jongeman. Deze verdachte werd nog diezelfde ochtend van zijn bed gelicht. Bij de huiszoeking trof de politie naast munitie-onderdelen veel propagandamateriaal aan, waaronder stickers, pamfletten en periodieken van het Jongeren Front Nederland.

Tevens werden ook internationale periodieken van ultra rechtse signatuur in beslag genomen. Uit de aangetroffen bescheiden bleek voorts dat door de bedoelde Schiedamse jongeren een plan de campagne voor folderacties was opgesteld en gedeeltelijk ten uitvoer gebracht.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 17 en 18

BVD 2e kwartaaloverzicht 1986

Jaar:
1986
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

HET VERKIEZINGSRESULTAAT VAN DE RECHTS-EXTREMISTISCHE PARTIJEN

Conform de verwachtingen zijn de rechts-extremistische partijen, die meededen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 21 mei jongstleden, de Centrum Partij en de daarvan afgesplitste partij Centrum Democraten, er niet in geslaagd een zetel te bemachtigen. Ook bij elkaar opgeteld blijft het aantal stemmen met + 48.000 onder de kiesdeler.

Intussen duren de onderlinge en interne conflicten in CP en CD, die mede tot het verkiezingsechec hebben geleid, voort.

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 27

BVD 3e kwartaaloverzicht 1985

Jaar:
1985
Taal:Aantal blz:
39
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREMISME

In Nederland zijn diverse extreem-rechtse cq rechts-extremistische groeperingen actief, die moeten worden onderscheiden naar de wijze waarop zij zich politiek manifesteren en naar de basisprincipes die achter deze politiek schuil gaan.

Het Consortium De Levensboom

De functie, die het Consortium zich heeft toebedacht is binnen het Nederlandse nationaal-socialistische politieke spectrum te fungeren als een soort Romeinse Curie. Vanwege de verdeeldheid binnen extreem-rechts Nederland heeft het Consortium deze functie tot nu toe echter niet waar kunnen maken. De leidinggevende figuren van de Viking Jeugd hebben begin 1985 de Viking Jeugd opgeheven om de rol van jongerenorganisatie van het Consortium te gaan spelen.

De beweging Consortium Jongeren is evenwel niet van de grond gekomen. Tot nu toe
verschijnen nog wel maandelijks 400 exemplaren van het blad “Manuscripten” van het Consortium. Door gebrek aan geld zal de beperkte invloed die mevrouw ROST van
TONNINGEN nog had binnen het rechts-extremistische politieke spectrum verder afnemen. Inmiddels trachten enkele “jongeren” opnieuw de Viking Jeugd op te richten als onafhankelijke organisatie.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 18 tm 20

BVD 2e kwartaaloverzicht 1985

Jaar:
1985
Taal:Aantal blz:
33
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREMISME

Het congres der Nederlandse Volksunie op 23 februari 1985 heeft te Antwerpen het jaarlijkse congres van de Nederlandse Volksunie (NVU) plaatsgevonden. Naast leden van de
NVU waren afgevaardigden aanwezig van andere rechtse groeperingen, zoals de Odalgroep, Voorpost, de orde van de Eeuwige Wederkeer en de groep rond het blad Euro-forum.Verder waren er vertegenwoordigers van de Belgische Parti Europeen en van het National Front uit Engeland. In en rond hotel “Scheldehof”, waar het congres werd gehouden, functioneerde een ordedienst ter beveiliging.

In zijn openingswoord besteedde NVU-secretaris Et W nogal wat aandacht aan de last die de NVU ondervindt van anti-fascistische organisaties. Zelfs moest om die reden het congres in Antwerpen gehouden worden. In Noord-Nederland konden dergelijke bijeenkomsten niet meer georganiseerd worden. Ook de leider van het Nationaal Jeugd Front (NJF), Rudy m: , besteedde enige woorden aan het optreden van anti-fascisten. Door hen uitgelokte ordeverstoringen leverden naar zijn oordeel bij enkele gelegenheden veel nuttige publiciteit op. De jeugdfrontleider kondigde nieuwe acties in de nabije toekomst aan en verklaarde “vandaag nog te marcheren met tientallen, morgen met honderden. Dan veegt het anti-fascisten front niet ons, maar wij het anti-fascisten front van de straat”.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 24 tm 26

BVD 1e kwartaaloverzicht 1985

Jaar:
1985
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREMISME

De Centrum Partij

Na het vertrek van drs H. JANMAAT uit de Centrum partij werd geconstateerd, dat de situatie binnen de partij zich kenmerkte door inactiviteit. In de periode oktober-december 1984 heeft zowel bij de leiding als bij de leden een herbezinning op en inventarisatie van de toekomstmogelijkheden van de Centrum Partij plaatsgevonden. Men besteedt nu aandacht aan het nieuwe gezicht van de partij, omdat men uit tactische overwegingen af wil van het single-issue-imago van de immigranten- problematiek.

Bij de CP wordt thans gewerkt aan de scholing van het toekomstige kader en aan
de interne structuurvorming- en uitbouw van de partij. Met vereende krachten wordt daarnaast gewerkt aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 1986. Over het resultaat daarvan is men optimistisch, al zijn er ook strubbelingen over de invulling van de
kandidatenlijst.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 19 tm 20

BVD 4e kwartaaloverzicht 1984

Jaar:
1985
Taal:Aantal blz:
41
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREMISME

In de rechts-extremistische sfeer trok in Nederland gedurende het afgelopen jaar vooral de Centrumpartij de aandacht. Dat hield overigens niet in dat andere groeperingen zich in deze periode inactief betoonden.

In onderstaande bijdrage wordt op summiere wijze verslag gedaan van de gedragingen van deze organisaties.

De Viking Jeugd

Tijdens het medio oktober 1983 gehouden besloten congres van de Viking Jeugd betoogde Bondsleider Chris Q ” dat 1983 een betrekkelijk rustig jaar voor de Viking Jeugd was geweest. Een jaar waarin was gewerkt aan de samenstelling van een betrouwbaar kader en een gezonde financiële basis. Deze gerealiseerde uitgangspunten vormden – aldus Q – een
goed fundament voor de verdere uitbouw van de Viking Jeugd. Hij riep 1984 dan ook uit tot het actiejaar der vikingers en ontvouwde een plan-de-campagne, waarvan maandelijkse folder acties, ledenwerfacties, regionale vergaderingen en te organiseren ruiter- en zeilkampen de hoofdbestanddelen vormden.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 19 tm 22

BVD 3e kwartaaloverzicht 1984

Jaar:
1984
Taal:Aantal blz:
51
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE CENTRUMPARTIJ

Centrum-democraten of democratisch centralistisch?

De Centrumpartij heeft gekozen voor een militantere koers waarbij partijdiscipline een eerste vereiste wordt genoemd. In de recente machtsstrijd is zowel door de gematigde als de radicale vleugel gebruik gemaakt van vele (on)eigenlijke argumenten teneinde de
oppositie uit te schakelen.

De ontwikkelingen binnen de CP lijken in een cruciaal stadium aanbeland voor wat betreft een al dan niet verdergaande antidemocratische opsteIling. Het conflict, dat de basis vormt van de huidige machtsstrijd, ligt niet zozeer op het politieke vlak, als wel op het terrein van de persoonlijke tegenstellingen tussen het Tweede-Kamerlid JANMAAT en de partijvoorzitter KONST. De partijvoorzitter valt te omschrijven als een idealist, die zijn eigen positie
binnen de partij van ondergeschikt belang acht aan het partijbelang.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 30 tm 36

BVD 1e kwartaaloverzicht 1984

Jaar:
1984
Taal:Aantal blz:
54
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREMISME

De Centrum Partij
Vier jaar na haar oprichting lijkt de Centrum Partij zeker gelet op de florissant ogende verkiezingsprognoses langzamerhand vaste voet in het Nederlandse politieke bestel te gaan krijgen. Dat dit groeiproces niet zonder strubbelingen verloopt blijkt vooral uit de onderlinge conflicten binnen de partijtop. De stelling dat de Centrum Partij aan haar eigen verdeeldheid ten onder zal gaan is in dit stadium echter een te ver gaande bewering; dat het groei proces als gevolg van het ontbreken van de noodzakelijke homogeniteit belemmerd zal worden staat echter welhaast vast.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 38 tm 43

1983 BVD inzagedossier Jongeren Front Nederland (JFN)

Jaar:
1983
Taal:Aantal blz:
24
Soort Uitgave:
Beschrijving:

GEMEENTEPOLITIE Verbinding: No, 595

INLICHTINGENDIENST
1676132
nummer 321
datum 27 mei 1983
datum 01 JUNI 1983

Aan: Het Hoofd van de
Binnenlandse Veiligheidsdienst,
t.a.v. Hoofd BOP,
‘s-Gravenhage.

Betreft: Activiteiten van skinheads.

Op woensdag 20-4-1983 wordt van het gebouw van de C.P.N. aan de lathenesserdijk 23 te Rotterdam een ruit ingegooid en een op olie gelijkende vloeistof zowel in de brievenbus als tegen de toegangsdeur gegooid. Tevens wordt in de brievenbus een met olie doordrenkt pamflet met de tekst “Bevrijdt Europa van communisten en Kremlinknechten, Jeugdfront Nederland Postbus 962 te ‘s-Gravenhage, tel. 070 – 645232”, aangetroffen.
Op donderdag 21-4-1983 wordt van deze vernieling aangifte gedaan bij de politie Rotterdam.
Door de recherche is naar aanleiding van deze aangifte een onderzoek ingesteld.

BVD 3e kwartaaloverzicht 1983

Jaar:
1983
Taal:Aantal blz:
66
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE CENTRUM PARTIJ IN OPMARS

De gemeenteraadsverkiezingen in Almere hebben enkele opmerkelijke uitkomsten te zien gegeven, in de eerste plaats de winst van de Centrum Partij welke winst moeilijk alleen maar kan worden toegeschreven aan haar standpunt omtrent het vreemdelingenbeleid. De CP-winst heeft heel wat reacties, beweringen en speculaties uitgelokt. Sommige commentatoren spreken van een soortgelijke situatie als in de dertiger jaren (opkomst NSB) of trekken een vergelijking met de bloeiperiode van de Boerenpartij. In hoeverre is sprake van overeenkomsten en verschillen?

Geschiedenis Centrum Partij (CP)

De voorloper van de Centrum Partij, de Nationale Centrum Partij (NCP) werd in december 1979 te Amsterdam opgericht als nieuwe politieke organisatie naast de Nationale Partij Nederland (NPN). De oprichting van de Nationale Centrum Partij was onder meer een
gevolg van de weigering van de burgemeester van Den Haag om – tot tweemaal toe, te weten op 24 november en 8 december 1979 – aan de NPN een demonstratievergunning te verlenen. De aanvragen werden niet gehonoreerd op basis van het oordeel, dat deze partij een fascistische en racistische organisatie zou zijn. Deze zienswijze werd eveneens via de media geventileerd, hetgeen voor diverse groeperingen aanleiding was tot het verzenden van protestbrieven tegen de demonstratie.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 25 tm 39

BVD 2e kwartaaloverzicht 1982

Jaar:
1982
Taal:Aantal blz:
36
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREMISME

Uit tal van incidenten kan worden geconcludeerd dat het rechts-extremisme de laatste jaren weer de kop opsteekt en in diverse West-Europese landen zelfs gewelddadige vormen heeft
aangenomen. Als voornaamste oorzaak daarvoor moet de economische recessie worden gezien. Grote werkeloosheid onzekerheid over de toekomst afnemend vertrouwen in gevestigde politieke partijen radicaler optreden van linkse actievoerders en aanwezigheid van vrij omvangrijke etnische minderheden vormen tezamen een gunstige voedingsbodem voor rechts-extremisme. Door simpele “oplossingen” te propageren en in te spelen op heersende gevoelens van onvrede trachten rechts-extremistische groeperingen de mensen voor zich te winnen.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 24 tm 28

BVD 3e kwartaaloverzicht 1982

Jaar:
1982
Taal:Aantal blz:
44
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREMISME

De Centrum Partij is er op 8 september jl. in geslaagd een Kamerzetel te behalen. Intussen is de Haagse politicoloog en docent maatschappijleer JANMAAT op donderdag 16 september als lid van de Tweede Kamer beëdigd. Heeft daarmede het rechts extremisme zijn intrede in de volksvertegenwoordiging gedaan?

Vergeleken met de resultaten van voorgaande verkiezingen beeft de CP een stevige groei doorgemaakt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1981 verkreeg de CP 12.189 stemmen , een Jaar later, bij de Gemeenteraadsverkiezingen, behaalde zij in de vier grote steden ongeveer eenzelfde aantal. De jongste verkiezingen gaven meer dan een vervijfvoudiging in
stemmental te zien, nl. 68.363, waaraan Rotterdam met ruim 12.000 stemmers een zeer opvallend aandeel leverde.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 28 tm 31

BVD 1e kwartaaloverzicht 1981

Jaar:
1981
Taal:Aantal blz:
55
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Nederlandse Volks Unie (NVU)

De NVU zal voor de tweede maal in haar bestaan deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. In 1977 nam de Volksunie deel onder het motto: “Voor een blank Nederland”. Toen verliep de verkiezingscampagne niet zonder problemen. Zeven NVU-leden, onder wie lijsttrekker Joop GLIMMERVEEN warden tot 14 dagen gevangenisstraf veroordeeld ter zake het verspreiden van pamfletten net een voor Turkse gastarbeiders en Surinamers beledigende tekst. Ondanks veel negatieve publiciteit wist de Volksunie bij de verkiezingen ruin 33.000 stemmen te behalen, die voornamelijk in de grote steden uitgebracht werden.

Sedert 1977 is er maar weinig veranderd met betrekking tot de NVU, zij het dat de partij in 1978 verboden werd verklaard door de rechtbank te Amsterdam. Dit verboden karakter heeft echter voor de Volksunie en haar leden rechtens geen gevolgen, zo bepaalde de Hoge Raad in 1979, omdat de rechtbank tegelijkertijd een vordering tot ontbinding van de NVU had afgewezen.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 46 tm 52

BVD 4e kwartaaloverzicht 1979

Jaar:
1980
Taal:Aantal blz:
43
Soort Uitgave:
Beschrijving:

NATIONAAL JEUGD FRONT

Het Nationaal Jeugd Front (NJF) ontstond medio oktober 1978 na een reorganisatie van het Nederlands Volksnationalistisch Jeugdverbond (NVJ), de jeugdorganisatie van de Nederlandse Volks Unie (NVU). (Zie ook het 2e kwartaal-overzicht 1979).
Het initiatief hiertoe werd genomen door drie jongeren uit Den Haag:
D (voorzitter en propagandaleider), van der Gl (penningmeester, secretarls en vice-voorzitter) en B: (kamp-en weersportleider).

Het NJF voert als embleem een combinatie van twee rune tekens, met de symbolische betekenis “overwinning door daden”.

Organisatie
In tegenstelling tot het voormalige NVJ kreeg het NJF van de Nederlandse Volks Unie de bevoegdheid praktisch zelfstandig op te treden. Het financiële beleid, inclusief een (van de NVU) onafhankelijke contributieregeling, kwam in handen van het NJF-bestuur. De NVU behield hierbij echter een corrigerende functie en de mogelijkheid tot inzage in de boeken.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 25 tm 31

BVD 2e kwartaaloverzicht 1979

Jaar:
1979
Taal:Aantal blz:
52
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE NEDERLANDSE VOLKS-UNIE CONGRESSEERT

Op 9 juni j.l. hield de “volksnationalistische” Nederlandse VolksUnie (NVU) haar jaarlijkse congres in het Utrechtse Jaarbeursgebouw. Ongeveer 75 leden gaven acte de présence.

Gasten
De “heel-Nederland”-gedachte van de NVU kreeg gestalte door de aanwezigheid van een tiental Vlamingen onder leiding van Roeland R , die vice-voorzitter is van de Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks-Unie, vertegenwoordigde de Vlaamse organisatie “Voorpost”, een afscheiding van het extreem-Vlaams-nationalistlsche “Were Di”. Als belangrijkste Vlaamse gast verving hij het Belgische parlementslid (voor de Vlaamse Nationale Partij) Karel D. Van “Were Di” had het NVU-bestuur slechts een brief ontvangen waarin men voor een uitnodiging bedankte en overigens de NVU het beste wenste.

Het Nationaal Jeugd Front
Het vorig Jaar tot nieuw leven gebrachte Nationaal Jeugd Front (NJF) was, geüniformeerd en wel, nadrukkelijk aanwezig. Een verslaggever ‘ van de Haagse Post (met toestemming van voorzitter GLIMMERVEEN ten congresse aanwezig) merkte in zijn artikel op dat deze jongelieden zich hadden gewapend met in kranten gewikkelde loden pijpen, kennelijk om zich tegen eventuele ordeverstoorders te kunnen weren.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 40 en 41

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
48
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Proces verbaal verhoor Zoetmulder inzake verbod NVU, statuten, huishoudelijk reglement, politiek programma, letterlijke tekst uitgesproken op verkiezingsdebat te Arnhem en het proces verbaal dat daar op volgt ivm gewelddadigheden.

“Spreker wordt vanuit de zaal bekogeld met o.m. pinda’s en rook-/traangasbommetjes. Aanhangers van de NVU maken gebruik van gummiknuppels t.a.v. de gooier. Vergadering na ± 10 minuten door de politie ontbonden.”

Beschrijving ”feestelijke bijeenkomst’ ter gelegenheid van de val van president Allende van Chili 5 jaar geleden.

“Tot 20.45 uur werd informeel koffie gedronken in ‘de Rode Leeuw’. Hiernaa begaf het gezelschap zich naar buiten, waar juist een massa demonstratie, tegen het huidige bewind in Chili, werd gehouden. Deze demonstratie ontlokte GLIMMERVEEN de opmerking:”Ik geloof dat ik de verkeerde partij heb gekozen”. Hierna te 21.05 uur begaf men zich naar hotel Krasnapolsky, alwaar het gezelschap zich in een der zalen installeerde.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Verslag ledenvergaderingen, onderbouwing rechtbank inzake verbod op NVU, pamfletten.

“Te 14.00 uur werd de bijeenkomst geopend door GLIMMERVEEN. Hij sprak tot de pauze en belichtte de moeilijke periode die de partij doormaakt en de tegenwerking die ze ondervindt vanaf de verkiezingen voor de Staten Generaal in 1977 tot nu toe.  Na de pauze nam xxx het woord. Hij leidde een discussie in over hoe met de komende gemeenteraadsverkiezingen gehandeld zou worden. De gedachte van het bestuur over een nieuwe naam voor de N.V.U. kwam hierbij ter sprake. Gedacht werd aan de Nationale Vrijheidspartij. Als de vereniging werkelijk ontbonden wordt zal over de naamsverandering worden beslist. In de volgende vergadering komt men hierop terug. Er werd veel over de naamsverandering gepraat. Een der aanwezigen, stelde voor in overweging te nemen dezelfde initialen te behouden, nl. Nationale Vrijheids Unie.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document

BVD 1e kwartaaloverzicht 1978

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
41
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE, VERBODEN, MAAR NIET ONTBONDEN, GAAT DOOR

Op 8 maart j.I. deed de Amsterdamse Arrondissementsrechtbank uitspraak inzake een vordering van het Openbaar Ministerie tot ontbinding van de NVU. Daar de rechtbank van mening was dat het optreden van de NVU in strijd is met de openbare orde en goede zeden (vooral in verband met discriminatie) werd de NVU als “verboden vereniging” gekwalificeerd. De organisatie werd niet ontbonden daar het zakelijk beheer gevoerd wordt door de “Stichting tot steun aan en toezicht op de Nederlandse Volks-Unie” waarvan de ontbinding niet was gevorderd en er aan de Nederlandse Volksunie op zich zelf niets te ontbinden valt.
In haar verweerschrift had de NVU aangevoerd dat zij niet feitelijk discrimineert, maar slechts dreigt te gaan discrimineren nadat zij op democratische wijze daartoe de macht van het volk heeft verkregen. Dit verweer mocht echter niet baten. De consequenties van het verbod zijn: strafvervolging van “deelnemers” (een ruimer begrip dan alleen “leden”) en uitsluiting van verkiezingen.

Eventuele hierop volgende verborgen activiteit achtte de rechtbank niet ernstig,
omdat een politieke groepering het juist van openbaarheid moet hebben. Het eventuele gebruik van dekmantels zal volgens de rechter spoedig genoeg aan de kaak
zijn gesteld. NVU-voorzitter GLIMMERVEEN had voor alle zekerheid al enige tijd voor de rechterlijke uitspraak een “Lijst GLIMMERVEEN” laten inschrijven voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij met deze lijst uitkomen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 26

BVD 2e kwartaaloverzicht 1978

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
54
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE “GROEP GLIMMERVEEN” EN DE VERKIEZINGEN

Na het verbod van de Nederlandse Volksunie (NVU) op 8 maart j.l. was Joop GLIMMERVEEN van plan deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden onder de naam “Lijst Glimmerveen” of desnoods met een naamloze lijst. Aangezien echter wel duidelijk was dat achter deze lijsten toch de ideeën van de verboden NVU schuilgingen werd dit plan in de kiem gesmoord door een krachtig veto van de desbetreffende kiesraden en – in tweede instantie – van Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland.
Hiermee was het verkiezingsspel van de “volksnationalisten” althans voor dit jaar uitgespeeld. Wel trachtte de Hagenaar nog de Haagse gemeenteraadsverkiezingen te laten verbieden (x) omdat hem “op deze manier zijn passief kiesrecht werd ontnomen”. Doch ook deze vondst werd door de rechter niet gehonoreerd,

Wat na dit alles nog resteerde, was publiciteit. Hiertoe lag het in de bedoeling van de “groep Glimmerveen” om een aantal openbare bijeenkomsten te organiseren onder andere naam en dit te combineren met het verspreiden van provocerende pamfletten. De organisatie van dit geheel lag blijkbaar toch boven de macht van de ex-NVU-ers, want het is bij een plan gebleven. Wellicht is de oorzaak van deze inactiviteit te vinden in de afwezigheid van “leider”
GLIMMERVEEN, die immers precies in die periode de 14 dagen gevangenisstraf uitzat, opgelopen wegens het verspreiden van discriminerende pamfletten bij de “Turken-rellen” in Schiedam in 1976.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 34 tm 37

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
49
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Uittreksel Kamer van Koophandel, verslag ledenvergaderingen, Kamervragen over verbod op NVU, pamfletten.

“Voorzitter GLIMMERVEEN hield de Jaarrede waarin hij optimistische verwachtingen koesterde t.a.v. de komende verkiezingen. Hij verwachtte drie tot zes zetels bij de komende Kamerverkiezingen in mei. De N.V.U. zou volgens hem een enorme groei doormaken, het aantal mensen in de zaal was volgens hem voor die groei niet representatief. Voor de komende
verkiezingscampagne was er f. 5000.— in de partijkas. Als in de omgeving Zwolle-Apeldoorn iemand woont die tijd heeft en bereid is om alsnog 25 handtekeningen te verzamelen voor de partij, dan zal politieke zendtijd voor televisie worden aangevraagd. Na afloop van de jaarrede werd door een Amsterdammer (naam onbekend) met een baard gevraagd hoe men tegenover het idee staat om een knokploeg te formeren om Surinamers en zakkenroller in elkaar te slaan. Hier maakte de voorzitter weinig bezwaar tegen. Het punt van het geweld werd naar voren
gebracht. GLIMMERVEEN zei dreigementen te hebben vernomen dat de vergadering van de N.V.U. ult elkaar zou worden geslagen. Van enige uitvoering hiervan had hij nog niets gemerkt. Xxx haakte hierop in, stroopte zijn broekspijp op en liet een in zijn laars verstopte knuppel zien, die hij zei te zullen gebruiken als het nodig was. Hij deelde mee er nog veel meer van te bezitten en die zo nodig onder de aanwezigen uit te delen.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
41
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Beschrijvingen ledenvergaderingen, uitnodigingen vergaderingen, verkiezingsprogramma en pamfletten.

“Xxx vroeg of de NVU niet kan optreden tegen zakkenrollers in Utrecht. Men zou eigenlijk knokploegen moeten vormen tegen dit soort figuren. Glimmerveen zei dat dit beter niet kan gebeuren onder de vlag van de NVU, maar ieder mag zelfstandig onder eigen verantwoordelijkheid optreden.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document 

BVD 4e maandoverzicht 1977

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
26
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE

DE VERKIEZINGEN

Op 25 mei as. zal de NVU voor de eerste maal sinds haar oprichting’ in 1971 deelnemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De NVU krijgt lijstnummer 16 en zal in alle 18 kiesdistricten uitkomen. Als gevolg hiervan zal radio- en televisiezendtijd ter beschikking worden gesteld van de NVU.
Ondermeer via deze media en door middel van pamfletten en affiches zal de NVU haar verkiezingspropaganda voeren. Bovenaan de lijst van NVU eisen staat het “terugsturen van ondermeer gastarbeiders Surinamers, Antillianen en zigeuners naar hun land van herkomst”, e.e.a. in het kader van het “Volksnationalisme”. Verder streeft de NVU naar “vernietiging
van communisme, anarchisme, liberalisme en materialisme” en streeft zij naar omvorming van het parlement in corporatieve richting. De “straatactiviteiten” zullen geleid worden door de activist G.A.N.M* BE, die begin van dit jaar werd uitgeroepen tot actieleider van de
NVU”.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 14 en 15

BVD 5e maandoverzicht 1977

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
27
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE

DE VERKIEZINGEN
De NVU is er op 25 mei j.l. niet in geslaagd een Tweede Kamerzetel te bemachtigen. Gezien de verwachtingen die voorzitter en lijstaanvoerder GLIMMERVEEN koesterde ten aanzien van de verkiezingsuitslag, moet het resultaat een hevige teleurstelling voor de NVU zijn.
Van de bijna 55.500 benodigde stemmen kreeg de NVU er 33.268, wat neerkomt op 0,4% van de uitgebrachte stemmen. Bij een nadere beschouwing blijkt, dat de stemmen vooral afkomstig zijn uit de grote steden.

De NVU kwam boven de 1% uit in ‘s-Gravenhage (1,3%), Amsterdam (1,2%) en Rotterdam (1,1%). Hierbij kan worden aangetekend, dat over het algemeen in wijken waar veel (voormalige) rijksgenoten, buitenlandse werknemers of woonwagenbewoners wonen ook opvallend veel NVU-stemmers bleken te zijn. In ‘s-Gravenhage sloeg de NVU het meest aan in de Stationsbuurt, de Binckhorst en de Schilderswijk (ruim 3%) in Amsterdam in Buiksloot
(2,1%) en in Rotterdam rond de Kruiskade (2,1%). In ‘s-Gravenhage bleek
het aantal stemmen (3.985) vrijwel gelijk te zijn aan dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1974 toen de NVU niet kon doordringen tot de gemeenteraad. Dit zou wellicht op een “vaste” Haagse aanhang kunnen wijzen.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 23 en 24

BVD 7e en 8e maandoverzicht 1977

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
21
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS –EXTREME GROEPERINGEN

NEDERLANDSE VOLKSUNIE (NVU) .

De verkiezingsuitslag en de toekomst
De verkiezingsuitslag is een hevige teleurstelling voor de NVU geweest en het heeft dan ook enige maanden geduurd voordat men weer de energie had om zich te gaan bezinnen op de toekomst.
Volgens voorzitter’ GLIMMERVEEN is de verkiezingsnederlaag van de NVU voornamelijk te wijten aan de voortdurende tegenwerking op alle fronten van “links”. Daarom is besloten om in de toekomst vooral stelling te nemen “tegen links”. Daarnaast zullen symbolen e.d.’die herinneringen oproepen aan het nationaal-socialisme in de toekomst niet meer gebruikt worden, omdat het duidelijk is geworden dat deze het publiek teveel afschrikken.

De financiële klap die de NVU heeft gekregen door deelname in alle 18 kiesdistricten is opgevangen door waarborgsommen van diverse (bestuurs-)leden. Voor de komende tijd heeft de heer G. L0 , een van de oprichters van de NVU, zich garant gesteld voor fl 20.000,-. Van de andere (bestuurs-)leden wordt verwacht, dat ook zij zoveel mogelijk zullen bijdragen, in de vorm van een soort spaarfonds, teneinde deelname aan de a.s. gemeenteraadsverkiezingen mogelijk te maken.

Lees verder in de maandoverzichten

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 10 tm 12

BVD 11e maandoverzicht 1977

Jaar:
1977
Taal:Aantal blz:
27
Soort Uitgave:
Beschrijving:

RECHTS-EXTREME GROEPERINGEN

DE NEDERLANDSE VOLKSUNIE (NVU)
In de afgelopen tijd hebben zich wat strubbelingen voorgedaan binnen de N.V.U.-gelederen. Strubbelingen,’ die de geringe activiteit die de N.V.U. momenteel naar buiten toe ontplooit, kan verklaren. Zo werd de N.V.J.*)-leider Martin SC (zie M.O. 4-1977) te verstaan gegeven, dat hij niet langer geaccepteerd werd als N.V.U.-lid, omdat hij bleek te zijn overgelopen naar Constructief Jong Nederland, de jeugdorganisatie van het Oud Strijders Legioen. In het O.S.L.-blad “Stavast” is al eenmaal een artikel van zijn hand verschenen. Een groter probleem vormde een groep leden rond Joep SI in Amsterdam.
Zij zouden een “staatsgreep” binnen de N.V.U. willen plegen, om zo de macht over te nemen van Joop GLIMMERVEEN, die blijkbaar niet zo’n onbetwist leider is als hijzelf steeds dacht. GLIMMERVEEN reageerde in eerste opwelling verbitterd met de aankondiging van zijn aftreden als voorzitter van de N.V.U. Daar het partijkader echter wel inzag, dat GLIMMERVEEN één van de drijvende krachten van de N.V.U. is, heeft het – tenslotte met succes – de voorzitter van deze stap weten te weerhouden, Dat Si; na deze affaire zijn royement tegemoet kon zien, lag voor de hand. Een mooie gelegenheid om dit royement bekend te maken bood de oprichtingsvergadering van de regio Amsterdam van de N.V.U. op 24 november j.l., waaraan door 25 N.V.U.-leden werd deelgenomen. Speciaal hiervoor toog een aantal bestuursleden, onder wie GLIMMERVEEN naar Amsterdam. Al snel ontspon zich een heftige woordenwisseling tussen GLIMMERVEEN en Si: waarna Si: verzocht werd het pand en de N.V.U. te verlaten.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 23 en 24

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1976
Taal:Aantal blz:
40
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Partijprogramma, beschrijvingen ledenvergaderingen, aanmeldingsformulier en folders.

“Na de pauze sprak xxx over de toenemende verwording en trachtte daarbij duidelijk in te spelen op de jongeren. Hij had er overigens wel succes mee, want er kwamen verschillende vragen en er werd op prettige wijze gediscussieerd. Een van de jongeren, een jonge doctorandus, die juist een studiereis door enkele Europese landen achter de rug had, kwam veelvuldig aan het woord.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document 

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1976
Taal:Aantal blz:
46
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Statuten en huishoudelijk reglement, beschrijvingen ledenvergaderingen, folders en processen verbaal rondom de Schiedamse rellen.

“De vergadering begon om 20.30 uur nadat men eerst had afgewacht er nog meer personen zouden komen. Er werden nl. + 50 personen vewacht. Het totaal aantal leden bedraagt volgens GLIMMERVEEN precies 100. (na Schiedam hebben zich 15 nieuwe leden aangemeld). Vernomen werd dat de uitnodigingen tot het bijwonen van de vergadering werden verzonden door xxx.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document 

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1976
Taal:Aantal blz:
36
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Verslag van verschillende ledenvergaderingen, interne korrespondentie, artikelen uit kranten, en statuten.

“Hierna werd ruim een half uur gepauzeerd. Tljdens de pauze zou, zo stond op de konvokatie vermeld, samenzang worden gehouden. Wegens gebrek aan belangstelling der aanwezigen. Is dit niet doorgegaan. Wel heeft xxx wat piano-muziek ten gehore gebracht.

Xxx had een aantal bandjes bij zich, waarop WA- en NSB liederen stonden. Hij liet enige gedeelten van deze banden afspelen en wekte de aanwezigen op, die bandies te kopen. De winst van de verkoop zou dan ten goede komen van de NVU.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document 

BVD 4e maandoverzicht 1976

Jaar:
1976
Taal:Aantal blz:
19
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De Nederlandse Volksunie

Raad van Bestuur

Op 28 maart j.l. hield de Nederlandse Volksunie (NVU) te “Zeist haar jaarlijkse congres. Tijdens dit congres kozen de omstreeks 30 aanwezigen een nieuwe Raad van Bestuur. Herkozen werden in dit bestuurscollege:
de heer’J.G. GLIMMERVEEN, voorzitter;
de heer R. RAES (bezit Belgische nationaliteit), vice-Voorzitter Zuid-Nederland;
de heer F. ZOETMULDER, secretaris-generaal.
Voorts werd in het college gekozen:
de heer R.J. BOOT, vice-voorzitter Noord-Nederland. De functie van penningmeester is vacant.

Verkiezingen

In zijn jaarrede besprak voorzitter GLIMMERVEEN zijn plannen om deel te nemen aan de in 1977 te houden verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hij wees zijn gehoor op het gevaar dat propagandamateriaal in beslag genomen gaat worden, want, zo liet hij duidelijk uitkomen, hij was niet van plan zich in zijn woordkeus of inhoudelijk anders op te stellen dan bij de laatste verkiezingen voor de (Haagse) gemeenteraad.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 5 en 6

BVD 7e en 8e maandoverzicht 1976

Jaar:
1976
Taal:Aantal blz:
31
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extreme Groeperingen.

Nederlandse Volksunie (NVU)
Voorzitter J.G. GLIMMERVEEN versterkte dit jaar zijn positie in de NVU door de overige bestuursleden te dwingen zich meer dan ooit aan zijn beleid te- conformeren. Belangrijk bestanddeel van dit beleid vormt de ongenuanceerde racistische benadering van het vraagstuk van de gastarbeiders en kleurlingen in Nederland, Bij voorkomende gelegenheden beklemtonen prominente leden van de NVU, die veelal voorstander zijn van het gebruik van zgn. knokploegen om de ideeën van de NVU kracht bij te zetten, de racistische aspecten in de maatschappij Verwacht kan dan ook worden dat de NVU, zeker met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in 1977 waaraan zij wil deelnemen, een steeds harder standpunt zal innemen en uitdragen.

Overige rechts-extreme organisaties
Weinig of geen activiteiten van betekenis werden ontplooid door de organisaties Jan Hartmanstichting, Verbond van Nederlandse Werkgemeenschappen Were Di, The Northern League en Viking Jeugd.

Lees verder in de maandoverzichten

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 20

BVD 11e maandoverzicht 1976

Jaar:
1976
Taal:Aantal blz:
19
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De Nederlandse Volksunie (NVU)

De NVU is eindelijk de kater te boven, die volgde op de veroordeling van voorzitter J.G. GLIMMERVEEN wegens het verspreiden van verkiezingspamfletten met een voor bepaalde bevolkingsgroepen discriminerende inhoud. Onder aanvoering van de voorzitter wordt hard gewerkt aan de in 1977 te houden verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Deze werkzaamheden houden onder meer verband met het uitgeven van een beter opgezet orgaan, het opstellen van een degelijk partijprogramma en het oprichten van partijafdelingen in verschillende plaatsen. Voor wat dit laatste betreft is men in da praktijk echter – tot nu toe – niet verder gekomen dan het benoemen van contactpersonen, ondermeer in steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

De verkiezingen
In kringen van de NVU is men van mening dat de partij kan beschikken over voldoende financiële middelen om deelname aan de verkiezingen in alle kiesdistricten mogelijk te maken. Voorzitter. GLIMMERVEEN zal fungeren als lijsttrekker.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 9 en 10

BVD 9e maandoverzicht 1975

Jaar:
1975
Taal:Aantal blz:
24
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extreme groeperingen

Nederlandse Volksunie
De in 1971 opgerichte organisatie Nederlandse Volksunie streeft onder meer de zogenaamde Heel Nederland Gedachte na – een gedachte waarin Nederland en Vlaanderen een eenheid moeten gaan vormen – en propageert; een fervent anti-communisme.

De NVU telt thans ca 60 leden, waarvan een aantal een “oorlogsver-leden”, heeft. Orgaan van de organisatie is het blad “Wij Nederland w.o.De Vlam’V ”
NVU-activiteiten van enige betekenis steunen voornamelijk op voorzitter J.G. GLIMMERVEEN, die met zijn verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag in mei 1974 nogal wat stof deed opwaaien.
GLIMMERVEEN maakt echter thans de indruk in politiek opzicht weinig meer te zullen ondernemen tot er een definitieve uitspraak is gedaan in de tegen hem aangespannen gerechtelijke procedure wegens belediging van een bevolkingsgroep (i.e. de Surinamers). De Hoge Raad vernietigde op 24-6-1975 het arrest van het gerechtshof te Den Haag, waarbij GLIMMERVEEN ontslagen werd van rechtsvervolging. De zaak werd door de Hoge Raad teruggewezen naar het gerechtshof in Amsterdam. Het ontslag van GLIMMERVEEN uit de functie van boekhouder bij SHAPE Technical Centre in Den Haag werd inmiddels nietig verklaard.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 11 tm 14

BVD inzagedossier Nederlandse Volksunie

Jaar:
1974
Taal:Aantal blz:
37
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Beschrijving ledenvergadering NVU te Utrecht, de oprichtingsakte, enkele propagandaflyers en korrespondentie rondom verkiezingsdeelname Glimmerveen.

“Totaal waren er uit Belgie circa 15 personen aanwezig aangevuld met ongeveer 30 Nederlanders, waaronder twee journalisten minstens. (Een van de Gelderlander en een van de rubriek Avro’s Televizier). Er werden diverse toespraken gehouden o.a. door de Belg … namens Were-Di uit dat land. Spreker stipte nog eens dan het streven van Were-Di en de Vlaamse Volksunie naar een verenigd Europa van volkeren.”

Lees verder in het pdf document.

Met dank aan Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen voor het openbaar maken van dit document 

BVD 5e maandoverzicht 1974

Jaar:
1974
Taal:Aantal blz:
21
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De Nederlandse Volksunie

De NVU, die in 1971 tot stand kwam na een fusie tussen de Actiegroep Vlaanderen en het Nieuw Rechts Front, kan zich nog steeds niet presenteren als een hecht georganiseerde groepering. De weinige activiteiten die van de NVU uitgaan worden door de omstandigheden bepaald.

Aan de besluitvorming in de partij neemt over het algemeen slechts een gedeelte van de Raad van Bestuur deel. In dit bestuurscollege zijn het vooral de heren B.S. PO. (voorzitter), H.G.L. HE (vice-voorzitter), F. ZO (secretaris T, G. L (plv. secretaris) en mevrouw E. PO, -De V (penningmeesteresse) die op de voorgrond treden.

Hoewel de mogelijkheid van min of meer gewelddadige acties niet geheel uitgesloten moet worden, mag de invloed van de meer militante personen in de NVU niet worden overschat. Eventuele harde acties zullen dan ook waarschijnlijk een beperkt en incidenteel karakter dragen. De NVU telt thans ongeveer 65 leden waarvan ongeveer 15 leden actief zijn.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 6 tm 8

BVD 10e maandoverzicht 1974

Jaar:
1974
Taal:Aantal blz:
30
Soort Uitgave:
Beschrijving:

De Nederlandse Volksunie en de heer J.G. GLIMMERVEEN Zoals bekend werd aan de gemeenteraadsverkiezingen- in mei 1974 in* de gemeente ‘s-Gravenhage ook deelgenomen door de rechts extreme groepering Nederlandse Volksunie. Lijsttrekker en-enig kandidaat was de heer J.G. GLIMMERVEEN., boekhouder bij SHAPE Technical Centre in ‘s-Gravenhage. In het kader van- zijn’verkiezingscampagne verspreidde de; heer GLIMMERVEEN een pamflet met een voor Surinaamse en. Antilliaanse Rijksgenoten beledigende tekst. Klachten bij de Officier van Justitie in ‘S-Gravenhage resulteerden in een gerechtelijke vervolging; op 24 september 1974 werd de heer GLIMMERVEEN veroordeeld tot duizend gulden boete, subsidiair een maand hechtenis en tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. De weigering zijn politieke activiteiten te staken had hem inmiddels ontslag bij SHAPE Technical Centre opgeleverd.

Ook na zijn ontslag en veroordeling bleef de heer GLIMMERVEEN vasthouden aan zijn ideaal: het uitdragen van het volksnationalisme.
Hij verklaarde nog steeds achter de inhoud van het gewraakte pamflet te staan.
De heer GLIMMERVEEN is van mening dat het naar buiten optredende gedeelte van de Raad van Bestuur van de Volksunie – met name geldt dit voor de persoon van de voorzitter~–moet bestaan uit haviken,. Niet alleen trok hij in twijfel’ of de heer B.S. PC , toen nog voorzitter,
alle voor die functie vereiste kwaliteiten bezat, hij was tevens van mening dat de heer PO; in ieder geval door zijn verleden (politiek delinquent) erg kwetsbaar was in deze functie. Daarnaast -verweet hij hem een lafhartige houding tijdens de verkiezingscampagne.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 17

BVD 7e en 8e maandoverzicht 1973

Jaar:
1973
Taal:Aantal blz:
36
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extreme groeperingen in Nederland
Na de 2e Wereldoorlog zijn in Nederland verschillende extreem rechtse organisaties opgericht. Een aantal van deze organisaties is, na een kwijnend bestaan, opgegaan in andere groeperingen of na verloop van tijd geheel van het toneel verdwenen.
Tot de groeperingen die thans nog in meerdere of mindere mate actief zijn in Nederland, kunnen de volgende organisaties gerekend worden. De meest actieve daarvan is de Nederlandse Volksunie.

Northern League
De Northern League (de Noordbond) is een internationale neo-fascistische groepering, ontstaan in 1958 uit de lezerskring van het blad “Northern World”, dat in 1957 door de Engelsman Roger PE; in het leven is geroepen.
Doel van de organisatie is: “het behoud van het rassen- en culturele erfdeel van de Noordse volkeren”. Zij tracht dit te bevorderen door “alle volkeren van Noordeuropese afstamming te verenigen”. De organisatie beschouwt alle gekleurde rassen als inferieur en is anti-semitisch en anticommunistisch. Het secretariaat is gevestigd in Amsterdam ten huize van de ex-NSB’er J.KRULS, die tevens hoofdredacteur is van het Engelstalig orgaan van de League “The Northlander”.

Lees verder in de maandoverzichten

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 21 tm 25

BVD 5e maandoverzicht 1972

Jaar:
1972
Taal:Aantal blz:
24
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Nederlandse Volksunie

Tussen september 1971 en april 1972 heeft de Nederlandse Volksunie te kampen gehad met een aantal interne moeilijkheden. Voor een deel waren deze te wijten aan mevrouw E.E. KO een nieuw lid, dat in korte tijd een sleutelpositie binnen de organisatie wist te bezetten en verantwoordelijk is voor een duidelijke “‘verrechtsing” van de Volksunie. Haar wijze van optreden werd door een aantal leden echter minder gewaardeerd, zodat zij gedwongen werd haar positie op te geven, waarna zij zich uit de Volksunie terugtrok.

Ook daarna echter traden er herhaaldelijk nieuwe interne conflicten aan het licht, voornamelijk in het persoonlijke vlak, maar waarbij ook de vraag of en zo ja in hoeverre de Volksunie een activistisch karakter zou moeten hebben een rol heeft gespeeld. *)

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 15 tm 17

BVD 1e maandoverzicht 1971

Jaar:
1971
Taal:Aantal blz:
28
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Dietse Solidaristische Beweging
Het “Verbond Hecht en Orde”, dat indertijd in België enige aanhang heeft weten te verkrijgen, heeft in Nederland met een handjovol aanhangers altijd een kwijnend bestaan geleid. De opvolgster van het VHO, de Dietse Solidaristische Beweging (zie MO 12-1969) heeft echter sinds haar oprichting in augustus 1969 in ons land met wat meer succes gewerkt. Het november/december-nummer (1969) van “Vrij Dietsland”, het orgaan van de DSB, meldde dat “binnenkort de oprichting werd verwacht van nieuwe kernen in o.a. Den Haag en Rotterdam”. Zover is het toen niet gekomen, maar toch is er langzamerhand, mede dankzij de wervingsactiviteiten van Rudolf D. LO een zeker ledenbestand opgebouwd.

Organisatie
De kleinste organisatorische eenheid van de DSB is de “cel” die bestaat uit drie leden. Daarnaast bestaan er nog “kernen” (negen leden), streeksgewijs ingedeelde groepen en afdelingen. De organisatie kent een vrij sterke discipline; van de lagere niveau’s naar boven is er een verantwoordingsplicht.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 18 tm 20

BVD 4e maandoverzicht 1971

Jaar:
1971
Taal:Aantal blz:
22
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Nederlandse Volksunie

Ontstaansgeschiedenis
Een der meest actieve leden van de zogenaamde “kring Noord-Nederland” van de Vlaamse extreem-rechtse organisatie “Were Di”, Guus L , richtte in maart 1970 de Aktiegroep “Vlaanderen” op, waarschijnlijk met het doel aldus een soort mantelorganisatie voor “Were DiM te vormen. Al spoedig echter ontstond er een conflict tussen L en Were Di “kringleider” van der Z , voornamelijk omdat laatstgenoemde van mening was – dat L hem meer beconcurreerde dan behulpzaam was. Als gevolg hiervan trad de Aktiegroep “Vlaanderen” van medio 1970 af geheel zelfstandig op.
Wei bleef de Aktiegroep ongeveer dezelfde doelstellingen als Were Di” behouden, onder meer inhoudende, dat “na vernietiging van de staat België het Nederlandse taalgebied in federatief verband een staatkundige eenheid zal moeten gaan vormen” (de z.g.
“Heel Nederland-gedachte”). Derhalve beoogde de groep de Vlamingen te steunen in hun strijd voor “vrijheid en zelfstandigheid”. Als demonstratie hiervan werd in juli 1970 een in een pamflet gewikkelde steen door een ruit van het Sabenakantoor in Amsterdam geworpen.

De tot dan toe onbekende Yvon van der W. richtte in januari 1970 met een aantal jonge medestanders een nieuwe rechtse jongerenorganisatie op onder de naam “Nieuw Rechts Front”*), teneinde – aldus Van der W. in een aantal interviews – te trachten een halt toe te roepen aan de infiltratie van communistische en linkse zijde en een verdere ontbinding van de democratie te voorkomen.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 10 tm 13

BVD 5e maandoverzicht 1971

Jaar:
1971
Taal:Aantal blz:
22
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Volksunie.
Na het afsluiten van het vorige M.O. is bekend geworden, dat de Volksunie haar leidend beginsel, dat vrijwel identiek was aan het leidend beginsel van de NSB, althans naar buiten toe heeft laten varen.
De redenen hiervan zijn niet bekend, doch mogelijk is dit geschied op initiatief van Mr. ZO, de juridische adviseur van de Volksunie. Hij heeft namelijk het Programma en het Reglement van Orde bestudeerd en omgewerkt tot statuten, zodat de Volksunie in de nabije toekomst mogelijk rechtspersoonlijkheid zal trachten te verwerven.

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 17

BVD 1e maandoverzicht 1970

Jaar:
1970
Taal:Aantal blz:
13
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechtsextremisme

Jan Haartmanstichting
Blijkens een mededeling in het laatste nummer van “LOIT-zoekdienst”, het orgaan van de Landelijke Organisatie voor Invaliden – Tochten (LOIT), verschenen in november 1969, is de LOIT opgeheven en overgegaan in de “Jan HARTMANstichting” *), waarvan de stichtingsakte in augustus 1969 voor ‘een notaris zou zijn verleden.
De stichting zou alle activiteiten van de LOIT overnemen, zoals het organiseren van invalidentochten voor oud-Oostfrontstrijders en (incidenteel) het verlenen van financiële bijstand.

In feite bestond de stichting al sinds oktober 1967 naast de LOIT, zij had echter vanaf het begin te kampen met interne moeilijkheden, met name over de bestuurskeuze.
Leken deze moeilijkheden in november j.l. opgelost, inmiddels is uit de uitgave van het blad “De Bilhamer” (qua opmaak en uitvoering vrijwel identiek aan de vroegere “LOIT-zoekdienst”) gebleken, dat er nog een restant is van de vroegere LOIT-groep, dat kennelijk niet is opgegaan in de “Jan HARTMANstichting” en zich manifesteert rond het genoemde blad. Het correspondentieadres van de groep is dat van de weduwe van Jan HARTMAN.
Het is vooralsnog niet geheel duidelijk hoe de verhoudingen liggen tussen deze groep en de stichting.
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 9

BVD 5e maandoverzicht 1970

Jaar:
1970
Taal:Aantal blz:
17
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extreme groeperingen

Op 2, 3 en 4 mei 1970 hebben Nederlandse oud SS-ers, zoals ieder jaar, onder auspiciën van de Jan HARTMAN Stichting (voorheen LOIT), een tocht naar Malente (Dld) gemaakt, waar zij een herdenking hielden bij het graf van hun gesneuvelde “kameraad” Lammert BR L. De Nederlandse groep telde een vijftig personen.

“Were Di” kamp in Ermelo
De afdeling Noord-Nederland van de rechts-extreme organisatie “Were Di” heeft van 8 t/m 10 mei 1970 te Ermelo een vormingskamp voor jongeren gehouden. In totaal namen hieraan 26 personen deel, waaronder de leider van de afdeling Noord-Nederland, Peter van der Z met zijn echtgenote. Evenals vorig jaar (zie MO 9 -1969) is er ook nu weer over acties gesproken; concrete beslissingen zijn er echter niet genomen. Zo werd o.m. gedacht aan het vormen van een actiegroep, die bij onlusten,stakingen etc. zowel hulpwerk als propaganda en “ruwere arbeid” zou kunnen verrichten.
Het – ook vorig jaar besproken – thema “geweld” leverde weinig nieuwe gezichtspunten op: men was er niet voor, maar men meende, dat het plegen van “verantwoorde gewelddaden” soms toch nuttig zou kunnen zijn.
Tijdens de bijeenkomst hield de “Were Di” groep zich afzijdig van andere op het terrein aanwezige personen. Men bleef liever onder elkaar in de eigen – fascistoïde – sfeer.
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 9 en 10

BVD 10e maandoverzicht 1970

Jaar:
1970
Taal:Aantal blz:
19
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Moeilijkheden rondom de Jan Hartmanstichting.

De Jan Hartmanstichting werd in 1969 opgericht. Tot deze Stichting traden vrijwel alle leden toe van de Landelijke Organisatie Invaliden Tochten (LOIT), een vereniging van Nederlandse voormalige politiek delinquenten, die zich ten doel stelde hulp te verlenen aan daarvoor in aanmerking komende kameraden.

De Stichting werd genoemd naar de in 1968 overleden Jan Hartman, een voormalig SS officier en een van de meest actieve en prominente LOIT-leden.
Het bestuur van de Stichting bestaat uit :
Voorzitter :
Secretaris :

Penningmeester Leden

Daarnaast is er nog een Raad van Toezicht, bestaande

De doelstellingen van de Stichting zijn statutair vastgelegd en liggen – evenals bij de LOIT het geval was – hoofdzakelijk op het terrein van de materiële en geestelijke hulpverlening aan
oud politieke delinquenten. Daartoe onderhoudt de Stichting kontakten met fondsen en verenigingen in Duitsland.

Lees verder in het maandoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 7 en 8
Publicatie

BVD 2e maandoverzicht 1970

Jaar:
1970
Taal:Aantal blz:
19
Soort Uitgave:
Beschrijving:

Rechts-extremisme
Op 3 maart j.l. is te Amsterdam een Aktiegroep “Vlaanderen” opgericht. De groep propageert – blijkens een stencil dat ze heeft uit- gegeven – de zgn. “Heel Nederland” gedachte, onder meer inhoudend, dat na vernietiging van de staat België het gehele Nederlandse taalgebied in federatief verband een staatkundige eenheid moet gaan vormen. De groep voelt zich dan ook solidair met de Vlamingen in hun strijd voor “vrijheid en zelfstandigheid”.

De door de Aktiegroep “Vlaanderen” gepropageerde ideeën lijken sterk op die van “Were Di”. Sympathisanten worden voor aanmelding trouwens haar “Were Di”-adressen verwezen.

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 14